CONGRESUL UNEJ - Ministrul Justitiei Tudorel Toader a transmis un mesaj de felicitare pentru activitatea depusa de executorii judecatoresti, la al XVI-lea Congres al Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti. Presedintele UNEJ, Marius Morari, a prezentat activitatea Consiliului Uniunii, punctand interventiile in plan legislativ, colaborarea cu institutii semnificative pe plan national si international si eforturile depuse pentru imbunatatirea starii profesiei
Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti a dat publicitatii un comunicat privind lucrarile celui de-al XVI-lea Congres al UNJR. La eveniment, organizat in data de 12 mai 2017 la sediul Uniunii, au participat, pe langa reprezentantii organizatiilor profesionale ale UNEJ, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, consilierul procurorului general, Ovidiu Predescu, judecatoarea Evelina Oprina, membru CSM, vicepresedintele UNBR, Nicolae Ciprian Nica, presedintele Curtii de arbitraj comercial international, Stefan Deaconu, reprezentantul Uniunii Nationale a Notarilor Publici, Sergiu-Sorin Marina si decanul Facultatii de Drept, Universitatea Ovidius din Constanta, Adran Stoica Constantin.
Presedintele UNJR, Marius Morari (foto 1), a prezentat activitatea Consiliului Uniunii, punctand interventiile avute de reprezentantii profesiei in plan legislativ, colaborarea cu institutii semnificative pe plan national si international, masurile luate in plan organizatoric si eforturile depuse in directia imbunatatirii starii profesiei. De asemenea, a fost prezentata activitatea Casei de asigurari a executorilor judecatoresti, a Centrului National de Pregatire si Perfectionare a Executorilor Judecatoresti, a Comisiei Superioare de Disciplina si masurile luate de conducerile acestora pentru imbunatatirea activitatii si cresterea prestigiului profesiei.
La randul sau, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a adresat un mesaj de felicitare pentru activitatea depusa de executorii judecatoresti, solicitand UNEJ intocmirea unei situatii centralizate a tuturor hotararilor judecatoresti aflate in executare.
Cu aceasta ocazie, ministrul Justitiei a exprimat preocuparea fata de punerea in aplicare a hotararilor judecatoresti privind confiscarea extinsa, in perspectiva indeplinirii recomandarilor MCV.
Iata comunicatul Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti:
”In data de 12.05.2017, la sediul Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti, a avut loc al XVI-lea Congres al Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti.
La Congresul ordinar au fost convocati sa participe reprezentantii legali ai Camerelor Executorilor Judecatoresti de pe langa Curtile de Apel, conducerea Centrului National de Pregatire si Perfectionare al Executorilor Judecatoresti, a Comisiei Superioare de Disciplina, a Casei de Asigurari a Executorilor Judecatoresti, precum si membrii Comisiei de Cenzori.
Au onorat invitatia Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti: domnul prof. univ. dr. Tudorel TOADER - ministrul justitiei, domnul prof. univ. dr. Ovidiu PREDESCU - consilier al Procurorului General, doamna conf. univ. dr. Evelina OPRINA - judecator, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, domnul prof. univ. dr. Traian-Cornel BRICIU - vicepresedinte al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, domnul Nicolae Ciprian NICA si domnul Sergiu-Sorin MARINA - membri in Consiliul Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania, domnul prof. univ. dr. stefan DEACONU – presedinte al Curtii de arbitraj comercial international, domnul prof. univ. dr. Adrian STOICA-CONSTANTIN - decanul Facultatii de Drept, Universitatea Ovidius din Constanta.
In deschiderea lucrarilor Congresului, domnul prof. univ. dr. Tudorel TOADER, ministrul justitiei, a transmis un mesaj de felicitare pentru activitatea depusa de executorii judecatoresti, pentru colaborarea dintre Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti si Ministerul justitiei si a scos in evidenta rolul important pe care il are executorul judecatoresc in randul profesiilor liberale, ca factor determinant in asigurarea ducerii la indeplinire a actului de justitie, pe fondul eforturilor de modernizare a sistemului judiciar. Ceilalti invitati la Congres au transmis un mesaj de unitate cu celelalte profesii juridice in acord cu cerintele crescute ale mediului socio-economic si judiciar actual.
La finalul alocutiunilor invitatilor, conducerea Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti a multumit pentru cuvintele adresate si a asigurat pe toti cei prezenti de intreaga deschidere pentru o colaborare mai stransa interinstitutionala.
In continuarea lucrarilor Congresului a fost prezentata activitatea Consiliului Uniunii, punctandu-se interventiile avute de reprezentantii profesiei in plan legislativ, colaborarea cu institutii semnificative pe plan national si international, masurile luate in plan organizatoric si eforturile depuse in directia imbunatatirii starii profesiei. De asemenea, a fost prezentata activitatea Casei de asigurari a executorilor judecatoresti, a Centrului National de Pregatire si Perfectionare a Executorilor Judecatoresti, a Comisiei Superioare de Disciplina si masurile luate de conducerile acestora pentru imbunatatirea activitatii si cresterea prestigiului profesiei”.
Comunicatul Ministerului Justitiei privind participarea ministrului Tudorel Toader, la Congresul ordinar al Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti:
”In data de 12 mai 2017, domnul prof.univ.dr. Tudorel TOADER, ministrul Justitiei, a participat la Congresul ordinar al Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti (UNEJ).
Cu aceasta ocazie au fost discutate aspecte referitoare la punerea in executare a hotararilor judecatoresti, in special a hotararilor judecatoresti in care statul este debitor sau creditor, domnul ministrul al Justitiei solicitand UNEJ intocmirea unei situatii centralizate a tuturor hotararilor judecatoresti aflate in executare.
Cu aceasta ocazie, ministrul Justitiei a exprimat preocuparea fata de punerea in aplicare a hotararilor judecatoresti privind confiscarea extinsa, in perspectiva indeplinirii recomandarilor MCV.
Intrevederea cu executorii judecatoresti s-a inscris in seria dialogului inter-institutional si a bunelor relatii de colaborare cu reprezentantii profesiilor conexe”.
Discursul consilierului procurorului general, Ovidiu Predescu, la al XVI-lea Congres al UNJR
”La inceput va rog sa-mi permiteti sa va transmit un salut cordial din partea domnului Augustin Lazar, Procurorul General al Romaniei, precum si urarile Domniei Sale de succes pentru lucrarile congresului dv. in acelasi timp, domnul procuror general va multumeste pentru invitatia pe care i-ati adresat-o de a participa la deschiderea lucrarilor congresului si isi exprima regretul ca, din motive obiective, nu poate fi prezent aici si acum.
Conducerea Ministerului Public apreciaza importanta si rolul functiei pe care dv. o exercitati in temeiul Legii nr. 188/2000, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si al regulamentului de punere in aplicare si statutului, in sensul ca executorii judecatoresti indeplinesc un serviciu de interes public iar actele indeplinite de acestia, purtand stampila si semnatura executorului, fiind acte de autoritate publica, cu forta probanta conform legii.
In acest context al semnificatiei aparte a functiei de executor judecatoresc, legiuitorul a prevazut in sarcina Ministerului Justitiei coordonarea si controlul activitatii executorilor judecatoresti.
Avand in vedere ca executarea silita este o faza esentiala a desfasurarii procesului civil, precum si nevoia unei cooperari interinstitutionale corespunzatoare pentru buna infaptuire a actului de justitie si identificarea unor solutii adecvate, adresez conducerii Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti, din partea domnului Procuror General al Romaniei, invitatia la o intalnire de lucru in scopul identificarii problemelor controversate din practica si doctrina in ceea ce priveste anumite institutii de drept unde ambele entitati au competente conform actelor normative in vigoare. De pilda, problematica sechestrului asigurator din cauzele penale versus executarea silita asupra aceluiasi bun inscris in cartea funciara. Asupra acesteia s-au pronuntat doctrina in materie, I.C.C.J., precum si procurorii din cadrul Sectiei judiciare a P.I.C.C.J. prin elaborarea unor note de studiu.
Astfel, fara a intra in amanunte, o parte importanta a doctrinei a retinut ca sechestrul asigurator instituit in cursul procesului penal nu poate sa constituie un impediment la initierea si/sau continuarea executarii silite.
Inalta Curte de Casatie si Justitie, prin mai multe decizii de speta, a retinut ca daca un imobil asupra caruia a fost instituit sechestrul asigurator a fost valorificat prin vanzarea la licitatie publica, iar o parte din pretul obtinut a fost distribuit creditorilor, mentinerea masurii asiguratorii asupra imobilului nu se mai justifica, ci sechestrul asigurator va fi mentinut numai asupra sumei nedistribuite creditorilor si asupra celorlalte bunuri ale inculpatului. Deopotriva, instanta suprema, in procedura prevazuta de art. 519 C. pr. civ., Completele pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, s-a pronuntat prin mai multe decizii (de exemplu: dec. nr. 8/2015, dec. nr. 16/2016, dec. nr. 20/ 2017, inca nepublicata), pe care din lipsa de timp nu le vom dezvolta cu acest prilej.
In fine, din notele de studiu elaborate de procurorii din cadrul P.I.C.C.J. au rezultat doua puncte de vedere, si anume: imprejurarea ca un bun imobil asupra caruia a fost instituita masura asiguratorie face obiectul unei ipoteci conventionale pentru garantarea unui credit bancar nu constituie un impediment in luarea si mentinerea acestei masuri in procesul penal, intrucat realizarea creantei creditorului ipotecar nu poate lipsi de garantii pe ceilalti creditori ai aceluiasi debitor. in cuprinsul aceluiasi material s-a aratat si ca privilegiul general al statului nu functioneaza in raport de acei creditori ipotecari ale caror garantii au fost mai inainte inscrise in cartea funciara si, circumscris cadrului normativ oferit de Codul de procedura civila anterior, s-a incercat identificarea unor solutii care sa asigure un echilibru intre interesele contrare ale celor implicati in procedura. Pe de alta parte, intr-un alt material, avand in vedere noile coduri civile, opinia exprimata este mult mai transanta, in sensul ca executarea silita in favoarea creditorului ipotecar sau gajist se opreste in cazul instituirii unui sechestru asigurator penal prevazut imperativ in art. 249 alin. (2) C. pr. pen.
Din cele expuse mai inainte permiteti-mi sa trag cateva concluzii, care, in opinia mea, are putea sta la baza unui dialog constructiv intre noi pe aceasta tema, inclusiv prin organizarea de conferinte, mese rotunde etc. Asadar, problemele dezbatute din perspectiva executarii silite si-au lamurit treptat intelesul si sfera de aplicare prin eforturi doctrinare si ale jurisprudentei. Din aceasta perspectiva Codul de procedura civila are un rol deosebit.
Insa, aplicarea acestor institutii concepute pentru satisfacerea exigentelor prevederilor art. 6 din Conventia (europeana) pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale si ale art. 1 din Protocolul aditional la Conventie ridica anumite probleme unitatilor de parchet, mai ales in acele cauze in care instituirea sechestrului asigurator este obligatorie potrivit legii si nu exista alte bunuri asupra carora ar putea fi dispuse aceste masuri decat imobilele ipotecate in vederea garantarii unor imprumuturi. Aceasta pune in discutie problema eficientei in aplicarea legii penale si poate constitui obiect de discutie in cadrul unor eventuale modificari legislative asupra codurilor, dupa modelul din Codul de procedura fiscala sau a celor din procedura insolventei. Bineinteles ca, in cadrul discutiilor, o contributie importanta poate avea si ANABI. Trebuie subliniat ca cea mai mare problema in domeniu este conservarea valorii economice a bunurilor fata de care se iau masuri asiguratorii.
In finalul interventiei mele va multumesc pentru ocazia ce mi-a fost oferita de a participa la deschiderea lucrarilor congresului dv. si va urez mult succes in vederea atingerii tuturor obiectivelor pe care vi le-ati propus”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Vladimârrr...!!! 19 May 2017 17:42 +2