15 May 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Concluziile seminariului “Justitia si Statul de Drept” - Magistratii sunt pesimisti, blazati si descurajati de volumul mare de activitate, de legislatia prea abundenta, de conditiile de munca. Speranta e la Guvern

Scris de: L.J. | pdf | print

27 May 2012 12:03
Vizualizari: 5009

 

Asociatia Procurorilor din Romania (APR), condusa de procurorul Constantin Sima (foto) din Parchetul Inaltei Curti, a comunicat catre Lumeajustitiei.ro concluziile seminariului “Justitia si Statul de Drept” organizat saptamana trecuta la Bucuresti. Concluziile seminariului sunt descurajante pentru sistemul judiciar, care risca sa intre in colaps daca noul Cod de procedura civila va intra in cateva luni in vigoare, fara a se asigura in prealabil resursele umane si materiale necesare (peste 500 de judecatori, sedii corespunzatoare si multe altele). Publicam in continuare concluziile seminariului in varianta APR.


In ziua de 24 mai 2012, la Palatul Parlamentului, Sala Drepturilor Omului, a avut loc Conferinta „Justitia si Statul de drept”. Evenimentul a fost organizat de Asociatia Procurorilor din Romania, Asociatia Magistratilor din Romania si Fundatia pentru Democratie prin Drept si a avut ca obiective reluarea dialogului intre autoritatile constitutionale discutarea principalelor probleme cu care se confrunta justitia la acest sfarsit de an judiciar, a posibilitatilor de crestere a eficientei si credibilitatii justitiei, a modului cum este apreciata justitia de catre societatea civila.

La Conferinta au participat domnul TITUS CORLATEAN, ministrul justitiei, domnul profesor dr. IANCU GHEORGHE, Avocatul Poporului, domnul OVIDIU PUTURA, secretar de stat la Ministerul Justitiei, domnul NICOLAE CaBULEA, secretar de stat Ministerul Administratiei si Internelor , domnul LUCACIU MARCEL, inspector sef, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, domnul ILIE IORDACHESCU, decan, Baroul Bucuresti, domnul ERNEST OBERLANDER-TARNOVEANU, doamna ELENA SIMINA TANASESCU, prodecan Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti, domnul CONSTANTIN STOENESCU, decan Facultatea de Filologie a Universitatii din Bucuresti, doamna LAURA IVANOVICI, vicepresedinte Curtea de Apel Bucuresti, domnul DAN SPANU, presedinte Asociatia Magistratilor din Romania, Constantin Sima, presedinte Asociatia Procurorilor din Romania, DAN HAZAPARU, presedinte, Fundatia Romana pentru Democratie prin Drept.

Domnul ministru TITUS CORLATEAN a deschis discutiile manifestandu-si deschiderea fata de problemele magistratilor (atat din perspectiva functiei pe care o ocupa, cat si ca persoana care descinde dintr-o familie de magistrati. A dat asigurari ca va face toate demersurile pentru a asigura numarul de posturi necesare, pentru a pregati intrarea in vigoare a noilor coduri.

Fiind constient de asteptarile societatii in ceea ce priveste buna functionare a justitiei importanta unui act de justitie independent si impartial doreste intalnire cu asociatiile magistratilor pentru a fi informat cu privire la problemele reale din sistem.

Doamna MONA PIVNICERU, judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie si membru al Consiliului Superior al Magistraturii a aratat ca justitia nu este o putere a statului si ca nu exista un mecanism care sa asigure relatia dintre puterile statului, ca statul legifereaza in exces, ceea ce echivaleaza cu un mare numar de litigii, aglomerand peste masura instantele.

Domnul CONSTANTIN SIMA a tinut sa precizeze ca domnul TITUS CORLATEAN a preluat portofoliul justitiei intr-o perioada de mari asteptari pentru absolut toata lumea iar dialogul cu asociatiile profesionale nu poate fi decat util indeplinirii obiectivelor propuse.

In ceea ce priveste intrarea in vigoare a noilor coduri, propune data de 1 iulie 2013 si nu 01 martie 2013 pentru a putea pregati cat mai bine acest moment din punct de vedere logistic si al resurselor umane.

Domnul profesor GHEORGHE IANCU a formulat doua propuneri de modificare a normelor procesuale prin introducerea recursului in reformare si a petitiei de constitutionalitate.

Reprezentantii magistratilor (MADALINA AFRASINEI, CARMEN POPA) au aratat ca instantele risca sa se blocheze, ca este necesara o comunicare mai buna intre generatiile de magistrati este utila o revedere a normelor care consacra raspunderea disciplinara a magistratilor.

Reprezentantii societatii civile (MIHALI NICU, MARCEL LUCIAN) au solicitat o mai buna reactie la evenimentele relatate de presa, o mai buna reflectare a activitatii justitiei in presa, ceea ce ar contribui la o mai buna imagine a justitiei si eventual la o ridicare a mecanismului de verificare si cooperare al Comisiei Europene.

Concluziile unei asemenea conferinte nu aduc noutati: magistratii sunt pesimisti, unii chiar blazati si descurajati de volumul mare de activitate, de legislatia prea abundenta si adeseori confuza, de conditiile de munca.

Cu toate acestea, exista speranta ca noul Guvern si noul ministru se vor apleca cu atentie si cu dorinta de rezolvare asupra problemelor justitiei insufletiti de exemplul presedintelui francez Francois Hollande, care enumerand cinci obiective ale mandatului sau prezidential a asezat justitia pe primul loc. Acesta este si obiectivul asociatiilor profesionale”.

Constantin SIMA, presedinte

Comentarii

# Dan date 27 May 2012 12:57 +3

Fie-v-ar seminariile ale dracu'. Am lucrat in turism si am organizat sute de susanele d-astea. Niste panarame carora le place sa se auda vorbind, acelasi limbaj de lemn care incurca mereu traducatorii si cea mai buna metoda de a mai cheltui niste bani aiurea. Scarba imi e.

# daniel date 27 May 2012 19:56 0

ti e scarba ca n ai inteles ce spun aia la seminarii?sau ca nu lucrezi si tu in justitie?ai fost cam neclar :D

# avocatu este cheia date 28 May 2012 09:17 +2

:lol: acum vreo 15 ani se zicea: 'avocatu nu exista' .... iar acuma zicem: 'azi exista avocatu ptr infractor, pentru lege nu exista' :-)

# Dan date 27 May 2012 12:58 +1

Ah, am uitat. Si spritz-ul de la sfarsit, acolo se trag concluzii si se pun la cale gainariile ulterioare. 

# portret date 27 May 2012 15:53 0

"...magistratii sunt pesimisti, unii chiar blazati si descurajati de volumul mare de activitate, de legislatia prea abundenta si adeseori confuza, de conditiile de munca." ..partiali,lipsa profesionism,lenesi,nu studiaza dosarele,intra in sedinta fara a avea habar de continutul dosarelor, lacune in cunoasterea legislatiei, interpretari gresite a legislatiei , incalcare cu intentie a legislatiei,coruptie, mafie,clientelism, nepotism (se pot da exemple concrete,daca doriti.)

# Emil date 28 May 2012 15:41 0

Volum de munca? Pai daca acum 18 ani o judecatoare facea ceea ce legea spunea ca POATE, scapam si eu de chin si multi judecatori de "munca".

# eu date 28 May 2012 11:55 +1

Faptul ca poti da exemple nu inseamna ca magistratii sunt "..." . Esti un exemplu excelent pentru ceea ce inseamna lipsa de logica.

# ba,nea Costica! date 29 May 2012 00:52 +1

ca de obicei, nu prea zici nimic!Nu-s cum dracu,ai ajuns matale sa reprezinti asociatia procurorilor din romania,da' io-ti zic precis ca nu te pricepi la asta.

# cati date 29 May 2012 08:29 0

Nu stiu cit de pesimisti sunt magistratii judecatori,dar stiu ca in contiuare  sustin politicileguvernului PDL.in Romania nu exita practica judiciara unitara,nu tin cont de tratatele incheiata atunci cind am fost primiti in UE,dau solutii la comanda,vezi dosarele privind pensiile de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate.Uniipensionari au obtinut sentinte irevocabile si au pensii de serviciu altii nu.Ce tara este asta ma intreb?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 14.05.2025 – Radiografia Sistemului care s-a pus in spatele lui Nicusor Dan (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva