19 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ARBITRII: INDEPENDENTA SI IMPARTIALITATE - Comitetul National ICC Romania, Camera de Comert si Industrie a Romaniei si Curtea Internationala de Arbitraj a ICC au reunit specialistii Dreptului intr-un eveniment dedicat reconfigurarii arbitrajului comercial in Romania. Presedintelele CCIR Mihai Daraban: “Partile isi pot alege de buna voie si in cunostinta de cauza judecatorul, pe care il numim arbitru”

Scris de: E.D. | pdf | print

21 June 2017 18:06
Vizualizari: 3403

Comitetul National ICC Romania, alaturi de Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) si Curtea Internationala de Arbitraj a ICC, a organizat miercuri, 21 iunie 2017, la sediul CCIR Business Center, conferinta internationala dedicata arbitrajului comercial international si noilor tendinte in domeniu: „Arbitrii: Independenta si impartialitate – Aspecte procedurale”.


Pornind de la dispozitiile noilor Coduri Civil si de Procedura Civila, dar tinand cont si de reglementarile principalelor institutii de arbitraj din Uniunea Europeana si de cele ale regulamentului de arbitraj al Comisiei Natiunilor Unite pentru Dreptul Comercial International (CNUDCI), Curtea de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) a lansat recent, in dezbatere publica, noul Proiect de Reguli de procedura arbitrala. Acesta isi propune reconfigurarea arbitrajului comercial din Romania, armonizat cu nevoile mediului de afaceri, ale specialistilor din domeniul juridic si in conformitate cu cele mai bune practici europene si internationale in materie.

Presedintele CCIR, Mihai Daraban, a subliniat importanta arbitrajului - „tinta principala a Comitetului National ICC Romania”, mentionand si strategia CCIR de promovare a arbitrajului ca forma alternativa de solutionare a litigiilor: „CCIR incearca sa prezinte mediului de afaceri arbitrajul ca mijloc transparent, elegant si rapid de solutionare a litigiilor, avand marele avantaj ca partile isi pot alege de buna voie si in cunostinta de cauza judecatorul, pe care il numim arbitru”. Totodata, Mihai Daraban si-a declarat totala sustinere pentru Curtea de Arbitaj, care „este condusa de un colegiu tanar, format din oameni dinamici, lideri in domeniu si cu o reputatie profesionala extraordinara”.

In replica, Stefan Deaconu, presedintele Curtii Internationale de Arbitraj Comercial de pe langa CCIR, care a fost si moderatorul primului panel, a declarat in deschidere ca „Romania are nevoie de repere importante si de expertiza tarilor cu sisteme solide de arbitraj comercial, acesta ramanand o modalitate alternativa de rezolvare a litigiilor comerciale, pentru ca presupune rapiditate, eficienta si reprezinta o importanta ancora pentru mediul economic”.

La randul sau, Laetitia de Montalivet, Director la Curtea Internationala de Arbitraj ICC pentru zona Europei, a declarat ca „Romania este o tara foarte importanta pentru Curtea Internationala de Arbitraj ICC.” Potrivit acesteia, cele mai recente statistici arata ca “Bucurestiul a fost ales, intr-un procent de 3% din toate cazurile la nivel global, ca locatie de solutionare a litigiilor la Curtea de Arbitraj, fapt care plaseaza Bucurestiul pe o pozitie fruntasa in topul cazurilor de arbitraj”.

De altfel, statisticile prezentate de Laetitia de Montalivet au fost intarite de Crenguta Leaua, vicepresedinte la Curtea Internationala de Arbitraj ICC, care a prezentat dreptul roman ca fiind o buna platforma de promovare a acestei „cai de intelegere” a contractelor din perspectiva romaneasca: „Din statisticile ICC Paris (2015-2016) reiese ca dreptul roman este prezent in top 10 al drepturilor aplicabile in arbitrajul ICC (...) asta inseamna ca exista o alegere din ce in ce mai mare a dreptului roman in litigiile internationale, ceea ce duce la concluzia ca avem un drept modern, (...) ca partenerii de afaceri ai companiilor romanesti accepta aplicarea dreptului roman in litigiile internationale, iar asta se datoreaza faptului ca partenerii de afaceri accepta dreptul roman in contractele lor”.

In tot acest context, avocatul Florian Nitu, managing partner al Societati de avocati Popovici Nitu Stoica & Asociatii si membru al ICC Romania a concluzionat ca sunt extrem de importante regulile globale si standardul dezvoltat in arbitraj incepand cu 2004, care a impus si un standard minim de operare in arbitraj, insa a aratat ca la fel de importante sunt si “standardele pe care fiecare institutie le stabileste in vederea atingerii rolului activ al activitatii de arbitraj.”

Prezentam in continuare imagini foto de la prima zi de eveniment:

Comentarii

# vrajeli ca si medierea date 21 June 2017 19:11 0

ce penibili sunt indivizii care ne murdaresc email-ul cu porcarii legate de promisiuni cu medierea. este jenant sa citesti ca s-au dus tovarasii de la mediere peste tot si au fost primiti si ca vor fi sprijiniti sa ce...? numai niste nebuni mai cred ca medierea exista in romanica. cabinetele de mediere nu au vazut nici un client de la infiintare, medierea este ZERO. vreti bani? la munca tovarasi, ca din mediere nu o sa aveti niciodata. asteptati taxe ca sa ne vizati legitimatiile? nu ajuta la nimic legitimatiile, cel mult sunt bune de aruncat la gunoi.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.04.2024 – Pensionare la Inalta Curte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva