CONFERINTA INTERNATIONALA DE CRIMINALISTICA - Secretarul general adjunct din MJ, Silviu Barbu a afirmat ca Romania are nevoie de institutia expertului independent pentru a se alinia normelor europene. Gen. (r) Dan Voinea, fost sef al Parchetelor Militare a pus punctul pe i: ”Cei care ne asculta telefoanele sunt aceiasi care fac si expertiza audio, ceea ce naste suspiciuni!”
Intr-un moment in care Romania sufera din cauza monopolului statului creat in materia expertizelor criminalistice comasate la INEC sub tutela Ministerului Justitiei, la Bucuresti a inceput cea de-a XIII-a Conferinta Internationale de criminalistica. Lucrarile la care sunt prezente nume de marca din criminalistica romana, dar si din Europa, profesori si membri ai Asociatiei Criminalistilor din Romania, experti si reprezentanti ai Institutului National de Criminalistica din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane au fost deschise de col.(r) prof. Vasile Lapadusi, secretarul general al Asociatiei Criminalistilor din Romania, iar adjunctul IGPR, chestorul de politie dr. Vasile Viorel a atacat subiectul legat de dinamica identificarii judiciare in Politia Romana.
Pentru prima data, directorul Operatiunilor Internationale ale Laboratorului de Chimie al Guvernului – LGC Forensic Londra - Marea Britanie, Hugh Taylor a pregatit pentru participantii la aceasta conferinta o expunere despre metodele criminalistice de combatere a terorismului si crimei organizate, iar fostul sef al INML, prof. univ. dr. Vladimir Belis a subliniat aportul tehnologiei ADN in combaterea criminalitatii. Cu ocazia acestei conferinte internationale, cei interesati au vizitat o expozitie realizata cu aparatura specifica si trusele expertilor criminalisti.
Prezent la aceasta conferinta, secretarul general adjunct al Ministerului Justitiei, Silviu Barbu a explicat faptul ca Romania trebuie sa se alinieze cat mai curand la normele europene referitoare la echilibrul intre calitatea de expert individual si cea de expert angajat al statului. „Criminalistica trebuie sa impuna adevarul real, judiciar in fata oricaror alte circumstante”,a declarat Silviu Barbu.
De asemenea, gen.(r), fost sef al Parchetelor Militare, Dan Voinea a evidentiat, pentru Lumeajustitiei.ro cateva din problemele existente in sistem si care tin strict de domeniul criminalisticii. ”Este un eveniment cu care noi, criminalistii, ne-am obisnuit deja. Are un caracter pur stiintific, dar de aceasta data, exista pe ordinea de zi a dezbaterilor si subiectul de mare actualitate si necesitate legat de crearea institutiei expertului criminalist privat, organism care exista in toate tarile civilizate. Tin sa precizez ca in Romania se petrece un lucru anormal. Cei care ne asculta telefoanele sunt aceiasi care fac si expertiza audio, ceea ce naste mari suspiciuni intrucat oricine se poate gandi ca o mana o spala pe alta si acest aspect nu face bine deloc sistemului judiciar. De altfel, si recomandarile CEDO sunt in acest sens. Partile, in justitie, trebuie sa aiba sanse egale. O alta prioritate a noastra, a criminalistilor, este promovarea stiintei criminalisticii atat in invatamantul universitar, INM si Politie, cat si in lumea magistratilor pentru a fi insusita aceasta cultura si pentru a aseza actul de justitie pe baze stiintifice. Deocamdata, nu am vazut un prea mare interes manifestat in acest sens. Este, dealtfel, ingrijorator ca numarul dosarelor cu autor necunoscut a crescut la cifra record de 500.000. Niciodata in istoria Justitiei romane nu a existat o asemenea situatie in conditiile in care mijloacele de investigare tehnica au evoluat. Ar fi trebuit ca, dimpotriva, sa scada acest numar”.
Jurnalistii de la Lumeajustitiei.ro, Adina Anghelescu-Stancu si Razvan Savaliuc au primit Diploma de excelenta cu ocazia aniversarii a 15 ani de la fondarea Revistei romane de Criminalistica si pentru contributia adusa in cresterea nivelului stiintific al acesteia.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Voinea stai acasa
24 October 2012 19:27
+1
# iust
28 October 2012 12:18
0
# Silviu Barbu sare Gardu
24 October 2012 20:52
+2
# Despre Silviu Barbu
24 October 2012 21:21
+1
# Cat de nebun sa fii....
24 October 2012 21:41
+1