CU CE N-A DERANJAT-O CSM PE KOVESI – Senatorul Valer Marian, o duzina de intrebari pentru „candidata doamnei Pruna”: „Ati fost santajata de Basescu sau de conducerea SRI cu dosarul fostului sot Eduard Kovesi, pentru furnizarea de informatii unui acoperit al serviciului secret ungar? Ce implicare au in demararea dosarelor DNA angajatii SUA? Cum explicati tergiversarea solutionarii sesizarilor Corpului de control? Ati fost colega de an si de grupa cu judecatoarea Monica Niculescu?”
Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat favorabil, in sedinta de luni, 28 martie 2016, propunerea ministrului Justitiei Raluca Pruna privind reinvestirea Laurei Codruta Kovesi in functia de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie. Kovesi a trecut cu brio de interviul sustinut in CSM, membrii Sectiei pentru procurori avizand favorabil propunerea dupa o audiere mai degraba formala, din care au lipsit cu desavarsire intrebarile incomode, dar legitime, pe care presa si opinia publica le asteptau.
Ei bine, in preziua audierii Codrutei Kovesi, o lista cu astfel de intrebari legitime a fost facuta publica de senatorul Valer Marian, prin intermediul unei declaratii de presa intitulate sugestiv „o duzina de intrebari pentru candidata doamnei Pruna”. Nu stim daca membrii Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii au apucat sa ia cunostinta de cele 12 intrebari ale parlamentarului, cert este ca niciuna dintre acestea nu i-a fost adresata unicei candidate in timpul sedintei de azi a Sectiei pentru procurori a CSM.
Iata declaratia de presa din 27 martie 2016 a senatorului Valer Marian:
„O duzina de intrebari pentru candidata doamnei Pruna
Consiliul Superior al Magistraturii a amanat pentru luni, 28.03.2016, intervievarea doamnei Laura Codruta Kovesi in urma propunerii inaintate cu o luna in urma de catre ministrul Justitiei, doamna Raluca Pruna, pentru reinvestirea sa in functia de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie. Profitand de acest prilej, in calitate de cetatean si de parlamentar, solicit membrilor Consiliului Superior al Magistraturii sa-i adreseze candidatei Laura Codruta Kovesi urmatoarele intrebari:
1. Ati fost colega de an si de grupa la Facultatea de Drept a Universitatii Babes Bolyai din Cluj-Napoca si v-ati aflat in relatii apropiate cu judecatoarea Monica Niculescu, sefa de cabinet a ministrului Justitiei din perioada in care ati fost propusa si numita procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, doamna Monica Macovei, si cu fostul prim-ministru Emil Boc, presedintele partidului de guvernamant (PDL) care a sustinut-o politic pe doamna Macovei?
2. Ce functie ati detinut si ce calificativ profesional ati obtinut la unitatea de parchet in care ati activat, in anul precedent propunerii si numirii dvs. in functia de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, respectiv in anul 2005, avand in vedere ca din documentele detinute de Consiliul Superior al Magistraturii nu rezulta aceste aspecte legate de CV-ul dvs.?
3. Ce proceduri si ce criterii de selectie au fost aplicate cand ati fost propusa in functia de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in 2006 respectiv in 2009, si in functia de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie, in 2013 respectiv in 2016?
4. Ati fost santajata de fostul presedinte Traian Basescu sau de catre conducerea Serviciului Roman de Informatii cu dosarul de urmarire informativa deschis de SRI fostului dvs. sot Eduard Kovesi, pentru furnizarea de informatii unui ofiter acoperit al serviciului secret ungar (AVO), devenit ulterior europarlamentar al Ungariei, si cu dosarul de urmarire informativa deschis de Securitate tatalui dvs. Ioan Lascu, fost prim-procuror al Parchetului Medias timp de 30 de ani?
5. Cum explicati faptul ca, in calitate de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, ati promovat mai multe recursuri in interesul legii in favoarea afaceristului sibian Ilie Carabulea, patronul grupului de firme Atlassib si al Bancii Carpatica, dupa ce acesta a apelat in acest sens la tatal dvs. Ioan Lascu si la fostul prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Sibiu, Nicusor Florin Apostu, care v-a fost indrumator profesional? Cum explicati faptul ca au fost anchetati, arestati si condamnati pentru fapte de coruptie doar fostul prim-procuror Apostu (luare de mita si trafic de influenta) si afaceristul Carabulea (dare de mita si cumparare de influenta)? Cum explicati vizita pe care ati facut-o fostului prim-procuror Apostu, in biroul sau din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Sibiu, cu doar doua de zile inainte de retinerea sa? Cum explicati alegatiile aparute in presa in sensul ca procurorul sef al DNA din perioada respectiva, Daniel Morar, ar fi urmarit anchetarea si arestarea dvs. in dosarul Apostu-Carabulea, dar acest fapt nu s-a realizat datorita interventiei in favoarea dvs. a conducerii SRI si Ambasadei SUA la Bucuresti?
6. Ce implicare au in demararea si in instrumentarea dosarelor Directiei Nationale Anticoruptie angajatii structurilor de forta ale SUA aflati in Romania, la care a facut referire ambasadorul american Hans Klemm intr-o prelegere tinuta in data de 25.02.2016 in fata studentilor de la Facultatea de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii din cadrul Universitatii Babes Bolyai din Cluj Napoca? Care este temeiul legal si constitutional al acestei implicari?
7. Cum comentati declaratiile fostului sef al US Secret Service pentru Europa de Est, Darren White Terrel, care a exercitat timp de cinci ani aceasta functie in capitala Romaniei, ca are indoieli serioase cu privire la legitimitatea anchetelor demarate de DNA, DIICOT sau alte structuri (SRI, SIE), intrucat majoritatea tintelor lor sunt politice si reprezinta represalii din cauza politicii, precum si ca are indoieli serioase cu privire la abilitatea dvs. de a fi neutra, corecta si obiectiva, in calitate de procuror sef al DNA?
8. Cum explicati tergiversarea solutionarii de catre Directia Nationala Anticoruptie a celor 15 sesizari inaintate de catre Corpul de control al primului ministru in anul 2014 privind savarsirea unor fapte de coruptie, cu prejudicii de zeci de milioane de euro, de catre reprezentanti ai Societatii Nationale Transgaz Medias, la care fratele dvs. Sergiu Lascu a detinut functia de director adjunct in perioada vizata (2009-2013)?
9. Stiti cum a acaparat tatal dvs. Ioan Lascu, in perioada in care a detinut functia de prim-procuror al Parhetului Medias, casa in care ati copilarit si casa alaturata, construite in sistem duplex pe strada Sondorilor nr. 12 si 14 din municipiul Medias de catre doi cetateni romani de nationalitate germana (Johann Krestel si Hanz Krestel), care au plecat definitiv in Germania in timpul regimului comunist?
10. Cum explicati procentul mare de achitari inregistrate de Directia Nationala Anticoruptie dupa ce ati preluat sefia acestei institutii, de 10% in 2014 respectiv de 8% in 2015, in timp ce Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a inregistrat in aceeasi perioada un procent de achitari de 1%?
11. De ce l-ati ales coordonator al lucrarii dvs. de doctorat pe un fost coleg si prieten al tatalui dvs., respectiv pe profesorul Viorel Pasca, fost procuror sef al Procuraturii Judetene Arad in timpul regimului comunist, si de ce ati sustinut doctoratul la o facultate de mana a doua, respectiv la Facultatea de Drept a Universitatii de Vest din Timisoara?
12. Comentati urmatoarea motivare continuta de Hotararea Consiliul Superior al Magistraturii nr. 440/24.09.2009, prin care a fost avizata negativ propunerea pentru reinvestirea dvs. in functia de procuror general al Romaniei (cu 5 voturi impotriva si doar un vot pentru) si care este semnata de vicepresedintele CSM din perioada respectiva, procurorul Dimitrie Bogdan Licu, actualmente procuror general interimar al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si membru de drept al CSM:
'Analizand propunerea formulata, Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii constata ca activitatea desfasurata de doamna Laura Codruta Kovesi, in calitate de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, s-a caracterizat prin lipsa de performanta in exercitarea atributiilor manageriale privind organizarea eficienta a activitatii in cadrul Ministerului Public si inconsecventa in propunerile de reorganizare a acestui minister.
De asemenea, se retine ca, in exercitarea mandatului sau, doamna procuror general, in conditiile cresterii numarului de dosare solutionate, nu a reusit identificarea masurilor necesare pentru obtinerea unui numar crescut de cauze cu finalitate judiciara, acestea scazand continuu. Totodata, din raportul prezentat si interviul sustinut se desprinde lipsa unei viziuni manageriale privind organizarea si eficientizarea activitatii institutiei pe care o conduce.
Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii constata existenta unor disfunctionalitati majore in relatia dintre doamna procuror general si Consiliului Superior al Magistraturii, reflectate in lipsa de implicare in adoptarea unor decizii de substanta vizand activitatea Ministerului Public, inclusiv prin neparticiparea, in mod constant, la sedintele Consiliului.
Mai mult, anumite puncte de vedere exprimate pe parcursul mandatului au denaturat anumite demersuri si activitati desfasurate cu buna credinta de catre Consiliului Superior al Magistraturii, atat in domeniul politicii de resurse umane, a controalelor efectuate de catre Inspectia Judiciara, cat si in materie disciplinara.
Pentru considerentele de mai sus, Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii urmeaza sa avizeze negativ propunerea ministrului justitiei si libertatilor cetatenesti de reinvestire a doamnei Laura Codruta Kovesi in functia de procuror general al Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatiei si Justitie'.
Senator independent Valer Marian
Satu Mare, 27.03.2016”
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# ADEVARUL
28 March 2016 14:53
+18
# remember
28 March 2016 20:15
+9
# remember
28 March 2016 22:30
+4
# sindromu Ko
28 March 2016 22:58
+7
# Ko, INTIM IMPLICATA IN 'ALRO'
28 March 2016 23:14
+3
# REMEMBER
28 March 2016 23:00
+2
# agerime tulburatoare
28 March 2016 23:04
+2
# RETETA Ko: dosare fezandate
28 March 2016 23:02
+7
# Ko la masa in privat cu coruptia
28 March 2016 23:07
+2
# IO, RAKAN-KOLONEL: pilda de tehnica fezandarii
28 March 2016 23:09
-1
# remember
29 March 2016 09:00
+2
# diaconescu mario
28 March 2016 15:15
+12
# anti-camp-tactic
28 March 2016 17:44
+13
# ADEVARUL
29 March 2016 13:40
0
# DODI
28 March 2016 18:23
+11
# Succesuri Ko
28 March 2016 23:17
+1
# BASE si principiul nulitatilor controlabile
28 March 2016 23:49
+1
# GEORGE
28 March 2016 19:13
+9
# pelin
28 March 2016 20:09
+12
# Ko serveste romanilor minciunele
28 March 2016 23:25
+1
# ESTE SEFA DNA SANTAJABILA?
28 March 2016 23:28
+2
# ecuatia KOVESI
28 March 2016 23:42
+2
# Curajoasa femeie se ascundea in dosul LUISEI
28 March 2016 23:44
+2
# DUPLICITATEA LULUTEI
28 March 2016 23:47
+2