20 May 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DECIZIA ICCJ DEVINE NULA – Iata cum a desfiintat CCR hotararea prin care Inalta Curte a gandit cum se aplica legea penala mai favorabila: "Interpretarea potrivit careia legea penala mai favorabila presupune aplicarea institutiilor autonome mai favorabile, e de natura sa infranga exigentele constitutionale, deoarece, in caz contrar s-ar rupe legatura organica dintre institutiile de drept penal apartinand fiecarei legi succesive" (Motivarea)

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

21 May 2014 18:18
Vizualizari: 15535

Decizia Curtii Constitutionale a Romaniei prin care s-a stabilit ca nu se pot combina dispozitii din legi succesive pentru stabilirea legii penale mai favorabile, impunand aplicarea globala a dispozitiilor legale, a starnit controverse in sistemul judiciar, cu atat mai mult cu cat, hotararea dispusa de judecatorii constitutionali a venit la o saptamana de la data la care a fost publicata in Monitorul Oficial hotararea Inaltei Curti care statua ca se pot combina prevederi din legi succesive pentru stabilirea legii penale mai favorabile. Odata cu publicarea in Monitorul Oficial a deciziei nr. 265, din data de 6 mai 2014, prin care Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.5 din Codul penal privind aplicarea legii penale mai favorabile, practicienii Dreptului vor fi obligati sa aplice global dispozitiile din Noul Codul penal. Practic, prin publicarea deciziei CCR in Monitorul Oficial nr. 372 din data de 20 mai 2014, hotararea din data de 14 aprilie 2014, a Completului ICCJ pentru dezlegarea unor chestiuni de drept in materie penala care a stabilit ca se pot combina dispozitiile din legile sucesive pentru stabilirea legii penale mai favorabile, combinate pe institutii autonome, devine practic nula si fara efect, dat fiind ca judecatorii constitutionali au stabilit ca interpretarea data de instanta suprema capata "valente neconstitutionale". In aceste conditii, se va impune respectarea hotararii CCR.


De precizat ca prin decizia CCR nu a fost declarat neconstitutional art. 5 al Noului Cod penal, in discutie nefiind analizata prevederea legala, ci calea de interpretare a acesteia, dandu-i-se un unic inteles constitutional.

Cu toate acestea, voci din sistemul judiciar au avansat deja ideea ca sub imperiul aplicarii legii penale mai favorabile se poate interpreta mai favorabila decizia ICCJ, care permite aplicare pe institutii autonome a legii, si nu pe global, asa cum a stabilit Curtea Constitutionala recent.

Astfel, in motivarea deciziei nr. 265, din 6 mai 2014, Curtea Constitutionala a Romaniei a concluzionat ca, in ceea ce priveste determinarea concreta a legii penale mai favorabile, "aceasta vizeaza aplicarea legii si nu a dispozitiilor mai blande, neputandu-se combina prevederi din vechea si noua lege, deoarece s-ar ajunge la o lex tertia, care, in pofida dispozitiilor art.61 din Constitutie, ar permite judecatorului sa legifereze".

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, CCR a constatat ca principiul activitatii legii penale presupune, ca regula generala, aplicarea legii tuturor infractiunilor savarsite in timpul cat aceasta se afla in vigoare, principiu care este indisolubil legat de cel al legalitatii. CCR precizeaza ca de la aceasta regula sunt admise doua exceptii, care constau fie in retroactivitatea, fie in ultraactivitatea legii. In acest caz, CCR a statuat ca problematica aplicarii legii penale in situatii de tranzitie a determinat exprimarea a doua corente de opinie diametral opuse, respectiv teza ultraactivitatii legii vechi, potrivit careia in caz de tranzitie se va aplica legea existenta in momentul savarsirii infractiunii, si teza retroactivitatii legii in vigoare, potrivit careia in caz de situatie tranzitorie se va aplica noua lege penala.

Intrucat niciun dintre cele doua solutii nu era pe deplin echitabila, si nu raspundea exigentelor privind egalitatea de tratament juridic, conform CCR, literatura, practica judiciara si legislatia moderna au impus o a treia solutie cunoscuta sub denumirea de prinicipiul mitior lex, care prevede ca in cazul situatiilor determinate de succesiunea legilor penale se va aplica legea penala mai favorabila. In acest caz, conform motivarii CCR, in doctrina de specialitate si practica judiciara au fost exprimate doua opinii privind mecanismul de aplicare a legii penale mai favorabile. Primul se refera la compararea legilor succesive, stabilirea in concret a legii mai favorabile si, in final, aplicarea acesteia in ansamblu principiu conform caruia legile se compara, dar nu se combina, iar cel de-al doilea se refera la raportarea la fiecare institutie care se aplica in mod autonom, astfel ca, daca incadrarea faptei s-a facut dupa una dintre legi, care era mai favorabila, aceasta nu exclude aplicarea dispozitiilor din cealalta lege cu privire la recidiva sau la concursul de infractiuni, daca acestea sunt mai favorabile.

In acest context, CCR a stabilit ca actualul Cod penal consacra o viziune diferita fata de vechiul Cod penal, dand drept exemplu suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, concursul de infractiuni ori prescriptia speciala: "Astfel, pentru suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, in actualul Cod penal este impusa conditia referitoare la pedeapsa aplicata care sa fie de cel mult 3 ani, in timp ce potrivit Codului penal din 1969 pedeapsa aplicata putea sa fie de 4 ani. De asemenea, in cazul concursului de infractiuni, in actualul Cod penal se prevede ca, atunci cand s-au stabilit numai pedepse cu inchisoare, se aplica pedeapsa cea mai grea, la care se adauga automat un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite, in timp ce potrivit Codului penal din 1969 se aplica pedeapsa cea mai grea, care putea fi sporita pana la maximul ei special, iar cand acest maxim nu era indestulator, se putea adauga un spor de pana la 5 ani. Tot astfel, in situatia prescriptiei, actualul Cod penal consacra in art.155 alin.(4) implinirea termenului de prescriptie, indiferent de numarul intreruperilor, daca s-au depasit cu inca o data termenele generale prevazute de art.154, in timp ce in Codul penal din 1969, anterior modificarii operate prin Legea nr.63/2012, prescriptia se socotea implinita daca se depaseau termenele generale cu inca jumatate".

CCR argumenteaza cu decizii CEDO

In motivarea deciziei pronuntate, CCR a argumentat hotararea referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a art. 5 din Codul penal expunand o decizie a Curtii Europene a Drepturilor Omului, in care se precizeaza ca in cazul legilor penale succesive se impune alegerea globala a legii penale mai favorabile:

"De altfel, Curtea Europeana a Drepturilor Omului, intr-o speta relativ recenta, desi nu a mentionat in terminis acest lucru, a statuat ca respectarea dispozitiilor art.7 paragraful 1 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale impun, in cazul legilor penale succesive, alegerea globala a legii penale mai favorabile. Astfel, prin Hotararea din 18 iulie 2013, pronuntata in Cauza Maktouf si Damjanović impotriva Bosniei si Hertegovina, paragraful 70, Curtea de la Strasbourg, observand ca ambele coduri penale ce s-au succedat din momentul comiterii faptelor si pana la judecarea definitiva (Codul penal din 1976 si Codul penal din 2003) „prevad game diferite de pedepse pentru crime de razboi”, a constatat ca a existat „posibilitatea reala ca aplicarea retroactiva a Codului din 2003 sa fi fost in detrimentul reclamantilor in ceea ce priveste impunerea pedepselor”, astfel ca „nu se poate afirma ca acestia au beneficiat, in conformitate cu art.7 din Conventie, de garantii efective impotriva impunerii unei pedepse mai severe”. Prin urmare, instanta europeana a hotarat, in unanimitate, ca a fost incalcat art.7 din Conventie, precizand totodata ca aceasta hotarare „trebuie inteleasa ca indicand pur si simplu faptul ca, in ceea ce priveste stabilirea pedepselor, reclamantilor ar fi trebuit sa li se aplice dispozitiile codului din 1976 [in ansamblu, n.n.] si nu faptul ca ar fi trebuit sa fie impuse pedepse mai blande”.

In solutionarea acelei cauze nu a fost pusa in discutie o eventuala imbinare a prevederilor din cele doua coduri. Aceasta abordare, care exclude posibilitatea combinarii dispozitiilor mai blande din mai multe legi succesive, este deplin argumentata intr-una din opiniile concordante, formulate la hotararea sus-mentionata, potrivit careia, „In mod logic, principiul aplicarii retroactive a celei mai favorabile legi penale este corolarul principiului neretroactivitatii legii penale mai severe. Daca o lege penala mai severa nu se poate aplica in cazul actelor savarsite inainte de intrarea sa in vigoare, atunci o lege penala mai favorabila trebuie sa se aplice actelor comise anterior, dar judecate ulterior intrarii sale in vigoare. Daca legea penala mai severa ar continua sa produca efecte dupa ce a fost inlocuita cu o lege penala mai favorabila, ar fi incalcat principiul separarii puterilor in masura in care instantele ar continua sa aplice legea penala mai severa, desi legiuitorul a modificat evaluarea sa privind gradul de gravitate a comportamentului si gradul corespunzator de severitate a pedepselor aplicabile.[...] Curtea a adoptat o pozitie clara privind definitia lex mitior cu scopul aplicarii unor legi penale succesive: lex mitior este legea cea mai favorabila acuzatului, tinand seama de situatia acestuia, de natura infractiunii si de circumstantele in care a savarsit-o. Acest lucru inseamna ca art.7 paragraful 1 din Conventie presupune o comparatie in concreto a legilor penale aplicabile cauzei acuzatului, inclusiv legea in vigoare la momentul savarsirii infractiunii (vechea lege) si cea in vigoare la momentul judecarii (noua lege) [...]. Hotararea Scoppola nr.2 arata ca lex mitior trebuie sa fie stabilita in concreto, adica judecatorul trebuie sa confrunte fiecare lege penala aplicabila (cea veche si cea noua) cu faptele specifice cauzei, cu scopul de a stabili care ar trebui sa fie pedeapsa in cazul in care se aplica fie legea veche, fie cea noua. Dupa stabilirea pedepselor care rezulta din legile aplicabile si in lumina faptelor cauzei, trebuie sa se aplice legea care este efectiv cea mai favorabila acuzatului.”

In continuarea argumentatiei, se arata ca, „pentru a stabili care este lex mitior in temeiul art.7 paragraful 1 din Conventie, trebuie sa se procedeze, de asemenea, la o comparatie globala a regimului represiv al fiecareia din legile penale aplicabile in cazul acuzatului (metoda comparatiei globale). Judecatorul nu poate efectua o comparatie regula cu regula (metoda comparatiei diferentiate), alegand regula cea mai favorabila din fiecare din legile comparate. Doua motive sunt oferite in mod traditional in sprijinul acestei metode a comparatiei globale: in primul rand, fiecare regim represiv are propria sa logica, iar judecatorul nu poate distruge aceasta logica, amestecand diverse reguli din diferite legi penale succesive; in al doilea rand, judecatorul nu se poate substitui legiuitorului si sa creeze un nou regim represiv ad-hoc, alcatuit din diverse reguli ce decurg din diferite legi penale succesive. Prin urmare, art.7 paragraful 1 din Conventie impune stabilirea lex mitior in mod concret si global”."

CCR: "Curtea Constitutionala constata ca dispozitiile art.5 din actualul Cod penal, in interpretarea care permite instantelor de judecata, in determinarea legii penale mai favorabile, sa combine dispozitiile Codului penal din 1969 cu cele ale actualului Cod penal, contravine dispozitiilor constitutionale"

In baza considerentelor expuse mai sus, Curtea Constitutionala a retinut ca prin combinarea dispozitiilor Codului penal din 1969 cu cele ala actualului Cod penal in scopul determinarii legii penale mai favorabile se incalca dispozitiile constitutionale referitoare la separatia si echilibrul puterilor in stat si cele care stabilesc ca Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a tarii:

"Avand in vedere considerentele expuse, Curtea Constitutionala constata ca dispozitiile art.5 din actualul Cod penal, in interpretarea care permite instantelor de judecata, in determinarea legii penale mai favorabile, sa combine dispozitiile Codului penal din 1969 cu cele ale actualului Cod penal, contravine dispozitiilor constitutionale ale art.1 alin.(4) privind separatia si echilibrul puterilor in stat, precum si ale art.61 alin. (1) privind rolul Parlamentului de unica autoritate legiuitoare a tarii. Potrivit art.1 alin.(4) din Legea fundamentala, „Statul se organizeaza potrivit principiului separatiei si echilibrului puterilor — legislativa, executiva si judecatoreasca — in cadrul democratiei constitutionale”, iar potrivit art.61 alin.(1) „Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului roman si unica autoritate legiuitoare a tarii.”

Raportat la aceste prevederi constitutionale, in jurisprudenta sa, Curtea a statuat ca prevederile legale care guverneaza activitatea instantelor judecatoresti si fixeaza pozitia lor fata de lege, accepta in mod unanim ca „atributiile judecatorului implica identificarea normei aplicabile, analiza continutului sau si o necesara adaptare a acesteia la faptele juridice pe care le-a stabilit, astfel incat legiuitorul aflat in imposibilitate de a prevedea toate situatiile juridice lasa judecatorului, investit cu puterea de a spune dreptul, o parte din initiativa. Astfel, in activitatea de interpretare a legii, judecatorul trebuie sa realizeze un echilibru intre spiritul si litera legii, intre exigentele de redactare si scopul urmarit de legiuitor, fara a avea competenta de a legifera, prin substituirea autoritatii competente in acest domeniu” (a se vedea Decizia Curtii Constitutionale nr.838 din 27 mai 2009, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.461 din 3 iulie 2009).

Puterea judecatoreasca, prin Inalta Curte de Casatie si Justitie, are rolul constitutional de a da unui text de lege anumite interpretari, in scopul aplicarii unitare de catre instantele judecatoresti. Acest fapt nu presupune insa ca instanta suprema se poate substitui Parlamentului, unica putere legiuitoare in stat, dar implica anumite exigente constitutionale ce tin de modalitatea concreta in care se realizeaza interpretarea. In cazul dedus judecatii, interpretarea duala a dispozitiilor art.5 din Codul penal este evidenta, insa, pentru argumentele expuse, una dintre interpretari contravine dispozitiilor care stabilesc sfera de competenta a puterii legiuitoare, consacrate de art.61 alin.(1) din Constitutie, cu consecinta infrangerii separatiei si echilibrului puterilor in stat, prevazute de art.1 alin.(4) din Legea fundamentala. Astfel, interpretarea potrivit careia legea penala mai favorabila presupune aplicarea institutiilor autonome mai favorabile, este de natura sa infranga exigentele constitutionale, deoarece, in caz contrar s-ar rupe legatura organica dintre institutiile de drept penal apartinand fiecarei legi succesive, cu consecinta directa a schimbarii continutului si sensului actelor normative adoptate de catre legiuitor".

CCR: "Nu se poate retine ca o norma din Codul penal care reglementeaza cu privire la o anumita institutie de drept penal este independenta de legea careia ii apartine"

In acelasi timp, Curtea Constitutionala a concluzionat ca "notiunea de institutie autonoma" nu este reglementata in niciunul dintre cele doua coduri penale si nici in legea de aplicare a noului Cod penal, ceea ce ar presupune ca are o existenta de sine statatoare si nu depinde de ansamblul normatic in care este integrata pentru a-si indeplini finalitatea, concluzie care este in opinia Curtii inadmisibila, intrucat nu se poate retine ca o norma din Codul penal care reglementeaza cu privire la o anumita institutie de drept penal este independenta de legea careia ii apartine". Iata ce a statuat Curtea:

"Curtea observa ca notiunea de institutie autonoma nu este reglementata in niciunul dintre cele doua coduri penale si nici in legea de aplicare a actualului Cod penal. Asa fiind, chiar daca in limbajul juridic curent utilizarea notiunii de institutie autonoma pentru anumite categorii juridice este acceptata, caracterul autonom al acesteia, astfel cum acesta este sustinut in doctrina si practica judiciara, presupune ca ea are o existenta de sine statatoare si nu depinde de ansamblul normativ in care este integrata pentru a-si indeplini finalitatea. Or, o atare concluzie este inadmisibila, intrucat nu se poate retine ca o norma din Codul penal care reglementeaza cu privire la o anumita institutie de drept penal (recidiva, concurs de infractiuni, prescriptie etc.) este independenta de legea careia ii apartine. Aceasta distinctie are o deosebita importanta pentru intelegerea conceptului de lege, pentru ca numai asa se poate oferi notiunii de „lege penala mai favorabila” un inteles constitutional.

Faptul ca legiuitorul a definit in art.173 din Codul penal notiunea de lege penala ca fiind „orice dispozitie cu caracter penal cuprinsa in legi organice, ordonante de urgenta sau alte acte normative care la data adoptarii lor aveau putere de lege” nu echivaleaza cu imprejurarea ca acele dispozitii sunt legi, ci doar cu faptul ca sunt norme distincte care apartin legii si au forta acesteia. Codul penal constituie o lege unitara, asemenea norme fiind prevazute si in legile speciale care reglementeaza alte relatii sociale, dar stabilesc, totodata, si fapte care constituie infractiuni (cum ar fi infractiunile reglementate de legislatia vamala, fiscala etc.). Art.1 alin.(1) din Codul penal stabileste ca „Legea penala prevede faptele care constituie infractiuni”, motiv pentru care in absenta unei incriminari nu se poate vorbi de o lege penala. De aceea, intelesul notiunii de lege penala consacrat de art.173 are in vedere alte acte normative care prevad fapte ce constituie infractiuni, legiuitorul urmarind a face legatura materiala dintre Codul penal si alte legi speciale care, desi nu sunt penale, reglementand cu privire la alt tip de relatii sociale, cuprind si dispozitii cu caracter penal. Calificarea caracterului penal al acestor dispozitii le scoate din sfera domeniului principal de reglementare (fiscal, vamal etc.) cu scopul de a inlatura orice fel de obiectii potrivit carora faptele antisociale respective ar putea urma numai regimul juridic respectiv, in acest mod fiind exclusa o eventuala sustragere de la raspunderea penala. De altfel, dincolo de interpretarea acestui text, este de observat ca acesta nu dispune cu privire la aplicarea legii penale mai favorabile, exigentele acestui principiu fiind stabilite prin art.5 din Codul penal"."

CCR mai retine si ca aplicarea legii penale mai favorabile pe institutii autonome s-ar crea un privilegiu pentru infractorul care este judecat in perioada de tranzitie a legii:

"Avand rolul de garant al drepturilor si libertatilor cetatenesti, Curtea Constitutionala nu poate ignora si alte consecinte de sorginte constitutionala, cum ar fi exigentele ce tin de lipsa discriminarii infractorului, fie ea, in acest caz, pozitiva, care nu numai ca justifica, dar impun aplicarea unui tratament identic. Aceasta presupune ca suspectii/inculpatii care au comis fapte sub imperiul legii vechi, dar care vor fi judecati sub imperiul legii noi trebuie sa aiba, in functie de legea mai favorabila, o situatie juridica identica ori cu cei condamnati anterior potrivit legii vechi, ori cu cei ce vor savarsi infractiuni potrivit legii noi, nefiind permisa o a treia forma de tratament sanctionator ce combina dispozitii din ambele coduri. Prin urmare, pentru a satisface cerintele constitutionale ale art.16 alin.(1) potrivit carora „Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari”, este interzisa alternarea institutiilor de drept penal din cele doua legi, deoarece, in caz contrar, in aplicarea legii penale mai favorabile s-ar crea o discriminare pozitiva cu consecinta crearii unui privilegiu pentru infractorul care este judecat in perioada de tranzitie a legii.

Toate aceste argumente conduc la constatarea incalcarii dispozitiilor art.1 alin.(4) si art.61 alin.(1) din Constitutie, intrucat prin combinarea dispozitiilor penale din mai multe legi succesive se creeaza, pe cale judiciara, o a treia lege care neaga ratiunea de politica penala conceputa de legiuitor. Avand in vedere cele de mai sus, Curtea considera ca numai interpretarea prevederilor art.5 din Codul penal in sensul ca legea penala mai favorabila se aplica in ansamblul ei este singura care poate inlatura viciul de neconstitutionalitate."

Se aplica decizia CCR!

Astfel, Curtea Constitutionala a decis cu unanimitate de voturi, in temeiul art.146 lit.d) si art.147 alin. (4) din Constitutia Romaniei, al art.1—3, al art.11 alin.(1) lit.A.d) si al art.29 din Legea nr.47/1992, admiterea exceptiei de neconstitutionalitate ridicata de ICCJ, constatand ca dispozitiile art.5 din Codul penal sunt constitutionale in masura in care nu permit combinarea prevederilor din legi succesive in stabilirea si aplicarea legii penale mai favorabile:

"Curtea Constitutionala reafirma faptul ca, potrivit dispozitiilor art.147 alin.(4) din Legea fundamentala, „De la data publicarii, deciziile sunt general obligatorii si au putere numai pentru viitor”. In jurisprudenta sa, Curtea a statuat, cu valoare de principiu, ca forta obligatorie ce insoteste actele jurisdictionale, deci si deciziile Curtii Constitutionale, se ataseaza nu numai dispozitivului, ci si considerentelor pe care se sprijina acesta. Astfel, Curtea a retinut ca atat considerentele, cat si dispozitivul deciziilor sale sunt general obligatorii si se impun cu aceeasi forta tuturor subiectelor de drept (a se vedea, in acest sens, Decizia Plenului Curtii Constitutionale nr.1/1995 privind obligativitatea deciziilor sale pronuntate in cadrul controlului de constitutionalitate, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.16 din 26 ianuarie 1995, Decizia nr.1.415 din 4 noiembrie 2009, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.796 din 23 noiembrie 2009, si Decizia nr.414 din 14 aprilie 2010, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.291 din 4 mai 2010).

Astfel, indiferent de interpretarile ce se pot aduce unui text atunci cand Curtea Constitutionala a hotarat ca numai o anumita interpretare este conforma cu Constitutia, mentinandu-se astfel prezumtia de constitutionalitate a textului in aceasta interpretare, instantele judecatoresti trebuie sa se conformeze deciziei Curtii si sa o aplice ca atare. De altfel, Curtea Constitutionala a statuat ca, in ceea ce priveste determinarea concreta a legii penale mai favorabile, „aceasta vizeaza aplicarea legii si nu a dispozitiilor mai blande, neputandu-se combina prevederi din vechea si noua lege, deoarece s-ar ajunge la o lex tertia, care, in pofida dispozitiilor art.61 din Constitutie, ar permite judecatorului sa legifereze” (Decizia nr. 1.470 din 8 noiembrie 2011, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.853 din 2 decembrie 2011). Prin urmare, orice alta interpretare pe care practica judecatoreasca o atribuie textului confera acestuia vicii de neconstitutionalitate.

Totodata, Curtea observa ca prin Decizia nr.2 din 14 aprilie 2014, Inalta Curte de Casatie si Justitie — Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept in materie penala a decis ca in aplicarea art.5 din Codul penal prescriptia raspunderii penale reprezinta o institutie autonoma fata de institutia pedepsei, conferind astfel articolului 5 din Codul penal, in interpretarea data, valente neconstitutionale. Curtea constata ca, odata cu publicarea prezentei decizii in Monitorul Oficial al Romaniei, efectele Deciziei nr.2 din 14 aprilie 2014 a instantei supreme inceteaza in conformitate cu prevederile art.147 alin. (4) din Constitutie si cu cele ale art.4771 din Codul de procedura penala.

De asemenea, Curtea retine ca dispozitiile art.5 alin.(2) teza intai, conform carora „Dispozitiile alin.(1) se aplica si actelor normative ori prevederilor din acestea declarate neconstitutionale [...] daca in timpul cand acestea s-au aflat in vigoare au cuprins dispozitii penale mai favorabile”, nu sunt incidente ca efect al pronuntarii prezentei decizii, intrucat, in acest caz, Curtea nu declara neconstitutionala o prevedere legala, astfel ca nu se produc consecinte asupra existentei normative in ordinea juridica a prevederii supuse controlului, ci se stabileste doar, pe cale de interpretare, un unic inteles constitutional al art.5 din Codul penal.

Curtea constata ca dispozitiile art.5 din Codul penal sunt constitutionale in masura in care nu permit combinarea prevederilor din legi succesive in stabilirea si aplicarea legii penale mai favorabile si nicio autoritate nu poate ignora intelesul constitutional astfel stabilit."

Ministerul Public "a pledat" pentru aplicarea legii penale mai favorabile pe institutii autonome

Pe de alta parte, conform deciziei nr. 265 din 6 mai 2014, Ministerul Public, reprezentat de procurorul Marinela Minca, a solicitat respingerea ca neintemeiata a exceptiei de neconstiutionalitate, motivand ca aplicarea legii penale mai favorabile in cadrul fiecarei institutii autonome nu contravine principiului legalitatii, nefiind creata o lex tertia. Reprezentantul Ministerului Public a evidentiat si ca aplicarea legii penale mai favorabile pe institutii autonome nu contravine conceputului de lege penale, precizand si ca notiunea de dispozitie cu caracter penal avuta in vedere de legiuitor are sensul de prevedere penala, iar nu de element component in structura normei juridice penale.

Iata cum a argumentat Ministerul Public respingerea ca neintemeiata a exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 5 din Codul penal:

"In sustinerea punctului sau de vedere, reprezentantul Ministerului Public releva cele doua opinii existente in doctrina cu privire la modul de interpretare si de aplicare a legii penale mai favorabile (global sau pe institutii autonome). De asemenea, face trimitere la jurisprudenta Curtii Constitutionale, a Curtii Europene a Drepturilor Omului, precum si la jurisprudenta Curtii de Casatie din perioada interbelica din anii 1970 si 1971. In ceea ce priveste notiunea de lex tertia, aceasta are in vedere acele situatii prin care conditiile unui fapt juridic sunt separate de efectele aceluiasi fapt juridic, nu si aplicarea unor legi diferite cu privire la institutii juridice diferite (fapte juridice diferite), dar in mod unitar cu privire la conditiile de existenta ale unei institutii si efectele acelei institutii. Aplicarea legii penale mai favorabile in cadrul fiecarei institutii autonome nu contravine principiului legalitatii, nu este creata o lex tertia. Lex tertia apare atunci cand sunt preluate conditiile de existenta ale unei institutii dintr-o lege, iar efectele aceleiasi institutii sunt preluate dintr-o alta lege, respectiv atunci cand sunt combinate dispozitii de favoare din legi diferite in cadrul aceleiasi institutii juridice.

In continuare, reprezentantul Ministerului Public arata ca aplicarea legii penale mai favorabile raportata la institutii autonome nu contravine conceptului de lege penala. Codul prevede in art.173 ca prin lege penala se intelege orice dispozitie cu caracter penal cuprinsa in legi organice, ordonante de urgenta sau alte acte normative care la data adoptarii lor aveau putere de lege. Notiunea de dispozitie cu caracter penal avuta in vedere de legiuitor are sensul de prevedere penala, iar nu de element component in structura normei juridice penale. Prevederea penala poate fi o dispozitie cu caracter penal de parte speciala ce cuprinde actul de conduita interzis si sanctiunea aplicabila pentru savarsirea acelui act. Prevederea penala poate fi orice dispozitie cu caracter penal dintr-o norma penala generala ce reglementeaza o institutie a dreptului penal, cum ar fi, de exemplu, concursul de infractiuni, recidiva sau o cauza care inlatura raspunderea penala. Dispozitiile cu caracter penal se pot regasi fie in aceeasi lege penala (de exemplu, Codul penal), fie pot fi cuprinse in diferite legi penale speciale. Notiunea de lege penala nu priveste in mod automat un intreg act normativ care aduce atat modificari ale limitelor de pedeapsa pentru o anumita infractiune, cat si modificari ale altor institutii, cum ar fi concursul de infractiuni, recidiva, masuri de individualizare ale executarii pedepsei etc. Asadar, unitatea priveste dispozitia penala, iar nu intreaga lege in cuprinsul careia se gaseste acea dispozitie penala.

In sfarsit, se mai sustine ca institutiile autonome sunt institutiile al caror mecanism de aplicare functioneaza separat de incadrarea juridica a faptei si/sau pedeapsa si ale caror conditii de existenta sunt diferite de faptul juridic fata de care sunt apreciate ca fiind autonome. Efectele institutiilor autonome nu sunt generate de acelasi tip de fapt juridic. Operatiunea de aplicare a acestor institutii este autonoma in cadrul evaluarii legii penale mai favorabile. Institutiile autonome presupun o etapa distincta de aplicare, ulterioara stabilirii incadrarii si/sau pedepsei, neconditionata de incadrarea intr-o anumita lege penala si/sau de pedeapsa ori limitele de pedeapsa stabilite conform unei legi penale, in cazul succesiunii de legi penale in timp. Modul in care legiuitorul concepe anumite institutii — separat si neconditionat de incadrare si/sau pedeapsa — releva caracterul autonom al acestora (de exemplu, art.9, art.10, art. 15, art.17, art.22 din Legea nr.187/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr.286/2009 privind Codul penal)".

*Cititi aici integral motivarea CCR

Comentarii

# adi date 21 May 2014 18:49 +8

e o mizerie nelegala ce a facut CCR. A consacrat retroactivitatea legii mai aspre.

# Catalin Racaceanu date 21 May 2014 18:56 +11

Corect. Si o poza cat o mie de cuvinte

# ochiosul date 22 May 2014 21:21 +2

FORTA POZA :D

# unul din lumea cea mare date 21 May 2014 20:56 -1

a 2 a poza de chinograma care face cit toate cuvintele din lexic.sa mai comentam decizia de azi?!!! ce dracului fac celelalte ,,poze,,ma intreb?cum dracului judecati?voi ailalti mai existati?pentru ce dracului NE FURATI BANII???!!!!!

# unul din lumea cea mare date 21 May 2014 21:12 0

chiar acum 1 minut l/am ascultat pe ,,COADA AIA DE TOPOR,, sau de grebla cum dracului il cheama.cred ca sfidare mai mare a inteligentei colective nu exista!!!!!!!!doamne ce neam este poporul roman!!!!!!!!!pur si simplu astia se invirt ,,IN JURUL COZII,,

# întrebare date 21 May 2014 19:38 0

   Un lucru nu înţeleg, de pildă prescripţia specială este 4 ani şi jumatate, a trecut 5 ani şi se judecă un anume dosar, nu mai operează prescripţia? Va fi judecat după legea nouă? Am tot disecat decizia Curţii Constituţionale raportat la prescripţie şi nu înţeleg interpretarea, ştie careva să mă lămurească?

# obiectiva date 21 May 2014 20:38 +3

daca ii intrebi pe aia de la CCR , nici ei NU ar putea sa te lamureasca !

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 21 May 2014 21:01 0

PTR OBIECTIVA// astia merita (NA)PALMUITI......obiectivo zau daca mai inteleg ceva??asa de incurcate sint potecile justitiei!!!!chiar imi este greata gretoasa si scirba scirboasa!!!!!!!!

# obiectiva date 22 May 2014 09:19 -1

unule, ma sufoc in tara asta ! crede-ma !

# obiectivu` date 22 May 2014 15:58 +2

io ma sufoc cand vad cati inepti isi dau cu parerea pe decizia CCR, in conditiile in care inclusiv CEDO are aceiasi opinie, da n`ai ce face cu simulacre de personagii care au citit despre institutii autonome - ei asta au invatat pe de rost, neoronii lor nu merg in alta directie; daca cineva intr`adevar doritor sa afle cum sta treaba cu institutiile autonome, respectiv despre opinia judectorilor CEDO in aceiasi directie cu decizia CCR gasiti detalii pe juridice.ro. stalin si popuru` rus institutii autonome ne`a adus.   

# curtea date 21 May 2014 19:54 +14

Acest jurist cap-ist impreuna cu politrucii unsi de diferite partide nu mai reprezinta elita dreptului. O gasca de indivizi care dau hotarari politice ce nu au absolut nici o tangenta cu principiile de drept. Mona si Tudorel au dat cinstea pe rusine acceptind sa faca parte dintr-o gasca de repetenti juridici. Am crezut ca cel putin Tudorel care e penalist sa aiba un pic de creier. Din pacate nu pot sa il mai stimez.

# adi date 21 May 2014 20:18 +4

Asa este. Intre decizia ICCJ, data de judecatori cu experienta in penal, si ce a a CCR, unde nu cunosc vreun practician, cu exceptia lui Morar, o aleg pe prima. Contine o argumentare mai logica si mai justa. Nu accept sa imi dea directii de interpretare juristi comunisti numiti politic si civilisti.

# aiurea date 21 May 2014 19:59 0

Decizia ICCJ e publicata in M Of., e obligatorie si nu a desfiintat-o nimeni ! Nici nu se poate desfiinta !

# asa e date 22 May 2014 08:28 -1

Cand CCR a pronuntat decizia, decizia ICCJ era publicata in M Of. si era obligatorie si pentru CCR ! ACUM AMBELE SUNT OBLIGATORII ! Se aplica cea mai favorabila !

# mediatorii adormiti date 21 May 2014 20:36 +5

Alooo mediatorilor  v-ati trezit? Zegrean v-a lust painea impreuna cu florea. Stati si sperati ca o sa aveti clienti? Mergeti fuga si platitii lui sustag taxele pentru viza legitimatiei si altele. Fraierilor, treziti-va profesia de mediator  a murit.

# chiorul zegrean&basescu demisul date 21 May 2014 20:52 +2

8) zegrean hotul ccr si 8) basescu infractorul sef al mafiei din justitie :-* pana nu destramati mafia ccr,csm,dna,curtea ss-ista stancu vulpea securista ce :P ling pe basescu teroristul infractor cu dosare ce este aparat de gasca de hotii de mai sus statul de drept nu exista o mafie camora cu tiganii lui udrea fac legea ,sai judece poporul sau domnul cel drept din cerurii pe satanistii astia :eek:

# zegreanus ccreus date 21 May 2014 21:05 +9

Zegrean fa ceva bun odata in viata ta: DA O HOTARARE CA CURTEA CONSTITUTIONALA ESTE NECONSTITUTIONALA !! Desfiinteaza naibii circul asta cu maimutoi pusi politic.Am vazut toti ca multi dintre voi aveti probleme psihice.motoc , aspazia, morar sunt judecatori de curte???

# paula date 22 May 2014 07:13 +3

de cand lumea si in toata Europa si lumea civilizata lg mai fav s-a aplicat asa cum spune CC ! Asa se invata si la facultate ! Doar o minte bolnava sau corupta putea inventa apl lg pe institutii autonome ! Cum ar fi ca postacii nr 1 si 2 de mai sus sa fi savarsit un furt in conditii identice cu postacii 3 si 4 de mai sus ,iar primii sa fi fost judecati definitiv pe vechiul cod si sa fi fost condamnati la 4 ani inchis,in timp ce postacii 3 si 4 care au savarsit furtul la aceasi data cu primii ,dar au fost judecati sub imperiul noului cod ar fi fost condamnati la 2 ani inchis ?! Era corect???? ati fi urlat ca din gura de sarpe ca ati fost discriminat ,voi cu nr 1 si 2 ... Rusine ICCJ Puneti mana pe carte si lasati-i in plata domnului pe Streteanu si Udroiu care intorc dreptul cu susul in jos ! Halal juristi !

# Iulia date 22 May 2014 17:08 +1

raspunsul ar fi cam asa: Intre momentul savarsirii infractiunilor de 1 si doi si momentul ramanerii def a hotararilor pt acestia nu a intervenit o succesiune de legi. deci previzibilitatea lu 1 si 2 nu a fost afectata. stiau ca fura, se presupune ca stiau cat pot primi. pt 3 si 4 situatia nu e chiar asa, pt ca hopa.. vine constitutia si zice: cand succesiune de legi aplicam legea penala mai favoravbila, deci stiau ca fura, stiau cat pot primi, dar daca e succesiune de legi Constitutia zice ca pot primi mai putin daca legea noua e mai fav. Insa problema nu e asta. Ce ai zis tu a fost valabil si pana acum si nu si-a pus nimeni intrebarea asta. poate de citeai un pic Streteanu sau Udroiu nu ti-o puneai nici tu. Numai bine!

# Equis date 22 May 2014 18:21 +2

Eu as recomanda mai degraba citirea lui Dongoroz. Valoarea lui e verificata in timp, iar cartile lui au format si formeaza inca juristi care au timp si rabdare sa citeasca, iar cateodata si sa gandeasca juridic. Ciudat, Dongoroz era de aceeasi parere cu CCR si cu Curtea de la Strasbourg, nu stiu cum de s-o fi potrivit asa... Precis ca sa strice ploile unora... :-*

# hrebe si bleaga au INCHEIAT O INTELEGERE A NEMERMICILOR ! date 22 May 2014 08:35 -11

hrebe si bleaga au INCHEIAT O INTELEGERE A NEMERMICILOR ! CONSPIRATIA NEMERNICILOR ! Dna-ul ESTE IN ALERTA ! Sa saboteze PMP-ul la numararea voturilor ! Adica voturile PMP sa le imparta intre ei CU SPERANTA CA PMP-UL SA NU INTRE IN PARLAMENTUL EUROPEAN DESI E COTAT CU 12%! Pe ei DNA-ule ! LA PUSCARIE ! poate in sfarsit cei doi banditi vor fi prinsi ! MIE IMI E TEAMA CA CEI DOI BANDITI VOR SCAPA SI IN LOCYUL LOR VOR INTRA CEI PUSI DE IE SA FALSILICE VOTUL ! VENITI LA VOT ! NU POT EI FURA CAT PUTETI VOI VOTA !

# ADEVARUL date 22 May 2014 23:02 0

EU VOTEZ CU ILIESCU,MAI TRĂIEȘTE?

# cateaua turbata udrea date 22 May 2014 14:22 +6

:lol: deselata dela nana cu cioroii ei vrea sa castige voturii cine a uitat cat au furat pdl,pmp ,basescu criminalul tortionar,betivanul sa macacu pe partidul vostru de hotii :-* meritati in celula de beton pat de fier si apa pe jos la racore 27 de ani toti tradatorii neamului romanesc,aici si dna,ccr,csm,stanciu globa lui basescu,eba,ioana spiona rusilor cu gazprom :eek:

# golanel date 22 May 2014 18:58 +5

Domnul Zegrean are indemnizatie de handicap si conduce cu brio Curtea Constitutionala.Nu vreau sa ma intelegeti gresit ca nueste o bucurie sa ai un handicap este un lucru neplacut ,dar eu vreau sa scot in evidenta faptul ca domnul Zegrean ar fi mai bine sa istea acasa daca are probleme medicale nu sa conduca Curtea.Este exact cum am desemna un nebun cu acte prim-ministru.

# ADEVARUL date 22 May 2014 23:12 +1

CCR-UL ESTE MAI PENIBILĂ DECĂT O ASOCIAȚIE DE PROPRIETARI HAOTICĂ,ZEGR. UN HANDICAPAT BĂSIST,FURĂ SI EL DIN BANII NOSTRII,ROMANIA FIIND UN SAT FARA CÂINI ÎN LIPSA MAGISTRATIILOR,INLOCUITI,AZI,DE NISTE ESCROCI PENIBILI :-* :-* :-*I-AȘ ÎNTREBA CEVA DAR NU POT,FIINDU-MI SCÂRBĂ DE ACEȘTI HOȚI ÎMBRĂCAȚI ÎN MAGISTRATI,BIDEN A FOST FOARTE CLAR,CEEA CE FACETI VOI SUA CONDAMNĂ,CHINA CONDAMNĂ LA MOARTE...EL STIA EXACT CE GUNOAIE SUNTETI,CUM VĂ FRECATI VOI MAINILE CA MERGETI UMFLATILOR IN VACANTE PE BANII NOSTRII IAR PROCESELE RAMAN SUSPENDATE,ROMÂNIA ESTE JEFUITĂ CHIAR DE VOI,CEI CARE SE PRESUPUNE CĂ O APĂRAȚI-CA NISTE PATRUPEDE CREDINCIOASE :-* :-* :-* 

# ada date 23 May 2014 11:47 +1

Au mai dat o hotarare in favoarea celor de la baroul paralel..nu se pot desfinta fara a se aduce atingere hot de infiintare.. am citit pe unbr.eu

# balada date 23 May 2014 12:24 0

Tu mai \"ada\", esti paralela cu gramatica. \"desfinta\" .... Nu e nicio hot. a celor de la CCR in favoarea barurilor lui Bota, nu mai aburi lumea. Apropos, hot. jud. nu pot infiinta barurile lui Bota. Filiala de la Balesti a fost desfiintata tocmai printr-o hot. jud., ca atare tot ce a luat nastere din acea filiala de asociatie sunt nule de drept.

# Lulu date 23 May 2014 13:24 0

Ba, \"balada\", tu daca n-ai fi dobitoc, ai fi idiot. Stii cum vine asta ?! Stiinta dreptului e o mare necunoscuta pentru tine. Esti atat de ingramadit incat nici nu realizezi acest fapt !

# Catalin Racaceanu date 23 May 2014 13:25 0

Cu scuzele de rigoare, conform rationamentului tau, daca moare măta automat nici tunu mai existi. Felicitari.

# balada date 23 May 2014 13:37 0

Cataline, daca tot te dai mare \"dreptaci\", de principiul \"quod nullum est, nullus producit effectum\" ai auzit ? Aici nu e vb de ****** sau de tine ci de principii de drept civil. Stii ce-s alea ?

# balada date 23 May 2014 14:01 0

Racacene, sa-ti mai zic unul : \"resolutio jure dantis, resolvitur jus accipientis\". Pune mana si cerceteaza, apoi afla ca barurile lui Bota NU EXISTA de drept.

# esti prost date 23 May 2014 15:54 0

In primul rand, \"barourile\" flociste nu exista de jure, intrucat, dupa revolutie, n-au dobandit PERSONALITATEA JURIDICA ! In al doilea rand, barourile(Bota) sunt persoane juridice distincte si functioneaza conform Legii 51/1995 ! Odata infiintate, nu mai au nicio treaba cu ONG-ul prin care s-au infiintat. Fraiere, confunzi marfa cu ambalajul !

# asa e date 23 May 2014 11:54 0

asa e, mai citeste sa afli ca Florea nu are niciun act de infiintare !  http://www.unbr.eu/sites/unbr.eu/files/documente_articole/JS6%20BOTA%20UNBR%202014.pdf

# nu e asa date 23 May 2014 12:42 0

Treaba e cam asa : Florea nu are acte de infiintare dar il recunosc toate institutiile statului roman si oamenii de la el fac bani iar barurile lui Bota nu sunt recunoscute de nimeni, nici la italieni, iar fraierii de la Bota fac carari pe la politie, parchete si judecatorii sa dea cu subsemnatul, fiind sub spectrul condamnarii pt. exercitarea fara drept a unei profesii. Curand se va stinge lumina definitiv pe Academiei, sediul crasmei lui Bota.

# AVI, MEDICATION! date 23 May 2014 13:14 0

avi, tie ti se stinge lumina DEFINITIV daca mai fugi din salon ! TIME FOR MEDICATION !

# nu e asa date 23 May 2014 13:22 0

Iar te bagi in seama mai Bota, cu placa aia uzata ? Cati fraieri ti-au venit azi la examen ? 3-4 ? Ti-ai scos mancarea si luna asta ... sa vezi cand o veni vremea sa te dea in judecata pt. recuperarea prejudiciului cauzat de inselaciunea ta. Sa te vad atunci de unde o sa scoti atatia bani.

# avi agramaticus date 23 May 2014 19:32 0

avi, te prind astia ca intrerupi medication! Nu e bine, avi, nu e bine ! Ti-am mai spus sa lasi gramatica si avocatura si sa-ti vezi de sanatate? Lasa-l si pe bota ca nu poti tu sa-l compromiti; e prea mare, si tu nu ca esti minuscul, da esti bolnav rau de tot !

# dan date 23 May 2014 12:50 0

Da ma asa i cum ziceti voi..visati frumos la desfiintarea baroului paralel toti jud si proc care au dat hot favorabile is prosti bine sunteti voi destepti astia care comentati..

# nu e asa date 23 May 2014 13:00 0

Problema e ca atunci cand nu te recunoaste un judecator intr-un proces, ce faci, il dai in judecata sa te recunoasca in acel proces ? Dar daca iti face o plangere penala, cat timp stai agatat in UP si proces apoi ? Cum ceri cheltuieli de judecata daca nu esti recunoscut drept avocat in litigiu ? Cum isi recupereaza partea banii ce i-a platit drept onorariu ? Ii faci chitanta de mana pt. banii ce-i iei de la justitiabil ? Daca e PJ, cum isi deconteaza in contabilitate acei bani ? Il obligi sa faca evaziune, asa-i ? Cat de idioti puteti fi sa-l credeti pe unul ca Bota .... Pe voi voi nu va desfiinteaza nimeni fiindca nu existati.

# add date 23 May 2014 13:04 0

Cata rautate si prostie zace in voi..incredibil.. Eu avocat traditional stagiar ce treaba am cu un avocat din baroul bota? Fiecare ii liber sa aleaga ce cale vrea in domeniul acesta.. Cunosc cativa avocati din acest barou vorbim discutam su contracte de colaborare incheiate cu av traditionali si nu au avut probleme in instanta din ce am vazut eu... Acum fiecare cu treaba lui si nu imteleg rautatea si frustrarea asta.. Nu toti ne nastem din parinti magistrati sau cu 10-15 mi de euro sa dam pt indrumare catre maestru care iti da duma pai 5000 iti vin inapoi ca iti dau 800 de lei pe luna plus te mai las un ca doua.. vb in numele meu ! Fiecare face cum considera si este liber sa aleaga , drept castogat in 89\'  Am discutat cu o gramada de profesori mari av traditionali de la vest din tm care au spus ca pana la urma vor merge in paralel sau comasati pt ca nu au cum sa desfiinteze trad dar nici pe cei din unbr 2004 sau cum se cheama..sunt ft multi soluti in fav lor de nup ,achitare etc

# add date 23 May 2014 13:06 0

Au delegati imputerniciri avocatiale.. is integistrati etc ca noi dar nu judecatori se iau de ei ci avocati.. parerea mea ca in avocat bun nu ridic o asa exceptie ci se bate in contra argumente juridice..  Au contabilitate platesc la anaf ,iti spun ca am discutat cu 4 nu doar cu unul 

# nu e asa date 23 May 2014 13:16 0

Botistule \"add\", lasa vrajeala ieftina. Sunt f. multi judecatori care ridica exceptia calitatii voastre de avocat, pe langa ei si av. traditionali. De ce e nevoie de contract de colaborare cu un av. traditional ? De ce nu ai curajul sa te duci singur, drept av. de la Bota ? Esti sau nu avocat ? Concluzia e una singura : nu sunteti avocati.

# Lulu date 23 May 2014 13:30 0

Flocistule de 2 bani, mai musca o data ca poate-ti trece...

# add date 23 May 2014 13:08 0

Scz greselile tst de pe tel chiar din sala

# add date 23 May 2014 13:09 0

Scz greselile tst de pe tel chiar din sala

# dda date 23 May 2014 14:09 0

Din care sala, de mese sau de jocuri mecanice ?

# add date 23 May 2014 13:18 0

Acum treaba ii cam asa toate femeile au gaura da nu s toate la fel :)) Asa si cu avocati multi avocati putini buni.. Mi a spus maestrul meu avocat trad din 73 ca exact asa se comportau cu cei care intrau in av pe baza de vechime care au fost juristi exact acelasi scenariu.. ordinele vin de la capitala pt ca inclusiv decanii nu au nimic cu av de la bota dar asa sta treaba la noi si sa fim serios avocat bun cu experienta portofoliu de clienti ti frica de un stagiar indiferent din ce barou ii ? Hai sa fim seriosi si realisti si sa lasam rautatea deoparte ca nu isi are rostul.. Avem la baza aceeaai facultate si suntem de meseroe juristi si de profesie avocati ! Doamne ajuta si va doresc bafta tuturor indiferent din ce barou faceti parte 

# add date 23 May 2014 13:21 0

Stagiul de pregatire si l face in baza unui contract de colaborare cu un av traditional pt ca se cunosteau aaa mi s a zis.. acum intelegi ce vrei si poti sa ma numesti botist sau cum vrei si sa ma jignestj cum vrei.. eu ti am relatat ceea ce stiu

# add date 23 May 2014 13:23 0

Stagiul de pregatire si l face in baza unui contract de colaborare cu un av traditional pt ca se cunosteau aaa mi s a zis.. acum intelegi ce vrei si poti sa ma numesti botist sau cum vrei si sa ma jignestj cum vrei.. eu ti am relatat ceea ce stiu

# add date 23 May 2014 13:26 0

Hai sa ti mai dau un sfat nu pune la suflet cazurile si situatia celuilalt barou pt ca veci ajunge un avocat slab.. invata sa aperi interesele clientilor tai in fata legi.. L am primit si eu de la un av trad cu vechime de nu avem amandoi la un loc plus masina ce o conduci :) 

# add date 23 May 2014 13:31 0

Hai sa ti mai dau un sfat nu pune la suflet cazurile si situatia celuilalt barou pt ca veci ajunge un avocat slab.. invata sa aperi interesele clientilor tai in fata legi.. L am primit si eu de la un av trad cu vechime de nu avem amandoi la un loc plus masina ce o conduci :) 

# oooòps date 23 May 2014 13:58 0

Ooops ce avem noi aici ? http://bota.ro/avocatii-timisoreni-practica-legal-avocatura-si-bota-nup-99/

# Proces colectiv banci date 23 May 2014 15:29 0

3 tipuri de procese colective: FORMULAR I Proces colectiv pentru clauze abuzive: comision administrare, de risc, dobanda, denominare, alte clauze abuzive. FORMULAR II Proces colectiv pentru obtinerea de daune morale pentru cei care au obtinut deja hotarare impotriva bancii. FORMULAR III Proces colectiv pentru firmele care au incheiat contracte de credit cu clauze abuzive. Cine poate participa? La FORMULAR I Orice persoana fizica ca a incheiat un contract de credit cu banca – ipotecar sau de nevoi personale FORMULAR II Orice persoana fizica care a obtinut deja hotarare impotriva bancii – definitiva. Hotarea este definitiva daca ati obtinut castigarea procesului in prima instanta. FORMULAR III Orice societate care a incheiat un contract de credit sau o linie de credit cu o banca. Aici se va aplica Codul Civil si Nu legea 193/2000 Ce putem obtine? La FORMULAR I: Anularea clauzelor abuzive sau chiar intreg contractul de credit pentru persoanele fizice FORMULAR II: Cate 10000 de lei fieca

# handycapatul date 23 May 2014 16:18 +1

zegrean intra ceva tare dela basescu in gura ,inchide vorbitorul ma hotule lingau de basescu si gasca lor de hotii :lol: cum a ajuns dela bistrita chiorul asta la ccr ???? nu broscoiu la varat pe gat lui basinosul ca sal serveasca alaturi de ani,dna,csm, curte lui suprema stancu o vipera nazista -securista pe astia ia facut colonei basescu :lol: ca sai pota manevra in interesul lui ,udrea hota a milioane de euro descoperite de corpul de control si dna tace aici asculta de generalul mafiot basescu nenorocitul dracului ce este pe moarte in puscarie curand :eek:

# oarecare date 23 May 2014 16:41 -2

Ii compatimesc pe bietii profesori de drept de la toate facultatile din tara, NICIUNUL nu si-a dat seama ca nu e avocat, nefiind inscrisi la barul Bota ! Chiar niciunul ? Cum profeseaza ei ilegal ? Dati-i afara din sali pe Neagu, Mateut, Ciobanu ! Sa nu-i mai primim in instante fara dovada donatiei ! Nici drept sa poarte roba nu au, a inregistrat-o Bota deja ! Se da Neagu doctor ? Sa mearga in R Moldova sa vada ce greu e acolo sa fii doctor ! Nici macar geniul Balestiului nu a reusit sa-si ia doctoratul de 10 ani acolo, ce sa mai vorbim de analfabetul de Mateut !

# Lulu date 23 May 2014 17:01 +2

Repeti, ca un imbecil, aceleasi elucubratii. Ce are sula cu prefectura ?! Barourile(Bota) sunt infiintate legal, cu sau fara profesori inscrisi in acestea ! Da\', tu esti prea dobitoc pentru a intelege...

# orik&ka date 23 May 2014 17:18 +2

Bai repetentule oarecare esti un profesionist al dreptului de n-ar mai fi altul ca tine, fiu de comunist prost. Ce are mateut s.a. cu faptul ca tu si cu altii ca tine nu v-ati infiintat legal? Stiti foarte bine ca sunteti mici si cu bube-n cap. De bine de rau bota e infiintat si voi va k@k@ti pe voi de 10 ani sa demonstrati contrariul. Esti prost gramada cind vii cu argumente de doi bani. Asa de pregatit mergi si la instanta si-ti aperi clientul prin comparatii? Vai de capul tau, cred ca a donat mult de tot ambadadorul ca sa te vada cistigind o paine pe care n-o meriti, PACALICIULE!

# oarecare date 23 May 2014 17:13 0

Valoarea unei organizatii este data de valoarea membrilor ei ....

# avi date 23 May 2014 17:21 +2

Avi scoate mina de sub masa, iesi pe centura sa te racoresti. De la hormoni ti se trag toate problemele la creier.

# Bistrita date 25 May 2014 06:14 0

Măi Zăgrene, ești rușinea Bistriței ! Mai bine ți-ai da demisia și te-ai bucura de pensia de handicap pe cae o ai !

# ZE(G)HEANU date 25 May 2014 07:31 0

Ti-ai gasit! Modestul jurist incompatibil cu statutul de membru CCR are doar o idee fixa: sa reziste in functie. Fosta lui subalterna ANTOANELLA a recunoscut ca se voteaza politic in CCR si uite ce frumoasa cariera are! Iar la sedinta cu bucluc privind referendumul s-a tot cerut afara (incontinenta urinara? cerea indicatii prin mobil? ? cufureala acuta???).

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.05.2025 – Cristi Danilet, in carti pentru numirea la CCR

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva