29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MONICA VISINSKI - Macovei, afirmatie monstruoasa dupa motivarea neconstitutionalitatii interceptarilor SRI: „Intr-o tara in care criminalitatea este ridicata, drepturile omului nu pot fi exercitate pe deplin”. Avocatul Adrian Toni Neacsu a comparat-o pe fosta procuroare comunista cu procurorul general al URSS din vremea Marii Epurari staliniste. Andrei Visinski: „Exista perioade cand legile trebuie privite ca anacronice si este necesar sa fie date de-o parte”

Scris de: Alex PUIU | pdf | print

10 March 2016 13:21
Vizualizari: 10587

Fosta procuroare comunista Monica Macovei (foto) si-a dat arama pe fata. Ex-ministresa Justitiei a tunat si fulgerat, pe Facebook, dupa ce judecatorii CCR au explicat de ce este contrar Constitutiei ca Serviciul Roman de Informatii sa se implice in efectuarea operatiunilor de interceptare si filaj in dosare avand ca obiect infractiuni de drept comun. Vajnica militanta pentru respectarea Conventiei de la Strasbourg, inclusiv din postura de presedinte al Asociatiei Romane pentru Apararea Drepturilor Omului – Comitetul Helsinki (APADOR-CH), Monica Macovei a ajuns sa instige, de dragul binomului SRI-DNA, la incalcarea drepturilor fundamentale ale omului: „Trebuie sa gasim un echilibru intre respectarea drepturilor omului si reducerea criminalitatii. Intr-o tara in care criminalitatea este ridicata, drepturile omului nu pot fi exercitate pe deplin”.


Reactiile nu au intarziat sa apara, iar una dintre cele mai inspirate replici a venit din partea avocatului Adrian Toni Neacsu, fost judecator si membru al CSM. Intr-o postare tot pe Facebook, de joi 10 martie 2016, Toni Neacsu a comparat-o pe Macovei cu Andrei Visinski, procuror general al Uniunii Sovietice in perioada Marii Epurari staliniste din anii '30, unul dintre cele mai sinistre personaje din istoria recenta a omenirii si omul prin care bolsevicii si-au instaurat in Romania, in primavara lui '45, Guvernul lor.

Iata postarea avocatului Adrian Toni Neacsu, ca replica la afirmatiile Monicai Macovei:

Primul citat: 'Intr-o tara in care criminalitatea este ridicata, drepturile omului nu pot fi exercitate pe deplin'.

Al doilea citat: 'Exista perioade in istoria omenirii, ca si in vietile noastre, cand legile trebuie privite ca anacronice si este necesar sa fie date de-o parte'.

Citatele apartin unul lui Visinski, procurorul general al lui Stalin din perioada terorii, iar celalalt unui fost ministru de justitie al Romaniei democratice si stat de drept. Sa facem un mic exercitiu: le puteti atribui corect personajelor indicate?”.

Prezentam postarea integrala a Monicai Macovei, dupa motivarea *deciziei CCR:

Dosarele in care probele esentiale sunt bazate pe interceptari sunt vulnerabile, in urma deciziei CCR publicate astazi.

Este vorba de toate dosarele care folosesc ca probe interceptari, inregistrari ambientale, filaj si alte mijloace de supraveghere, aflate in curs de cercetare la procurorii din toata tara (DNA, DIICOT, parchete) sau pe rolul instantelor.

Nu am criticat si nu voi critica deciziile Curtii Constitutionale, dar dezbaterea publica a deciziilor judecatoresti si constitutionale este parte a democratiei si a spiritului liber, asa cum de multe ori a decis CEDO. De aceea, as vrea sa intelegem foarte bine consecintele acestei decizii a CCR:

1. Toti specialistii in drept penal stiu ca regulile de procedura penala nu retroactiveaza si nici nu sunt supuse principiului legii mai favorabile (Legea penala mai favorabila se aplica numai in cazul in care infractiunea pentru care o persoana a fost condamnata este abrogata, si niciodata regulilor de procedura penala). De aceea, ma intreb de ce Curtea declara neconstitutionale interceptarile, filajele etc facute anterior acestei decizii, pentru ca acestea au fost constitutionale la data la care au fost efectuate. Probele facute cu suportul tehnic al SRI, anterior deciziei CCR, trebuie sa ramana valabile, pentru ca la data efectuarii lor au fost constitutionale, iar neretroactivitatea este un principiu constitutional. Acesta este principiul stabilitatii juridice in orice societate democratica, asa cum a decis CEDO in mod repetat.

2. Dosarele aflate in ancheta – fie pe coruptie, spalare de bani, evaziune fiscala, fie pe crima organizata, trafic de droguri, de fiinte umane, de armament etc - se vor inchide daca interceptarile sau alte mijloacele de supraveghere secreta sunt mijloacele de proba vitale sau fac legatura intre probe de alta natura.

3. Dosarele aflate pe rolul instantelor de judecata vor avea aceeasi soarta, vor fi si acestea inchise din aceleasi motive.

4. Anchetele pe infractiuni de omor si alte infractiuni grave vor fi de asemenea inchise, pentru ca si in aceste cazuri se folosesc in unele situatii mijloace de supraveghere secreta, unde suportul tehnic este asigurat de SRI.

5. CCR a permis ca decizia sa fie folosita ca temei de revizuire si in cauzele in care au fost ridicate exceptii de neconstitutionalitate similare inaintea publicarii deciziei in Monitorul Oficial. Altfel spus, cei care au aflat de pronuntarea deciziei, cunoscand opinia CCR de neconstitutionalitate, si pana astazi, cand a fost publicata, au putut ridica exceptii de neconstitutionalitate, ca sa scape de condamnare.

6. Este dificil de inteles de ce CCR nu a acordat un termen de implementare pentru un sistem complex si foarte scump. Motivarea deciziei suspenda practic interceptarile de orice fel, in orice cauza, pana la momentul in care DNA si DIICOT vor avea echipamentele si oamenii pentru a face propriile inregistrari, filaje etc.

7. Romania risca sa devina pentru o buna bucata de vreme raiul infractorilor si al crimei organizate, oprind anchete transfrontaliere, facute in cadrul cooperarii europene in materie penala.

Este nevoie ca echipamentele de supraveghere secreta sa fie la Ministerul Public, care sa asigure interceptarile pentru toti procurorii si politistii din tara. SRI nu poate ceda echipamentele sale, pentru ca are in continuare nevoie de acestea pentru activitatea privind siguranta nationala.

DNA, DIICOT si Parchetul General vor face cel mai probabil o analiza a dosarelor care risca sa fie inchise in urma deciziei CCR, adica acele dosare in care restul probelor nu sunt suficiente singure, fara probele din interceptari, pentru ca judecatorul sa isi faca o opinie solida, pe baza careia sa dea o solutie.

Astept ca rezultatele acestor analize sa fie comunicate public pentru a vedea cat de afectata este lupta anticoruptie si impotriva criminalitatii organizate de decizia Curtii Constitutionale.

Trebuie sa gasim un echilibru intre respectarea drepturilor omului si reducerea criminalitatii. Intr-o tara in care criminalitatea este ridicata, drepturile omului nu pot fi exercitate pe deplin. Trecerea de la o anumita regula de procedura la alta nu se face in mod retroactiv. Trecerea de la o anumita regula de procedura la alta nu se poate face peste noapte si cu efecte dramatice pentru lupta impotriva criminalitatii. Este imposibil sa faci sa functioneze o institutie noua in 24 de ore si, de aceea, o masura tranzitorie era de asteptat sa fie indicata de CCR”.

Comentarii

# mulder, agentul mulderq date 10 March 2016 13:45 +21

propun, pentru a fi in asentimentul monicai visinski, sa renuntam la drepturi! ce drepturi, ce oameni, ce vremuri?! Dar daca ar fi fost in mijlocul unor abuzuri ale acestor institutii de forceps, ce ar mai fi urlat doamna macovrei (si nu de placere!!) si si-ar mai fi facut si doua-trei conturi de facebook pentru a urla!!!! fir-ar a dr......vremurilor in care traim! :-x   :-x :-x

# psalm cretin: OAMENII MAI SI MOR date 10 March 2016 16:58 +8

La ce va asteptati de la pseudo-cre(s)tina MLM? Cu o mana se inchina, cu alta distribuie preservative + lubrifianti cu esente de fructe la pidosnici :P

# musuroaie de procese castigate la CEDO date 10 March 2016 22:35 +3

Să recunoaștem că e cel mai bun avocat din România! Cu un fler la victime + criminali mai ceva ca Hăineală, a apărat la CEDO (românii buni de plata onorariului = 13.366 euro) pe Belmondo Cobzaru. Interlopul si-a dovedit pe deplin nevinovatia injunghiind alta femeie.

# I-AR FI PLACUT SA OMOARE ROMÂN PE ROMÂN! date 10 March 2016 23:06 +3

A sperat că mesajul ei va declanșa o panică > decît cea din ziua de dumininică, 30 oct. 1938 de difuzarea piesei „Războiul lumilor”? Ex-procurorul ceaușist dădu buzna în casele oamenilor, în zi de duminică, 12 aug. 2012 sunînd mobilizarea pentru reîntronarea suspendatului: "Nu a mai existat ce se întâmplă de acum două luni în România: de asta am spus că suntem la marginea lumii şi mă aştept, cum vorbeam noi în pauza de publicitate, la un război civil. Lumea să înţeleagă că e foarte grav" - Realitatea Tv. Ar fi încercat orgasme repetate, că nu are decît cînd e cineva arestat, zice un neam a lui Atilla, de omora ROMÂN pe ROMÂN? Declarație cu ecou în presa internațională, urmată de devalorizarea leului.

# tov-a Macovei e cripto-comunista date 10 March 2016 23:13 +4

Băsescu a comentat afirmația făcută de Monica Macovei, conform căreia "într-o țară în care criminalitatea este ridicată, drepturile omului nu pot fi exercitate pe deplin." “Pe asemenea informație nu pot să remarc decât că a rămas procuror comunist. Europarlamentar român care pune sub semnul întrebării obligativitatea respectării drepturilor omului, a rămas procuror comunist. Înțelegerea ei despre drepturile omului.

# Si mai tare E... date 10 March 2016 14:21 +21

...un citat din Zegrean :"Noi n-am făcut nimic dezastruos în decizia aceasta. Am înlăturat de acolo 2-3 cuvinte - «şi alte organe specializate ale statului» pentru că nu se înţelegea nimic. Acuma am aflat şi noi cine era organul acesta specializat al statului care făcea interceptările." :lol: :lol: :lol:

# hmmm date 10 March 2016 14:35 +12

Textul de lege declarat neconstitutional e neconstitutional de la inceput, de la data intrarii in vigoare nu de la constatarea neconstitutionalitatii. De altfel asta este si motivul pentru care declararea ca neconstitutionala a unui text de lege este motiv de revizuire. Si e si firesc sa fie asa. N-am acum timp sa ma gandesc cam cate principii de drept incalca rationamentul potrivit caruia declararea ca neconstitutionala are efecte doar pentru viitor.

# giugiu date 10 March 2016 15:17 +12

Rationament la monicutza? Hai sa fim seriosi, pentru asta iti trebuie neuroni si nu ra...at in cap! Vorba lui zegrean: pentru 2-3 cuvinte nici nu stiam cati o sa ,,urle''. Din categoria: ,,nici noi nu mai stim cati suntem''!!!

# POATE NU STITI... date 10 March 2016 17:02 +12

Vrabiuta Macovei malai . . . vizeaza! Cel mai puturos procuror (198 dosare NEREZOLVATE cu vechime de 60-1030 zile) a dat la spate maretele-i realizari ca anchetator MINERIADA, traficant tigari + arme, protector GRIG, visand sa dea lovitura peste 2 puncte zabava! "Postul vizat? Președinte al Comisiei Europene, succesoarea lui Juncker." Astfel de personaj trebuie pus la punct ca stiti zicala cu urcatul suinelor in copac :P !!! http://www.catavencii.ro/de-ce-candideaza-monica-macovei/

# 4PEDU D FINU OANEI date 10 March 2016 17:09 -7

"Adevarul e insa ca noi nu meritam persoane precum Monica Macovei. Adevarul e ca poporul roman se zbate intr-o mediocritate cronica deja care nu mai cunoaste limita."

# euroflasneta date 10 March 2016 22:27 +5

H. Swoboda: "Cred că doamna Macovei ar trebui să se comporte într-un mod european decent şi ar trebui să se abţină să distrugă imaginea ţării, pune în pericol imaginea României şi nu ar trebui să facă asta (...) Ştiu că doamna Macovei a fost ministru şi a fost ministrul Justiţiei, însă nu doar eu am observat asta, ci şi alţi colegi din întregul grup politic, era cineva cu o stare foarte ciudată, îi numea pe ceilalţi trădători, întotdeauna credea că cineva greşeşte."

# marea reformista date 10 March 2016 22:47 +2

“Am o suparare pe legea raspunderii magistratilor: s-a scos o abatere disciplinara, pusa in 2005, la propunerea mea, si anume cea care definea ca abatere disciplinara incalcarea legii privind declaratiile de interese si de avere”. Contraargumente juridice menite s-o linisteasca pe Monica Macovei: “Potrivit art. 93 din Legea nr. 303/2004, republicata, privind statutul magistratilor, ,,Judecatorii si procurorii sunt obligati sa prezinte, in conditiile si la termenele prevazute de lege, declaratiile de avere si declaratiile de interese”. Deci sări degeaba de poponeț în sus...

# caracter nu gluma date 10 March 2016 22:49 +4

Duplicitatea Monicai Macovei este demonstrata. In ianuarie 2005 ea a anuntat presa ca a dispus un control la SIPA si a promis opiniei publice publicarea raportului final. A fost doar praf in ochi. Dupa ce arhiva SIPA, compusa din doua camere de dosare, a fost rascolita la greu de oamenii de incredere ai lui Macovei, citita din scoarta-n scoarta, ministrul a emis, un an mai tarziu, Ordinul 790/C/2006 prin care a desemnat o comisie de inventariere. Surse din interiorul MJ ne-au declarat ca aceasta comisie (ulterioara celei anuntate oficial de Macovei in ianuarie 2005) s-ar fi ocupat nu de aflarea continutului dosarelor, ci doar de inventarierea documentelor si clasificarea lor spre a fi impartite pe criterii de interes informativ/operativ in vederea stabilirii unei institutii potrivite a le prelua. Nu s-a dat nimic publicitatii, că știe ex-ministresa DE CE! http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/2007-05-14/furt-la-justitie.html

# indicatiile macaronarului date 10 March 2016 22:52 +3

"Întotdeauna, în discuţiile mele instituţionale din România, am cerut: Vă rog, sprijiniţi-o pe ministrul Macovei! Face eforturi uriaşe şi cred că este o investiţie politică pentru România", a spus Fraco Frattini, de parcă restul guvernului era plecat la plaja de nudiști pentru gays Baker Beach, San Francisco, SUA...

# angajat al CoEU cînd fu plătită de perfidul Albion? date 10 March 2016 23:00 +2

„Am lucrat ani de zile în zone post-conflict, în Bosnia și Kosovo, ca angajat al Consiliului Europei.” S-a ramolit de tot! Ce angajat al CoEU cînd fu plătită de perfidul Albion? Încă nu se știe cum de-a aterizat acolo. "Am vrut un răspuns clar: potrivit cărei legi, cărei legi a cărui stat, doamna Macovei a obţinut contractul la Skopje, unde s-a făcut oferta, unde a fost înregistrată această ofertă, oferta a fost transparentă şi a dat şansa unei competiţii în care să aplice şi alţi avocaţi pentru acest post? Acestea sunt preocupările mele", susţine Stanislav Pigon.

# sacrificii peste sacrificii date 10 March 2016 23:02 +4

"Eu am venit la dezbatere chiar așa bolnavă cum sunt." Ce debordează de sinceritate! Dar a rămas datoare cu o explicație - de ce a întîrziat 2 ore la program cînd era controlată inactivitatea ei? Grețuri matinale? Fu la utrenie?? Cufureală acută??? De e bolnavă să se trateze, să nu dea microbi și la alții! Răceală? Masaj cu bărbați calzi! În lipsă să-și aducă aminte că Guru Bivolaru prescria - potrivit rechizitoriului pus la dispozitia presei de Parchetul General - vibratoare cu schimbator de viteze pentru adeptele yoga nevrotice si fara chemare divina.

# pelin date 10 March 2016 17:54 +9

D=nul ADRIAN TONI NEACSU,FOST MAGISTRAT DE EXCEPTIE,OM CU VERTICALIATE SI MARE VALOARE,IN PREZENT AVOCAT,SPUNE UN MARE ADEVAR,ASA CUM A FCUT DE FIECARE DATA,ESTE MOTIVUL PT.CARE A FOST MAZILIT,DAR A RAMAS CINSTEA SI ONOAREA,VALORI CE NU-I POT FI SUSTRASE.TOATA STIMA SI CONSIDERATIA PT.UN ASTFEL DE PERSONAJ!!!!!

# fost procuror date 10 March 2016 23:03 +6

Am o rugaminte pentru LUJU si postaci:nu o mai gratulati pe femeia asta cu expresia,,procuror comunist,,.Noi fostii procurori (comunisti,daca vreti) stiam carte,eram mai umani si mai aplecati asupra necazurilor oamenilor.Bine,erau si printre noi jigodii si lichele,dar nu atatea cum gasim astazi in parchete.Si nici carte nu stiu procurorasii astia.Femeia asta a facut profesia de procuror de ras.Si nici nu stie carte.Vedeti ce a spus despre legea mai favorabila.Pai numai raportat la abrogare avem lege mai favorabila?Nu stie nici in ce conditii se reduc/limiteaza drepturile cetatenilor.Cred ca nu a citit nici Constitutia Romaniei.Ca sa nu mai vorbim despre stiinta ei de drept penal.E o rusine pentru juristii din Romania.Este omul strainatatii,a SRI si a DNA.Rogu-va, nu ii mai dati atentie.,,Boul care se vede bagat in seama,ajunge sa se creada taur.

# mitica date 11 March 2016 08:35 +3

"erau si printre noi jigodii si lichele" Ei vezi, despre asta-i vorba, ca Monica Visinskaia-Macovei a fost si este o "jigodi si o lichea" care merita tot dispretul natiunii! :sigh:

# ionut date 11 March 2016 00:21 +4

NINO-NINO-NINO-NINO-NINO-NINO-NINO-NINO-NINO-NINO... "legile trebuie privite ca anacronice si este necesar sa fie date de-o parte" . Bun si total de acord. Vin maine si iti dau o bata dupa smochina aia de iti tine loc de cap. Dam legile la o parte ca imi e scarba de tine si consider ca nu iti meriti oxigenu'.

# gogu de la strehaia date 11 March 2016 11:21 +3

Poza de la Luju.O poza face cat 1000 de cuvinte.

# chisca date 11 March 2016 12:11 +1

Oare asa va arata Noua Republica fara coruptie si corupti?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva