9 September 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CSM TRAGE GUVERNUL DE MANECA – Masurile fiscale pentru reducerea cheltuielilor bugetare arunca in aer Justitia. CSM critica intentia de a „anula” posturile vacante din sistem: „Va duce la desfiintarea unor instante sau parchete, care astazi functioneaza exclusiv prin delegarea unor judecatori sau procurori, in timp ce altele vor functiona doar cu unul sau doi judecatori ori procurori”

Scris de: George TARATA | pdf | print

7 August 2023 15:22
Vizualizari: 5633

Consiliul Superior al Magistraturii reactioneaza in cazul masurile fiscale pentru reducerea cheltuielilor bugetare pe care Guvernul intentioneaza sa le adopte. Consiliul condus de presedintele Daniel Gradinaru (foto stanga) si vicepresedintele Daniel Horodniceanu (foto dreapta) dezvaluie, intr-un comunicat de presa dat publicitatii luni, 7 august 2023, impactul negativ pe care il poate avea decizia Executivului de a anula posturile vacante, neocupate.


 

Astfel, CSM arata ca in prezent, la nivelul sistemului judiciar sunt vacante 22,25% dintre posturile de judecator si 29,70% dintre posturile de procuror, iar intrarea in vigoare a unor prevederi referitoare la anularea posturilor vacante va duce practic la desfiintarea unor instante sau parchete, care in momentul de fata functioneaza exclusiv cu magistrati delegati pe functii. In acelasi timp, vor exista instante si parchete care isi vor desfasura activitatea doar cu unul sau doi judecatori ori procurori. Intr-o asemenea situatie, subliniaza CSM, va fi imposibila asigurarea asigurarea activitatii instantelor si parchetelor cu respectarea tuturor exigentelor impuse de lege, precum celeritatea sau repartizarea aleatorie.

Pe de alta parte, aceeasi masura va afecta in sens negativ si functionarea Institutului National al Magistraturii, a Scolii Nationale de Grefieri, dar si a Consiliului Superior al Magistraturii.


Redam comunicatul CSM:


Avand in vedere informatiile aparute in spatiul public referitoare la proiectul Ordonantei de urgenta privind unele masuri fiscal bugetare in domeniul cheltuielilor publice, descentralizarea serviciilor publice, disciplina economico-financiara, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, Consiliul Superior al Magistraturii subliniaza ca unele propuneri cuprinse in acest proiect de act normativ pot genera disfunctionalitati majore in activitatea sistemului judiciar, fiind necesar sa se prevada expres ca acestea nu se aplica in cazul institutiilor din sistemul judiciar.

Astfel, una dintre propunerile prevazute in proiect se refera la 'anularea' posturilor vacante, neocupate, fara personal incadrat, din statele de functii aprobate potrivit legii la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta.

Aplicarea acestor dispozitii in cazul instantelor judecatoresti si parchetelor ar crea premisele unui blocaj in activitatea judiciara, cunoscute fiind dificultatile cu care acestea se confrunta in prezent, cu privire la care Consiliul Superior al Magistraturii a atras in repetate randuri atentia atat puterii executive, cat si celei legislative.

Reamintim ca, la nivelul instantelor judecatoresti sunt vacante in prezent 1127 posturi de judecator, dintr-un total de 5065 posturi, iar la nivelul parchetelor sunt vacante 903 posturi de procuror, dintr-un total de 3040 posturi. Prin urmare, la nivelul sistemului judiciar sunt vacante 22,25% din posturile de judecator si 29,70% din posturile de procuror.

Astfel, adoptarea masurilor preconizate va duce la desfiintarea unor instante sau parchete, care astazi functioneaza exclusiv prin delegarea unor judecatori sau procurori, in timp ce altele vor functiona doar cu unul sau doi judecatori ori procurori, fiind imposibila asigurarea activitatii acestora cu respectarea tuturor exigentelor impuse de lege (celeritatea, repartizarea aleatorie etc.).

Un alt efect al desfiintarii ('anularii') posturilor vacante de la nivelul instantelor si parchetelor va fi imposibilitatea repartizarii mai multor generatii de auditori de justitie de la Institutul National al Magistraturii, care in prezent urmeaza deja cursurile de formare initiala specifice.

In mod similar, 'anularea' posturilor vacante de grefieri din cadrul instantelor si parchetelor va bloca repartizarea cursantilor actuali ai Scolii Nationale de Grefieri.

In egala masura, la nivelul sistemului judiciar nu va mai fi posibila organizarea concursurilor de promovare efectiva la instantele si parchetele superioare, fiind blocata ascensiunea fireasca in cariera a magistratilor.

De asemenea, 'anularea' posturilor vacante face imposibila exercitarea atributiilor legale ale Consiliului Superior al Magistraturii referitoare la organizarea si functionarea instantelor si parchetelor, precum si cariera magistratilor, nemaifiind posibile masuri precum transferul, detasarea, delegarea acestora.

In acelasi context, nu poate fi ignorata nici situatia grava a Inspectiei Judiciare, unde numarul mare de posturi vacante de inspector judiciar creeaza deja dificultati majore, care in niciun caz nu ar putea fi permanentizate printr-o masura legislativa de natura celei preconizate.

Tot astfel, afectarea, prin masuri de natura celei preconizate, a activitatii Institutului National al Magistraturii si a Scolii Nationale de Grefieri se va repercuta asupra capacitatii acestor institutii de a asigura derularea procesului de formare profesionala a personalului din sistemul justitiei la standardele de calitate pe care le reclama desfasurarea corespunzatoare a activitatii judiciare.

Nu in ultimul rand, afectarea structurii de personal a Consiliului Superior al Magistraturii s-ar repercuta asupra capacitatii acestei autoritati publice de a-si indeplini atributiile complexe in domeniul carierei judecatorilor si procurorilor si al organizarii si functionarii instantelor si parchetelor, prevazute de lege in considerarea rolului constitutional de garant al independentei justitiei.

In considerarea tuturor celor de mai sus, atragem atentia ca posturile vacante in prezent in sistemul judiciar nu reprezinta un surplus dispensabil, ci constituie expresia unei situatii de criza cu care sistemul judiciar se confrunta de mult timp, solutia fireasca pentru atenuarea acestei situatii fiind nu aceea de eliminare a posturilor vacante, ci, dimpotriva, aceea de ocupare a lor in cel mai scurt timp, pentru a atenua gravele dificultati cu care autoritatea judecatoreasca se confrunta ca urmare a lipsei de personal.

Prin prisma tuturor acestor considerente, data fiind situatia concreta a autoritatii judecatoresti si pentru a evita producerea unor consecinte devastatoare, pe termen lung, asupra activitatii institutiilor din sistemul judiciar, este absolut necesar ca actul normativ preconizat a fi adoptat in perioada urmatoare sa prevada exceptarea expresa a sistemului judiciar de la aplicarea masurii de anulare a posturilor vacante”.

Comentarii

# Cetateanul date 7 August 2023 16:17 +17

Mda. Și avem un cesezmeu cu aproape 500 de posturi, ocupate, ce gestionează 8000 de magistrați. Niciunde în administrație nu există așa ceva!

# DODI date 7 August 2023 17:32 +41

Juastiția română este infestată pe de o parte de acoperiții Noii securități iar pe de altă parte de oameni fără caracter gen vicepreședintele Daniel Horodniceanu. Așa că decât cu aceste două categorii de ”magistrați” mai bine lipsă. Tot se amână procesele până la ziua cxu lumiona (a se citi apariția prescripției). Măcar așa știm la ce să ne așteptăm.

# maxtor date 7 August 2023 19:25 0

afecteaza independenta Justitiei, e treaba Prezidentului sa echilibreze Puterile,sho pa el!

# santinela date 8 August 2023 07:12 +1

Cine trage de maneca, cumva ala burtosul cu comportament de "ba sti cine sunt eu " ?

# art. 426alt.5 date 8 August 2023 09:47 +1

,,Disfunctionalitati majore in activitatea sistemului judiciar", ....Acest sitem este disfunctional si ,,aleatoru" de mult timp....tare de mult!!!

# Moştenitorii falşi ai Nadăşului au fost achitaţi date 8 August 2023 10:09 0

@ DODI, De cine e infestata JUSTITIA ROMANA AVAND IN VEDERE MULTITUDINEA INSTANTELOR PE UNDE S-A PERINDAT PREZENTUL CAZ? SA TRAIASCA. Justiţia propriului interes.În acest caz, a fost atât de oarbă, încât nu a văzut, nu a mirosit dreptatea.Cazul Nadăş, cunoscut la nivel naţional, sentinţele părtinitoare emise pe documente false, abuzuri făcute de "autoritati" cu putere, oamenii fără nimic, după vieti de muncă ale familiilor lor "VINE AUTORITATEA" ia totul. Astfel: intre 2006-2010, după decesul acelei persoane ( Mairovitz), certificatul fals ,le-a permis inculpatilor, în calitate de "moștenitori" reconstituirea în mod nelegal a dreptului de proprietate pentru suprafața de 8.743 de hectare de paduri, pășuni, teren intravilan, la Nadăș, Sa restituit o cladire cu 6 apartamente și terenul aferent ILEGAL,în Arad. Vorbim de cei ce constata si aplica legea -DISCRETIONAR- IN STATULUL DE DREPT ROMANIA PLIN DE REALITATEA DREPTATII IN REST PRAF IN OCHI! "LITTELE WEST" E PLIN DE SIMILARE.

# da sigur ca da bla bla bla date 10 August 2023 23:06 0

ce spune acest domn crede numai el probabil. de dosarele la comanda nu spune nimeni nimic sau trimise fara dovezi doar asa pe fictiune?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 6.09.2024 – Sperietoarea Vlad Pascu

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva