14 May 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DESTEPTII CODURILOR (XXIII) – Alte trei articole din noul Cod de procedura penala trebuie rescrise. CCR a stabilit ca este neconstitutionala obligativitatea formularii cererii de recurs in casatie numai prin intermediul unui avocat abilitat sa puna concluzii la ICCJ: „Solutia legislativa criticata creeaza premisele transformarii liberului acces la justitie si a dreptului la aparare in drepturi iluzorii... Este afectat iremediabil interesul individual”

Scris de: Alex PUIU | pdf | print

22 June 2016 14:41
Vizualizari: 6203

Autorii noilor coduri in materie penala au dat-o iar in bara. Curtea Constitutionala - condusa de Valer Dorneanu (foto), presedinte interimar dupa ce Augustin Zegrean si-a incheiat mandatul - a gasit neconstitutionale alte trei dispozitii procesual penale, ridicand la 38 numarul articolelor-problema din noul CPP. Este vorba despre art. 436 alin. (2), art. 439 alin. (4/1) teza I si art. 440 alin. (2), care ar fi trebuit sa reglementeze recursul in casatie intr-o maniera conforma Constitutiei si Conventiei europene a drepturilor omului.


In sedinta de miercuri 22 iunie 2016, cei 9 judecatori ai CCR au admis, cu unanimitate de voturi, exceptia ridicata direct de Avocatul Poporului si au constatat ca mentiunile care decurg din obligativitatea formularii cererii de recurs in casatie prin avocat, cuprinse in dispozitiile celor trei articole mai sus-mentionate, sunt neconstitutionale. Instanta de contencios constitutional a observat ca dispozitiile criticate obliga partile interesate sa formuleze cererea de recurs in casatie numai prin intermediul unui avocat apt sa puna concluzii in fata Inaltei Curti de Casatie si Justitie, stabilind ca o astfel de conditionare „afecteaza in mod iremediabil interesul individual, respectiv cel al persoanei care doreste sa recurga la concursul justitiei in vederea realizarii drepturilor si intereselor sale subiective”. CCR a concluzionat ca o astfel de solutie legislativa „creeaza premisele transformarii liberului acces la justitie si a dreptului la aparare in drepturi iluzorii”, ca atare, „atrage neconstitutionalitatea acesteia”.

Sa mai spunem ca aceasta nu este prima problema de constitutionalitate in materia recursului in casatie constatata de judecatorii CCR. La 1 octombrie 2015, Curtea a stabilit, tot cu unanimitate de voturi, ca sintagma „daca cererea este vadit nefondata” din cuprinsul dispozitiilor art. 440 alin. (2) CPP este neconstitutionala in raport de dispozitiile art. 21 alin. (3) si art. 24 din Constitutie: „Solutia de respingere a cererii de recurs in casatie pentru motivul ca aceasta este vadit nefondata obliga instanta suprema la examinarea fondului cauzei. Or, aceasta solutie nu poata fi pronuntata in cadrul procedurii admiterii in principiu a recursului in casatie, ci doar in faza judecarii caii extraordinare de atac, reglementate de dispozitiile art. 445-451 din Codul de procedura penala”. (*Decizia CCR nr. 591/01.10.2015)

Prezentam in continuare comunicatul CCR:

In ziua de 21 iunie 2016, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art. 146 lit. d) din Constitutia Romaniei si al art. 29 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 436 alin. (2), art. 439 alin. (4/1) teza intai si art. 440 alin. (1) si (2) din Codul de procedura penala, exceptie ridicata direct de Avocatul Poporului.

Dispozitiile criticate au urmatorul continut:

Art. 436 alin. (2): 'Inculpatul, partea civila si partea responsabila civilmente pot formula cerere de recurs in casatie numai prin intermediul unui avocat care poate pune concluzii in fata Inaltei Curti de Casatie si Justitie.'

Art. 439 alin. (4/1) teza intai: 'In cazul in care cererea de recurs in casatie nu este formulata prin intermediul unui avocat care poate pune concluzii in fata Inaltei Curti de Casatie si Justitie [....], presedintele instantei sau judecatorul delegat de catre acesta restituie partii, pe cale administrativa, cererea de recurs in casatie.'

Art. 440 alin. (1) si alin. (2): '(1) Admisibilitatea cererii de recurs in casatie se examineaza in camera de consiliu de un complet format din un judecator, dupa depunerea raportului magistratului-asistent si atunci cand procedura de comunicare este legal indeplinita, fara citarea partilor si fara participarea procurorului.

(2) Daca cererea de recurs in casatie nu este facuta in termenul prevazut de lege sau daca nu s-au respectat dispozitiile art. 434, art. 436 alin. (1), (2) si (6), art. 437 si 438, instanta respinge, prin incheiere definitiva, cererea de recurs in casatie'.

In urma deliberarii, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile din Codul de procedura penala cuprinse in art. 436 alin. (2), art. 439 alin. (4/1) teza intai si art. 440 alin. (2), cu referire la mentiunile care decurg din obligativitatea formularii cererii de recurs prin avocat, sunt neconstitutionale.

Curtea a observat ca, potrivit dispozitiilor de lege criticate, inculpatul, partea civila si partea responsabila civilmente pot formula cerere de recurs in casatie numai prin intermediul unui avocat care poate pune concluzii in fata Inaltei Curti de Casatie si Justitie. In continuare, Curtea a retinut ca accesul, formularea si exercitarea cailor de atac, asadar, in cauza de fata, a recursului in casatie, reprezinta un aspect al accesului liber la justitie, drept fundamental protejat de art. 21 din Constitutie.

Curtea a constatat ca, prin conditionarea formularii cererii de recurs in casatie numai prin intermediul unui avocat care poate pune concluzii in fata Inaltei Curti de Casatie si Justitie, este afectat in mod iremediabil interesul individual, respectiv cel al persoanei care doreste sa recurga la concursul justitiei in vederea realizarii drepturilor si intereselor sale subiective. Astfel, Curtea a statuat ca solutia legislativa criticata creeaza premisele transformarii liberului acces la justitie si a dreptului la aparare in drepturi iluzorii, ceea ce atrage neconstitutionalitatea acesteia.

In ceea ce priveste dispozitiile art. 440 alin. (1) din Codul de procedura penala, Curtea, cu unanimitate de voturi, a respins exceptia de neconstitutionalitate, ca neintemeiata, si a constatat ca acestea sunt constitutionale in raport de criticile formulate.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si Avocatului Poporului.

Argumentele retinute in motivarea solutiei pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziei, care se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I”.

Comentarii

# 112 date 22 June 2016 17:38 +16

Cred ca numai coperta Codului de procedura penala nu o sa fie declarata neconstitutionala.

# DODI date 22 June 2016 19:39 +11

Acum Perdoiu (veșnicul candidat de serviciu) și Bica (marea specialistă în drept, care ”s-a cerut” să verifice din interior condițiile de ”cazare” ale arestaților) pot fi mândri de condurile lansate pe piață. După ce coduri ne-au fost prezentate ca fiind trufandale, acum au început să arate ca un șvaițer. Singurele puncte corecte din coduri fiind găurile.

# Cine raspunde? date 22 June 2016 22:30 +6

Predoiu raspunde pentru ceva in tara asta? Pentru banii aruncati? Autorii codurilor raspund? Cum s-au facut contractele alea? Fara nicio clauza in favoarea fraierului de platitor?

# nuibai date 22 June 2016 20:10 +1

Staţi să vedeţi procedura civilă, cîte enormităţi are. Vă ţin la curent.

# pelin date 22 June 2016 20:52 +6

INTR-UN "STAT DE DREPT SI SOCIAL"ASA CUM PRETINDEM CA ESTE ROMANIA,PARTILE AR TREBUI SA AIBA DREPTUL LA UN PROCES ECHITABIL SI LA SOLUTIONAREA CAUZELOR IN SPIRITUL DREPTATII SI INTR-UN TERMEN REZONABIL SI NU FUNTIE DE CULOAREA POLITICA.DE MULTE ORI JURISDICTIILE ADMINISTRATIVE SE CONSIDERA CA FIIND FACULTATIVE,LUCRU DE NEACEPTAT!LUCRANDU-SE DUPA URECHE!!!!!!!!!!!!!!!

# ADEVARUL date 22 June 2016 23:38 +3

PRIETENE PELIN ESTI INTR-O GRAVA EROARE,JUSTITIA NU ESTE LASATA LA VOIA INTAMPLARII,CI TRANZACTIONATA...CU AJUTORUL EXPERTILOR JUDICIARI SI AI MAGISTRATILOR CARE NICI USTUROI NU MANANCA NICI GURA NU LE PUTE,CRED EI,SE INTAMPLA CA SE INCLINA BALANTA IN PARTEA CARE TREBUIE...AR FI FOST INCA BINE SA FIE DOAR PROSTI SI PARALELI,DAR UNA CA MARSAVA PRUNA SAU MAGISTRATII DEMNI DE MILA...NU MERITA ONOAREA CE LE-AI FACUT.

# YANY date 23 June 2016 07:33 0

Codurile noi introduse în practica judiciară din românia sunt o afacere de familie unde s-au tocat milioane de lei și nu de specialiști.Este știut faptul că avocații,așa-ziși tradiționali,elimină legal s-au ilegal orice formă de concurență pentru a evita înfometarea.Se impune de urgență formarea unui grup de specialiști în drept pentru remedierea tuturor codurilor noi intrate în vigoare.Este o bătaie de joc față de magistrați dar și de apărare în defavoarea completă a justițiabililor.Consilierii juridici sunt asociați în mod legal dar,în cuprinsul codurilor marginalizați de ce-i ce le-au format.Totul pentru bani și eliminarea concurenței!

# ADEVARUL date 23 June 2016 08:41 0

CODURILE SUNT ADAPTATE NEVOILOR BASISTE-RUSE,REPREZENTAND PREMIZA UNEI PROBLEMATICI PE TERMEN LUNG,A FOST BAGATELIZATA TULBURAREA DE POSESIE SI TOT CE TINE DE DREPTUL DE PROPRIETATE,AU FOST MARITE BIRURILE PLATITE DE OM,AZI MAI INROBIT CA NICIODATA IN LAGARELE MIZERABILE NUMITE PENITENCIARE.DACA NU AR FI ASEMENEA NULITATI ABSOLUTE LA CONDUCEREA JUSTITIEI,MIZERABILA,NEAJUTORATA SI MARSAVA PRUNA,BASISTII...ADUSI CU FORTA LA CONDUCEREA INSTITUTIILOR CARE LE ASIGURA SPATELE DEVALIZATORILOR NOSTRII,TRADATORILOR DE TARA SI CELOR CARE O FURA,IN MASURA POSIBILULUI,S-AR MERGE PE FIRUL ETIMOLOGIC AL TERMENULUI PENITENCIAR-PENITENTA-PEDEAPSA ASUMATA,COMPLETATA DE EDUCATIE MORALA SI NU NUMAI,SOLUTIA ESTE FOARTE SIMPLA:PENITENCIARELE TREBUIE TRANSFORMATE IN INSTITUTII DE INVATAMANT,IAR ACOLO UNDE NU SE MAI POATE SAU NU ESTE CAZUL,MUNCA IN FOLOSUL OAMENILOR,A COMUNITATII.PUSCARIA,NU LAGARUL,ESTE PENTRU PSIHOPATI,PENTRU BASISTI,ACESTIA TRAIESC IN LEGEA SI LUMEA LOR SI DA,TREBUIE IZOLATI,NU PROMOVATI. ;-)

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 13.05.2025 – Arest pentru incalcarea controlului judiciar

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva