29 noiembrie 2021

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SECRETE DE STAT UITATE IN DOSAR LA INSTANTA – Avocatii ex-secretarului de stat Valentin Preda, debarcat din functie in urma unei dubioase declansari de catre DNA a urmaririi penale, au semnalat judecatoarei Raluca Morosanu de la CAB ca procurorii anticoruptie au lasat la dosar documente secrete de stat neprotejate. Cum mai este acuzat Preda de atentat la siguranta nationala, daca secretele nu sunt pazite?

Scris de: L.J. | pdf | print

22 mai 2013 18:00
Vizualizari: 6651

Momente jenante marti 21 mai 2013, orele 9.00 la Sectia I Penala a Curtii de Apel Bucuresti unde s-a judecat primul termen al unei plangeri a fostului secretar de stat Valentin Raducu Preda (foto) contra ordonantei procurorului DNA Nicolae Marin care i-a instituit masura preventiva de interzicere de parasire a localitatii Bucuresti. Este vorba de cazul pe care Lumeajustitiei.ro l-a mai semnalat, in care procurorul DNA Nicolae Marin a inceput urmarirea penala impotriva fostului secretar de stat de la Transporturi, Valentin Preda, acuzandu-l de „complicitate la folosirea, in mod direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la asemenea informatii in legatura cu fapte de coruptie si infractiunea de detinere, in afara indatoririlor de serviciu, a unui document ce constituie secret de stat” si generand debarcarea acestuia din functie, dupa ce acestuia i s-a plasat o camera foto cu documente secrete de stat chiar de un politist de judiciar al DNA, care lucra direct cu procurorul.


Secretele de stat au putut fi vazute de persoane fara certificare ORNISS

La termenul din 21 mai 2013, avocata Crenguta Dascalu, pentru invinuitul Valentin Preda, a semnalat judecatoarei Raluca Morosanu ca dosarul de urmarire penala lipseste, fapt pentru care sedinta a fost suspendata, pana ce DNA a binevoit sa apara cu dosarul nr. 367/2/2013. Dosarul a putut fi studiat la bara. Avocata lui Valentin Preda a sesizat instanta ca la filele 81 – 84 a dosarului de urmarire penala adus la instanta se afla documente clasificate ca secrete de stat si ca nu e prima data cand se intampla asa ceva (n.n. - precizam ca respectivele documente clasificate ca secrete de stat apartin SRI si reprezinta note privind afaceri ale unor societati comerciale, care ar avea legaturi cu vicepremierul Liviu Dragnea). De asemenea, avocata lui Preda a solicitat dat fiind faptul ca sedinta este publica, sa se ia act prin incheiere de existenta la dosar a documentelor secrete de stat care au stat la baza acuzarii clientului ei, acte care ar fi trebuit supuse unui regim strict de protectie, care implica accesarea lor numai de persoane cu certificare ORNISS. Avocata a solicitat sa i se prezinte copie dupa consemnarile din caietul grefierului si inregistrarea audio a sedintei, in vederea probarii fara putinta de tagada a neprotejarii documentelor secrete de catre lucratorii DNA.

Intrebat prin intermediul judecatoarei cum este posibil ca la dosar sa fie aduse documente secrete de stat neprotejate, procurorul de sedinta a raspuns incurcat ca „este posibil ca la dosar sa se afle asemenea documente avand in vedere natura cauzei”.

Instanta a acordat termen pentru joi 23 mai 2013 pentru pregatirea apararii.

Desi nu a avut mare relevanta pentru publicul din sala, scena sesizarii asupra existentei la dosar, in forma neprotejata, a unor documente secrete de stat, ridica o problema foarte grava pentru DNA. Cum mai pot procurorii anticoruptie sa-l acuze pe fostul secretar de stat de afectarea/vatamarea sigurantei nationale (desi nu s-a facut dovada ca Valentin Preda stia despre aceste acte ori ca apucase sa descarce continutul camerei foto ce i-a fost livrata chiar de politistul de judiciar al DNA), cata vreme aceste documente au putut fi vazute de parti, magistrati si grefieri?

Mai mult, cum mai pot fi aceste acte considerate probe pe fondul cauzei, pentru ca in opinia unor specialisti acestea pot constitui cel mult corpuri delicte?

Comentarii

# fane oarcă date 22 mai 2013 18:21 +16

dom\'le cand rafsoieste dosarul si are in fata documentul secret sa-si acopere cu mainile ochii sau sa-i inchida pana da pagina, ca sta procurorul in spatele lui si-l vede daca cumva a deschis ochii

# unul din lumea cea mare date 22 mai 2013 20:09 +12

probabil o alta facatura,facuta de napircile gunoiului de la cotroceni

# ha? date 22 mai 2013 18:21 -11

de unde stiti ca nu au fost declasificate? si daca parchetul le foloseste ca probe, evident ca le pune la dosarul de urmarire penala. nu ar zbiera ca-n gura de sarpe aparatorul daca nu le-ar putea vedea?

# Justitiabilul ROMAN date 22 mai 2013 19:46 +18

Din raspunsul procurorului de sedinta (este posibil ca la dosar sa se afle asemenea documente avand in vedere natura cauzei) nu rezulta ca este vorba de documente secrete declasificate. Aceasta este mentalitatea procurorului roman pe care indifirent cat de incompetent este nu il da nimeni afara din sistem. Pentru el nu exista criterii de competenta (ca si pentru judecatori). El poate scrie intr-o rezolutie sau rechizitoriu orice ineptii doreste ca nu il sanctioneaza nimeni. Cat timp judecatorii si procurorii nu raspund pentru faptele lor asa dupa cum este obligat sa raspunda aproape orice cetatean din lume, ACTUL de JUSTITIE RAMANE o ILUZIE. Nonsensul consta in faptul ca pentru toate procesele castigate la CEDO POPORUL ROMAN plateste. DE ce trebuie sa platesc EU pentru incompetenta sau .. acestora?

# Obs date 22 mai 2013 18:24 +19

Aproape toate merg anapoda in tara asta. Multe, mult prea multe cozi de topor si multi tradatori, in intelesul legii penale.

# claudia date 22 mai 2013 19:39 +9

Se intampla lucruri cel putin ciudate cu si in justitia romaneasca. Ar trebui sa se ia masuri,sa se gaseasca acolo doar oameni competenti. Stiti cum e in orasele mici?DEZASTRU TOTAL!

# basicuta date 22 mai 2013 22:56 +10

atata timp cat e posibil ca sa devii din procuror judecator, asa cum sunt pline instantele noastre ,nu o sa vedeti sanctionate astfel de abuzuri!

# jos basescu date 22 mai 2013 23:34 +4

Asta se numeste bolsevism ! Pur si simplu ! DNA a devenit o ”fabrica” de abuzuri si ineptii....

# Monicuța Macovei date 22 mai 2013 23:44 +9

Useleule....când dreacu-i debarcați pe ăștia ? Pute sistemul de băsism și securism...și voi ??? Treziți-vă, că d-aia v-am votat !!!

# IOAN DUSCAS date 23 mai 2013 08:37 0

BA PRETENE BASHNUK IERAM GATA SA MA SKAP PE MINE KAND AM DAT DE ATENTATUL ASTA LA SIGURANTA MONDIALA ! ADIKA AUZI TU VERE DRAGA (KA DUPA CE SE OCUPARA NISHTE DAMLBAGITI CU OCHI ALBASHTRI DE SECRETIZAREA DOCUMENTELOR DE INNEAMUIRE A BUNICULUI MAMEI MELE MA TREZII CU O GRAMADA A KARUI VARFULETZ BATE SPRE TINE ) CIKA DAKA SCRIE CATE UN BAETZASH CU OCHI ALBASTRII SECRET DE STAT PE OARECE HARTIE (POA SA FIE EA SI CURPAPIR) TRE SA TE APUCE BATZU ! SOCOTEALA ESTE KA LA ROMANIKA SECURISTO MAFIOTA O TRUPA DE INFRACTORI DETINATORI DE FUNCTII INALTE PENTRU A FURA IN PACE II PUN PE BAETZII CU OCHELARI ALBASHTRI SA SECRETIZEZE DOCUMENTELE DIN CARE LE REIES MANEVRELE INFRACTIONALE ! DAKA INTERESUL SOCIETATII CERE TRANSPARENTZA MAXIMA INTERESUL ACESTOR INFRACTORI CERE LIPSA ORICAREI TRANSPARENTE ! IN MOD NORMAL LEGEA AR TREBUII SA REGLEMENTEZE IN MOD EXPLICIT DOCUMENTELE CARE TREBUIESC SECRETIZATE DAR LA ROMANIKA TOTUL DEPINDE DE DORINTELE UNOR BANDITI DETINATORI DE FUNCTII INALTE !     

# Dan date 23 mai 2013 10:14 0

Si cand scrii note informative, tot cu majuscule scrii retardatule?

# ME date 23 mai 2013 12:09 0

De obicei SRI-ul si DNA-ul \"uita\" sa puna documente (a se citi probe) in dosare, daca ar ajuta/sprijini invinuitii/inculpatii, dar chiar sa lase in plus nu ma asteptam - marinimia lor este graitoare de la sine! Ah, si este si de natura penala, atat pe Codul Penal (divulgare de secrete de stat, abuz/neglijenta in serviciu etc.) cat si pe Legea sigurantei nationale - dar aici trebuia sa se sesizeze exact ala de o dadea din colt in colt, respectiv procurorul de sedinta, care sa ceara instantei sa sesizeze Parchetul cu privire la incompetenta dovedita de acest incident. Dar deh, corb la corb nu scoate ochii!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.11.2021 – Nici Chis nu il mai suporta pe Mateescu

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva