16 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CSM, SABOTAT DE ICCJ? – Instanta suprema a mai desfiintat o decizie de excludere din magistratura dispusa de judecatorii din CSM. ICCJ a anulat hotararea CSM prin care judecatoarea Iulia Mihaela Scurtu de la Judecatoria Onesti fusese data afara din sistem. Inalta Curte a dispus suspendarea din functie a judecatoarei Scurtu pe o perioada de sase luni (Minuta)

Scris de: George TARATA | pdf | print

19 March 2024 12:21
Vizualizari: 2831

Este extrem de ciudat ce se intampla la Inalta Curte de Casatie si Justitie. De o buna perioada de timp excluderile din magistratura dispuse de Sectia pentru judecatori a CSM sunt trantite de instanta suprema pe banda rulanta. Ca si cum toti judecatorii din CSM nu ar fi capabili sa pronunte niste solutii corecte, ceea ce este greu de crezut. Or, seria de decizii ale ICCJ de anulare a hotararilor de excludere din magistratura pronuntate de Sectia pentru judecatori a CSM poate fi interpretata, din punctul nostru de vedere, ca o actiune de sabotare a judecatorilor din CSM si de decredibilizare a acestora, carora li se creioneaza practic o imagine de judecatori abuzivi. Asta daca nu cumva avem de-a face cu o solidaritate de breasla, pentru ca cei exclusi din magistratura sa nu isi piarda pensiile de serviciu de cateva mii de euro pe luna. Ridicam aceste doua ipoteze, fara a da verdicte, intrucat, repetam, este greu de crezut ca judecatorii din CSM gresesc in toate hotararile prin care dispun excluderea unor magistrati. Ceea ce nu inseamna insa ca de-a lungul anilor nu au existat decizii corecte ale ICCJ prin care excluderi din magistratura dispuse de CSM au fost desfiintate.


 

In ziua in care judecatoarea Monica Claudia Cipariu de la Tribunalul Bucuresti a fost scapata de excluderea din magistratura in dosarul in care Inspectia Judiciara a prins-o cu peste 450 de hotarari neredactate (click aici pentru a citi), joi, 18 martie 2024, Inalta Curte a anulat o alta hotarare a CSM prin care o alta judecatoare fusese data afara din sistem. Este vorba despre hotararea Sectiei pentru judecatori a CSM nr. 11J din 14 iunie 2023, prin care judecatoarea Iulia-Mihaela Scurtu de la Judecatoria Onesti (in momentul inceperii dosarului disciplinar activa la Judecatoria Husi) a fost exclusa din magistratura pentru urmatoarele trei abateri disciplinare:

- “atitudinile nedemne in timpul serviciului fata de colegi, celalalt personal al instantei sau al parchetului in care functioneaza, inspectori judiciari, avocati, experti, martori, justitiabili ori reprezentantii altor institutii” (art. 271 lit b) din Legea 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor);

- “nerespectarea in mod nejustificat a dispozitiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse in conformitate cu legea de conducatorul instantei sau al parchetului ori a altor obligatii cu caracter administrativ prevazute de lege sau regulamente” (art. 271 lit. l) din Legea 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor);

- “exercitarea functiei cu grava neglijenta” (art.271 lit. s) teza a II-a din Legea 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor).


In loc de excludere, suspendare


Revenind la Inalta Curte, joi, 18 martie 2024, Completul de 5 judecatori format din Ruxandra-Monica Duta, Maria Hrudei, Lavinia Curelea, Liliana Visan si Adina Oana Surdu a admis recursul judecatoarei Iulia-Mihaela Scurtu de la Judecatoria Onesti si a casat in parte hotararea Sectiei pentru judecatori a CSM prin care aceasta fusese data afara din magistratura. Mai exact, ICCJ a retinut comiterea unei singure abateri disciplinare, si anume “exercitarea functiei cu grava neglijenta” (art.271 lit. s) teza a II-a din Legea 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor), celelalte doua abateri pentru care Scurtu fusese sanctionate de CSM fiind anulate. Drept urmare, Completul de 5 ICCJ a decis inlocuirea excluderii din magistratura cu sanctiunea constand in suspendarea din functie pe o perioada de sase luni.


Iata minuta deciziei ICCJ nr. 76 din 18 martie 2024 (dosar 1890/1/2023):


“Respinge cererea de repunere pe rol a cauzei formulata de recurenta Scurtu Iulia-Mihaela. Respinge recursul declarat de recurenta Scurtu Iulia-Mihaela impotriva incheierii din 10 mai 2023 pronuntate de Consiliul Superior al Magistraturii – Sectia pentru judecatori in materie disciplinara, in dosarul nr. 2/J/2023. Admite recursul declarat de recurenta Scurtu Iulia-Mihaela impotriva hotararii nr.11J din 14 iunie 2023 pronuntate de Consiliul Superior al Magistraturii – Sectia pentru judecatori in materie disciplinara, in dosarul nr. 2/J/2023. Caseaza, in parte, hotararea atacata, in sensul ca, mentinand solutia de admitere a actiunii disciplinare pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art. 271 lit. s) teza a II-a din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor, aplica recurentei Scurtu Iulia-Mihaela sanctiunea disciplinara constand in suspendarea din functie pe o perioada de 6 luni. Respinge actiunea disciplinara exercitata de Inspectia Judiciara impotriva doamnei Scurtu Iulia-Mihaela – judecator in cadrul Judecatoriei Onesti, pentru savarsirea abaterilor disciplinare prevazute de art. 271 lit. b) si art. 271 lit. l) din Legea nr.303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 18 martie 2024.


Prezentam minuta hotararii Sectiei pentru judecatori a CSM in materie disciplinara nr. 11J din 14 iunie 2023 (dosar 2/J/2023):


“Respinge cererea de repunere pe rol a cauzei formulata de parata judecator Scurtu Iulia Mihaela, ca neintemeiata.

Admite actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva paratei Scurtu Iulia Mihaela-judecator in cadrul Judecatoriei Husi (in prezent judecator in cadrul Judecatoriei Onesti). In baza art.273 alin.(1) lit.f) din Legea nr.303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor aplica doamnei Scurtu Iulia Mihaela-judecator in cadrul Judecatoriei Husi (in prezent judecator in cadrul Judecatoriei Onesti), sanctiunea disciplinara constand in 'excluderea din magistratura' pentru savarsirea abaterilor disciplinare prevazute de art.271 lit.b), art.271 lit.l) si art.271 lit. s) teza a II a raportat la art.272 alin.(2) si (3) din acelasi act normativ.

Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Pusa la dispozitia partilor prin intermediul Grefei, astazi 14.06.2023”.


Iata precizarile Inspectiei Judiciare privind dosarul disciplinar al judecatoarei Iulia-Mihaela Scurtu de la Judecatoria Onesti:


“Actiune disciplinara SCURTU IULIA-MIHAELA, judecator in cadrul Judecatoriei Husi pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art.271 lit.l), art.271 lit.b), art.271 lit.s) rap.la art.272 alin.2) si alin.3) din Legea nr.303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor, constand in aceea ca nu a respectat dispozitiile si deciziile cu caracter administrativ dispuse la nivelul conducerii instantei prin actele administrative mai sus mentionate, nu a respectat dispozitiile instantelor ierarhic superioare privind comunicarea datelor/informatiilor solicitate pentru care avea responsabilitatea trimiterii in exercitarea acestor atributii si a nesocotit dispozitiile regulamentare care vizeaza modul de exercitare a acestor atributii.

Comentarii

# DODI date 19 March 2024 17:58 -2

Și uite așa Noua securitate își apără preaaplecații acoperiți prin intermediul altor... acoperiți.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 15.07.2024 – „Deep State” stia de atacatorul lui Trump (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva