COMPLICI LA JAFUL ANRP – Senatorul Valer Marian acuza: „SRI si DGIPI aveau informatii despre activitatile nelegale de la ANRP, dar sefii acestor servicii, de coniventa cu lideri politici importanti din PDL, nu le-au valorificat... Sefii de atunci ai SRI si DGIPI ar trebui sa raspunda penal... Ar trebui luati la intrebari si procurorul sef al DNA si procurorul general al Romaniei din perioada respectiva. Solicit DNA sa se sesizeze si sa efectueze cercetari” (Document)
Senatorul Valer Marian acuza complicitatea Serviciului Roman de Informatii si a Departamentul de Informatii si Protectie Interna din MAI (fosta DGIPI cunoscuta si sub numele de Doi S'un sfert) la jaful din ANRP, comis in timpul guvernarii PDL-Basescu. Valer Marian cere anchetarea sefilor celor doua servicii de informatii pentru favorizarea faptuitorului si neglijenta in serviciu. De asemenea, senatorul solicita DNA sa se sesizeze in acest caz, in conditiile in care, in opinia sa, pentru jaful de la ANRP ar trebui sa fie luati la intrebari ministrii de Interne si Justitie din timpul Guvernului Boc, dar si seful DNA si Procurorul General al Romaniei de la acea vreme. Adica actualul judecator CCR Daniel Morar, respectiv actuala sefa DNA Laura Codruta Kovesi. Cu alte cuvinte, Valer Marian cere ca DNA sa se sesizeze si sa declanseze o ancheta care sa o priveasca inclusiv pe Laura Codruta Kovesi. Cum ar fi asta...
Intr-o declaratie politica din 9 decembrie 2015, Valer Marian aminteste ca, in 2012, la Senat a condus o Comisie speciala de ancheta a activitatii ANRP pe perioada 2009-2012. Senatorul precizeaza ca a cerut SRI si DGIPI sa comunice comisiei toate informatiile de care dispun privind retrocedarile frauduloase efectuate la ANRP si posibile acte de coruptie. Valer Marian sustine ca SRI, printr-un raspuns semnat de fostul director al serviciului George Maior, i-ar fi transmis ca nu detine informatii in sensul solicitat, iar ministrul de interne de atunci, Ioan Rus, i-ar fi comunicat ca nici DGIPI si nici alte structuri ale MAI nu au cunostinta de astfel de informatii. In ceea ce priveste DNA, senatorul arata ca fostul procuror sef Daniel Morar i-ar fi raspuns lapidar ca parchetul instrumenteaza un singur dosar pe aceasta tema, dispjuns din cauza in care a fost arestat si trimis in judecata fostul vicepresedinte al ANRP Remus Baciu.
Senatorul afirma ca a avut sentimentul ca activitatea comisiei de ancheta este sabotata de institutiile statului. Potrivit lui Valer Marian, SRI si DGIPI aveau informatii despre ceea ce se petrece la ANRP, insa sefii celor doua servicii nu le-ar fi valorificat conform legii. Iar asta in urma coniventei cu liderii PDL.
Iata declaratia politica a senatorului Valer Marian:
„SRI si DIPI ar trebui trase la raspundere pentru fraudele de la ANRP
Cu trei ani si jumatate in urma, respectiv in data de 1 iunie 2012, in calitate de senator si de vicepresedinte al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea coruptiei si petitii din Senatul Romaniei, am facut o declaratie politica intitulata 'Un nou risc de disparitie: Crinuta Dumitrean'. Dupa ce am aratat ca vina disparitiei fostului sef de cabinet si complice al ex-presedintelui ANAF, Sorin Blejnar, apartine unor servicii secrete (SRI, DGIPI) si Parchetului (DNA, DIICOT si Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie), am semnalat institutiilor abilitate ale statului, indeosebi DNA si SRI, ca se pregateste o noua disparitie a unei persoane implicate in afacerile veroase si tenebroase ale PDL. Era vorba de Crinuta Dumitrean, care a detinut functia de presedinte al Autoritatii Nationale pentru Restituirfea Proprietatilor (ANRP) din octombrie 2009 pana in octombrie 2011, cand a demisionat subit in urma scandalului declansat prin arestarea vicepresedintelui Remus Baciu, mana sa dreapta, inculpat si trimis in judecata de DNA pentru trafic de influenta intrucat a pretins si a primit aproape 1.800.000 lei de la patru persoane indreptatite la despagubiri.
In declaratie am aratat, in esenta, ca in timpul mandatului Crinutei Dumitrean, la ANRP au fost efectuate plati preferentiale sau necuvenite de circa doua miliarde de euro, pentru care au fost percepute comisioane intre 15-82 la suta din valoarea despagubirilor acordate. Totodata, am aratat ca de sute de milioane de euro din aceasta suma au beneficiat firme de consultanta sau de evaluare apropiate de PDL. Mentionez ca aceste date mi-au fost furnizate de ofiteri din SRI si DGIPI, care mi-au spus ca au fost intocmite informari in acest sens, dar nu au fost luate in seama si nu au fost adoptate niciun fel de masuri. Una dintre surse mi-a vorbit de o valoare a prejudiciului mult mai mare, intre trei si patru miliarde de euro, dar am apreciat atunci ca aceste cifre sunt exagerate, mentionand estimarea de doua miliarde de euro in declaratie. Conform unor informatii recente, prejudiciul estimat de institutiile statului ca fiind cauzat prin retrocedarile frauduloase de la ANRP se apropie de patru miliarde de euro, rezultand ca valoarea furnizata de sursa mentionata n-a fost pana la urma exagerata.
In cursul lunii iunie 2012 la Senat a fost constituita o comisie speciala de ancheta a activitatii ANRP pe perioada 2009-2012, la care am fost ales presedinte. In perioada urmatoare am solicitat SRI si Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), care detinea propriul serviciu de informatii (DGIPI), sa comunice comisiei toate informatiile de care dispun privind retrocedarile frauduloase efectuate la ANRP in perioada susmentionata si posibile acte de coruptie care stau la baza acestora. SRI mi-a transmis un raspuns clasificat, semnat de fostul director George Maior, care contine o singura fraza, pe care o desecretizez astazi opiniei publice, respectiv ca nu detine informatii in sensul solicitat. Nu a dovedit mai multa solicitudine nici MAI, care, sub semnatura fostului ministru Ioan Rus, mi-a raspuns ca nici DGIPI nici alte structuri ale ministerului nu detin astfel de informatii. Am solicitat si DNA sa-mi comunice daca instrumenteaza dosare care au ca obiect acte de coruptie constatate in activitatea ANRP in perioada supusa anchetei, iar fostul procuror sef Daniel Morar mi-a raspuns lapidar ca institutia pe care o conducea instrumenteaza un singur dosar pe aceasta tema, dispjuns din dosarul in care a fost arestat si trimis in judecata fostul vicepresedinte al ANRP Remus Baciu.
Atunci am avut sentimentul ca activitatea comisiei de ancheta este boicotata de institutiile statului care aveau obligatia sa monitorizeze activitatea ANRP si sa furnizeze institutiilor abilitate ale statului, inclusiv Parlamentului, informatiile solicitate. Astazi, punand cap la cap informatiile primite atunci in cadru informal de la lucratori din serviciile secrete cu informatiile devenite publice din dosarele de coruptie instrumentate in ultimul an cu privire la activitatea ANRP, in care s-au dispus arestari si trimiteri in judecata pentru retrocedari frauduloase de sute de milioane de euro, am convingerea ferma ca activitatea comisiei de ancheta a fost sabotata. SRI si DGIPI aveau informatii despre activitatile nelegale de la ANRP, dar sefii acestor servicii, de coniventa cu lideri politici importanti din principalul partid de guvernamant (PDL), nu le-au valorificat potrivit legii. Arestarea in august 2011 a vicepresedintelui Remus Baciu, mana dreapta a Crinutei Dumitrean, a fost rezultatul rafuielii dintre doua bande din PDL. Pe de o parte, o banda alcatuita din vicepresedintele Remus Baciu, presedintele Crinuta Dumitrean si deputatul Ioan Oltean, vicepresedinte al PDL, care era sustinut de premierul emil Boc, presedintele principalului partid de guvernamant, iar, pe de alta parte, o banda alcatuita din vicepresedintele Sergiu Diacomatu, secretarul de stat Alina Bica de la Ministerul Justitiei, membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, omul de afaceri Dorin Cocos si sotia sa Elena Udrea, ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si vicepresedinte al PDL, care era sustinuta de presedintele Traian Basescu. Arestarea lui Baciu s-a produs, se pare, ca urmare a interventiei Elenei Udrea la presedintele Traian Basescu, care a transmis SRI informatiile primite de la aceasta, iar acest serviciu secret a sesizat DNA dupa monitorizarea proscrisului in cauza. Este un caz evident in care SRI si DNA au actionat la ordin politic si nu in baza comandamentelor si atributiilor legale. Prin arestarea lui Baciu nu s-a urmarit curmarea fenomenului si destramarea grupului infractional organizat de la ANRP, ci doar sa i se arate pisica Crinutei Dumitrean pentru a o determina sa plece din fruntea acestei institutii.
Zilele trecute, un vicepresedinte al PMP, care a fost apropiat de fostul director al DGIPI, Cristian Latcau, a dezvaluit ca, in perioada in care a condus serviciul secret al MAI (decembire 2010-aprilie 2012), acesta l-ar fi atentionat pe deputatul PDL Ioan Oltean cu privire la filajele si interceptarile ce il vizau si ar fi dosit anumite inregistrari. Acest Latcau a fost promovat in functie de la Zalau, unde era cunoscut drept un politist corupt si incompetent, de catre fostul ministru de Interne Constantin Traian Igas, cu care se afla in relatii apropiate din perioada in care tatii lor au fost colegi in militia comunista. Cer este ca in a doua parte a anului 2011, cand o anumita institutie a statului i-a solicitat primului ministru Emil Boc sa-l elibereze din functie pe Latcau, in urma interventiilor unor politicieni din Ardeal, printre care s-a aflat si Ioan Oltean, seful Guvernului nu a dat curs acelei solicitari. Latcau a fost schimbat din functie de abia dupa ce sefia Guvernului a fost preluata de Mihai Razvan Ungureanu.
Astazi, sefii de atunci ai SRI si DGIPI (devenita intre timp DIPI) ar trebui sa raspunda penal pentru favorizarea faptuitorului sau pentru neglijenta in serviciu referitor la fraudele de la ANRP. Ar trebui luati la intrebari si ministrii de interne si justitie, procurorul sef al DNA si procurorul general al Romaniei din perioada respectiva. Solicit Directiei Nationale Anticoruptie sa se sesizeze si sa efectueze cercetari in acest sens. Daca s-ar fi actionat la timp, ar fi fost prevenita aceasta hotie imensa, estimata la patru miliarde de euro. Culmea ironiei este ca aceasta hotie s-a petrecut, sub ochii institutiilor abilitate, exact in perioada in care, la ordinul presedintelui Basescu, guvernul Boc a taiat salariile si pensiile romanilor”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# ssssstt
14 December 2015 13:17
+19
# unul din lumea cea mare
14 December 2015 13:36
+22
# mulder, agentul mulder
14 December 2015 14:06
+25
# remember
14 December 2015 18:23
+16
# mulder, agentul mulder
14 December 2015 19:51
+12
# unul din lumea cea mare
15 December 2015 00:46
+4
# Camp tactic
14 December 2015 14:50
+13
# mulder, agentul mulder
14 December 2015 16:19
+16
# DODI
14 December 2015 15:03
+20
# UNUL DIN LUMEA CEA MARE
14 December 2015 17:10
+13
# mulder, agentul mulder
14 December 2015 19:55
+5
# remember
15 December 2015 09:27
+7
# flaviu
14 December 2015 15:22
+18
# Badea Ion
15 December 2015 08:35
+9
# imun/teanu
15 December 2015 10:33
+2
# stefaniaolteanca
15 December 2015 19:53
+2
# SPARTACUS
15 December 2015 19:55
+2
# AM
19 December 2015 12:10
+1