1 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CONFLICT MAJOR - Avocatii din Baroul Valcea s-au trezit cu spatiul din incinta Judecatoriei Ramnicu Valcea sigilat, desi aveau acolo robele si acte profesionale. Conducerea Baroului declanseaza protestul in data de 7 ianuarie 2014. Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc e somat sa ia o masura urgenta! (Documente)

Scris de: Adina A. STANCU - Elena DUMITRACHE | pdf | print

5 January 2014 12:55
Vizualizari: 7048

Inceput de an deloc promitator pentru justitie in ansamblul ei. Avocatii Baroului Valcea au informat redactia Lumeajustitiei.ro cu privire la situatia conflictuala care a aparut in relatia avocati – conducerea Judecatoriei Ramnicu Valcea, aratand ca este posibil ca acest conflict sa se extinda la nivelul intregii tari, in conditiile in care logistica necesara instantelor este insuficienta. Conducerea Baroului Valcea, prin decanul Monica Livescu (foto), arata ca la finele lui 2013, in 30 decembrie, biroul avocatilor din incinta Judecatoriei Ramnicu Valcea a fost sigilat, desi acolo se aflau robele si acte profesionale ce apartineau avocatilor. Aceasta evacuare s-a facut fara stirea avocatilor si fara a se asigura un alt spatiu necesar aparatorilor, desi Baroul primise instiintare de la judecatorie ca avocatii vor trebui sa predea spatiul respectiv pana la data de 6.01.2014.


In aceste conditii, conducerea Baroului Valcea anunta ca declanseaza un protest in data de 7 ianuarie 2014, urmand a fi folosite gradual toate formele de protest, ultima dintre acestea fiind aceea a neasigurarii de catre membrii Baroului a asistentei juridice obligatorii la toate organele judiciare (judecatorii, tribunal, parchete, organe de urmarire penala). Situatia aceasta care compromite actul de justitie a fost adusa si la cunostinta ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc, printr-o adresa inaintata in data de 30 decembrie 2013, ziua evacuarii avocatilor din incinta Judecatoriei Ramnicu Valcea. Mentionam ca pana in 30 decembrie 2013, in Judecatoria Ramnicu Valcea existau prin protocol semnat inca din 2009, doua incaperi destinate celor 323 avocati din baroul local.

Iata protestul avocatilor din Baroul Valcea:

Consiliul Baroului Valcea, in numele avocatilor membri, protesteaza impotriva masurii abuzive a conducerii Judecatoriei Ramnicu Valcea de a-i evacua din spatiul detinut in sediul Judecatoriei de 70 ani.

Sub pretextul aplicarii Strategiei de implementare a informatizarii sistemului judiciar si a lipsei spatiilor necesare, masura evacuarii a fost comunicata in Ajunul Craciunului si pusa in aplicare in preziua Anului Nou.

Fata de punerea in aplicare a deciziei unilaterale a presedintelui Judecatoriei Ramnicu Valcea de a prelua abuziv biroul avocatilor, inainte de epuizarea cailor legale pe care le are la dispozitie pentru gasirea altor solutii de spatiu, Consiliul Baroului Valcea, reunit in sedinta extraordinara din data de 30.12.2013, a decis declansarea unui protest public incepand cu 7 ianuarie 2014, urmand a fi folosite gradual toate formele de protest, ultima dintre acestea fiind aceea a neasigurarii de catre membri Baroului a asistentei juridice obligatorii la toate organele judiciare (judecătorii, tribunal, parchete, organe de urmarire penala).

Sperand intr-o rezolvare urgenta a situatiei, protestul va fi aplicat gradual, in sensul ca, doar in prima saptamana de la declansarea protestului, se va asigura cu titlu de exceptie asistenta in cauzele:

- avand ca obiect infractiunile prevazute de art. 174 - 176, 211, 197-198 Cod penal si in cazul infractiunilor flagrante;

- avand ca obiect prelungirile si verificarile masurii de arestare preventiva;

- aflate in cercetare la organele de politie, parchete, DNA si DIICOT.

Prin modul de comunicare si punere in aplicare a acestei masuri se depaseste cu mult problema unui spatiu legal detinut de Baroul Valcea, chiar daca este o problema foarte importanta, transformandu-se intr-un atac la adresa profesiei de avocat si, pe cale le consecinta, un atac la buna functionare a justitiei in ansamblul sau.

Aceasta masura se adauga si altor aprecieri si atitudini ostile la adresa profesiei de avocat.

Prin modul de gestionare a relatiei institutionale cu Baroul Valcea, Judecatoria Rm.Valcea nu a luat in considerare Recomandarea Comitetului de Ministri/ Rec (2010) 12 si nici Recomandarile Consiliului Consultativ al Judecatorilor Europeni cuprinse in Avizul nr. (2013) 16 privind relatiile dintre judecatori si avocati.

Astfel:

-in data de 24.12.2013, Judecatoria Rm.Valcea a comunicat Baroului Valcea „preluarea” biroului avocatilor din sediul Judecatoriei si ni s-a pus pus in vedere sa eliberam acest spatiu pana la data de 6.01.2014;

-in data de 30.12..2013, in urma intrunirii in sedinta extraordinara a Consiliul Baroului Valcea, s-au comunicat Judecatoriei Rm.Valcea motivele de fapt si de drept pentru care nu se poate da curs solicitarii acesteia; mai mult, dand dovada de o atitudine cooperanta, constructiva, Baroul Valcea a indicat Judecatoriei o serie de spatii ca solutii alternative pentru rezolvarea necesarului de spatiu ale acesteia, care puteau fi solicitate de la autoritati;

-in data de 30.12.2013, la ora 11:30, Judecatoria Rm.Valcea a comunicat Baroului ca, in aceeasi zi, la ora 15:30 se va proceda la preluarea spatiului mentionat indiferent de prezenta sau nu a reprezentantului Baroului, iar bunurile gasite acolo si care nu apartin instantei vor fi depozitate si sigilate.

Avand in vedere ca:

-atitudinea conducerii Judecatoriei Rm.Valcea este abuziva si lipsita de respect fata de profesia de avocat, dar si fata de sarbatorile traditionale romanesti, dat fiind datele la care, in mod deliberat, s-au facut comunicarile Judecatoriei;

-Baroul Valcea detine in mod legal spatiul respectiv, atat in baza disp. art. 38 si 79 din Legea 51/1995 republicata, cat si in baza protocolului incheiat in anul 2009 cu Tribunalul Valcea;

Cei 325 avocati activi ai Baroului Valcea fac APEL la toate autoritatile responsabile (Guvern, Ministerul Justitiei, Consiliul judetean, Consiliul local) care au atributii in asigurarea sediilor necesare bunei functionari a instantelor judecatoresti, potrivit art. 125 din legea 304/2004 privind organizarea judecatoreasca, pentru gasirea unor solutii rationale si echilibrate, care sa nu afecteze in niciun mod desfasurarea activitatii avocatilor si rolul lor in realizarea actului de justitie.

O astfel de atitudine fata de corpul avocatial reprezinta o incalcare a functiei sociale pe care o indeplinesc avocatii intr-un stat de drept, a respectului traditional acordat profesiei de avocat, dar si a coordonatelor europene ale relatiei magistrat–avocat, in raport de rolul avocatului in reforma justitiei, implementarea noilor coduri si de aparator al justitiabililor.

In 2013 s-au implinit 90 de ani de la adoptarea primei reglementari moderne a profesiei de avocat. Este cazul sa reamintim in acest context, celor care au uitat, expunerea de motive a legii adoptata la 21 februarie 1923: avocatii sunt „corp de elita auxiliar pretios al justitiei, luptatori ai dreptului si aparatori ai obijduitilor (…) Advocatii, prin rolul social si juridic ce indeplinesc, prin autoritatea morala ce le da puterea verbului pusa in slujba dreptatii imanente si a legilor positive, sunt chemati (...) sa fie, pe langa factori sociali si de progres de prima importanta, adevarate trupe de acoperire ale consolidarii noastre nationale si juridice. Soli ai impaciuirii (...) ei au chemarea de a linisti spiritele ingrijorate si agitate, netezind calea dreptatii si marind prestigiul judecatilor.”

Aceste coordonate ale istoriei noastre legislative se regasesc si in Recomandarile Consiliului Consultativ al Judecatorilor Europeni cuprinse in Avizul nr. (2013) 16 privind relatiile dintre judecatori si avocati in vederea asigurarii calitatii si eficientei justitiei care consacra:

„In cadrul misiunii lor de a apara interesele clientilor lor, avocatii joaca un rol esential in administrarea corecta a justitiei” si sunt un „participant indispensabil la administrarea echitabila a justitiei” potrivit Cartei principiilor fundamentale ale profesiei juridice europene.

De aceea facem apel la toti magistratii responsabili ca Recomandarea Comitetului de Ministri/Rec ( 2010) 12 sa fie aplicata si in sistemul judiciar roman, in sensul ca: „judecatorii si sistemul judiciar trebuie sa mentina relatii de lucru constructive cu toti profesionistii ale caror sarcini sunt legate de activitatea judecatorilor, in scopul de a facilita o administrare eficienta si eficace a justitiei.”

Sporirea rolului avocatilor in conducerea procesului civil, avand in vedere complexitatea crescuta a anumitor proceduri, dar si sanctiunile severe impuse de noul Cod de procedura civila, care pun cetatenii in situatia de a fi lipsiti de dreptul de acces la justitie in lipsa avocatilor, impun asigurarea conditiilor necesare pentru buna desfasurare a activitatii avocatilor, respectul reciproc si conlucrarea reala intre magistrati si avocati.

Numai in acest mod se va realiza unul din obiectivele Strategiei de Dezvoltare a Justitiei ca Serviciu Public 2010-2014, anume sporirea increderii in justitiei, prin respectarea efectiva a dreptului la aparare prin avocat, in acord cu exigentele europene.

Facem APEL la comisia Consiliului Superior al Magistraturii care monitorizeaza aplicarea Protocolului privind colaborarea dintre Consiliul Superior al Magistraturii si Uniunea Nationala a Barourilor din Romania sa sprijine solutiile de detensionare a relatiei magistrat-avocat, in beneficiul cetateanului si al justitiei efective.

Facem APEL la Ministrul Justitiei pentru alocarea resurselor logistice suficiente pentru instante in implementarea strategiilor de dezvoltare a justitiei ca serviciu public, astfel incat sa nu fie transferate greutatile acesteia in seama exclusiva a avocatilor.

Profesia de avocat este deschisa unei relatii corecte, construita pe baze legale, cu magistratii si cu ceilalti profesionisti din sistemul judiciar. O relatie corecta se bazeaza insa pe respect reciproc!

Numai dialogul constructiv intre profesiile implicate in realizarea actului de justitie poate asigura realizarea dezideratelor strategiilor de dezvoltare a justitiei si cerintele MCV”.

* Cititi aici protestul avocatilor din Baroul Valcea

* Cititi aici adresa inaintata de Baroul Valcea catre Ministerul Justitiei

 

Comentarii

# POLO.NICU date 5 January 2014 12:59 +4

:D :D :D :D :D :D :D :D e de bine

# BERCEA MONDIAL: ,, e manevra lu fratii miei........,, date 5 January 2014 14:27 -6

RUȘINE celor  325 avocati activi ai Baroului Valcea care fac APEL la toate autoritatile responsabile pentru UTILIZAREA  GRATUITĂ sediilor din instanțe- întreținute din bani publici. UNBR - baroul Vălcea nu poate utiliza aceste spații pentru că nu este înființat, el a fost desființat prin Legea nr. 3/1948. Spațiile din instanțe au fost utilizate de UAR. Or dacă această entitate nu mai este înființată, cu ce drept să mai utlizeze aceste spații din instanțe ???????????/ AFARĂ CU EI DIN TOATE SEDIILE INSTANTELOR DE JUDECATĂ. AVOCATII OBTIN ,,ONORARII CONSISTENTE,, PRIN UTILIZAREA BANULUI PUBLIC.

# e porcărie date 5 January 2014 14:32 -4

Cazanciuc plătești din bani publici: 234 de spații / birouri situate în incinta instanțelor de judecată. DNA să se sesizeze pentru abuz în serviciu și deturnare de fonduri. Aproximativ 8% din bugetul MJ se duce la UNBR Florea prin diferite conturi pe care le voi publica în luna februarei 2014. este denumită ,, SUVEICA PREDOI/BOC..

# gigi zis ,, BLOJU FLORIN,, date 5 January 2014 14:36 -1

Monica Livescu a încasat în anul 2013 , conform declarațiilor fiscale 286.000 lei, folosind spațiile finanțate din bani publici, calculatoare , energie electrică, căldură, telefoane, grup sanitar, o fi bine ????? domnule CAZANCIUC ?

# Goe date 5 January 2014 13:02 +2

Stai sa vezi acum concert de injuraturi intre traditionali si botisti. Gata vacanta, la munca baieti!

# Dr.Vasile Botomei,www.unbr.info date 5 January 2014 13:35 -5

Dr.av.Vasile Botomei,Presedinte UNBR(www.unbr.info),infiintata in aplicatia din doctorat,felicita actiunea judecatoriei Valcea pentru demersul de avacuare a birourilor de avocati din incinta judecatoriei.  Avocatura este o structura eminamente privata si nu are ce se stabili in incinta spatiilor din cadrul institutiilor publice. Localizarea acestora in incinta sediilor instantelor interfereaza cu infractiunile de trafic de influienta la magistrati. De  tratament egal se bucura mediatorii,consilierii juridici,interpretii si alte categorii profesionale eminamente de drept privat. Recomand ca serviciile de asistenta juridica din oficiu sa fie achizitionate prin licitatii publice direct de catre avocati care pracica asistenta prin oficii,prin crearea pentru justitiabil a dreptului a a-si alege avocatul pe care i-l apreciaza potrivit cauzei sale. Cheltuielile de judecata in care parchetele pierd procesele sa fie suportate direct de catre procurori.   Inca odata sincere felicitari!

# Actele la control date 5 January 2014 14:08 -2

Spatiile respective se atribuie pe baza actelor de infiintare. Cu mahnire constatam ca nu le aveti!:)))

# avi avi date 5 January 2014 14:25 +4

spatiul respectiv este pus la dispozitia avocatilor in baza legii si a unui protocol,indiferent de ideea actelor de infiintare.vedeti unde duce graba pompieristica a celor raspunzatori de mersul justitiei?Punand caruta inaintea cailor,au dat legile cu intrarea in vigoare a codurilor dar ei nu au asigurat logistica necesara.Includ aici personal(judecatori,grefieri,alti functionari) spatii,tehnica etc.Si mai ales bani.O sa vedeti voi anul acesta cum raman instntele fara hartie,aparatura(este veche),bani pentru curent,incalzire,etc.etc.Si o sa mai vedeti ce solutii vor da judecatorii in penal,mai ales,cu noua procedura.Va fi vai de capul infractorilor.PS.Ce parere aveti de conditiile instantelor noastre din capăitala.Va place situatia?

# avocat traditional date 5 January 2014 17:00 -1

avi te-au deblocat ? am aflat ca hackerii ti-au blocat pc-ul din cauza ca nu ai citit  legea 3/1948 .

# avi avi date 5 January 2014 19:45 0

Protocolul, nu este un act juridic care sa produca efectejuridice fata de terti, decit intre partile semnatare ale acestei intelegeri. In Codul civil, nu exista aceasta forma de contract. Chiar daca ar exista, cei care il incheie trebuie sa aiba capacitate de exercitiu, ceea ce Baroul traditional nu are, deoarece nu exista de jure. Toti banii publici care se scurg catre aceste barouri,se scurg ILEGAL. Gata cu privilegiile, d-lor traditionali.

# pentru avi avi, care nu stie nimic date 5 January 2014 19:50 -1

Protocolul, nu este un act juridic care sa produca efecte juridice fata de terti, decit intre partile semnatare ale acestei intelegeri. In Codul civil, nu exista aceasta forma de contract. Chiar daca ar exista, cei care il incheie trebuie sa aiba capacitate de exercitiu, ceea ce Baroul traditional nu are, deoarece nu exista de jure. Toti banii publici care se scurg catre aceste barouri,se scurg ILEGAL. Gata cu privilegiile, d-lor traditionali.

# oripilat date 5 January 2014 14:30 0

Ei si ... proteste, proteste, proteste. Pentru ce? pentru faptul ca ENTITATEA Baroul Valcea nu mai beneficiaza in mod gratuit de spatiu? Dar daca e de drept privat, cum sa aiba pretentia gratuitatii? Este inadmisibill. Gratis, gratis, gratis. Foarte bine ca i-a dat afara. LA fel doresc sa fie in toata tara. M-am saturat de abuzurile profesiei, vezi Doamne a tot stiutori, a tot beneficiari, a tot pupati in fund. Sa simta si ei putina prigoana din partea Instantelor si, totodata, sa inceapa membri barourilor sa puna intrebari decanilor de genul: pai ... din contributiile noastre nu se poate inchiria/construi un sediu profesional? Raspuns: NU, pentru ca banii vostri nu exista!

# ami lasă naibi date 5 January 2014 16:11 0

  Avocatura este de drept public nu privat nu tot vorbi prosti oripilat. Stai calm că se dă condamnare şti tu. 

# AVOCATURA date 5 January 2014 19:47 +1

AVOCATURA ESTE DE DREPT PRIVAT, CU ARIBUTII PUBLICE.

# oarecare date 5 January 2014 16:51 0

pai este foarte bine ca i-a dat afara. baroul vilcea din cate stiu eu nu este infiintat. cred ca cazanciuc incepe sa realizeze ca MJ a incheiat protocol cu cine nu trebuie si banii care se duc la florea sunt imputabili. unde s-a mai pomenit ca o institutie a statului sa plateasca unei persoane juridice care nu este inregistrata la fisc sau la camera de comert? e ca si cum fantomele ar avea buletin.

# Adrian date 5 January 2014 19:49 +1

LUJU,doamna decan \"uita\" sa precizeze ca a fost evacuat nu \"spatiul\" ,ci UNULDIN CELE DOUA SPATII folosite in incinta Jud. Rm. Valcea...Da,aveau doua birouri,unul pt. fumatori,unul pt.nefumatori!Rusinoasa atitudinea conducerii instantei care nu le pune la dispozitie si spatiu pt.un club de strip-tease,pentru sauna si pt. masaj! Solutiile la care se refera doamna decan?Nu a oferit nicio solutie!Vrajeala!

# birou date 5 January 2014 20:02 +1

domniile lor vor spatii gratuite? cine vrea spatiu nu are decat sa-si cumpere sau sa--si inchirieze, asa fac majoritatea celor care profeseaza, atit traditionalii cat si avocatii legali bota. asa este corect, vrei spatiu, cauti, platesti chirie sau cumperi. nici o institutie a statului nu are voie sa dea spatii la privati gratuit. de ce sa platesc eu chiria, lumina si dotarea pentru niste smecheri care vor gratuitati pe banul cetateanului?ce ne reprezinta cumva gratis?pina si oficiile pe care personal le consider spalare de bani, sunt contracost din bani publici. vom vedea cine plateste daravela cind va afla ue ca nea florea nu are infiintat legal barou si primeste bani de la statul roman. sa se impute lui Predoiu si lui Corlatean acesti bani, ca destul plateste cetateanul care este furat de acesti politruci. 

# TITULESCU date 6 January 2014 00:56 +10

Cata ura pe profesia de avocat ,cea mai distrusa meserie din Romania in ultimii 20 de ani .Daca ramaneau in tara 3 facultati de drept toate la stat nici nu mai conta daca vorbim de avocati traditionali sau constitutionali ci scoala facea diferenta asa ce criterii sa faca diferenta, tata Leana cu 2 clase din Cucuietii . PREA PUTINA SCOALA, PREA MULTE DIPLOME DE DREPT DATE LA OAMENI CU INTELECT DE MATURATOR.

# fifi date 6 January 2014 15:25 -2

Poate asa o sa-si dea seama si judecatorii cat de santajabili sunt din cauza tupeului pe care- l afiseaza av.trad ,cred ca multi ar dorii sa le-o dea peste bot dar inca nu sunt atat de curajosi ,cine se cred acesti avocatei au tupeu nu gluma .Ganditiva poate le taiati macaroana ca prea se plang ei daca au lumea justitiei la picioare!!!!!!

# literatorul date 8 January 2014 13:38 +2

Tu fifi,intai si intai invata limba romana ,invata cat au invatat avocatii si apoi baga-te in seama pe net.Asa ca uite cum sta treaba:se scrie ,,ar dori,, (vezi conjugarea verbelor), ,,ganditi-va,,(e complicat sa intelegi ce constructie gramaticala este asta).Apoi nu prea pui virgule iar topica frazei este de toata jena.La carte fetito,la carte!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 29.02.2024 – Corbu s-a intors in CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva