16 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Danilet nu mai conteneste sa spuna ce a gasit in arhiva SIPA. Intrebare: a avut certificat ORNISS pentru acces la documente clasificate? Noi stim ca nu!

Scris de: Adina A.STANCU - R.SAVALIUC | pdf | print

1 April 2011 14:46
Vizualizari: 13877

Actualul membru CSM, Cristi Vasilica Danilet (foto) a declarat pentru Mediafax ca nu s-a abtinut in a face afirmatii pe tema arhivei SIPA, unde exista documente privind magistrati, grefieri, politisti din perioada 2001-2005 si ca anterior anului 2001 toate actele au fost arse. Danilet a refuzat, insa, sa comenteze telegrama americanilor. Dupa cum se stie, dintr-o telegrama a Ambasadei SUA la Bucuresti atribuita Wikileaks se arata ca judecatorul Cristi Danilet (care a facut parte din echipa Monicai Macovei care a inventariat arhiva SIPA) le-ar fi spus consilierilor politici ca SIPA era in esenta serviciul propriu de informatii al Ministerului Justitiei, pentru a spiona vietile private ale magistratilor si chiar a cetatenilor de rand si ca a vazut acolo pana si ate despre judecatoare care ar fi facut avorturi.


Danilet a declarat ca nu s-a abtinut in a face declaratii pe arhiva SIPA. "Sincer, nu stiu ce importanta mai are aceasta arhiva, pentru ca existau ordine al ministrilor Justitiei pentru a se arde arhiva din cinci in cinci ani, de aceea documentele care sunt acum la ANP (Administratia Nationala a Penitenciarelor - n.r.) sunt din perioada 2001-2005.Anterioare, inainte de 2001, nu exista, iar dupa 2005 s-a desfiintat Serviciul Intern de Protectie si Anticoruptie (SIPA)", a spus judecatorul Cristi Danilet, fost consilier al ministrului Justitiei, in perioada 2005-2007.

Deloc adevarat. SIPA s-o fi desfiintat, dar in locul ei a aparut o noua directie informativa in cadrul ANP, ce-i drept cu atributii mai restranse decat a fostului serviciu de politiei politica pentru magistrati. Acum, la MJ, ministrul Catalin Predoiu pune problema largirii atributiilor acestei directii.

Revenind la subiect, judecatorul Cristi Danilet nu s-a sfiit sa declare agentiei Mediafax urmatoarele: ”Stiu ca nu m-am abtinut in a face declaratii cu privire la arhiva SIPA!” Judecatorul a spus ca, atunci cand a functionat in cadrul Ministerului Justitiei, in perioada 2005-2007, a fost unul dintre cei doi magistrati desemnati de ministrul Justitiei, Monica Macovei, pentru a inventaria tipul de documente aflate in "celebra arhiva a serviciului secret de informatii al Ministerului Justitiei (MJ)". "Cu acel prilej - sa zicem - am investigat, am avut acces efectiv la notele informative si la alte tipuri de documente care s-au strans la SIPA. Ceea ce am constatat atunci - cred ca am si spus public - acest serviciul militarizat din cadru MJ nu s-a ocupat asa cum trebuia doar cu adunatul informatiilor din randul detinutilor, ele nu au vizat numai actele de coruptie cu privire la mediul penitenciar, asa cum ar fi trebuit, ci exista note informative cu privire la savarsirea unor anumite infractiuni sau abuzuri administrative comise de functionari din ANP (DGP atunci), fapte comise de judecatori, procurori, de grefieri, de politisti si de avocati. Si nu numai aspecte legate de viata profesionala, ci si aspecte legate de viata privata, familiala", a spus Danilet. El a mai precizat ca despre aspectele privind viata privata spionate de SIPA, Romania a fost atentionata in unul dintre primele rapoarte ale Comisiei Europene, "cand s-a cerut si desfiintarea acestui serviciu".

In opinia fostului consilier ministerial si actual membru CSM, cei care au lucrat in cadrul SIPA au comis abuzuri, "extinzandu-si competententa la fapte care nu aveau legatura cu misiunea lor". Intrebat daca note informative ale SIPA erau "utilizate de mai marii Minsiterului Justitiei", Cristi Danilet a precizat ca, din cate isi aminteste, erau doua-trei categorii de note "exploatate mai departe". Judecatorul a precizat ca unele note au fost trimise la Ministerul Public, respectiv la Procurorul General al Romaniei pentru a se demara procedura de investigare penala a respectivelor fapte cu privire la care existau informatii.

"Alte note au fost trimise catre cabinetul ministrului si, respectiv, catre Inspectia Judiciara, care atunci functiona in cadrul MJ, pentru demararea unor anchete, probabil, administrative sau pentru folosirea in orice alte scopuri", a afirmat Danilet. "M-a surprins sa constat ca exista unele caracterizari facute de lucratori SIPA cu privire la judecatori sau procurori care intentionau sa ajunga in functii de conducere. Intr-un fel este explicabil, pentru ca atunci nu exista CSM si modalitatea de promovare in functie conducere se facea prin intermediul MJ. Probabil, la acea vreme, se gasea a fi ceva «natural» sa verifici candidatii si prin alte surse decat cele oficiale, adica prin presedintii instantelor superioare", a declarat Cristi Danilet.

Si Monica Macovei a lecturat vreo 300 de fise secrete!

Fostul consilier al Monicai Macovei a precizat ca a vazut "vreo 300 de note informative", doar pentru a-si "face o parere despre tipul de informatii, pentru ca nu exista si nu exista nici acum o evidenta efectiva a tipului de informatii si a persoanelor supravegheate de acest serviciu"."Urma sa propunem ministrului Justitiei masurile legale cu privire la aceasta arhiva. Din pacate, schimbarea ministrului Justitiei nu a dus la finalizare, iar ulterior, cand au venit ministri Chiuariu si Predoiu, nu mai stiu ce s-a intamplat. Ceea ce pot sa asigur este ca, cel putin, sub ministeriatul lui Macovei, nimeni altcineva in afara de cele doua persoane de care am vorbit, din care eu eram una, nu a avut acces la arhiva. Orice intrare, orice iesire in cele doua camere care se afla la ANP a fost notata. Evident, am intrat fara bagaje, am iesit fara bagaje. Nici macar ministrul nu a avut acces la acele documente", a afirmat Danilet.

Judecatorul Cristi Danilet a precizat ca arhiva SIPA "este si acum sub sigiliu, la ANP". "Exista norme care reglementeaza strict modul de acces la astfel de documente, pentru ca ele intra sub notiunea de documente clasificate. Persoanele care intra acolo trebuie sa aiba un certificat. Exista procese-verbale de intrare/iesire", a conchis Danilet.

Ei bine, asta ne intrebam si noi, avea Cristi Danilet certificat ORNISS pentru a intra la documente cu nivel 1,2 si 3 de secretizare? Pentru ca fisele SIPA purtau pe ele, ne-a declarat surse confidentiale, secret de serviciu pana la strict secret! Din cate ne-am informat noi, Cristi Danilet nu a avut un astfel de certificat ORNISS. Asa dupa cum nici alte personaje care au baletat pe acolo in comisia respectiva, de rasfoire a arhivei SIPA, se pare ca nu au avut astfel de certificate.

Comentarii

# vasile date 1 April 2011 21:16 +3

Ce lege se mai respecta in Romania? Cind insasi presedintele tarii incalca CONSTITUTIA iar premierul emite legi aberante total neconstitutionale ? Deci asa cum a declarat din proprie constiinta tovarasul Traian Basescu , Romania nu mai este un stat de drept , deoarece nu se aplica legile statului roman, indiferent cum sunt ele.

# antonie date 2 April 2011 09:24 -4

magistratii nu au nevoie de certificat ornis. cum nici partile dintr-un dosarul penal sau civil nu au nevoie de certificat ornis ca sa-si consulte dosarul care poate contine si documente clasificate... oRNIS a fost infiintat reglementandu-se accesul celor din administratia publica nu din Justitie sau Parlament ! daca cei din Parlament, MP, s-au complacut vreme indelungata sa fie "certificati" de o structura adminstrativa ....e treaba lor ...asa ne explicam si deficitul de imagine si atacurile la adresa Parlamentului si a pluralismului politic! Dar magistratii independenti nu pot fi "certificati" de o structura administrativ-informativa (din sfera altei puteri!) ...si nici nascocirea securista a lui Magureanu cu "procurori anume desemnati" !!!

# balmajelul date 5 April 2011 13:09 +1

Ca sa vezi, asta cu magistratii pot consulta documente clasificate fara certificare e o cioaca.Nimeni nu e mai presus de lege si legea spune clar...Iar documentele clasificate lasate la dosar reprezinta un incident de securitate.

# catalin date 3 April 2011 08:40 +4

Daca documentele erau "secret de serviciu" nu-i trebuia autorizatie ORNISS. Ii trebuia autorizatie ORNISS numai daca ele erau catalogate ca informatii clasificate (pe cele 3 nivele de secretizare). Nu confundati "secretul de serviciu" cu "secretul de stat". Dl. Antonie, si magistratii si grefierii si procurorii au nevoie de autorizatie ORNISS pentru a avea acces la informatii clasificate.

# Raneti Tudor Andrei date 13 October 2016 06:36 0

reconstituiesc eu "arhivele securitatii". Sunteti invitati sa postati dosarele penale sau disciplinare ale magistratilor: http://militia.freeforums.net/

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 15.04.2024 – Inalta Curte a mai ars o data judecatorii din CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva