14 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CIOLOS, MARESTE REDEVENTA! – Guvernul Romaniei are obligatia sa mareasca redeventa la OMV Petrom. Aflati in exclusivitate cum s-a privatizat SNP PETROM SA in 2004. OMV Austria a obtinut, pe nimica toata, cea mai importanta societate de petrol si gaze din Romania si exploateaza resursele noastre petrolifere contra unei redevente derizorii. Inca din primul an, OMV Austria a obtinut un profit mai mare decat pretul platit pe actiuni. Romania a pierdut peste 20 miliarde euro (Contractul)

Scris de: Elena DUMITRACHE - Razvan SAVALIUC | pdf | print

13 January 2016 15:23
Vizualizari: 12004

Acceptarea Romaniei in Uniunea Europeana nu s-a facut inainte ca importante resurse strategice nationale sa fie instrainate unor mari puteri. Lumeajustitiei.ro va prezinta in premiera clauzele ascunse din contractul incheiat, in 23 iulie 2004, intre Statul roman si OMV Austria pentru vanzarea companiei Petrom SA, instrainare motivata de Guvernul Romaniei prin HG nr.556/2002, care prevedea ca privatizarea Societatii Nationale a Petrolului Petrom SA (SNP PETROM SA) se va face in cadrul Programului PSAL 2, convenit cu Banca Mondiala.

Statul roman a vandut aproape pe degeaba pachetul majoritar de actiuni ale Societatii Nationale a Petrolului Petrom SA (SNP PETROM SA), companiei OMV AKTIENGESELLSCHAFT – Austria, in care 35% din actiuni erau detinute de Guvernul Austriei. Initial, s-au vandut, conform contractului, doar 33,34% din actiuni contra sumei de 668,8 milioane euro (adica mai putin cu cateva milioane euro decat profitul pe care OMV Austria l-a obtinut din primul an de exploatare).


Majorare de capital cu bani ramasi in conturile societatii - asa s-a dat resursa petrolifera a Romaniei pe mana austriecilor

In doar cateva luni de la incheierea contractului, companiei OMV Austria i s-a permis sa majoreze capitalul social al SNP PETROM SA cu 830 milioane euro (suma ramasa in conturile SNP PETROM SA) astfel incat, prin noul calcul al capitatului social, OMV Austria sa obtina inca 17,55% la suta din actiuni, si sa ajunga sa detina 51% din capitalul social al SNP PETROM SA.

Adica, stapana peste:

- 145 depozite petroliere;

- 690 benzinarii, din care 200 modernizate;

- 320 autocisterne si 401 autotractoare;

- 350 semi-remorci;

- 464 autocisterne GPL;

- 5 camioane GPL;

La care s-au adaugat:

- 35 de benzinarii si 2 depozite petroliere situate in strainatate;

- numeroase cladiri, inclusiv sediul din Str. Budisteanu din Bucuresti.

La momentul privatizarii, OMV Austria a preluat exploatarea in Romania a:

-306 zacaminte petrol si gaze;

-1450 puturi de gaz productive;

-13856 puturi de titei productive;

-771 instalatii de colectare;

-15.000 kilometri de conducte de transport titei gaz si apa;

-2 platforme maritime (Prometeu si Atlas);

La care se adauga:

-puturi de exploatare in Kazahstan;

-Rafinaria Arpechim;

-Rafinaria Petrobrazi;

-Uzina de ingrasaminte Doljchim.

Conform unei evaluari anterioare privatizarii, valoarea SNP PETROM SA era cotata la 1,8 miliarde euro (la valoarea istorica a activelor), pentru ca imediat dupa privatizare Guvernul Romaniei sa anuleze toate datoriile acumulate de SNP PETROM SA, ceea ce a reprezentat o facilitate nemaintalnita, acordata OMV Austria.

Si acum, atentie, OMV Austria a primit si dreptul, prin concesiune, sa exploateze, timp de 99 de ani, resursele petrolifere ale Romaniei (mai exact, campul petrolifer Suplacu de Barcau). Asta, contra unei redevente situata intre 3,5-13,5% in timp ce, in alte state europene, valoarea redeventei era dubla, respectiv, intre 5-35%.

Si chiar daca artizanii privatizarii – din timpul Guvernarii Adrian Nastase – au pretins, ca sa justifice pretul mult subevaluat, ca SNP PETROM SA a fost privatizata cu tot cu datorii, Guvernul Romaniei a anulat toate datoriile SNP PETROM SA. In plus, SNP PETROM SA detinea, la momentul privatizarii, numeroase sume de bani.

Contractul dezastruos pentru Romania a fost incheiat in numele Statului roman de un adjunct al Sefului Oficiului Participantilor Statului si Privatizarii in Industrie

Contractul de privatizare referitor la achizitionarea de actiuni ale Societatii Nationale a Petrolului Petrom SA nr. 5 din data de 23 iulie 2004, a fost incheiat intre Ministerul Economiei si Comertului prin Oficiul Participantilor Statului si Privatizarii in Industrie si OMV AKTIENGESELLSCHAFT, in care 35% din actiuni erau detinute de Guvernul Austriei.

Contractul care contine 64 de pagini – 8 sectiuni – si 31 de anexe care se intind pe alte 405 pagini, a fost semnat de:

Din partea Romaniei: - de Constantin Nedelcu, adjunct al Sefului Oficiului Participantilor Statului si Privatizarii in Industrie

Din partea OMV AKTIENGESELLSCHAFT: - de Wolfgan Ruttenstorter, Chief Executive Officer si Gerhard Roiss, Deputy Chief Executive Officer.

Probabil ca sefilor Guvernului PSD din 2004 le-a fost mult prea frica sa isi puna semnatura pe acest contract si l-au impins in fata pe un adjunct de la OPSPI.

Anumite conditii contractuale pot fi interpretate ca favoritisme facute OMV Austria de catre Statul roman, precum:

-nivelul redeventei sa nu se modifice timp de 10 anisunt informatii ca, pana in prezent, nimeni nu s-a invrednicit, incepand cu 2014, (la expirarea celor 10 ani) sa mareasca redeventa, astfel incat Statul roman sa castige cu adevarat de pe urma exploatarii resurselor petrolifere de pe teritoriul Romaniei.

-in cadrul contractului de privatizare, OMV Austria a primit unda verde sa vanda Rafinariile Arpechim si Petrobrazi, de pe urma carora poate obtine alte importante sume de bani, de ordinul zecilor de milioane de euro.

In fiecare an, OMV a obtinut profituri mai mari decat pretul platit

Conform datelor oficiale obtinute de la Ministerul Finantelor, OMV PETROM SA – agent economic cu codul unic de identificare 1590082 – a obtinut profituri uriase, din care statul nu a incasat decat cota legala de 16%. Restul banilor s-au scurs, evident, in conturi straine, sub forma de dividende.

Iata profiturile anuale obtinute de OMV PETROM SA.

-Anul 2006 – profit 671 milioane euro (suma platita pentru privatizare a fost 668 milioane euro), conform datelor existente intr-un Raport al Comisiei de ancheta a Senatului privind privatizarea SNP PETROM SA;

-Anul 2008 – profit de peste 1,6 miliarde lei

-Anul 2009 – profit de 1,7 miliarde lei

-Anul 2010 – profit de 2,2 miliarde lei

-Anul 2011 – profit de 4,5 miliarde lei

-Anul 2012 – profit de 4,6 miliarde lei

-Anul 2013 – profit de 5,6 miliarde lei

In toti acesti ani, reprezentantii OMV Austria aflati in functii de conducere din cadrul companiei au incasat lefuri exorbitante de zeci de mii de euro/lunar, ca si cand ar fi fost sefi de mari banci internationale.

Traian Basescu a recunoscut ca afacerea OMV Petrom nu sta in picioare. De ce nu renegociaza Guvernul Romaniei redeventa?

Problema care se ridica la ora actuala, din punctul de vedere al intereselor Romaniei, este redeventa pe care OMV Petrom o plateste pentru exploatarea resurselor petrolifere nationale. Aceasta redeventa trebuia renegociata in 2014, la expirarea clauzei de 10 ani, conform prevederilor din contract, insa pana la acest moment niciun guvernant nu a manifestat vreo intentie in sensul acesta.

Singurul care “s-a spart” ca lucrurile nu sunt in regula cu OMV Petrom este fostul Presedinte Traian Basescu care, pe fondul scandalului cu cotele de imigranti arabi impuse Romaniei, a explodat:

Daca domnul Cancelar al Austriei spune 'va luam banii daca nu primiti refugiati', atunci spunem si noi 'va luam si noi OMV Petrom, pentru ca nu s-a intalnit hotul cu prostul'.”

Numeroase voci publice care au studiat privatizarea Petrom in favoarea OMV au apreciat ca prejudiciul suferit de Romania de pe urma acestui contract vadit dezavantajos ar fi de peste 20 miliarde euro.

De ce DNA nu cerceteaza afacerea OMV Petrom?

In pofida rapoartelor SRI, in care s-au semnalat probleme grave cu privire la privatizarea SNP Petrom SA, in raport de prevederile art. 136 din Constitutie, potrivit carora “bogatiile din interes public ale subsolului... fac obiectul exclusiv al proprietatii publice”, precum si in pofida unui raport al Comisiei de ancheta a Senatului, care a cerut, in octombrie 2007, Guvernului Romaniei sa renegocieze de urgenta redeventa, Directia Nationala Anticoruptie condusa de Laura Codruta Kovesi nu a deschis nicio ancheta. Procurorii anticoruptie chiar nu sunt interesati sa afle daca a mai beneficiat cineva de pe urma acestei privatizari, si cine, si daca au fost dati bani pe sub mana pentru facilitarea vanzarii? Sau sunt mai preocupati procurorii de oua negre si mite de 500 de lei?

Legea sigurantei nationale a fost modificata – daca Guvernul Romaniei nu renegociaza redeventa, atenteaza la siguranta nationala

La finele anului trecut, Senatul Romaniei a adoptat o modificare la Legea nr.51/1991 privind Siguranta Nationala, astfel incat “orice actiune sau inactiune care lezeze interesele economice strategice ale Romanieireprezinta o amenintare la adresa sigurantei nationale. Legea a fost deja promulgata de Presedintele Klaus Iohannis.

Practic, in urma acestui act normativ, daca Guvernul Romaniei, condus de premierul Dacian Ciolos (foto), nu va lua masuri urgente de renegociere a redeventei stabilite cu OMV Petrom, astfel incat Statul roman sa obtina pretul corect pentru resursele petrolifere exploatate de aceasta companie, riscam sa ne aflam in fata unei inactiuni de natura sa atenteze la siguranta nationala.
In mod ironic, desi Romania are resurse petrolifere proprii, cetateanul roman plateste la pompe unul din cele mai mari pretul la carburanti din toate statele Uniunii Europene.

*Cititi aici profitul anual al OMV Petrom, conform datelor publice furnizate de Ministerul Finantelor Publice

*Cititi aici prima parte a Contractului de privatizare a SNP Petrom SA

*Cititi aici a doua parte a Contractului de privatizare a SNP Petrom SA

Comentarii

# Luluta e legata la ochi date 13 January 2016 15:45 +29

DNA nu vede coruptia decat la oamenii de afaceri romani, care sunt distrusi programat, pentru ca economia romaneasca sa incapa pe mainile strainilor. Tradarea Romaniei e uriasa, si e comisa nu doar de politicieni, ci mai cu seama de SRI si unii procurori. Resursele Romaniei sunt furate de straini, iar romanii sunt obligati sa supravietuiasca cu salarii de cacao

# cetateanul de rand date 13 January 2016 16:54 +20

Subscriu. Frumos este ca ne platim aparatul represiv din banii nostri de impozite si taxe pt. care muncim din greu

# unul din lumea cea mare date 13 January 2016 15:47 +17

Romania si/a pierdut petrolul tot din cauza imperiului raului.ai de citesc poate stiu ca angajamentul de vindere a fost semnat in cadrul accordului PSAL2,ghici ghicitoarea mea de catre cine?chiar daca nastase a fost acuzat ,vinzarea a fost initiata de imperiul raului,documentele psal2 poarta semnatura imperiului raului si nu a lui nastase,deasemeni si inca 9 membrii ai guvernului roman,cum ar fi si stoica(o alta maretie a minjitistatului) CARE A AJUNS LA O AVERE CONSIDERABILA SI NIMENI NU/SI PUNE INTREBARI(ca de ex cite case a acaparat in cotroceni)DE UNDE SI CUM????CIT DE PRIETEN ERA SI ESTE CU IMPERIUL RAULUI(CA SI RUS)deci,ar cam trebui sa incetam cu legendele cu nastase 4 case,cite are imperiul raului?(chiar si fara alea luate pe alte nume)

# Vladi Mir date 13 January 2016 16:09 +10

Stimabile, sa nu-mi spui ca e vorba tot de OMV-ul ala de unde si-a tras si cica si-ar mai trage si azi banii pentru lubrifiante intime,  prin preacurata sa sotie, directorul SRI in exercitiu, (i)maculatul MRU ,  ca nu te cred si te dau in judecata pentru odiosul delict de calomnie !!! Ne intalnim in fata tribunalului ... la o bere !

# unul din lumea cea mare date 13 January 2016 16:37 +10

ptr vladi mir// se impune o rectificare,UNGUENTUL trebuie sa fie neaparat la SIE ca/i din import,in rest ne intilnim la ,,mediere,, cu mare placere, in fata tribunalului.si da, FOSTUL PETROM ESTE ACTUALMENTE OMW.si in completare,,obrazul subtire,, cu unguente fine se tine(si facem cu ce/i intre ghilimelele ca la invatati engleza fara profesor pui tu ce TREBUIE,si ma refer la obrazul subtire(chiar daca/i ,,gros ca ..matul,,)

# remember date 13 January 2016 18:11 +12

Astia ce ne conduc de ani de zile, vanzatori de neam si tara in persoana lui Bassecu,Stoica,Unguent,Rus,Udrea etc. si toate neamurile lor sunt o adunatura de scursuri ce ne-au vandut pe un pumn de techini.Stim asta de multa vreme si credeam ca nu mai exista oameni interesati de binele acestei tari.Si cand eram cat pe ce sa-l injur si pe Ciolos iata ca speranta apare de nicaieri.A avut un inceput de guvernare plin de peripetii si sters ca principii si valoare dar dupa orientare, au inceput sa apara si germenii unei guvernari sanatoase: legea salarizarii unitare, marirea redeventelor ce le va plati OMV. Sunt inceputuri timide dar decat nimic mai bine cate putin.Sa fi intrat securistii in sevraj ca in viitorul apropiat nu vor mai avea de unde fura???Nu stiu unde sa clasific initiativele!!!Mai studiem problema!!! :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :sigh: :sigh: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek:

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 13 January 2016 23:28 +8

PTR REMEMBER// am si scris ca in urma unei conversatii cu o RESPECTABILA DOAMNA de la academia agricola,am decis sa/i las un scurt timp(lui ciolos) ca sa/l vad ce face.azi am fost PLACUT SURPRINS ca ministreasa mediului l/a demis pe adam craciunescu de la paduri(asta era din vaideeni-altul,pe linga citi sint in ac guvern- fratele lui mitica craciunescu,care a decedat anul trecut ,si avea magazinele si abatorul diana din horezu si rm vilcea).nu stiu cit spor o sa aibe ministreasa si ciolos caci stim ce s/a intimplat cu joianis si austriecii care au ras padurile.ministreaso a mediului FELICITARI!!!!(stiu din experienta ca romanii casatoriti cu persoane de alta nationalitate au mult patriotism ) .sper sa fie demis si ex consilierul lui joianis(si asta tot de linga horezu,din ursani, cu rude de gr 1 bolnave psihic,in fond se si vede la externe ce se intimpla)

# remember date 14 January 2016 20:30 +1

Corect UNULE.Am uitat sa o citez si pe D-na ministresa de la mediu.Bravo ei. Sper sa aiba succes si sa-i puna cu botul pe labe pe austrieci.

# mulder, agentul mulder date 13 January 2016 15:53 +18

ar mai primi vreunul dintre cei doi tineri "de perspectiva" (ko sau co ) vreo medalie si recunoastere de la "partenerii strategici ai Romaniei"? ce dreaqu?! vorbim de chestii care se intampla de pe vremea dacilor lui Decebal, ca Burebista avea sange in instalatie si a taiat viile, VIN FRATII NOSTRII - EUROPENII si AMERICANII si ne iau tot (adica in limbajul romanului neaos - ne-o trag..) si noi II SI PLATIM, ca ne place! :-x NU ARE CINE SA REALIZEZE CAT DE MARE E FURTUL IN SI DIN TARA NICI CU 1000 de DNA-URI SI SRI-URI la un loc. DICTAREA VINE DE AFARA, iar cretineii din frunte se gudura ca au slarii mari - in loc de 5000 lei (salar de ministru) acum are 5000 de euro.  :-*

# nu sunt sanatosi la cap date 13 January 2016 16:07 +18

Romania e singurul stat care isi vinde pamantul si resursele pe nimic! De fapt, singurul stat care isi vinde pamantul si resursele - punct -. In Franta, spre exemplu, sunt la limita de a-i pedepsi pe cei care vand pamant, d-apoi resurse - strainilor. Totul intre ei, altfel nu sunt patrioti. Aici, hal de patriotism. Nicaieri in lumea asta nu mai exista un asa servilism ca in Romania. Pentru o mana de malai, romanii de la varf sunt in stare sa vanda poporul Statului islamic. O mizerie de conducatori.

# @nu sunt sanatosi la cap date 13 January 2016 16:25 +7

nu Romania vinde, ci acesti escroci care au ajuns parlamentari. pentru spagi de mizerie astia isi vind si mamele. nu vedeti ca cei mai mari hoti au preluat puterea in Romania? parlamentul e lin de condamnati penali si marionete. 

# fox date 13 January 2016 23:25 +6

nu te mai plange ca parlamentul e de vina. e este de fapt oglinda poporului. ce crezi, ca aia din parlament au picat de pe Marte? si eu injuram ca tine, pana am cugetat mai bine si intr-o buna zi am ajuns la concluzia ca POPORUL e de vina. Da, noi behaim ca alesii sunt hoti iar noi restul cinstiti. ei bine, si aia din parlament urlau a cinste cand erau neica nimeni, dupa ce au ajuns unde trebuie si-au mai schimbat prioritatile si asta e valabil pentru orice CETATEAN roman. Cineva poate spune ca este cinstit dupa ce a trecut prin toate etapele si toate ispitele.

# georgfischer date 13 January 2016 16:28 -3

nu-i dati de gol pe nastase&tradiceanu! stergeti repede articolul! :lol:

# simplu date 13 January 2016 16:57 +11

Nu se va face si nu se va spune nimic. Basescu mananca in continuare pentru cei care asculta fara sa cerceteze. Vanzarea PETROM a fost stabilita in urma acordului PSAL 2 , la care UNICUL negociator pentru Romania a fost Basescu Traian. Acolo ( la fel ca si in PSAL 1) s-au stabilit si conditiile de vanzare, procente , etc. A fost o obligatie in urma primirii a 300 mil. dolari de la FMI. Discutiile ulterioare bilaterale cu statele membre UE pentru acceptul aderarii au avut printre teme si aceasta vanzare ca si conditie ? Asta sa spuna Nastase si V. Puscas. Restul e povesti. Au vandut tara ( cu suveranitate cu tot) ca sa poata fi la putere. In shimb au mai ramas si cu imunitate. Asta ca raspuns pentru cei ce nu inteleg impasibilitatea celor ce trebuie sa aplice legea. Nu trebuie sa ne duca in eroare condamnarea lui Nastase pentru doua termopane, a fost o favoare facuta lui Bas.

# Ostereich date 13 January 2016 17:03 +10

Astia ne-au vandut la austrieci, ca pe vremea imperiului austro-ungar cand eram iobagi sub grofii lor. Le-am dat si petrolul si padurile...,,, daca austriecii au putut lua atata piei de pe noi cat ne-or fi luat celelalte mari puteri?

# unul din lumea cea mare date 13 January 2016 17:24 +8

ptr simplu//nu vreau sa crezi ca te gratulez,dar esti PRIMUL CARE STIE SI PE CARE L/AM ,,INTILNIT,, DIN 98 de cind vin in Romania si care CONFIRMA CHESTIILE CU PSAL 1 SI 2.cred ca te ocupi cu tratate internationale.multi cind le/am spus de psal 1 si 2 se uitau la mine ca la ufo,s,era mai usor sa/l condamne pe nastase ,fara sa aibe habar ce vorbesc.!!!!!!! este o placere sa vezi ca mai sint si oameni nu numai gloata.multi de pe aici sint avocati si au invatat o sectiune care se numea ,,tratate interntionale,, dar nu au gindit o clipa la TRATATE INTERNATIONALE,dar s/au grabit sa/l lapideze pe nastase ca/n sharia,si sincer(din ce stiu eU)nastase a fost UN MARE PATRIOT SI NUMAI PENTRU FAPTUL CA DIN CIT ,,A FURAT,, A DESCHIS UN MUZEU,AL HARTILOR(str londra),imperiul raului din cit a FURAT nu a deschis nici macar o bodega.admit ca si nastase a avut pacatele lui,ca/i om,dar nici macar 2% din cite are imperiul raului

# DODI date 13 January 2016 18:23 +12

LULUȚA nu se poate apuca de dosare serioase: OMV, BCR, Lemnul românesc. Ea are treburi mai importante: ”voturile furate ” la referendumul lui hăhăilă, baba din Bucovina cu o găină și 3 ouă (pe care au lăsat-o în gara din București!), deputatul ”auto”, etc. Așa că fiți serioși. La o analiză serioasă veți observa că România a fost făcută cadou (nu vândută!) austriecilor, așa cum Bulgaria a fost dată nemților. Nouă, să nu ne supărăm, ne-au lăsat un neamț (ciolanis) refuzat la export.

# ce sa zic... date 13 January 2016 20:29 +7

Gura pacatosului adevar graieste. In realitate, s-a intalnit hotul cu prostul, asa cum zice Basescu. Romania e o  tara lipsita de guvernanti patrioti. Daca politicienii si-ar fi iubit tara, nu ar fi dat-o pe nimic strainilor. Stramosii si-au varsat sangele pentru acest pamant. Politicienii l-au dat aproape gratis, fara remuscari. Din prostie sau din nemernicie. Nici nu mai conteaza motivul, ci rezultatul. 

# vlad tepes date 14 January 2016 00:09 +8

Eu personal v-as trage in teapa pe toti cei care au semnat acest contract - exact in fata parlamentului si v-as lasa acolo sa va putrezeasca oasele si sa va manance ciorile si sobolanii.  Oare cata spaga a luat guvernul de pe atunci sa semneze aceste hartii??? Sa nu credeti ca romanii au semnat numai asa. GUnoaie ordinare care au vandut tara la straini si o fac in continuare. 

# ce sa zic... date 14 January 2016 04:37 +4

De acord, Maestre! Unde ai fost pana acum? Romania are mare nevoie de tine!Si eu- la fel. 

# Gogu Radulescu date 14 January 2016 00:58 +1

Si cine e vinovatul moral, trolilor? Nastase, ala, de il plangeti cu totii, contra cost, postacilor! I-auzi: n-are case! Rusine sa va fie!

# Gică contra sistemului date 14 January 2016 09:31 +3

D-lor, în anul 1989 România a fost o ţară învinsă şi ocupată. Cele două personaje nu sânt decât servitorii acestui ocupant! Nu întâmplător au ajuns împreună în finala prezidenţialelor din anul 2004 şi nu întâmplător au ocupat funcţii atât de înalte în Statul român. Nimic nu este întâmplător! În privinţa austriecilor, Cioloş nu face alceva decât începutul reîmpărţirii resurselor României, că doar n-o sta Germania numai să se uite cum Austria savurează tortul numit România!Trezeşte-te odată române c-or să-ţi ajungă urmaşii fără ţară, sclavii şi pribegii Europei precum palestinienii în Orientul Mijlociu!

# Giga Sculierul date 14 January 2016 09:51 +4

DNA in funte cu Luluta, nu indrazneste nici macar sa pomeneasca de OMW. Face jocurile intereselor strainilor. A "umblat" vreodata DNA, DIICOT-ul ANAF-ul pe la marile companii straine? Au interdictie. Aaa.. da, a fost o faza cu rusii de la LUK-oil. da. erau rusi si nu licurici. In articol nu se pomeneste de sumle scoase din tara de OMW (si nu numai) sub pretextul nu stiu caror servicii. Sume care depasesc profitul.

# unul din lumea cea mare date 14 January 2016 10:50 +4

ptr cei 2 gica//TOTALLLLLLLLL!!!!!!!!!!! IN ASENTIMENTUL VOSTRU(am dat verde la amindoi) ROMANIA(obs ca nu zic mermelica si scriu cu litere mari),DIN NEFERICIRE A AJUNS UN CADAVRU DIN CARE SFISIE HIENELE ,SI noi mermelacii stam in casa!!!!!!!!!!!!!CHIAR O SA AJUNGEM CA PALESTINIENII(mai ales ca planurile de dezmembrare a ROMANIEI devin pe zi ce trece tot mai evidente)

# Gica Sculierul date 14 January 2016 13:59 +2

Pai, normal. Modelul Palestina pentru ocupatie si nu si de lupta politica/sociala/nationala. Multi am fost, putini am ramas. De ce oare nu intram in spatiul Schengen, iar noi suntem la limita saraciei? Cand va veni cine trebuie in tara asta, va gasi o tara curata, parasita... fara romani, arabi ori alte minoritati ;). Traiasca tehnocractia!

# vlad teapa date 14 January 2016 13:33 +3

In aceea perioada nu exista SRI sau oricare alt fel  serviciu secret sau mai putin secret al carei obiectiv sa fie siguranta economica a Romaniei? Nu exista DNA?  Daca au existat, atunci sefii acestor servicii ar trebui decapitati. In rand cu ei, toti cei care au semnat contractele ar trebui trasi in teapa. Iar toti cei care au, inclusiv in momentul de fata, dreptul si obligatia de a lua masuri (in sensul cercetarii legalitatii acelor tranzactii si a existentei unei fraude) si nu o fac, ar trebui inchisi pe viata (greu de facut daca au cetatenie americana, nu?)

# Un spai ratat date 14 January 2016 15:45 +2

E multe , ca e sub 50!  1. Inca dinainte de privatizarea Petrom, se cunostea in mediul celor implicati in aceasta industrie spaga pe care o solicita guvernul Nastase: 600 milioane euro. Ca o fi fost mai mult sau mai putin, desteptii nostri de la SRI ar trebui sa stie, iar daca nu, sa plece acasa, ca sunt platiti degeaba. 2. Pretul tranzactiei nu a acoperit nici macar valoarea stocurilor de materii prime si materiale existente la data respectiva, adica OMV a primit tot restul, rafinarii, logistica, concesiuni, pe de-a moaca, precum orice cersetor de pe strada. Daca nu credeti, verificati bilantul de la data respectiva a Petrom 3. Spre comparatie, MOL, care detinea numai o rafinarie prapadita, incomparabila cu oricare din Petrobrazi ori Arpechim, a fost vandut pentru 20 miliarde de euro, fara zacaminte, ca ungurii nu au platfrme de foraj in Balaton. 4. Mai mult, chiar inainte de privatizare se finantase de catre petrom o modernizare serioasa, de cateva zeci de milioane de euro...

# un spai ratat date 14 January 2016 15:53 +1

...tehnologie Foster Wheeler, cu contractor general SKEC 5. In orice tara din lume, si cu precadere in tarile arabe, care mustesc de petrol, ca sa poti extrage trebuie mai intai sa faci o asociere 50%-50% cu firma petroliera locala (Saudi Aramco, ori ADNOC, ori KOC, de exemplu), firma care rezulta din asociere platind o redeventa de 50% ad valorem, si nu o redeventa fixa, ca la noi. Mai pe sleau, petrolistul vestic, fie el Total, BP ori Shell, ramane cu 25% din venit, restul mergand la proprietarul zacamantului. Ganditi-va vat a pierdut Romania printr-o redeventa incasata de 13 dolari per baril fata de perioadele de ani de zile in care petrolul era cotat undeva intre 100-120 dolari per baril, redeventa echivalenta incasata de Romania trebuind sa fie de cca 75 de dolari per baril. Sa mai amintesc ca desteptii nostri de la ANAF nici macar nu masoara cantitatile extrase, multumindu-se cu rapoartele OMV?

# un spai ratat date 14 January 2016 16:01 +1

Inca ceva: La vremea respectiva, prin  natura functiei, a trebuit sa analizez niste anexe la un contract cu Petrom/OMV, cam 6 pagini scrise in romana si engleza, pe care a cam trebuit sa le umplu de sange cu adnotari, pentru ca erau clauze inacceptabile nu numai din punct de vedere comercial si tehnic, dar pur si simplu contrare Codului Civil din Romania. Chestia asta mi-a luat vreo opt  de lucru intens, si credeti-ma ca nu erau primele documente de acest gen pe care le analizam. In schimb, ca sa fie acoperit, guvernul Nastase a supus Parlamentului aceasta tranzactie spre aprobare, iar acestia au semnat ca primarii. Intrebarea este: Cat timp le-a luat geniilor de la Sparlament sa analizeze cele cateva mii de pagini de contract si anexe?

# putina contabilitate date 14 January 2016 16:14 +3

in 2012, Romania a extras 86000 de barili zilnic. Inmultit cu 365 de zile - ca sondele nu iau liber sarbatorile legale, asta inseamna 31,39 milioane de barili. La o diferenta intre redeventa semnata de guvernanti si cea normala incasata cam peste tot in lume, de cca 75 de dolari-13 dolari=62 dolari, avem o pierdere a Romaniei de cam 1,95 miliarde de dolari la nivelul unui singur an. Sa zicem ca preturile au scazut, dar, chiar la nivelul de azi (30 dolari per baril), cand redeventa incasata de statul roman ar trebui sa fie vreo 22 de dolari, tot pierdem 9X86000=774000 dolari in fiecare zi in care pitifelnicii astia nu catadicsesc sa aduca redeventele la un nivel acceptabil

# livia date 15 January 2016 06:58 0

Ei, as. Are voie sa faca asta? Nu cred. Poate sa o  micsoreze sau sa o desfiinteze, ca asa ii sta bine unei colonii.

# poza date 16 January 2016 13:26 +1

un alt pitic urit si odios precum BOC. de unde naiba scoateti slutii astia care belesc poporul roman? ciolanis imi pare rau ca te-am votat!!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.04.2024 – Deliberari cu judecatoarea ICCJ Lavinia Lefterache: “Esti idioata?”

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva