CSM ISI ACOPERA FRAUDA – Sectia pentru procurori a CSM a hotarat incetarea detasarii lui Daniel Morar la PICCJ la cateva ore de ce fostul sef DNA isi anuntase retragerea de la conducerea Ministerului Public. In cazul Monei Pivniceru, CSM a luat act de demisia acesteia in doua zile. Morar a fost facut consilierul Oanei Haineala (Comunicatul)
CSM s-a miscat rapid pentru a acoperi detasarea frauduloasa a lui Daniel Morar in functia de prim-adjunct al Procurorului General al Romaniei. La scurt timp de la anuntul lui Morar in legatura cu demisia sa din fruntea Parchetului General, Sectia pentru procurori a CSM, condusa de sefa Consiliului Oana Haineala, a hotarat incetarea detasarii la PICCJ a fostului sef al DNA:
“Astazi, 05 aprilie, Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat, cu unanimitate de voturi:
La solicitarea domnului Daniel Marius Morar - procuror in cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Cluj, cu grad profesional de procuror de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – incetarea detasarii sale in functia de prim-adjunct al procurorului general al PICCJ, cu incepere din data de 15.04.2013”.
Iata ca CSM a avut nevoie de doar cateva ore pentru a accepta demisia lui Morar, actionand total diferit fata de modul in care s-au derulat lucrurile in cazul Monei Pivniceru din vara anului trecut, atunci cand ne amintim cum CSM a luat act de demisia acesteia din magistratura in doua zile. Rapiditatea cu care CSM s-a miscat in ceea ce priveste demisia lui Morar are insa o explicatie: Sectia pentru procurori a Oanei Haineala incearca sa acopere orice urma a detasarii frauduloase a fostului sef DNA in functia de prim-adjunct al Procurorului General al Romaniei, decisa la sfarsitul lunii martie. O detasare despre care premierul Victor Ponta a afirmat ca este nelegala, iar presedintele Traian Basescu a sugerat la randul sau cam acelasi lucru, chiar daca s-a referit la aspecte de neconstitutionalitate.
Oana Haineala l-a luat ca sfetnic pe Morar
Chiar daca nu va mai ocupa nicio functie de conducere in cadrul Ministerului Public, Daniel Morar va continua sa faca echipa cu sefa CSM Oana Haineala, ca si pana acum. Astfel, pana cand isi va prelua functia de judecator la Curtea Constitutionala a Romaniei, Daniel Morar va fi consilier al presedintei Consiliului Superior al Magistraturii.
Sectia pentru procurori a decis vineri, 5 aprilie 2013, “la solicitarea Presedintelui CSM, detasarea - in baza art. 58 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 si art. 40 alin. (1) lit. a din Legea nr. 317/2004 – pe o perioada de 6 luni, incepand cu data de 15 aprilie 2013, a domnului procuror Daniel Marius Morar la Consiliul Superior al Magistraturii, in functia de consilier al Presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii. Prin Decizia Presedintelui CSM nr. 152/ 05.04.2013, domnul procuror Daniel Marius Morar a fost numit in functia de consilier al presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, incepand cu data de 15.04.2013.
Domnul procuror Daniel Marius Morar si-a exprimat acordul pentru detasare, cu mentiunea ca aceasta va inceta la data de 7 iunie 2013”.
Basescu despre detasarea lui Morar de catre CSM: “Eu nu spun ca actiunea CSM-ului este ilegala, dar s-ar putea legea sa fie neconstitutionala”
Amintim ca Daniel Morar si-a anuntat vineri, 5 aprilie 2013, demisia din functia de prim-adjunct al Procurorului General al Romaniei. Decizia a venit la o zi dupa ce Traian Basescu a atras atentia ca numirea in aceasta functie este atributul presedintelui si nu al CSM, vorbind despre neconstitutionalitatea detasarii lui Morar in funtea PICCJ de catre Consiliu: ”Am vazut controversa intre CSM si Guvern, probabil ca o actiune in constatare pentru clarificarea legii la Curtea Constitutionala ar fi necesara, pentru ca, totusi, desemnarea procurorului-general adjunct, a procurorului-general, a prim-adjunctului procurorului-general, a sefului DNA este un atribut al presedintelui si, daca mergem la nesfarsit cu detasari pe astfel de functii, eu ma intreb, de ce CSM-ul nu detaseaza acum un procuror-general, ca putem interpreta legea ca-l poate detasa pentru trei ani, si atunci nu ne mai batem capul, nici cu ministrul Justitiei, nici cu presedintele, ci Sectia de procurori detaseaza pentru trei ani procuror-general si pe toti cei 21 care sunt cu delegare. De ce nu-i detaseaza pe trei ani? - si am terminat toata aceasta discutie. Deci, aici este clar un conflict. Eu nu spun ca actiunea CSM-ului este ilegala, dar s-ar putea legea sa fie neconstitutionala”.
Anterior si premierul Victor Ponta declarase ca Daniel Morar a fost detasat nelegal in functia de prim adjunct al Procurorului General al Romaniei de catre CSM si ca acesta mai are niciun drept sa conduca PICCJ incepand cu 2 aprilie 2013, atunci cand a expirat delegarea in aceasta functie facuta in octombrie 2012 de fostul Procuror General, Laura Codruta Kovesi. Iata ce declara Ponta in 3 aprilie: “In mod legal de astazi nu mai avem Procuror General numit in mod legal. Mandatul domnului Morar a expirat ieri seara si nu exista nicio procedura legala prin care sa se renumeasca sau sa fie renumit de CSM. E o mare problema de stabilitate a sistemului judiciar pentru ca practic de astazi orice act semnat de domnul Morar este pasibil de a fi contestat”.
Lumeajustitiei.ro a prezentat trei motive pentru care detasarea lui Morar la PICCJ a fost nelegala
Totusi, este ciudat cum Traian Basescu si Victor Ponta si-au dat seama de nelegalitatea detasarii lui Morar la PICCJ, imediat dupa ce au cazut de acord asupra numirilor in functiile de conducere la marile parchete. Lumeajustitiei.ro a dezvaluit inca din 27 martie 2013, deci la doua zile dupa ce detasare, ca decizia CSM este nelegala din trei motive.
In primul rand, o detasare nu este posibila in cadrul aceleiasi institutii, asa cum s-a intamplat in cazul lui Morar.
In al doilea rand, detasarea se poate face numai la solicitarea sefului institutiei, care in cazul nostru era acelasi Daniel Morar, deci ea nu putea fi ceruta de adjuncta lui, Gabriela Scutea, asa cum s-a intamplat. Scutea nu putea sa intervina in favoarea sefului ei, din cauza unui conflict de interese.
In fine, detasarea nu putea viza functii care potrivit legii sunt atributul exclusiv al ministrului Justitiei, care face propuneri catre Presedintele Romaniei. De altfel, acest din urma aspect a fost subliniat si de presedintele Basescu, cu cateva ore inainte ca Morar sa renunte la sefia PICCJ si CSM sa se grabeasca sa ia act de demisie.
*Cititi aici comunicatul CSM privind incetarea detasarii lui Morar la PICCJ
*Cititi aici motivele pentru care detasarea lui Morar la PICCJ a fost nelegala
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# un nene
5 April 2013 17:06
+10
# VIKY
5 April 2013 19:05
+13
# limba romana
7 April 2013 23:50
-3
# Roberta
5 April 2013 21:39
+5
# costi-1
5 April 2013 21:47
+7
# Sa vedem daca am inteles bine cum e cu detasarea
5 April 2013 21:48
+2
# VIKY
6 April 2013 09:53
+8
# Evident ca este ilegala detasarea
6 April 2013 12:49
+5
# obiectiva
6 April 2013 10:16
+5
# gigi
7 April 2013 23:20
+3
# lae
8 April 2013 10:51
+2