24 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CSM, ICCJ SI GREFIERII SE RIDICA IMPOTRIVA LUI TURCAN – Consiliul Superior al Magistraturii reactioneaza dupa ce ministresa Muncii Raluca Turcan a sustinut ca sporurile din justitie sunt de 85%: „Art.25 alin.1 din Legea salarizarii: sporurile cumulate nu pot depasi 30% din suma salariilor de baza... In ianuarie, ponderea sporurilor din totalul salariilor la nivelul CSM a fost de 23,83%”. Inalta Curte ii explica lui Turcan realitatea. Grefierii acuza “(dez)informarea marca Raluca Turcan”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

18 February 2021 16:56
Vizualizari: 8254

Al doilea ministru din ultimele doua guvernari PNL reuseste sa provoace o adevarata minune in Consiliul Superior al Magistraturii, prin coalizarea ambelor sectii ale CSM impotriva sa. Dupa ce in ianuarie 2020 premierul din acel moment, Ludovic Orban, a facut ca atat Sectia pentru judecatori, cat si cea pentru procurori sa anunte convocarea adunarilor generale la nivelul tuturor instantelor, respectiv parchetelor din Romania, in semn de revolta fata de intentia regimului Iohannis-Orban de a le taia pensiile de serviciu (click aici pentru a citi), de data aceasta actuala ministresa a Muncii, Raluca Turcan (foto 1), a adus consensul intre cele doua sectii ale CSM.



Joi, 18 februarie 2021, Consiliul Superior al Magistraturii a emis un comunicat vehement, in care condamna stupefianta declaratie facuta de catre Turcan la Antena 3 in ziua precedenta, potrivit careia in sistemul de sanatate si in cel de justitie sporurile salariale de 85% „sunt regula”.


Iata mai intai afirmatia Ralucai Turcan:


Per total cheltuieli salariale, in momentul de fata nivelul sporurilor reprezinta 13% din total cheltuieli salariale (din analizele noastre) – ceea ce nu ar fi neaparat foarte mult. Insa sunt categorii ocupationale pentru care nivelul sporurilor reprezinta 85% – ceea ce este foarte mult. Si atunci rolul nostru, ca Minister al Muncii, este sa ne uitam la ce raportare se fac salariile in plata.

Aceste sporuri exista in primul rand in sistemul de sanatate si in sistemul de justitie. Acolo sunt regula aceste sporuri de 85%. De aceea, va spun ca nu putem sa le tratam cu usurinta, pentru ca vorbim de fapt de sporuri care completeaza veniturile celor din sistemul de sanatate, care acum au fost in prima linie a combaterii pandemiei. Si pentru asta ne trebuie foarte multa precautie si intelepciune, si sa gasim niste instrumente cu adevarat echitabile si care sa stimuleze pe fond”.

 

Replica CSM

 

Ca raspuns, Consiliul Superior al Magistraturii demonteaza aberatia ministresei Muncii facand apel la singurul act normativ relevant in acest sens: Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice (pe scurt: Legea salarizarii unitare). Acolo, nici vorba de niveluri aiuritoare, precum procentajul de 85% invocat de catre Raluca Turcan, in conditiile in care legea plafoneaza suma sporurilor la 30% din suma salariilor de baza.


Redam comunicatul CSM:


Consiliul Superior al Magistraturii a luat act cu indignare de declaratia doamnei ministru al muncii si protectiei sociale, Raluca Turcan, in sensul ca in sistemul de justitie nivelul sporurilor reprezinta 85% din veniturile salariale.

Aceasta afirmatie este total neadevarata.

Pentru corecta informare a opiniei publice, reamintim ca potrivit art.25 alin.1 din Legea cadru privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, nr.153/2017, suma sporurilor acordate cumulat pentru fiecare ordonator de credite nu poate depasi 30% din suma salariilor de baza. Subliniem ca aceasta prevedere legala este respectata cu strictete in cadrul intregului sistem judiciar. Astfel, spre exemplu, in luna ianuarie 2021 ponderea sporurilor din totalul salariilor la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii a fost de 23.83%.

Totodata, alaturarea in aceeasi declaratie a drepturilor de care beneficiaza doua categorii profesionale, cu specific diferit al muncii dar cu responsabilitati enorme fata de cetateni, nu face nimic altceva decat sa adanceasca in mod nepermis falii, fara a tine seama de specificul fiecarei profesii.

Din pacate, declaratiile doamnei ministru al muncii si protectiei sociale, Raluca Turcan, se mentin in aceeasi linie cu declaratiile inadecvate ale domnului ministru al justitiei, Stelian Ion, cu privire la pensiile magistratilor si nu fac nimic altceva decat sa acutizeze presiunea asupra judecatorilor si procurorilor, de natura sa incurajeze plecarea acestora din sistemul judiciar. Asa cum am mai aratat, consecintele negative ale lipsei de personal vor fi resimtite de justitiabili, desi acestora ar trebui sa li se garanteze dreptul la un proces echitabil, intr-un termen optim si previzibil, la cele mai inalte standarde.

Consiliul respinge acest tip de atitudini, total neconstructive si face apel la responsabilitate din partea reprezentantilor puterii executive.

Principiul cooperarii loiale presupune inainte de toate onestitate atat fata de partenerii institutionali, cat si fata de opinia publica, iar inducerea publicului in eroare, prin astfel de declaratii publice, este cu adevarat regretabila”.


Grefierii o acuza pe Turcan


Nu doar CSM, ci si grefierii o pun in banca ei pe Raluca Turcan. Tot joi, 18 februarie 2021, Sindicatul National al Grefei Judiciare (SNGJ) „Dicasterial” – in frunte cu prim-grefierul Tribunalului Timis, Catalin Traistaru (foto 2) – explica mai detaliat, cu cifre din Legea salarizarii, de ce ministresa PNL a scos pe gura o aberatie cat ea de mare.


Prezentam comunicatul SNGJ „Dicasterial”:


(Dez)Informare marca Raluca Turcan

Din dorinta de a iesi in fata cu orice pret, Ministrul Muncii si Justitiei Sociale – Raluca Turcan – continua seria de afirmatii bomba, menite sa starneasca revolta in randul cetatenilor.

Organizatia noastra sindicala stampileaza cu 'fake news' declaratiile Ralucai Turcan din timpul emisiunii din data de 17.02.2021, la postul de televiziune Antena 3, unde am aflat, cu stupoare, ca in Justitie se platesc sporuri de 85%, fara ca noi, salariatii din sistem, sa nu stim acest lucru.

Pentru ministrul muncii si justitiei sociale, 30% = 85%.

Ori doamna ministru nu cunoaste prevederile din legea salarizarii, ori se afla in eroare grava, ori intentionat si deliberat doreste dezinformarea opiniei publice, ori este prost consiliata de consilierii din minister.

Potrivit art. 4 si 5 din Capitolul VIII din Anexa V – Familia ocupationala de functii bugetare 'Justitie', din legea salarizarii, personalul din Justitie beneficiaza de 3 sporuri, in procent de 'pana la', respectiv:

- 25% spor pentru suprasolicitare neuropsihica.

- 15% spor pentru conditii de munca grele, vatamatoare si periculoase.

- 5% spor pentru pastrarea confidentialitatii.

Desi cuantumul total al sporurilor este de pana la 45%, acestea sunt limitate, prin art. 25 din Legea 153/2017, la maxim 30% pe fiecare ordonator de credite.

Astfel, teoretic, personalul din Justitie are in plata urmatoarele sporuri, calculate la salariul de incadrare / indemnizatia brut / bruta lunara:

- 10% pentru suprasolicitare neuropsihica

- 15% pentru conditii de munca grele, vatamatoare si periculoase

- 5% pentru pastrarea confidentialitatii.

In realitate, insa, sporurile de mai sus au devenit sume fixe, acestea fiind plafonate la nivelul lunii decembrie 2018, calculate la nivelul salariului de la acea data.

Cum sa avem incredere in declaratiile ministrului muncii si justitiei sociale ca vor elabora o lege a salarizarii care va inlatura inechitatile salariale din sistemul bugetar, cata vreme nu cunoaste sistemul de salarizare specific fiecarui domeniu de activitate in parte?

Acesta este rezultatul incapatanarii de a refuza dialogul cu partenerii sociali si nu aduce nimic benefic angajatilor din sistemul public, cu atat mai putin reforma mult trambitata.

Rezultatul este doar infuzarea de informatii false in spatiul mediatic care vor dezbina si mai mult o societate si asa dezbinata.

Prin urmare, doamna ministru, suntem de acord sa taiati 40% din totalul de 85% sporuri si sa ne ramana in plata sporurile specifice sistemului in care lucram, in procent de 45%!


ICCJ se alatura contraofensivei


Nu in ultimul rand, tot joi, Inalta Curte de Casatie si Justitie a emis si ea un comunicat in care, de asemenea recurgand la cifrele din Legea salarizarii unitare, demonteaza alegatiile ministresei Muncii.


Redam comunicatul instantei supreme:


Cu referire la afirmatiile doamnei Raluca Turcan, ministrul muncii si protectiei sociale, privind cuantumul sporurilor din sistemul judiciar, Inalta Curte de Casatie si Justitie face urmatoarele precizari:

- In ceea ce priveste judecatorii, magistratii-asistenti si personalul auxiliar de specialitate (in principal, grefierii, grefierii informaticieni etc.), care isi desfasoara activitatea in cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, totalul sporurilor aflate in plata este plafonat la 30% din salariul de baza/indemnizatia de incadrare, in conformitate cu art.4,5 – Sectiunea I, Capitolul VIII, Anexa nr.5 din Legea-cadru nr.153/2017.

- In ceea ce priveste functionarii publici, personalul contractual si soferii (personalul conex) se afla in plata un spor de 15% pentru conditii de munca grele, vatamatoare sau periculoase, iar agentii procedurali si aprozii beneficiaza de un cuantum total al sporurilor de pana la 30%, cuantum mentinut la nivelul lunii decembrie 2018.

- La nivelul ICCJ, suma sporurilor, fara indemnizatia de hrana, acordate cumulat pe total buget este de 28,64% din suma salariilor de baza/indemnizatiilor de incadrare, restul pana la 30% (1,36%) fiind reprezentat de totalul indemnizatiilor de hrana acordate, in conditiile legii, tuturor membrilor personalului.

Caracterul totalmente eronat al informatiilor vehiculate in spatiul public de catre ministrul muncii si protectiei sociale sub aceste aspecte demonstreaza necesitatea ca reprezentantii tuturor puterilor statului, in pozitionarile publice legate de serviciul public al justitiei, sa se bazeze pe informatii reale, verificate si sa adopte o pozitie de minim echilibru si de cooperare loiala cu autoritatea judecatoreasca. Toate indemnizatiile si salariile din cadrul autoritatii judecatoresti sunt stabilite in baza legii, ale carei dispozitii sunt general disponibile, se reflecta in declaratiile de avere ale judecatorilor, magistratilor-asistenti si grefierilor, sunt publicate in conditiile legii, neexistand niciun fel de elemente care sa impiedice o documentare corecta si completa pe aceasta tema, astfel ca asemenea erori nu pot fi considerate acceptabile.


Turcan incearca sa dreaga busuiocul


Vazand valul de indignare pe care l-a creat in sistemul judiciar, ministresa Muncii a publicat un mesaj pe Facebook, in care, dupa cum era de asteptat, sustine ca vorbele i-au fost rastalmacite.


Iata postarea cu pricina:


Este greu de acceptat si de inteles ca, dupa o pozitie clar explicata public in mai multe randuri si sustinuta prin efortul zilnic al echipei ministerului de a face analiza sporurilor cu responsabilitate, unii ajung sa imi rastalmaceasca declaratiile intr-un efort de trei ore, ca sa-i faca pe oameni sa inteleaga exact pe dos. Si, culmea, victime ale dezinformarii de acest tip sunt exact acei oameni care muncesc de dimineata pana seara, oamenii pentru care vrem sa rasplatim performanta in sistemul public de salarizare!

Punctul meu de vedere cu privire la sporurile acordate din sistemul public de salarizare este cat se poate de clar. Sistemul sporurilor trebuie analizat riguros, cu intelepciune, nu heirupist, pentru ca sunt si sporuri justificate de conditiile si natura muncii, sunt sporuri in domenii importante, pentru categorii esentiale de salariati.

Tot la fel de clar am spus ca discutia despre sporuri la Ministerul Muncii NU urmareste diminuarea veniturilor, mai ales ale celor care muncesc! Principiul sanatos de la care pleaca aceasta analiza este ca salariile din sectorul public sa fie reasezate, iar sporurile sa reprezinte o motivatie pentru o anumita categorie de munca, specializare sau realizare suplimentara!”


sursa foto Turcan: Epoch Times Romania

Comentarii

# Edelweiss - Ivory Tower Accountant of Poverty date 18 February 2021 17:36 +3

„Este foamete pe pământ nu pentru că nu putem să-i săturam pe cei săraci, ci pentru că nu-i putem sătura pe cei bogati!” – Maica Tereza. :sad: Parafrazând la specificul Koloniei Penitenciare și Experimentale Rroemenika, se poate afirma în tentă orwelliană: Este sărăcie în Kolonie nu pentru că nu putem să-i săturăm pe amărâți, ci pentru că nu-i putem sătura pe porci * și câini**. /// [legenda: * politruci // ** juzi, procurori, securiști, milițieni]

# La città dice ai ratti: date 18 February 2021 19:30 0

Questa non è la cosa nostra ma è la COSA VOSTRA ! :eek:

# Ioan date 18 February 2021 21:35 0

Edelwaiss, bravo! Cum le știi tu pe toate!

# maxtor date 19 February 2021 00:20 0

sunt mai multe metode de calcul: sa pomenim pentru inceput de "gradul de dificultate" al dosarului ne-repartizat aleator.....

# santinela date 19 February 2021 07:44 +6

TUTA asta este paralela cu ea insasi daramite cu domeniul pe care cica-l pastoreste !

# mitica date 19 February 2021 20:02 +2

De unde sa stie Raluca Turcan care sunt.Ea nu stie nici cati ani are. sporurile din justitie

# Mihaela date 19 February 2021 21:06 +3

De ce este consacrată doar expresia "prostul satului", când e clar că foarte bine putem folosi și "proasta satului", cănd e cazul ? Sunt împotriva discriminării de gen ( vezi foto ).

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.04.2024 – „Baronul Lamborghini” risca sa fie arestat 30 de zile. Propunere pentru reorganizarea parchetelor (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva