CU CINE A FACUT FUNERIU EVALUAREA SI CLASIFICAREA UNIVERSITATILOR? - Reprezentantii EUA - Asociatia Europeana a Universitatilor evalueaza 90 de universitati din Romania, prin doua proiecte strategice lansate la Universitatea Crestina "Dimitrie Cantemir"
In 2011, fostul ministru al Educatiei, Daniel Funeriu, care abia se exprima singur atunci cand tinea o conferinta de presa, a starnit un val de indignare atunci cand a anuntat marea "reusita" a mandatului lui ministerial, o evaluare a universitatilor de care nimeni nu stie cum a fost realizata si nimeni nu a vazut pana acum vreun document, vreun raport de evaluare emis de EUA, Asociatia Europeana a Universitatilor, asa cum ar fi fost firesc si legal. O astfel de evaluare necesita un timp de realizare a procedurilor de cel putin un an si jumatate daca nu chiar doi ani. Numai ca Funeriu, in doar doua luni a si finalizat marea evaluare si clasificare a universitatilor din Romania, o clasificare aiuritoare care a bulversat sistemul si cu toate acestea multe intrebari au ramas fara raspuns.
Chiar si Lumeajustitiei.ro a trimis la acel moment o solicitare Ministerului Educatiei prin care se cereau detalii cu privire la perioada in care s-ar fi aflat in Romania experti straini de la EUA (Asociatia Europeana a Universitatilor), cat au stat si care a fost raportul lor de evaluare. Nici pana azi nu am primit vreun raspuns, ceea ce denota ca Funeriu ori a avut ceva de ascuns, ori a mintit poporul cu evaluatorul!
Dovada ca o evaluare serioasa dureaza circa doi ani, la Universitatea Crestina "Dimitrie Cantemir" a avut loc, azi, 15 noiembrie, deschiderea conferintei privind procesul evaluarii institutionale, la care a participat, alaturi de rectorul UCDC, Corina Dumitrescu (membru al CSM din partea societatii civile) si de presedintele fondator, prof.univ. dr. Momcilo Luburici, chiar unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai EUA (Asociatia Euroepana a Universitatilor), Lothar Zehlin de la IEP (Institutional Evaluation Program-EUA, ocazie cu care s-au dezbatut cele doua proiecte strategice pentru invatamantul superior finantate de Fondul Social European, a caror perioada de implementare este 2012-2014. Prin aceste doua proiecte sunt evaluate de expertii straini de la EUA 90 de universitati din Romania.
In deschiderea conferintei, rectorul UCDC, Corina Dumitrescu a subliniat ca "abia azi procedam la ceea ce va reprezenta o clasificare a universitatilor" si ca "pana la urma, clasificarea e unitara, esenta vizeaza calitatea invatamantului" si trebuie realizata "in mod corect si transparent". Managerul de proiect, Adrian Curaj a explicat reprezentantilor univeristatilor din toata tara prezenti la conferinta, ca a fost nevoie de doua proiecte intrucat evaluarea numarului de 90 de universitati necesita un buget mai mare decat limita maxima accceptata pentru un proiect POSDRU. Proiectele au rolul de a asigura cel putin doua sesiuni de colectare date, avand ca obiectiv crearea de serii statistice necesare fundamentarii unor deczii de viitor in domeniu.
Calendarul evaluarii internationale se prezinta astfel:
-Proiectul Performanta in cercetare, performanta in predare-Calitate, diversitate si inovare in universitatile din Romania asigura evaluaea a 42 de universitati, din care 12 au inceput deja sa fie evaluate din ianuarie 2012 cu final i februarie 2013, pentru alte 30 de universitati se va incheia evaluarea in iunie 2013
-Proiectul Pregatiti pentru a inova, pregatiti pentru a raspunde mai bine nevoilor locale. Calitate si diversitate a universitatilor din Romania va asigura evaluarea a 22 universitati in perioada noiembrie 2012-noiembrie 2013, si a altor 26 de universitati in perioada martie 2013-mai 2014.
Intregul proces de evaluare este realizat independent de catre EUA prin IEP(Institutional Evaluation Program), evaluatorii fiind actuali si fosti rectori/prorectori, profesori cu un inalt nivel de experienta in evaluare. Fiecare universitate este evaluata de un numar de maximum 5 experti straini. Managerul de proiect, prof. Adrian Curaj a declarat in cadrul dezbaterii cu reprezentantii universitatilor din tara ca "ceea ce facem nu inseamna clasificare sau ierarhizare, reclasificare si reierarhizare, ci o sansa pe care trebuie sa o valorificam cum trebuie (...) Sunt sute de experti implcati in acest proiect!" Conform managerului de proiect, datele puse la dispozitie de fiecare universitate sunt confidentiale, iar pe viitor este posibila infiintarea unei Agentii de Statistica in Invatamantul Superior, asa cum exista si in alte state.
Conform celor doua proiecte, dupa realizarea evaluarilor universitatilor din fiecare runda se va publica un "Raport de runda" care contine observatiile echipelor de evaluare. La final, cele patru rapoarte, cate doua de fiecare proiect, vor fi prezentate in patru conferinte. Obiectivul general il reprezinta imbunatatirea managementului si asigurarea calitatii sistemului de invatament superior romanesc in vederea cresterii capacitatii acestuia de a asigura pe termen lung contributii relevante la dezvoltarea economica si sociala la nivel national, prin desfasurarea unui exercitiu international de evaluare institutionala.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# dima
15 November 2012 20:07
+2
# cristo
15 November 2012 20:13
+1
# PAKY
15 November 2012 23:08
+3
# capatu` satului
16 November 2012 11:02
0
# gogu de chisinau
18 November 2012 22:33
-1
# dora
21 November 2012 16:31
+1
# je
5 December 2012 13:56
-1