14 May 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DESTEPTII CODURILOR (XXI) – CCR a aruncat la cos alte doua articole din noul CPP. Renuntarea la urmarirea penala, „reglementata” la art. 318, contravine principiului legalitatii. Art. 250 alin. (6) a fost redactat cu incalcarea accesului liber la justitie si a dreptului de proprietate privata: „Solutia legislativa care nu permite si contestarea luarii masurii asiguratorii de catre judecatorul de camera preliminara ori de catre instanta este neconstitutionala”

Scris de: Alex PUIU | pdf | print

20 January 2016 17:56
Vizualizari: 6614

Autorii noilor coduri in materie penala au primit inca o lovitura de la Curtea Constitutionala, condusa de Augustin Zegrean (foto). Judecatorii CCR au declarat neconstitutionale alte doua articole din noul Cod de procedura penala. Cele doua decizii – luate in sedinta de miercuri, 20 ianuarie 2016, cu majoritate de voturi – vizeaza art. 318, intitulat Renuntarea la urmarirea penala, si art. 250 alin. (6), privind contestarea masurilor asiguratorii.


CCR a admis exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 318 din noul Cod de procedura penala, retinand, in esenta, ca acestea incalca principiul legalitatii, definit de art. 1 alin. (5) din Constitutie, si contravin prevederilor art. 124 alin. (1) coroborate cu art. 126 alin. (1) din Legea fundamentala, potrivit carora justitia se infaptuieste in numele legii si se realizeaza prin instantele judecatoresti stabilite de lege.

In ceea ce priveste neconstitutionalitatea solutiei legislative care nu permite si contestarea luarii masurii asiguratorii de catre judecatorul de camera preliminara ori de catre instanta de judecata, din cuprinsul art. 250 alin. (6), instanta de contencios constitutional a apreciat ca dispozitiile criticate nesocotesc mai multe prevederi din Constitutie, precum cele referitoare la accesul liber la justitie, exercitarea cailor de atac si dreptul de proprietate privata.

Altfel, trebuie sa precizam ca de la intrarea in vigoare a noilor coduri in materie penala (1 februarie 2014) si pana in prezent, CCR a declarat neconstitutionale nu mai putin de 33 de dispozitii din Codul de procedura penala: art. 3 alin. (3) teza II, art. 211, art. 212, art. 213, art. 214, art. 215, art. 216, art. 217, art. 222, art. 222 alin. (10), art. 223 alin. (2) – sintagma „o infractiune de trafic de stupefiante”, art. 250 alin. (6) solutia legislativa care nu permite si contestarea luarii masurii asiguratorii de catre judecatorul de camera preliminara ori de catre instanta de judecata, art. 318, art. 335 alin. (4), art. 341 alin. (5), art. 341 alin. (6) lit. c), art. 341 alin. (7) pct. 2 lit. d), art. 341 alin. (10), art. 344 alin. (4), art. 345 alin. (1), art. 346 alin. (1), art. 347 alin. (1), art. 347 alin. (3), art. 374 alin. (7) teza II, art. 431 alin. (1), art. 440 alin. (2) – sintagma daca cererea este vadit nefondata”, art. 459 alin. (2), art. 484 alin. (2), art. 488, art. 488/4 alin. (5), art. 549/1 alin. (2), art. 549/1 alin. (3), art. 549/1 alin. (5). Acestea se adauga altor 3 dispozitii din Codul penal, neconstitutionale: art. 301 alin. (1) – sintagma „raporturi comerciale”, art. 308 alin. (1) – sintagma „ori in cadrul oricarei persoane juridice”, art. 336 alin. (1) – sintagma „la momentul prelevarii mostrelor biologice”.

Prezentam in continuare comunicatul CCR:

"I. In ziua de 20 ianuarie 2016, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit.d) din Constitutia Romaniei si a art.29 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.318 din Codul de procedura penala, care au urmatorul continut:

'(1) In cazul infractiunilor pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau pedeapsa inchisorii de cel mult 7 ani, procurorul poate renunta la urmarirea penala cand, in raport cu continutul faptei, cu modul si mijloacele de savarsire, cu scopul urmarit si cu imprejurarile concrete de savarsire, cu urmarile produse sau care s-ar fi putut produce prin savarsirea infractiunii, constata ca nu exista un interes public in urmarirea acesteia.

(2) Cand autorul faptei este cunoscut, la aprecierea interesului public sunt avute in vedere si persoana suspectului sau a inculpatului, conduita avuta anterior savarsirii infractiunii si eforturile depuse pentru inlaturarea sau diminuarea consecintelor infractiunii.

(3) Procurorul poate dispune, dupa consultarea suspectului sau a inculpatului, ca acesta sa indeplineasca una sau mai multe dintre urmatoarele obligatii:

a) sa inlature consecintele faptei penale sau sa repare paguba produsa ori sa convina cu partea civila o modalitate de reparare a acesteia;

b) sa ceara public scuze persoanei vatamate;

c) sa presteze o munca neremunerata in folosul comunitatii, pe o perioada cuprinsa intre 30 si 60 de zile, in afara de cazul in care, din cauza starii de sanatate, persoana nu poate presta aceasta munca;

d) sa frecventeze un program de consiliere.

(4) In cazul in care procurorul dispune ca suspectul sau inculpatul sa indeplineasca obligatiile prevazute la alin. (3), stabileste prin ordonanta termenul pana la care acestea urmeaza a fi indeplinite, care nu poate fi mai mare de 6 luni sau de 9 luni pentru obligatii asumate prin acord de mediere incheiat cu partea civila si care curge de la comunicarea ordonantei.

(5) Ordonanta de renuntare la urmarire cuprinde, dupa caz, mentiunile prevazute la art. 286 alin. (2), precum si dispozitii privind masurile dispuse conform alin. (3) din prezentul articol si art. 315 alin. (2)-(4) termenul pana la care trebuie indeplinite obligatiile prevazute la alin. (3) din prezentul articol si sanctiunea nedepunerii dovezilor la procuror, precum si cheltuielile judiciare.

(6) In cazul neindeplinirii cu rea-credinta a obligatiilor in termenul prevazut la alin. (4), procurorul revoca ordonanta. Sarcina de a face dovada indeplinirii obligatiilor sau prezentarea motivelor de neindeplinire a acestora revine suspectului ori inculpatului. O noua renuntare la urmarirea penala in aceeasi cauza nu mai este posibila.

(7) Ordonanta prin care s-a dispus renuntarea la urmarirea penala se comunica in copie persoanei care a facut sesizarea, suspectului, inculpatului sau, dupa caz, altor persoane interesate.'

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art.318 din Codul de procedura penala sunt neconstitutionale. Curtea a retinut ca dispozitiile criticate contravin principiului legalitatii, prevazut de art.1 alin.(5) din Constitutie, precum si prevederilor art.124 alin.(1) coroborate cu art.126 alin.(1), potrivit carora justitia se infaptuieste in numele legii si se realizeaza prin instantele judecatoresti stabilite de lege.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantei care a sesizat Curtea Constitutionala, respectiv Judecatoria Drobeta Turnu Severin.

II. De asemenea, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit.d) din Constitutia Romaniei si a art.29 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.250 alin.(6) din Codul de procedura penala, conform carora:

'(6) Impotriva modului de aducere la indeplinire a masurii asiguratorii luate de catre judecatorul de camera preliminara ori de catre instanta de judecata, procurorul, suspectul ori inculpatul sau orice alta persoana interesata poate face contestatie la acest judecator ori la aceasta instanta, in termen de 3 zile de la data punerii in executare a masurii'.

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate ridicata direct de Avocatul Poporului si a constatat ca solutia legislativa cuprinsa in art.250 alin.(6) din Codul de procedura penala care nu permite si contestarea luarii masurii asiguratorii de catre judecatorul de camera preliminara ori de catre instanta de judecata, este neconstitutionala. Curtea a retinut ca dispozitiile criticate contravin prevederilor constitutionale ale art.21 coroborate cu cele ale art.129, referitoare la accesul liber la justitie si exercitarea cailor de atac, precum si prevederilor art.44 din Legea fundamentala, care consacra dreptul de proprietate privata.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului si Guvernului.

Argumentele retinute in motivarea solutiilor pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziilor, care se vor publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I".

Comentarii

# DODI date 20 January 2016 18:32 +23

Este foarte bine că nu s-a modificat până în prezent CPP în Parlament. Dacă mai așteptăm câteva luni trebuie să înlocuim tot Codul. Profesionalismul lui Bica s-a văzut. Aștept cu nerăbdare și pe ceilalți coautori să o însoțească la cursurile de perfecționare de la Jilava. Predoiu ar trebui să-și facă valiza (dacă nu o are deja pregătită!).

# unul din lumea cea mare date 20 January 2016 19:25 +9

cine poate sa/l ia in consideratie pe handicapatul de mos teaaca.cu vreo 2 exceptii toti infractorii s/au adunat la ccr.s/a facut la ccr cuib de hoti.si isi dau singur cu stingul in dreptul,ERATA ,ISI DAU SINGURI CU STINGUL IN DREPTUL DE JANDICAPATI CE SINT.........BA!!!!!!!NE/AM SATURAT DE TOATA BREASLA VOSTRA CORUPTA.(pina si moldovenii de dincoolo demonstreaza ca au singe in ei. numai noi mermelacii ne uitam la mermelitorii(in special la astia care AU DAT SI DAU DECIZII CARE MAI DECARE MAI CONTRADICTORII SI NESARATE.asta vorbeste ,care si/a TRAS PENSIE CUMULATA(CU AIA DE HANDICAP) CIND SE TAIAU PENSIILE .mi/ar placea sa/i vad judecati dupa codul LUCEFERITEI JUSTITIEI.NESIMTITII DRACULUI voi cu 10.000pensii si altii cu 5 milioane ,basca vlasca si alte privilegii.PROSTI MERMELACII CA STAU IN CASA NI NU VA ,,leagana ca pe musolini si clara petacci,,

# avocat cluj date 20 January 2016 21:05 +11

Zegrean si curtea lui sa ne explice de ce romanii trebuie sa contribuie pt anumite categorii profesionale care beneficiaza de pensii speciale de mii de euro pe luna mai mult decat cei carora li se calculeaza pensia cf.sistemului national de pensii (cf.principiului contributivitatii)!!! La pensie judecatorul, procurorul sau senatorul (inclusiv fostul presedinte al Romaniei) nu mai au aceleasi nevoi materiale precum cei activi!!! Pensiile lor trebuie sa fie egale cu ale oricarui pensionar din Romania! Ori 2-3 mii euro/fiecare pensionar, ori 300-400 euro/pensionar de la femeia de serviciu si pana la pres.ICCJ sau Senat sau al Romaniei! VEZI CAZUL Suediei! STAT COMUNIST 100%!!!

# Deontologul date 20 January 2016 21:18 +11

Cand pensia acestui DEONTOLOG CU CERTIFICAT DE HANDICAP I SE VA STABILI CA E NECONSTITUTIONAL SA PRIMESTI PENSIE DE HANDICAP SI SA LUCREZI IN FUNCTIE INALTA , CE FEL DE HANDICAP ARE?LOCOMOTOR SAU REDUCERE MINTALA? SI DACA VOM CAUTA SIGUR ARE SI INSOTITOR , CUM PUTETI DVS SA STABILITI CA CEVA E CONSTITUTIONAL SAU NU? DIN CE SURSE FINANCIARE SUNTETI DVS PLATIT?CAT ATI CONTRIBUIT DVS LA SISTEMUL DE ASIGURARI? NOI CONTRIBUABILII CINSTITI VOM AVEA NISTE PENSII MIZERABILE STABILITE DE PERSOANE DOVEDITE CU HANDICAP CUM SA MEARGA ACEASTA TARA? IN FUNCTII INALTE AVEM OAMENII CU PROBLEME DE HANDICAP, ALTII AU AVUT VREO 3 DOSARE , ALTII ASA ZISI OFITERI ACOPERITI ..ETC... PE MANA CUI E TARA ASTA? ROMANIA TREZESTETE DIN SARACIE, AMORTEALA SI SLUGARNICIE .......DACA NOI NU NE VOM CERE DREPTURILE NIMENI NU O SA NI LE APERE SI VOM SFARSI NUMAI IN SARACIE MARE .TU CAT AI SA TRAIESTI CA SA ITI UMPLI VISTERIA PERSONALA DIN BANII MEI? CREZI CA DUMNEZEU O SA ITI DEA CERTIFICAT DE NEMURITOR ?????????

# Zegre_Gatu date 20 January 2016 21:20 +7

Oare nu observa nimeni ca cei din CCR se fac pres(h) si intind covorul rosu pregatitor pentru avansarea super conestatiilor peste hotarari judecatoresti finale, cu privire la pierderea caselor si posibila expunerea ulterioara ca infractor fraudor al actualului prezas(h) Jochan_NICHT?! :cry: :-*

# justo date 20 January 2016 22:07 +7

parerea mea este ca zegrean stie carte cat avocatii traditionali admisi fara examen in baroul deinfiintat prin lg.3/1948. 

# Carcotas date 21 January 2016 19:08 +1

Iar parerea mea este ca esti genial! Mai ai frati, ai tai s-au reprodus doar in tine?

# pol date 21 January 2016 12:01 +1

Acum trebuie sa-i aresteze din nou pe cei lasati liberi datorita faptului ca au turnat cum au luat spagi ori au eludat legea fiscala alaturi de cei care nu au apucat sa toarne inaintea lor.! GHINION...Dar asa trebuie sa fie! O mica reducere de pedeapsa fata de co-autori, complici sau instigatori....cel mult jumate! dar tot trebuie sa faca puscarie si sa restituie bunurile ilegal obtinute...Asta vrea poporul si CCR a procedat corect, cum trebuia mai demult! Poate ar fi cazul sa se impklice si Parlamentul mai mult si sa dea mai repede un nou CPP,CPCIV etc.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 13.05.2025 – Arest pentru incalcarea controlului judiciar

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva