CONSTITUTIA LUI MACOVEI - Fostul ministru al Justitiei a trimis la Parlament 10 propuneri pentru modificarea Constitutiei. Monica Macovei vrea ca suspendarea presedintelui Romaniei sa fie stabilita de ICCJ. Macovei recomanda ca instanta suprema sa judece senatorii si deputatii si dupa ce isi pierd calitatea de parlamentari (Propunerile)
Fostul ministru al Justitiei, europarlamentul PDL Monica Macovei (foto), a depus, la inceputul acestei saptamani, la Comisia comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru elaborarea Constitutiei Romaniei un document in care sunt incluse propunerile ei pentru noul proiect de Constitutie. Pe langa dorinta fostului ministru de a fi redus numarul de parlamentari la 300 si constituirea lor intr-un Parlament unicameral, Monica Macovei vrea ca imunitatea parlamentarilor in materie penala sa fie eliminata, si sa ramana valabila doar imunitatea pentru declaratiile politice. In acelasi document trimis la Comisia de elaborare a noii Constitutii, Monica Macovei propune ca senatorii si deputatii care isi exercita meseria de avocat in acelasi timp cu cea de parlamentar sa fie declarati incompatibili. In opinia eurodeputatului democrat-liberal aceasta masura ar elimina posibilitatea parlamentarilor de a influenta procesul legislativ in favoarea unui client sau de a incheia contracte cu institutiile publice pe baza de clientelism. Totodata, fostul ministru al Justitiei recomanda ca parlamentarii sa fie in continuare judecati de Inalta Curte de Casatie si Justitiei, chiar daca acestia isi pierd calitatea de parlamentar in timpul mandatului, intre cele doua mandate sau nu mai devine parlamentar.
De departe cea mai interesanta propunere a democrat-liberalei se refera la Presedintele Romaniei. Monica Macovei s-a gandit sa le propuna parlamentarilor din Comisia de elaborare a noii Constitutii o alta metoda de suspendare a Presedintelui care sa includa si Inalta Curte de Casatie si Justitiei. Mai exact, fostul ministru al Justitiei vrea ca suspendarea Presedintelui Romaniei sa fie initiata de Parlament, dar stabilitata de ICCJ, care ar urma sa fie transformata in raspundere pur juridica. Altfel spus, Curtea Constitutionala a Romaniei nu ar mai avea niciun rol in aceasta procedura, acest rol urmand sa ii revina Inaltei Curti de Casatie si Justitiei.
Pe de alta parte, o alta recomandare pentru modificarea Constitutiei a Monicai Macovei se refera la Avocatul Poporului, careia fostul ministru al Justitiei considera ca trebuie sa i se asigure statut independent.
Prezentam in continuare propunerile Monicai Macovei pentru revizuirea Constitutiei:
"Am depus ieri, 27 mai 2013, la Parlamentul Romaniei, propunerile mele privind modificarea Constitutiei, cu rugamintea adresata Comisiei comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constitutiei Romaniei sa le ia in discutie in cadrul lucrarilor Comisiei.
Documentul a primit numarul de inregistrare 777/A/27.05.2013 si a fost depus avand in vedere invitatia publica lansata de Comisia comuna pentru trimiterea de sugestii privind revizuirea Constitutiei.
Propuneri mele pentru modificarea Constitutiei sunt:
a.Eliminarea prezumtiei de dobandire licita a averii din art. 44 alin. 8 pentru a face posibila aplicarea legislatiei europene in materia confiscarii in domeniul crimei organizate și terorismului. Nu exista astfel de prevederi in Constitutiile altor state din Uniunea Europeana, Statele Unite ale Americii sau Canada, exceptia fiind Republica Moldova care a preluat prevederea din Constitutia Romaniei.
Eliminarea alineatului 8 nu inseamna lipsa de protectie a proprietatii. Proprietatea este garantata și ocrotita constitutional, in mod explicit, de alineatele 1-7 ale articolului 44. Democratiile consolidate garanteaza dreptul de proprietate fara prezumtia dobandirii licite a averii. Nu exista nicio legatura intre cele doua (garantarea dreptului la proprietate și prezumtia dobandirii licite a acesteia), aceasta prezumtie avand ca singur efect juridic protectia averilor dobandite ilicit sau ilegal.
De altfel, nici Articolul 1 al Protocolul 1 aditional la Conventia Europeana a Drepturilor Omului care privește Protectia proprietatii nu face nicio referire la prezumarea dobandirii licite a acesteia, ci doar la respectarea bunurilor persoanelor fizice sau juridice.
b.Parlamentul este format dintr-o singura Camera si este format din 300 de parlamentari;
c.Introducerea unei proceduri de incetare a mandatului premierului (in oglinda cu procedura de numire);
d.Suspendarea presedintelui este initiata de Parlament, insa este stabilita de ICCJ (transformata in raspundere pur juridica); (Recomandare Comisia de la Venetia)
e.Eliminarea imunitatii parlamentarilor in materie penala; imunitatea ramane doar pentru declaratii politice;
f.Competenta de judecare a parlamentarilor ramane la ICCJ chiar daca cel trimis in judecata isi pierde calitatea de parlamentar in timpul mandatului, intre doua mandate sau nu mai devine parlamentar;
g.Introducerea incompatibilitatii pentru senatori si deputati de a exercita in timpul mandatului profesia de avocat (pentru a se elimina posibilitatea acestora de a incheia contracte cu institutii publice pe baza de clientelism sau de a influenta procesul legislativ in favoarea unui client);
h.In cazul Ordonantei de Urgenta, Parlamentul are un termen maxim de 5 zile libere pentru aprobarea sau respingerea ei; Ordonanta de Urgenta intra in vigoare numai la data adoptarii ei de catre Parlament (publicarii in MoF); (recomandare Comisia de la Venetia pentru impunerea unui termen limita pentru votarea OUG in Parlament: “stimulentul de a folosi aceste ordonante atat de frecvent, de exemplu valabilitatea ordonantelor daca Camerele Parlamentului nu le invalideaza explicit, trebuie inlaturat prin introducerea unui termen limita pentru aprobarea de catre Parlament.”;
i.Mentionarea principiilor de baza ale statutului Avocatului Poporului– inclusiv conditiile pentru demitere – si a competentelor in Constitutie, in vederea asigurarii statutului independent al Avocatului Poporului (Recomandare Comisia de la Venetia)".
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Roberta
30 May 2013 16:22
+21
# VIKY
30 May 2013 16:44
+26
# Gigi
30 May 2013 17:35
-17
# Arhimede
31 May 2013 09:43
+12
# unul din lumea cea mare
30 May 2013 20:43
+16
# Dramo
30 May 2013 17:05
+17
# VIKY
30 May 2013 17:48
+17
# Marghiloman
30 May 2013 18:19
+15
# Ralu
30 May 2013 21:36
+14
# Intr-adevar are dreptul sa faca propuneri
30 May 2013 22:07
+16
# TERENTE
31 May 2013 08:15
+10
# Unitate in gandire si actiune
1 June 2013 13:55
0
# Cata
2 June 2013 08:49
0
# Bojidar
2 June 2013 16:04
0