28 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CONTROL ABSOLUT – Colegiile de conducere ale instantelor si parchetelor vor fi dominate de judecatorii si procurorii agreati de conducatorii institutiilor. Numarul magistratilor alesi in colegiile de conducere de catre adunarile generale ale instantelor si parchetelor scade la 2. Miza este uriasa: controlate de presedintele instantei prin oamenii pusi in functii cheie, colegiile de conducere vor stabili compunerea completelor de judecata (Document)

Scris de: George TARATA | pdf | print

2 September 2022 13:02
Vizualizari: 5726

Lumea Justitiei prezinta mecanismul prin care sefii de instante si parchete vor ajunge sa detina puterea absoluta, pe care sa si-o exercite direct si prin oamenii de incredere. Deciziile la varful judecatoriilor, tribunalelor, curtilor de apel si parchetelor de pe langa acestea vor fi luate de conducatorul institutiei, care isi va putea plasa oamenii agreati in functiile cheie, cu care apoi va controla colegiul de conducere. Iar controlul va fi exercitat prin eliminarea oricarui exercitiu democratic in adoptarea deciziilor, prin reducerea chiar si de trei ori a numarului judecatorilor si procurorilor alesi sa faca parte in colegiile de conducere de catre adunarile generale ale instantelor si parchetelor.


 

Asa cum Lumea Justitiei a prezentat deja, viitoarea Lege privind statutul judecatorilor si procurorilor elimina concursul sau examenul pentru ocuparea functiilor de vicepresedinti sau adjuncti de parchete. Numirea in aceste functii se va face la propunerea sefilor de instante sau parchete, nu de catre Consiliul Superior al Magistraturii in urma unui examen sau concurs, asa cum este in prezent. Ramane in continuare prevederea ca presedintii de sectii din instante si sefii sefii de sectii din parchete sunt numiti de catre CSM, prin Sectia pentru judecatori sau Sectia pentru procurori, la propunerea conducatorilor instantelor, respectiv la propunerea sefului PICCJ.

Practic, odata cu intrarea in vigoare a noii Legi privind statutul judecatorilor si procurorilor vom avea urmatoarea situatie:

- sefii de curti de apel, tribunale si judecatorii vor propune numirea vicepresedintilor si presedintilor de sectii;

- sefii parchetelor curtilor de apel, parchetelor tribunalelor si parchetelor judecatoriilor vor propune numirea adjuctilor si sefilor de sectii.

Cu alte cuvinte, se va ajunge in situatia in care sefii de instante si parchete isi vor pune in functiile cheie oamenii agreati si cei mai de incredere, cazurile in care CSM va refuza numirea acestora urmand sa fie prea putine, mai ales ca exact asa cum s-a explicat de catre anumiti membri ai actualului CSM presedintii de instante si conducatorii de parchete trebuie sa fie cei care isi formeaza echipa de conducere.


Prezentam noile dispozitii din Legea privind statutul judecatorilor si procurorilor:

“Art. 151 - (1) Numirea in functiile de presedinte la judecatorii, tribunale, tribunale specializate si curti de apel, precum si numirea in functiile de procuror general al parchetului de pe langa curtea de apel si prim-procuror al parchetului de pe langa tribunal, tribunal specializat sau judecatorie se face numai prin concurs sau examen organizat, ori de cate ori este necesar, de Consiliul Superior al Magistraturii, cu sprijinul Institutului National al Magistraturii.

(2) Numirea in alte functii de conducere decat cele prevazute la alin. (1) din cadrul judecatoriilor, tribunalelor, tribunalelor specializate si curtilor de apel si al parchetelor de pe langa acestea se face fara concurs sau examen, la propunerea presedintelui instantei sau a conducatorului parchetului, potrivit procedurii prevazute de prezenta lege.

(…)

Art. 168 - (1) Numirea judecatorilor in functiile de vicepresedinte si presedinte de sectie vacante la judecatorii, tribunale, tribunale specializate si curti de apel se face de catre Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea presedintelui instantei, pe baza candidaturilor depuse de judecatori.

(2) Numirea procurorilor in alte functii de conducere decat cele care se ocupa prin concurs sau examen, la parchetele de pe langa judecatorii, parchetele de pe langa tribunale sau tribunale pentru minori si familie si parchetele de pe langa curtile de apel, se face de catre Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea conducatorului parchetului unde este postul vacant, pe baza candidaturilor depuse de procurori".


Prezentam actualele dispozitii din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor:

“Articolul 48 – (1) Numirea in functiile de presedinte si vicepresedinte la judecatorii, tribunale, tribunale specializate si curti de apel se face numai prin concurs sau examen organizat, ori de cate ori este necesar, de Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii, prin Institutul National al Magistraturii.

(9) Numirea judecatorilor in celelalte functii de conducere se face pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data, de Sectia pentru judecatori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea presedintelui instantei.

Articolul 49 – (1) Numirea in functiile de procuror general al parchetului de pe langa curtea de apel, prim-procuror al parchetului de pe langa tribunal, prim-procuror al parchetului de pe langa tribunalul pentru minori si familie sau prim-procuror al parchetului de pe langa judecatorie si de adjuncti ai acestora se face numai prin concurs sau examen organizat, ori de cate ori este necesar, de Sectia pentru procurori din Consiliul Superior al Magistraturii, prin Institutul National al Magistraturii.

(9) Numirea in celelalte functii de conducere la parchete se face pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data, de Sectia pentru procurori din Consiliul Superior al Magistraturii, la propunerea procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie”.


Toata puterea in mana sefului


Dispozitiile referitoare la modul in care presedintii de instante vor numi practic vicepresedintii de instante si presedintii de sectie, iar conducatorii parchetelor vor numi adjunctii si sefii de sectii trebuie corelate cu prevederile dintr-o alta lege din pachetul de Legi ale Justitiei, si anume noua Lege privind organizarea judiciara. Doar asa se poate vedea mecanismul care da puterea in mainile sefilor de instante si parchete.

Controlul se va exercita de catre conducatorii de instante si parchete, alaturi de oamenii de incredere pe care si i-au pus in functiile cheie, prin intermediul colegiilor de conducere, acolo unde ministrul Justitiei Catalin Predoiu a facut o serie de modificari periculoase, credem noi, care elimina exercitiul democratic in luarea deciziilor.

Astfel, potrivit viitoarei Legi privind organizarea judiciara, din colegiile de conducere ale instantelor vor face parte presedintele, vicepresedintele sau vicepresedintii, presedintii de sectie, plus doi judecatori alesi de adunarile generale ale instantelor. Diferenta fata de actuala Lege 304/2004 privind organizarea judiciara este semnificativa. Mai exact, in prezent, din colegiile de conducere ale instantelor fac parte presedintele si sase judecatori, in cazul curtilor de apel, patru sau doi judecatori in cazul tribunalelor si judecatoriilor.

Asadar, fata de actuala forma a Legii privind organizarea judiciara in colegiile de conducere au aparut vicepresedintii si presedintii de sectie, oameni numiti in functie la propunerea presedintelui (logic din randul celor in care presedintele are incredere sau a celor carora ii sunt loiali presedintelui), reducandu-se in schimb numarul judecatorilor alesi de adunarile generale de la patru la doi, sau chiar de la sase la doi.

Cu alte cuvine, structura colegiilor de conducere la instante va fi urmatoarea:

-presedintele instantei

-vicepresedintele/vicepresedintii instantelor, pusi in functie de presedintele de instanta

-presedintii de sectie, pusi in functie de presedintele de instanta

-doi judecatori alesi de adunarile generale


Cine credeti ca va detine in viitor majoritatea? Care sunt oare sansele ca vicepresedintii si presedintii de instante, pusi in functii de presedintii de instante, sa voteze altfel decat doreste seful instantei?


La fel stau lucrurile si in cazul parchetelor, acolo unde structura colegiilor de conducere va fi la fel cu cea a colegiilor de conducere din instante, odata cu intrarea in vigoare a noii Legi privind organizarea judiciara: seful parchetului, adjunctul sau adjunctii, sefii de sectie si doi procurori alesi de adunarea generala a procurorilor. Si in actuala Lege 304/2004 privind organizarea judiciara structura este la fel cu cea din cazul colegiilor de conducere de la instante: conducatorul parchetului plus sase, patru sau doi procurori alesi de adunarile generale ale procurorilor, in functie de gradul parchetului.

In plus, trebuie spus ca votul presedintelui de instanta sau a sefului de parchet va avea un rol decisiv, potrivut noii Legi privind organizarea judiciara.


Iata prevederile din noua Lege privind organizarea judiciara:

“Art.54 - (1) In cadrul fiecarei instante judecatoresti functioneaza un colegiu de conducere, care hotaraste cu privire la problemele generale de conducere ale instantei si indeplineste atributiile prevazute la art. 45.

(2) Colegiile de conducere au urmatoarea componenta:

a) la curtile de apel si tribunale: presedintele, vicepresedintele sau vicepresedintii, dupa caz, presedintii de sectie si 2 judecatori, alesi pe o perioada de 3 ani in adunarea generala a judecatorilor;

b) la tribunale specializate si judecatorii: presedintele, vicepresedintele sau vicepredintii, dupa caz, presedintii de sectie, dupa caz, si 2 judecatori, alesi pe o perioada de 3 ani in adunarea generala a judecatorilor.

(3) In cazul in care, la judecatorii si tribunale specializate, numarul judecatorilor este de 5 sau mai mic, atributiile colegiului de conducere se exercita de presedinte.

(4) Dispozitiile alin. (3) se aplica in mod corespunzator si in situatiile in care, din motive obiective, colegiul de conducere nu se poate constitui.

(5) Hotararile colegiului de conducere se adopta cu votul majoritatii membrilor sai. Votul presedintelui instantei este decisiv in caz de paritate de voturi.

(...)

Art.107 - (1) In cadrul parchetelor functioneaza colegii de conducere, care avizeaza problemele generale de conducere ale parchetelor.

(2) Colegiile de conducere ale parchetelor de pe langa curtile de apel sunt constituite din procurorul general, adjunctul sau adjunctii acestuia, dupa caz, procurorii sefi sectie si 2 procurori alesi pe o perioada de 3 ani in adunarea generala a procurorilor. Votul procurorului general este decisiv in caz de paritate de voturi.

(3) Colegiile de conducere ale parchetelor de pe langa tribunale, tribunale pentru minori si familie si judecatorii sunt constituite din prim-procurorul parchetului, adjunctul sau adjunctii acestuia, dupa caz, procurorii-sefi de sectie, dupa caz, si 2 procurori alesi pe o perioada de 3 ani in adunarea generala a procurorilor. Votul prim-procurorului este decisiv in caz de paritate de voturi”.


Iata prevederile din actuala Lege 304/2004 privind organizarea judiciara:

“Articolul 49 – (1) In cadrul fiecarei instante judecatoresti functioneaza un colegiu de conducere, care hotaraste cu privire la problemele generale de conducere ale instantei si indeplineste atributiile prevazute la art. 41.

(2) Colegiile de conducere sunt formate dintr-un numar impar de membri si au urmatoarea componenta:

a) la curtile de apel si tribunale: presedintele si 6 judecatori, alesi pe o perioada de 3 ani in adunarea generala a judecatorilor;

b) la tribunale specializate si judecatorii: presedintele si 2 sau 4 judecatori, alesi pe o perioada de 3 ani in adunarea generala a judecatorilor.

(2/1) In cazul in care, la judecatorii si tribunale specializate, numarul judecatorilor este de 5 sau mai mic, atributiile colegiului de conducere se exercita de presedinte.

(3) Hotararile colegiului de conducere se adopta cu votul majoritatii membrilor sai.

(4) La sedintele colegiilor de conducere pot participa si presedintii de sectii.

(…)

Articolul 96 – (1) In cadrul parchetelor functioneaza colegii de conducere, care avizeaza problemele generale de conducere ale parchetelor.

(2) Colegiile de conducere ale parchetelor de pe langa curti de apel, tribunale, tribunale pentru minori si familie si judecatorii au in componenta procurori care detin functii de nivelul celor prevazute la art. 49 alin. (2) pentru colegiile de conducere ale instantelor.

(3) Dispozitiile art. 49 alin. (2)-(7) se aplica in mod corespunzator”.


Completele de judecata, compuse de colegiile de conducere


Si pentru a ne da seama cat de importante sunt colegiile de conducere, cel putin dintr-o instanta, si ce impact au acestea asupra justititabililor, trebuie sa ne uitam doar pe atributiile structurilor. Iar cea mai importanta este, atat in actuala Lege 304/2004 cat si in viitoarea Lege privind organizarea judiciara, prevederea constand in faptul ca alcatuirea sectiilor dintr-o instanta si componenta completelor de judecata se fac de catre colegiul de conducere al instantei. Deci, avand practic in viitor un colegiu de conducere dominat de presedintele de instanta prin oamenii pusi in functii cu mana, este limpede ca sectiile si completele de judecata vor fi compuse strict dupa vointa presedintelui.


Redam dispozitiile din noua Lege privind organizatea judiciara referitoare la atributiile colegiului de conducere:

“Art.45 - (1) Sectiile curtilor de apel si ale instantelor din circumscriptia acestora se infiinteaza, la propunerea colegiului de conducere al fiecarei instante, prin hotarare a Sectiei pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii.

(2) Completurile specializate si celelalte completuri ale sectiilor curtilor de apel si ale instantelor din circumscriptia acestora se infiinteaza de presedintele instantei, la propunerea colegiului de conducere al fiecarei instante.

(3) Componenta sectiilor si completurilor specializate se stabileste de colegiul de conducere al instantei, in raport cu volumul de activitate, tinandu-se seama de specializarea judecatorului.

(…)

Art.57 - (1) Colegiile de conducere stabilesc compunerea completurilor de judecata la inceputul anului, urmarind asigurarea continuitatii completului. Schimbarea membrilor completurilor de judecata se face in mod exceptional, pe baza criteriilor obiective stabilite de Regulamentul de ordine interioara a instantelor judecatoresti”.


* Cititi aici integral noua Lege privind statutul judecatorilor si procurorilor

* Cititi aici integral noua Lege privind organizarea judiciara

Comentarii

# Zamolxe date 2 September 2022 13:15 +135

Pre multa libertate strica. Aleatoriu vor fi pusi cu mana toti acum nu numai cand trebuie ca e vreun interes ca sa nu mai printeze grefierele topuri intregi de complete aleatorii pana iese al bun. Se face si economie si justitie mai buna.

# Ha ! HA ! Ha ! date 2 September 2022 19:51 +25

Spune-mi pe cine pui, ca sa iti spun cine te sapa (ori, iti da la gioale). Daca ati sti cati "colegi" si subordonati redacteaza unora si altora plangeri la IJ, si cati au ajutat la plangerile penale la DNA, ati renunta de pe acum la articolul asta. Si este faza pe probatelea, adica, pe bune daca nu cumva "o mana criminala" o fi strecuart-o in context). Sa vedeti ce mai zbierau unii coledzi in what[..] sa le faca plangere, asa si asa (cu texte...), la ceilalti coledzi superiori. Da' banuiesc ca sistemu' nu adormise cu destele pe butoane, si nici nu folosisera stagiari, debutanti sau practicanti; si, are si ei convorbirile, n'asa?

# Boldea date 3 September 2022 01:39 +21

Auzi știre :jandarmeria se pregătește sa intervină la protestele care vor veni :))))) bai băieți dacă ieșim noi Poporul asa hotărâți între 20 și 40 de ani vreo 100.000 de cetățeni nici.... R.. T de analize numai rămâne din voi. Terminați cu amenințările astea... Vedeți va de treaba voastră și nu va mai pronunțați ca nu aveți de ce sa i apărați pe criminalii astia

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.03.2024 – Oamenii s-au dus peste „Baronul Lamborghini” (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva