Curaj, domnule Oprescu, Cathedral Plaza poate fi demontata! Prin decizia CA Suceava, autorizatia de construire a turnului „Cathedral Plaza” a fost anulata irevocabil. Arhiepiscopia Romano-Catolica solicita expropierea urgenta a terenului!
Dupa ce a castigat definitiv procesul privind anularea autorizatiei de construire emisa de primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, prin respingerea de catre Curtea de Apel Suceava a celei de-a sasea si ultima cale extraordinara de atac (revizuire) promovata de acesta in scandalul „Cathedral Plaza”, Arhiepiscopia Romano-Catolica de la Bucuresti (ARCB) solicita autoritatilor statului roman sa puna in executare aceasta hotarare sentinta ramasa irevocabila prin care aceasta autorizatie a fost anulata definitiv.
La conferinta de presa organizata marti la sediul ARCB, IPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de Bucuresti a fost extrem de emotionat si a multumit lui Dumnezeu, Justitiei, avocatilor care au reprezentat institutia in acest proces de mare anvergura si complexitate, cetatenilor si jurnalistilor, pentru efortul deosebit si sustinerea pe care au oferit-o acestei cauze pe parcursul celor cinci ani de razboi judiciar cu firma Millenium Building Developement SRL. „Mafia imobiliara nu trebuie lasata sa-si bata joc de valorile noastre”, a declarat IPS Robu. ARCB a decis sa promoveze o serie de actiuni in instante prin care solicita expropierea terenului si demontarea autointitulatei cladiri ”Cathedral Plaza”, care se afla in zona de protectie a Catedralei si a altor cinci monumente istorice de pe strada Gen. Berthelot. Doua dintre aceste actiuni sunt pe rolul instantelor de la Bucuresti si una se afla la Piatra Neamt, toate in faza fondului.
Avocatii ARCB, Ofelia Birsan, Mugur Popescu (foto 1) si avocatul Primariei Capitalei, Antonie Popescu (foto 2) prezenti la conferinta de presa, si-au expus argumentele juridice cu privire la pasii ce trebuiesc facuti in continuare pentru ca mastodontul ilegal construit sa dispara cat mai repede de langa Catedrala Sfantul Iosif. Conform Legii 50/91, statul poate desfiinta constructiile ilegale.
Atacand frontal informatiile cu care Millenium Building a bombardat mass media in ultima perioada, av. Antonie Popescu a subliniat ca aceasta firma care a construit ilegal cladirea ce pune in pericol ARCB, chiar daca sustine ca a vandut unui fond de investitii cladirea, nu avea cum sa o intabuleze intrucat in cartea funciara, in urma notelor trimise de ARCB, la data de 4 martie 2011, prin incheierea pronuntata a fost inscrisa anularea autorizatiei. Conform av. Popescu, terenul este intabulat, dar cladirea in nici un caz. ”Primarul General al Capitalei a contestat acaesta intabulare si sunt trei litigii pe rol, in plina desfasurare„ a mai spus av. Antonie Popescu.
Pe de alta parte, av. Ofelia Birsan, coordonator al intregii strategii de aparare, a declarat ca acea asa-zisa vanzare-cumparare a cladirii pe care o evidentiaza Millenium Building este o ”operatiune facuta pe riscuri” si trebuia sa devina publica la momentul vanzarii, iar de vreme ce exista acest litigiu, cladirea nu putea fi vanduta, ci poate doar proiectul, motiv pentru care Milleniu ramane responsabil. Referindu-se la dreptul statului, prin autoritatea locala, de a desfiinta o cladire construita ilegal, av. Mugur Popescu a explicat ca „Romania e parte semnatara a Conventiei de la Granada, motiv pentru care rezultatul unei infractiuni trebuie inlaturat si, in acest temei, statul roman poate sa faca acest lucru!„
In cuvantarea sa, IPS Ioan Robu (foto 3) a tinut sa precizeze, vorbind despre cladirea ridicata de Millenium, ca ”acest turn s-a inaltat cu trufie si insolenta. A avut, din pacate si un sprijin deosebit de puternic din partea a doi comandanti ai Capitalei si al unui primar de sector, acesta fiind practic ultimul care a parasit vasul. Nu inainte de a fi aruncat patru colaci pentru a salva aceasta constructie, situatie fara precedent in istoria juridica a Capitalei”. Si alti vorbitori prezenti la conferinta de presa, cum ar jurnalistul Doru Braia (fidel opozant al ridicarii constructiei Cathedral Plaza) si Marius Marinescu (vicepresedinte al PRM), au subliniat seria ilegalitatilor din aceasta speta. „Cathedral Plaza este un simbol al coruptiei din Romania iar ilegalitatile au pornit in 2002 si 2005 cand Traian Basescu si Adriean Videanu au facut ilegalitatea”, a declarat Marinescu. Doru Braia a atacat si mai dur, aratand ca aceasta cladire trebuie demolata pentru ca este ilegala, iar asta se poate face „cu 200.000 de oameni care au in mana 200.000 de dalti!”
Lumeajustitiei.ro a intrebat daca au fost dosare penale care priveau ilegalitatile de care se face vorbire cu privire la fostii primari, iar av. Ofelia Birsan a subliniat ca, dupa stiinta sa, au existat asemenea dosare, care au ramas ”fara nici un rezultat”. Av. Birsan a explicat ca, la aceasta ora, exista doua posibilitati una este la indemana Primarului General al Capitalei, care poate sa inceapa demontarea, iar alta posibilitate este in instanta, prin executare.
Primarul General poate trece la demontarea constructiei ilegale!
Tintind catre buna credinta si responsabilitatea autoritatilor, IPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de Bucuresti, a subliniat urmatoarele aspecte: ”A trecut vremea jumatatilor de masura. A venit timpul sa fie luate masuri ferme si concrete pentru eliminarea din peisajul centrului Capitalei a blocului turn ilegal construit de Millennium Building Development SRL, lasand la o parte interesele politice si de strategie electorala si punand in fata interesele nationale privind patrimoniul cultural, parte a celui european. (...)Este timpul ca autoritatile sa nu mai mimeze o buna administratie ci sa o realizeze efectiv, iar un bun inceput este acela al reintoarcerii la istorie si credinta, protejand monumentele istorice care sunt si lacase de cult. Nu cerem asta numai pentru noi, o cerem pentru toate cultele care creeaza diversitatea spirituala a natiunii, cunoscand ca si Biserica Ortodoxa, cea Armeana si Cultul Musulman, sufera datorita violarii zonelor de protectie a lacaselor de cult si implicit a dreptului lor la exercitarea credintei”.
Astfel, un prim capitol dur din razboiul ARCB cu Millenium Building a luat sfarsit. Urmeaza partea a doua, cea a punerii in aplicare a hotararii judecatoresti si, totodata, expropierea terenului, care a si fost solicitata de catre ARCB. Imediat dupa hotararea judecatorilor, reprezentantii Willbrook International au declarat ca decizia Curtii de Apel Suceava in privinta Cathedral Plaza, ridicata in apropierea Catedralei Sfantul Iosif din Capitala, ar fi, in opinia lor, "tardiva" intrucat imobilul a fost deja vandut si chiar partial inchiriat de noul proprietar, clientii incepand deja sa se mute Potrivit unui comunicat dat publicitatii marti dupa conferinta de la ARCB, firma Millenium a anuntat: „Millennium Building Development, constructorul Cathedral Plaza, considera ca sentinta de luni a Curtii de Apel Suceava, potrivit careia ramane in vigoare decizia prin care a fost sistata constructia Cathedral Plaza, esta tardiva, deoarece aceasta a fost intabulata si intrata in circuitul civil. De asemenea, Millennium Building Development precizeaza ca verdictul judecatorilor de la Suceava nu afecteaza constructorul, avand in vedere ca acesta a vandut Cathedral Plaza, in mai 2011, unui fond de investitii britanic. Constructia este intabulata și a intrat in circuitul civil, astfel incat și aceasta hotarare a Curtii de Apel Suceava este una tardiva, la fel cum era și cea data in noiembrie 2010. In plus, reamintim ca un fond de investitii britanic a cumparat cladirea Cathedral Plaza, cu suma de 70 de milioane de euro. Nu aveam mari sperante ca judecatorii Curtii de Apel Suceava - sectia Contencios-Administrativ vor lua o decizie care sa duca la tragerea raspunderii asupra colegilor lor de sectie. Decizia de astazi a Curtii de Apel Suceava nu ne afecteaza concret, insa ne pare rau ca nu s-a putut face dreptate in Romania.”
Primarul Oprescu va lua o decizie
Adevarul este ca nu se stie nici la aceasta ora cine ar fi cumparatorul si ce a cumparat (cladirea sau proiectul). Mai mult, in monstrul „Cathedral Plaza” sufla vantul, iar muncitorii lucreaza in continuare pe sest, intrucat constructia nu a fost finalizata si nu exista o receptie finala a acesteia. Numai ca Inspectoratul de Stat in Constructii taie frunze la caini in loc sa se fi ocupat de aceasta situatie. Dupa cum a declarat, marti, av. Antonie Popescu, zilele urmatoare, primarul general Sorin Oprescu va lua o decizie. Acesta poate, conform legii, sa treaca la demontarea cladirii.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Traienel
12 July 2011 22:54
+2
# codrin
12 July 2011 23:57
+2
# DOREL
13 July 2011 06:47
+4
# Botomei Vasile,avocat-doctor in drept
13 July 2011 10:06
-2
# Oprescu Bucurescu
13 July 2011 10:34
+1
# Emanuel Suceu
15 July 2011 16:41
0
# burlacu aniram
3 August 2011 10:24
0
# Cugetatorul
15 August 2011 18:41
+1
# Cugetatorul
15 August 2011 19:04
+2