7 October 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CSM ZBURDA PE LANGA LEGE – Concursul pentru numirea judecatorilor in functii de conducere a fost organizat cu incalcarea legii. CSM a bagat 80 de candidati in doua sali, desi Legea 55/2020 stabileste ca: “Pe durata starii de alerta, in institutiile si autoritatile publice se suspenda orice tip de concurs”. CSM a organizat concursul ca asa le-a zis Predoiu, dupa ce chiar CSM concluzionase ca legea nu da voie. Concursul poate fi invalidat. Se poate lasa si cu dosar de abuz in serviciu (Documente)

Scris de: George TARATA | pdf | print

4 August 2020 14:45
Vizualizari: 5521

Saptamana trecuta Lumea Justitiei a dezvaluit in articolul “Pilele cui trebuie unse sefe?” modul in care CSM a ajuns sa organizeze “concursul sau examenul pentru numirea in functii de conducere a judecatorilor la curtile de apel, tribunale, tribunale specializate si judecatorii” cu ocolirea regulamentului, permitand candidatilor respinsi la interviu si deci picati automat sa participe si la proba scrisa (click aici pentru a citi). Problema la Consiliul Superior al Magistraturii este insa mai grava. Caci CSM incalca nu doar regulamentul, ci si legea.


 

Desi se afiseaza cu mascute la gura in sedinte de teama Covid si chiar se cearta cand cuiva ii pica protectia sub nas, membrii CSM nu au nicio jena sa sfideze legea pentru combaterea pandemiei de coronavirus. Concret, CSM a organizat concursul pentru promovarea judecatorilor in functii de conducere cu nerespectarea Legii 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de Covid-19. Mai exact, cu nerespectarea art. 27 alin. 3 din Legea 55/2020 care stabileste urmatoarele: Pe durata starii de alerta, in institutiile si autoritatile publice se suspenda orice tip de concurs pentru ocuparea posturilor sau functiilor vacante si temporar vacante, cu exceptia celor prevazute la alin. (1) si (2), precum si la art. 11 si 12, precum si a posturilor de predare vacante din unitatile de invatamant preuniversitar si a posturilor si funcțiilor vacante din institutiile de invatamant superior, institutele de cercetare, Academia Romana si academiile de ramura”. Or, dupa cum se stie, Romania se afla in stare de alerta incepand cu luna mai, iar Legea 55/2020 nu a fost modificata in sensul permiterii organizarii de concursuri. Cat priveste exceptiile prevazute in lege, acestea nu au nicio legatura cu concursurile din magistratura.

 

CSM a recunoscut ca nu poate organiza concursul, dupa care a organizat concursul


De-a dreptul halucinant este ca insusi CSM a recunoscut ca prevederile din Legea 55/2020 amintite mai sus fac imposibila organizarea concursului pentru numirea judecatorilor in functii de conducere. S-a intamplat in 25 mai 2020, la zece zile de la adoptarea Legii 55/2020, cand Sectia pentru judecatori a CSM a emis Hotararea nr. 749 prin care a stabilit urmatoarele: “Constata suspendarea concursului sau examenului pentru numirea in functii de conducere a judecatorilor la curti de apel, tribunale si judecatorii, organizat in perioada aprilie-iulie 2020, incepand cu data de 25.05.2020”.

Mult mai interesante sunt insa considerentele Hotararii nr. 749 a Sectiei pentru judecatori a CSM, in care judecatorii din Consiliu recunosc faptul ca organizarea concursului ar eluda legea:

“Potrivit art. 27 alin. (3) din Legea nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de Covid-19, pe durata starii de alerta, in institutiile si autoritatile publice se suspenda orice tip de concurs pentru ocuparea posturilor sau functiilor vacante si temporar vacante, cu exceptia celor prevazute la alin. (1) si (2), precum si la art. 11 si 12.

Sectia pentru judecatori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii apreciaza ca prevederile legal mentionate anterior sunt aplicabile si concursului sau examenului pentru numirea judecatorilor in functii de conducere la curtile de apel, tribunale, tribunale specializate si judecatorii, care, in urma promovarii concursului sau examenului, vor fi numiti in posturile de conducere vacante existente in sistemul judiciar, date fiind in principal ratiunea care a stat la baza reglementarii cuprinse in textul de lege, respectiv evitarea prezentei unui numar mare de persoane in spatii inchise, precum si exceptiile expres prevazute.

Potrivit dispozitiilor Regulamentului privind numirea in functii de conducere a judecatorilor si revocarea din aceste functii, aprobat prin Hotararea nr. 188/2020 a Sectiei pentru judecatori, si datelor comunicate de directia de resort, se constata ca sunt prevazute urmatoarele probe pentru concursul sau examenul pentru numirea judecatorilor in functii de conducere: testarea psihologica, evaluarea capacitatii candidatului de a lua decizii si de a-si asuma raspunderea, precum si verificarea rezistentei la stres; prezentarea orala a unui proiect referitor la exercitarea atributiilor specifice functiei pentru care candideaza; si testarea scrisa privind managementul, comunicarea si resursele umane, iar pana la data de 22.05.2020 se inscrisesera 80 de candidati.

Sectia pentru judecatori a constatat ca, la art. 42 din Legea nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de Covid-19, au fost prevazute masuri pentru desfasurarea activitatilor de pregatire in vederea sustinerii examenelor nationale si de certficare a competentelor profesionale, care presupun interactiunea 'fata in fata', in conditii de protectie sanitara, pentru unitatile de invatamant preuniversitar.

Sectia pentru judecatori apreciaza ca aplicarea prin analogie a unor texte legale este posibila doar in situatiile pentru care nu exista reglementare legala. Astfel, chiar daca la art. 27 alin. (3) din Legea nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de Covid-19 nu se mentioneaza expres concursul sau examenul pentru numirea in functii de conducere a judecatorilor, aplicarea prin similitudine a prevederilor art. 42 ar conduce in fapt la eludarea art. 27 alin. (3), aceasta dispozitie putand fi aplicata practic in privinta majoritatii concursurilor sau examenelor”.

Asadar, este limpede: judecatorii din CSM au suspendat concursul pentru numirea judecatorilor in functii de conducere pe motiv ca legea nu permite organizarea acestuia. Situatia nu a durat insa decat o luna, caci in 25 iunie 2020, aceeasi Sectie pentru judecatori - dar nu in unanimitate, ci cu doua opinii contrare – a adoptat Hotararea nr. 898 prin care a dispus reluarea concursului pentru numirea judecatorilor in functii de conducere.

 

Motivele pentru reluarea concursului, tinute la secret


Foarte interesante de vazut sunt motivele pentru care judecatorii din CSM au decis reluarea concursului, la doar o luna dupa ce stabilisera suspendarea concursului, pe motiv ca legea nu permite. Din pacate nu vi le vom putea prezenta deocamdata, intrucat Hotatarea nr. 898 din 25 iunie 2020 nu exista pe site-ul CSM, ceea ce inseamna ca ea nu a fost motivata. Fapt care nu a impiedicat desfasurarea concursului.

Exista totusi publicat un document produs de CSM privind reluarea concursului de numire in functii de conducere a judecatorilor. Este vorba despre minuta Comisiei nr. 1 a CSM care dezvaluie ca reluarea concursului s-a facut pe baza unei adrese a Ministerului Justitiei condus de Catalin Predoiu. Adica Predoiu a zis ca se poate, iar CSM l-a crezut pe cuvant. Asta desi Legea 55/2020 spune altceva, interzicand concursurile.

In acest sens, Comisia nr. 1 a CSM a stabilit urmatoarele: “Comisia a apreciat ca, in conditiile reglementarii actuale, fata de argumentele expuse in adresa nr. 3/41936/2020 a Ministerului Justitiei, procedurile referitoare la examenul de capacitate, concursul de admitere la Scoala Nationala de Grefieri si concursurile de promovare uin functii de conducere al judecatorilor si procurorilor pot continua, nefiind afectate de art. 27 alin. (3) din Legea nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de Covid-19. S-a exprimat si opinia minoritara, in sensul ca examenele si concursurile din sistemul judiciar intra sub incidenta art. 27 alin. (3) din Legea nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de Covid-19”.

Practic, in Comsia nr. 1, membrii CSM au luat o hotatare total diferita fata de cea pe care o adoptasera cu cateva saptamani inainte. Frumos, nu-i asa? Cert este ca in cele din urma concursul s-a derulat, iar aproximativ 80 de candidati au fost bagati in doua amfiteatre, spatii inchise cu risc mare de infectare cu coronavirus, asa cum specialistii sustin.

 

Concurs invalidat in instanta si dosar penal de abuz in serviciu


Pe de alta parte, avand in vedere organizarea concursului contrar prevederilor Legii 55/2020 exista toate sansele ca acesta sa fie invalidat. Oricand, orice candidat picat poate contesta in instanta organizarea concursului, acuzand fix faptul ca Legea 55/2020 a fost incalcata. Si bine ar fi sa se intample acest lucru, caci poate asa CSM va intelege ca legea e una pentru toti. Iar odata constatata de catre instanta organizarea nelegala a concursului, este limpede ca acesta va fi anulat.

Mai exista insa un aspect de care membrii CSM ar trebui sa tina cont: acela ca pe langa actiune in instanta orice candidat picat la concurs, sau orice cetatean, poate formula plangere penala pentru abuz in serviciu, tot in legatura cu organizarea concursului cu incalcarea legii. Iar o adresa a ministrului Justitiei Catalin Predoiu care da liber la organizarea concursului nu tine loc de lege.

 

* Cititi aici Hotararea nr. 749 a Sectiei pentru judecatori a CSM de suspendare a concursului

* Cititi aici minuta Comisiei nr. 1 a CSM privind reluarea concursului

* Cititi aici anuntul CSM de reluare a concursului

Comentarii

# M date 4 August 2020 15:37 +4

Și cine sunt cei care le pot face dosare penale celor de la CSM? Nimeni nu le poate face nimic, este o frăție între ei de ma doare capu. Legea este făcută doar pentru noi prostimea. Mi întra câte un capiat de magistrat care întra în conflict cu ei atât, restu e fratie

# Concluzia date 4 August 2020 17:00 +5

CSM se crede ca este si se pare ca este deasupra legii. Trist.

# Tudorita date 4 August 2020 20:49 +2

Fiti amabili, as vrea sa duc o vaca la monta, dar nici ea si nici taurul nu au masca. Ce zice domnul Predoiu? Se poate, e voie de la stapanire? Sa-l intreb si pe domnul Arafat, poate vine sa dea si o mana de ajutor?

# gulita date 6 August 2020 21:19 +1

De cate ori poate fi detasat un judecator la CSM?

# coana chirita date 10 August 2020 17:46 +2

De cate ori vor muschii lor, ca este greu sa muncesti la tribunal. Trai nineaca la CSM

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 6.10.2024 – Judecatorii care au aruncat alegerile

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva