CONGRESUL INTERNATIONAL DE CRIMINALISTICA – Lucrari de exceptie prezentate de criminalisti, experti, procurori si profesori universitari au evidentiat noi metode de investigare. Prof.univ.dr. Tudorel Butoi a criticat articolul din noul Cod penal care duce la cenzura presei: "Presa este cainele meu de paza, ea trebuie sa imi dea informatii din mai multe puncte de vedere, din mai multe surse"
La Bucuresti a avut loc in perioada 23-24.10.2013, cea de-a treia Conferinta internationala de criminalista, care a reunit la Casa de cultura a Ministerului de Interne renumiti experti criminalisti din Bucuresti si din tara, dar si experti de renume din strainatate precum Marco Strano (presedinte al ”International Crime Analysis Association din Italia), Sasa Zivic (sef al Centrului Departamental Tehnico - criminalistic din Nis (Serbia) Sandrine Trochu (Institutul Morpho din Franta - identificare biometrica si solutii de expertize criminalistice), Ryan Diehl (HASTA SECURITY din Marea Britanie) si altii. Deschiderea comunicarilor conferintei a fost realizata de col. (r) dr. Vasile Lapadusi, secretar general al Asociatiei Criminalistilor.
In cele doua zile ale conferintei, o seama de experti, profesori universitari si lucratori din domeniul criminalistic (politisti si procurori) au avut lucrari care dintre care mai interesante. Despre noul Cod de de procedura penala au vorbit prof. universitar George Antoniu, director stiintific al Institutului de Cercetari Juridice al Academiei Romane si conf. dr. Constantin Duvac de la Universitatea Romano-Americana, prof.univ.dr. Tudorel Butoi, renumit psiholog criminalist a vorbit despre elementele de ”psihologie exploratorie” in clarificarea disparitiilor de persoane, procurorul sef birou Elena Gavadia din cadrul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie a adus argumente importante pentru interzicerea comercializarii si detinerii de arme neletale, specialistii criminalisti George Dorin si Alexandru Dena din IGPR au detaliat modul de fabricare a armelor de foc cu ajutorul imprimantelor 3D, conferinta fiind incheiata cu lucrarea lectorului universitar Nicolae Grofu de la Academia ”Al.I.Cuza” despre infaptuirea aflarii adevarului in procesul penal prin mijloace de proba in cazul investigarii omorului cand cadavrul nu a fost descoperit.
Prof.univ.dr. Tudorel Butoi: "Noi suntem la un nivel relativ asemanator cu cel al colegilor nostri europeni"
Prof.univ.dr. Tudorel Butoi (foto), expert criminalist, presedintele Comisiei de Aparare, Ordine Publica si Siguranta Nationala din cadrul Colegiului Psihologilor din Romania, a catalogat Congresul International de Criminalistica drept un eveniment de bun augur cu participanti de seama internationali, care a dat ocazia schimbului de contacte si de informatii intre specialistii criminalisti. Profesorul Tudorel Butoi a vorbit despre metodele inedite de care dispun Italia sau Franta in alcatuirea profilului unui criminal sau modului de identificare a persoanelor cu ajutorul metodei identificarii biometice: "Ne aflam in fata unui eveniment de elita universitar-academica si profesionala care se obiectiveaza in aceea ca a avut loc Congresul International de Criminalistica. Spunem international pentru ca de data aceasta, mai mult ca in alti ani, am avut reprezentari din spatiul anglo-saxon, din spatiul european, din spatiul balcanic, criminalisti care ne-au sensibilizat prin acuratetea mijloacelor de identificare a faptuitorilor, mijloacelor de probare a faptelor acestora, prin spiritul lor de colegialitate si de deschidere fata de noi. In opinia mea, a fost un eveniment de bun augur pentru alte contacte internationale. Fluxul de informatii intre specialisti nu a cunoscut granite, frontiere, nuante politice, etc. Stiinta patrunde peste tot. Noi suntem la un nivel relativ asemanator cu cel al colegilor nostri, asa ca nu ne-au surprins cu foarte multe lucruri. Numai din perspectiva faptului ca nu am avut instrumentatia tehnica noi am gandit lucrurile. Pe mine m-a interesat foarte mult maniera in care a fost prezentata de catre colegul din Italia, Marco Strano, problematica profiling-ului, pentru ca ne-a adus mult mai aproape de componenta pragmatica a identificarii criminalului dupa profilul criminal, metodologia lui. Reprezentanta stiintifica a forurilor de criminalistica din Franta ne-a relevat cu foarte mult talent metoda identificarii biometrice a persoanelor si o felicit pentru asta, nici nu se putea altfel. M-a surprins prin aceea ca, avand baze de date si problematica IT la degetul mic, ei pot sa plece cu aceste comparatii chiar de pe echipajul de politie care face identificare, in timp real".
Prof.univ.dr. Tudorel Butoi: "Apropo de problematica din Codul penal cu cenzurarea libertatii presei. Eu nu sunt de acord cu chestiunea aceasta sub nicio forma. Magistratul care se teme de influenta presei trebuie sa se duca din scaun"
Profesorul Butoi a facut referire si la modificarile din Noul Cod penal care ar urma sa intre in vigoare la inceputul anului 2014, evidentiind articolul care se refera la cenzurarea libertatii presei: "Un aviz amatorilor! Nu prea poti sa te mai sucesti astazi si sa te mai opui unui element de reprimare a fenomenului infractional. Sigur ca si la noi a fost prezentata nuanta preventiva. Eu cred ca a trecut suficient timp sa ne dam seama ca doar prin preventie garda este mult lasata jos. Trebuie sa se treaca serios la reprimare, cu Cod de procedura penala bine pus la punct, riguros, cu Cod penal bine pus la punct, dar realiste toate masurile din Cod, apropo de problematica din Cod cu cenzurarea libertatii presei. Eu nu sunt de acord cu chestiunea aceasta sub nicio forma. Magistratul care se teme, judecator sau procuror, de influenta presei trebuie sa se duca din scaun. Magistratul, dimpotriva, din punct de vedere deontologic, trebuie sa manifeste rezistenta fata de media, rezistenta fata de acuze si de barfe. El are legea, Constitutia, propria lui constiinta si faptele din dosar. In rest, poate sa se rastoarne pamanatul. Sa se faca Justitie, chiar daca este uneori dura, chiar daca uneori contravine unor interese, chiar daca uneori asta intra in dezacord cu informatiile pe care presa le aduce. Presa este cainele meu de paza, ea trebuie sa imi dea informatii din mai multe puncte de vedere, din mai multe surse. Cetateanul european al timpurilor pe care le traim trebuie sa fie informat... Cu alte cuvinte, suntem in orchestra europeana, in orchestrarea ripostei antricrima la nivelul zilelor pe care le traim si la nivelul cerintelor care se impun. Ce pot sa mai spun este si ca aparatura criminalistilor se ridica la normele europene, la fel ca si Institutul de Criminalistica si unitatile teritoriale. Aici nu este insa o orchestrare pentru ca mai avem de lucrat la profiluri, la genetica, in foarte multe lucruri. Am convingerea ca perspectiva va fi aducatoarea de succes".
Prof. Constantin Duvac despre Noul Cod de procedura penala: "Se introduc anumite restrangeri"
Constantin Duvac, conf. univ. dr. la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Romano-Americane a vorbit in cadrul Congresului despre noile reglementari procesual-penale privind expertiza criminalistica, dar si despre impactul pe care il va avea intrarea in vigoare a Noului Cod de procedura penala asupra activitatii desfasurata de expertii criminalisti: "Expertii, chiar daca sunt foarte importanti in solutionarea cauzei, nu dobandesc calitatea si nici nu preiau atributiile organelor de urmarire penala sau a instantelor de judecata. Autoritatea expertizei pe care o realizeaza deriva doar din autoritatea stiintifica a acestora si nu imprumuta nimic din autoritatea celui care a dispus-o. De asemenea, desi, mai ales in cauze economice nu se intampla tocmai asa, opinia expertului nu este obligatorie pentru organul judiciar care este obligat sa o evalueze prin prisma celorlalte mijloace de probe administrate in cauza, iar acolo unde sunt, si avem aproape in fiecare domeniu dispozitii, organele judiciare trebuie sa tina cont de ele pentru ca sunt derogatorii de la dispozitiile Codului de procedura penala. Vreau sa va spun ca incalcarea normelor la expertiza poate atrage aplicarea unor sanctiuni de Drept procesual penal, cum sunt nulitatile. Atentie, si in materia nulitatilor se produc mutatii foarte mari. Una dintre imprejurarile care atrag nulitatea absoluta a actului este incalcarea regulilor de competenta dupa materie sau dupa persoana. Potrivit noului Cod de procedura penala, acest lucru se va intampla numai daca instanta de judecata isi incalca regulile de competenta dupa materie sau dupa calitatea persoanei si implicit pe cea functionala, ceea ce inseamna o restrangere a acestei incidente si numai daca este realizata aceasta incalcare de instante inferioare celei care ar fi trebuit sa solutioneze cauza. Deci, se introduc anumite restrangeri. Ca atare, incalcarile la aceasta materie vor atrage nulitatea relativa".
Presedintele ICAA, Marco Strano, despre activitatea de profiling
Marco Strano, presedintele International Crime Analysis Association (ICAA) - asociatie a analistilor activitatilor criminale cu peste 6.000 de membri in Italia, SUA, Spania, Africa de Sud, Rusia, Romania (reprezentant ICAA Romania Silviu Predescu), Mexic, etc., care desfasoara activitati de cercetare aplicata in diverse domenii investigative si criminologice – a prezentat in timpul Conferintei Internationale de Criminalistica o metoda inedita pentru descoperirea suspectilor in cazul unor infractiuni. Este vorba despre activitatea de profiling, care presupune crearea unei liste de suspecti cu ajutorul politiei. Aceasta metoda presupune stabilirea mobilului infractiunii, a oportunitatii si a instrumentelor pe care un suspect le-a avut in vedere in momentul comiterii infractiunii. Sistemul de profiling ICAA se numeste NNPCP si utilizeaza o baza de date unde sunt introduse informatii referitoare la omucideri, privind locul faptei, caracteristicile victimei si caracteristicile asasinului. Scopul activitatii de cercetare este acela de a furniza investigatorilor un software capabil sa furnizeze informatii utile identificarii autorului, doar cu ajutorul introducerii caracteristicilor noului caz. Introducerea unor informatii precum mobilul crimei, sexul, varsta sau nivelul social conduc la alcatuirea profilului autorului. Acest sistem al ICAA, NNPCP a fost infiintat in 2003, iar doi ani mai tarziu, in 2005, a fost prezentat FBI-ului, care l-a catalogat foarte interesant. In prezent sistemul de profiling este in stadiu de elaborare a unei noi versiuni, in Italia fiind deja inceputa procedura introducerii cazurilor in baza de date. Dezvoltarea de tehnici de profiling este utila pentru ca ajuta anchetatorii in stadiile initale ale anchetei, sa se concentreze asupra unui numar mai mic de suspecti, folosind logica si statisticile.
Presedintele ICAA, Marco Strano a prezentat un studiu care arata ca in lume, intre 3 si 6 crime, dintr-un total de 10, raman nerezolvate. Studiul mai arata si ca cele mai multe crime comise de organizatii criminale raman nesolutionate, spre deosebire de cele legate de familie, vecinatate sau locuri de munca. De altfel, Marco Strano a aratat ca o modalitate buna de obtinerea a unei baze de date valabila pentru omucideri este inspectarea dosarelor, mai ales in cazuri inchise, din birourile avocatilor si nu in arhivele politiei sau ale instantelor de judecata.
Marco Strano: "La Directia Nationala Antimafia inregistrarile audio se constituie proba intr-un dosar penal, si reprezinta o proba destul de relevanta. Interceptarile audio sunt facute chiar si de firme private"
Marco Strano a relatat pentru Lumeajustitiei.ro cine efectueaza analizele criminalistice in Italia si cum sunt ele efectuate, evidentiind importanta laboratoarelor private in aceasta activitate: "Expertii independenti se accepta in unele sectoare, precum sectorul informatic, dar este mai greu sa se faca expertiza pe amprente. Cu siguranta insa ca analizele ADN se fac mult mai repede de laboratoarele private. In Italia o expertiza pe ADN se face intr-un astfel de laborator intr-o saptamana. Politia, transmite aceste analize si catre laboratoarele private. Asta in conditiile in care Politia italiana poate face o analiza ADN in aproximativ o luna. Costurile nu sunt foarte mari. Un laborator ia circa 200-300 de euro pentru o proba de comparare a ADN-ului. In cazul expertizelor audio, pretul este de de circa 3.000-4.000 de euro. Noi nu avem Institut National de Expertiza, in care expertii sunt ai statului, avem sistem public-privat si exista mai multe laboratoare de acest fel".
In ceea ce priveste inregistrarile audio folosite drept probe intr-un dosar penal, Marco Strano ne-a declarat ca acestea reprezinta o proba relevanta. Spre deosebire de sistemul din Romania, in Italia transcrierea acestor interceptari este realizata de alta autoritate decat cea care a efectuat inregistrarile audio: "La fel ca si in Romania, la Directia Nationala Antimafia inregistrarile audio se constituie proba intr-un dosar penal, si reprezinta o proba destul de relevanta. Interceptarile audio sunt facute chiar si de firme private. Acest lucru se intampla de mult timp si este necesar acest lucru pentru ca este un numar foarte mare de astfel de inregistrari. Transcrierea inregistarilor nu este insa facuta de politia italiana. In Italia nu exista o singura institutie care sa aiba control total asupra acestor interceptari. Exista Politia Nationala Antimafia, Politia Militara si Politia Finantelor Publice. Trebuie sa precizez si ca Politia Antimafia nu are laborator de criminalistica".
Operatiunea London Bridge
La randul sau, Ryan Diehl, reprezentul Hasta Security, a vorbit in timpul conferintei despre modul de valorificare a dovezilor in domeniul criminalitatii informatice, prezentand Operatiunea London Bridge, un caz celebru in Marea Britanie, care a avut la baza atacul asupra site-ului companiei Britam Affair. In acest caz, Hasta Security nu a efectuat investigarea propriu-zisa, ci a efectuat o analiza dupa incident, pe baza dovezilor care au fost colectate de terte parti. Prin interpretarea mesajelor transmise de hackerul care a spart site-ul companiei Britam a fost alcatuit profilul psihologic al acestuia, putandu-se stabili si ce anume a vrut sa transmita prin actiunea sa: "La sfarsitul lunii ianuarie 2013, un hacker cu nickname-ul Jasirx si-a revendicat atacatul asupra site-ului companiei Britam Affair. Acesta spunea intr-o declaratie ca a accesat informatiile de pe un server de Malaezia, a luat fisierele si apoi le-a incarcat pe mai multe site-uri web cu acces public. In timp ce se afla in interiorul site-ului companiei, hackerul a descarcat doar 433 de MB de informatii, dar informatiile au fost fisiere sensibile ce contin detalii referitoare la operatiuni sub acoperire in Iran, Siria si Irak, dar si rapoarte de incidente, copii de pasapoarte, CV-uri si alte informatii extrem de sensibile pentru companie. Printre informatiile descarcate de hacker s-au aflat si doua e-mailuri referitoare la imaginea din Siria si Irak care descriau un complot printr-o operatiune in care sa utilizeze un dispozitiv cu gaz pentru a declansa un razboi militar in Siria, precum si utilizarea unui ucrainean vorbitor de limba rusa. Acest lucru a devenit o parghie pentru protestele publice si un cosmar pentru autoritatile publice. Este posibil ca acest atac sa fi schimbat cursul istoriei".
Modalitate de valorificare a dovezilor in cazul Operatiunii London Bridge a fost prezentata pe larg de Laurentiu Pancratov, absolvent al Academiei Tehnice Miliare cu o diploma in calculatoare si tehnica informatica militara si criminalitate informatica, care este si consultant al Hasta Security: "Operatiunea a pornit cu atacul unui sirian sau asa zis sirian. Foarte important este ordinea in care in care acesta a folosit Hashtag-urile, care sunt folosite pentru a regasi mai usor informatiile pe Twitter sau pe retelele de socializare si pentru a face trimitere direct catre anumite portiuni de text. Primul hashtag este Siria, pe care l-a folosit pentru a arata ca este mandru de tara lui si de ideologiile si convingerile politice. Al doilea hashtag este hacktivist, care reprezinta o persoana care foloseste calculatoarele si retelele de calculatoare pentru a promova ideile sale precum si convingerile politice. Al treilea hashtag a fost Jasirx, care este nickname-ul lui. Pentru el este mult mai important sa se stie ca atacul a fost facut de catre un sirian, mai putin important care este nickname-ul lui. Cine este de fapt Jasirx? Nimeni! Se presupune ca ar fi un activist sirian, insa din mesajul pe care l-a trimis retelelor de socializare si oamenilor reiese ca el de fapt s-ar putea nici sa nu existe. Foarte important modul in care vorbeste si in care comunica cu publicul, spunand ca a descoperit bug-uri de securitate, fara a oferi detalii despre cum le-a gasit sau cum le-a exploatat. La un moment dat ofera niste informatii care se aseamana cu mesajele trimise in mod obisnuit de hacktivisti. Serverul de Malaezia este detinut de catre o alta companie si este impartit cu alte servicii web si cu alte companii care isi posteaza pe acel server serviciile. Site-ul Britam inca este postat acolo. Ca si un punct foarte important, ei inca au incredere in acel server. Desi Britam are foarte multe sedii centrale peste tot in lume, ei tin toate informatiile acestea pe un server care nu era al lor. Serverul care a fost spart detinea si alte servere, deci ar fi trebuit sa vedem acelasi comportament si pe celelalte siteuri care existau pe serverul respectiv...
S-au trimis doua e-mailuri care s-au regasit printre fisierele pe care el le-a trimis, in care discuta despre cum un domn Phil comunica cu David si explica, ca au o noua oferta despre Siria si anume cei din Qatar propun o oportunitate de afaceri ideala si ar trebui sa livreze, folosind un limbaj destul de codificat, arma chimica, celor din Siria, dar ar trebui sa foloseasca obuz cu gaz din Libia similar cu cel pe care Assad l-ar fi folosit. Si ne explica cum ar trebui sa faca acest lucru, adica sa trimita personal ucrainian vorbitor de limba rusa, care apoi sa fie inregistrat video si sa ajunga filmuletul in presa, ajutand in cauza pe care el incerca sa o promoveze cu acest mesaj trimis presei. David insa se arata putin sceptic si nu ar vrea sa mearga cu planul mai departe, insa sumele propuse sunt enorme.
Identic cu acest e-mail este unul trimis despre Iran, insa in urma analizei efectuata pe cele doua e-mailuri descoperim ca datele sunt diferite, insa ora la care s-au trimis este identica. Deci, aceste e-mailuri au fost falsificate. S-a plecat de la unul normal, e-mailul corect, dupa care s-a duplicat si s-au creat dovezi false, folosite de acest Jasirx pentru a-si promova ideologiile politice. El a gasit pe serverele respective copii ale pasapoartelor unor cetateni ucrainieni si multe alte contracte referitoare la activitatile pe care Britam le desfasoara in Irak, Siria, Iran, dar ele toate au fost inscenate pentru a-si sustine ideologiile.
De ce au fost atat de importante cele trei Hashtag-uri? Pentru ca ne ofera informatii referitoare la atacator. Practic, se face un profil criminalistic pe mesajul trimis de acesta, dar in acelasi timp este folosit de cei care desfasoara operatiuni de informatii culese din surse deschise pentru a canaliza atentia presei si a cititorului catre anumite informatii.
In primul rand, de ce s-a facut acest atac? Pentru a crea controverse, pentru a crea premisa unei invazii in Siria bazandu-ne pe arme chimice, pentru a castiga suport din partea populatiei in cazul in care invazia are loc, pentru a umple canalele de stiri cu informatii referitoare la aceste e-mailuri in cazul in care ar exista o interventie armata in Siria. Si in ultimul rand, dar poate sa fie in acelasi timp si in primul rand, pentru a distruge compania de securitate Britam. Cum? Folosind open sorces intelligence, care este folosit adeseori de catre serviciile de informatii, dar modalitatea prin care a fost construit acest mesaj si tot atacul ne arata ca s-au folosit tactici foarte avansate si s-au adunat informatii pentru a sustine e-mailurile si ideile pe care a vrut sa le transmita. Practic, este foarte putin probabil ca serverul din Malaezia ar fi putut detine aceste informatii si mai sigur este faptul ca ele au fost culese de pe celelalte servere si doar mutate pe acel server, pentru ca in cazul unui atac sa ne duca cu gandul ca oricine ar fi putut colecta acele informatii, si pentru a-i da credibilitate acestui individ.
Cine este atacatorul de fapt? Cine este Jasirx? Datorita complexitatii atacului este mai mult sigur ca a fost o entitate sponsorizata de un guvern pentru ca metodele si uneltele folosite pentru a crea acest atac depasesc capacitatile unui hacktivist, a unui om acasa cu un laptop. Si mai pot fi cei care castiga un avantaj financiar sau politic din urma acestei povesti.
Greselile care au fost efectuate. Personalul Britam nu era probabil antrenat pentru a raspunde provocarilor ingineriei sociale, au folosit parole slabe, foarte slabe masuri de securitate in reteaua lor, probabil angajati care au avut de profitat de pe urma acestei actiuni, segregarea necorespunzatoare a secretelor de retea care trebuie facute pe tipul de date confidentiale/neconfidentiale, secrete/nesecrete, stocarea improprie a datelor confidentiale si a materialelor sensibile, designul retelei complet defectuos".
In timpul scandalului provocat de actiunea hackerului Jasirx, publicatia Daily Mail a redactat un articol despre incidentul provocat la Britam Affair, publicand si cele doua e-mailuri. Dupa ce s-a demonstrat faptul ca cele doua e-mailuri au fost falsificate, publicatia Daily Mail a fost obligata sa plateasca daune in valoare de 110.000 de lire.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Justitiabilul Roman
24 October 2013 18:42
+1
# dosar penal
28 October 2013 07:31
0
# Midia
28 October 2013 09:47
0
# esti dezvoltat
28 October 2013 13:50
0
# Justitiabilul Roman_1
24 October 2013 18:47
0
# Justitiabilul Roman_2
24 October 2013 19:02
0
# Tudor Raneti
24 October 2013 20:27
+1
# ?
25 October 2013 00:05
+9
# Un nedumerit
25 October 2013 09:41
+2
# Corina
28 October 2013 01:26
0
# Hipster
25 October 2013 07:37
+6
# BERCEA MONDIAL : ,, e manevra lu frații miei.........,,
28 October 2013 07:28
0