10 May 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

INDACO a lansat Lege 5, cel mai evoluat software de legislatie din Romania. Daniel Iane, directorul firmei INDACO, care a creat si sistemul de informatizare a instantelor ECRIS: "Diferenta intre Lege 4 si Lege 5 e aceea ca noi am pastrat codita ciorchinelui"

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

30 November 2012 16:56
Vizualizari: 9672

Compania INDACO a lansat joi, 29.11.2012, la Hotelul Marriott din Bucuresti softul Lege [5] - cea mai noua platforma de documentare legislativa, unica pe piata de profil din Romania, care permite, cu ajutorul noilor caracteristici, o navigare mai rapida a unui document aflat intr-o baza de date vasta in care se afla acte normative actualizate si de interes pentru specialistii dreptului si nu numai. La eveniment au participat reprezentanti ai Ministerului Justitiei, ai unor instante de judecata, avocati de la case importante de avocatura, printre care "Stoica si Asociatii", dar si unul dintre cei mai vechi utilizatori ai versiunilor Indaco Lege, maestrul Lucian Bolcas (foto 2) din Baroul Bucuresti. In fata participantilor, Daniel Iane (foto 1) directorul firmei INDACO a prezentat beneficiile si imbunatatirile aduse versiunii Lege [5] si a raspuns intrebarilor audientei. Daniel Iane a punctat faptul ca noua versiune a programului legislativ a fost conceputa pentru a fi utilizata atat pe computerele tip desktop, cat si pe dispozitive mobile (gen tablete), si in special pe telefoanele mobile smartphone, accesul putandu-se face simplu, de oriunde, prin logarea on-line cu ajutorul unei parole.


O alta noutate a softului Lege [5] o reprezinta optiunea "Timeline" in care sunt expuse modificarile si completarile suferite de un act normativ de la emiterea acestuia pana in prezent, in conditiile in care platforma cuprinde o culegere de date legislativa incepand cu 1900 si pana in prezent. Lege [5] ofera o alta noutate abonatilor la serviciile INDACO, aceea de retea sociala. Cu ajutorul acestei retele, beneficiarii serviciilor pot comunica intre ei, pot lansa teme de discutie pe baza unui act normativ, pot pune intrebari cu privire la modul de aplicare a unor legi, la care vor raspunde specialistii din domeniu ai companiei INDACO.

Sistemul de cautare Google in Lege [5] INDACO

In ceea ce priveste modul de cautare al unui termen si acesta a fost modificat si chiar simplificat. Echipa de IT-isti a lui Daniel Iane a construit in interiorul platformei un sistem similar celui de la motorul de cautare Google. In platforma precedenta, Lege [4], cautarea unui termen, a unui articol sau a unei legi se face completand anumite casute, asemenea sistemului ECRIS. Beneficiul folosirii unei astfel de cautari consta in scoaterea in evidenta a rezultatelor cele mai relevante. Noul concept Lege [5] a fost privit cu interes de cei care au luat parte la evenimentul de lansare a platformei de documentare legislativa, iar ceea ce s-a vrut a fi un prilej de prezentare a noului produs, s-a transformat intr-un adevarat seminar interactiv in care Daniel Iane a explicat punct cu punct modul de functionare a platformei.

Navigare facila cu ajutorul Timeline-ului

Lege [5] cuprinde versiunea desktop, in care se regaseste legislatia completa, reprezentand toate actele legislative din 1900 si pana in prezent, cu versiuni consolidate la zi. Tot in versiunea desktop gasim si functia Timeline in care sunt prezentate in ordine cronologica modificarile facute asupra unui act normativ, inclusiv evolutia unor legi intr-un anumit domeniu, de la cele abrogate si pana la cele in vigoare. Timeline-ul constituie reprezentarea grafica, in ordine cronologica, a tuturor modificarilor facute asupra unui act legislativ, respectiv istoricul tematicii tratate in cautare, atat de la momentul primei aparitii, pana in prezent, cat si posibile publicari viitoare. Functia Timeline permite navigarea prin versiuni consolidate a unui act normativ, avand posibilitatea vizualizarii unui istoric al documentului pe un anumit interval temporar. Acest lucru ajuta foarte mult la o navigare mult mai rapida in cadrul documentului, atunci cand se cauta un anumit act normativ.

Daniel Iane: "Vrem sa cream noi punti intre profesionisti"

Directorul INDACO Daniel Iane a precizat ca platforma nou creata, Lege [5] reprezinta mai mult decat o culegere de date, in care sunt cuprinse toate actele normative adoptate. Daniel Iane a afirmat ca asemenea unui ciorchine de strugure, Lege [5] reprezinta modelul matematic care poate simula procesul legislativ, in asa fel incat utlizatorii acestui program sa poata dispune de o mai buna documentare in momentul in care sunt interesati de anumite acte normative, un plus in acest sens venind din partea specialistilor INDACO, care vor raspunde cerintelor utlizatorilor: "Diferenta intre Lege 4 si Lege 5 e aceea ca noi am pastrat cum s-ar spune codita ciorchinelui". Iane a explicat astfel, metaforic, ca trecerile prin legislatie de la baza unui act normativ sau a unei legi se realizeaza in mod direct, mult mai rapid, evidentiindu-se in subsolul accesarii solicitate toate modificarile din textele de legi survenite, fara a mai fi cautate prin accesari separate". "Reteaua sociala permite utilizatorilor sa dezbate actele normative, sa puna intrebari sau sa semnaleze anumite probleme. Cerintele pe care pe care le aveti vor fi tratate si vi se va raspunde de experti din domeniu. Vrem sa cream in plan uman noi punti intre profesionisti".

Comentarii

# NEGRUT MIHAIELA MIRELA date 1 December 2012 11:38 +8

FELICITARI PENTRU SPECIALISTII DE LA INDACO PENTRU ACEASTA APLICATIE INFORMATICA

# DOLI date 1 December 2012 21:00 +1

da, sunt niste mari profesionisti. FELICITARI.

# Indacopy-paste date 1 December 2012 22:15 -7

Dupa un an de la noul sintact, indaco a reusit sa copieze in sfarsit unele din functiunile acestuia... Dar pana la continutul sintactului mai are de parcurs ani lumina!

# Rufus™ date 3 December 2012 12:12 +12

Serios? Eu auzisem ca exista si un proces pe rol in care Indaco acuza pe Wolters de copierea continutului. Însa abia s-a judecat in fond... mai are apel si recurs pana se solutioneaza definitiv. Probabil ca la final o sa vedem si noi cine pe cine copiaza :) Mie mi se par ambele firme serioase dar parca Indaco e mai  bine infiptă în realitate. Wolters, deținută de olandezii zburatori, parca nu-mi inspira incredere...

# He, he.. date 4 December 2012 17:39 -5

Indaco s-a judecat in fond si a pierdut, nu-i așa? Pai cine a mai auzit de copyright pe text legislativ?! Ca doar nu s-a copiat cod sursa.. o fi wolters deținuta de olandezi, dar tot romani lucrează acolo.. pe de o parte ne plangem ca e sărăcie si nu sunt investiții dar pe de alta parte ii înjuram pe străini si ii dam in judecată ca ne copiaza legile :)) daca s-ar putea sa ne trimită numai bani fara numar ar fi perfect, nu-i așa? 

# Rufus™ date 5 December 2012 13:44 +7

Draga Mos Craciun (He, he), tu tragi o concluzie care pare corecta din punct de vedere logic dar de fapt e o tampenie pentru ca se bazeaza pe premise gresite. In logica, asta se numeste sofism si e folosit cu succes ca tehnica de mani******re a opiniei. Bineinteles ca nu exista copyright pe textul legislativ insa atunci cand apesi tastele Ctrl+C (copy - dottore stie cum se face), atunci de fapt copiezi in memoria computerului o informatie binara (o insiruire unica de biti). Acea insiruire unica de biti nu exista inainte ca cineva sa creeze un fisier. Ei bine, acel cineva este chiar AUTORUL si el are drepturile de rigoare asupra fisierului său indiferent care este rezultatul prelucrarii fisierului respectiv de catre un computer (afisarea unui act normativ, in speta).  Deci, mai pe intelesul tau, prin copy/paste se fura continutul unui fisier creat prin munca si sudoarea autorului! Textele legislative in sine nu sunt purtatoare de copyright dar furtul inca e incriminat!

# He,he,he date 5 December 2012 15:20 -5

Desi ai explicat bine, ai omis sa precizezi de unde ia Indaco textul ala sursa, adica legislatia. :-x fiindca sunt sigur ca in speta respectiva nu vorbim de autori adevarati care scriu carti ci de texte legislative scrise ca sa se aplice vechiul principiu al cunoasterii legii de catre tot poporul. Pe scurt, daca cineva copiaza din lege 5 un act normativ este hot, sa inteleg ca toti clientii indaco sunt hoti? Si daca asa este, autorii bitilor legislativi sunt cei de la Indaco? Monitorul oficial ar trebui oare sa ne dea in judecata pe toti ca se copiaza texte legislative? Romania e singura tara din Europa in care se intampla o astfel de grozavie.

# Olga date 6 December 2012 10:30 +7

Eu am o informare de la Indaco care s-a dovedit reala. Ei zic ca au in baza de date si bis-urile speciale care sunt tiparite in editie limitata si care sunt zic ei greu de implementat. Intradevar le au, cel putin cele care imi trebuiau mie, le-am gasit. Odata, negasind monitorul, am sunat la suport la ei si din discutia cu un baiat dragut de acolo, am inteles ca il au inca in lucru, ca lucreaza la el de 3 saptamani. Era un monitor plin de tabele pe care il redactau de la 0, ca M.O. nu le pune la dispozitie in format electronic acea informatie. Si daca asa stau lucrurile, si mie mi se pare natural sa fie suparati daca dupa ce lucreaza 3-4 saptamani la un monitor, altul sa il copieze si a doua zi sa il puna la el in program. Eu sunt foarte multumita de aplicatia mea Indaco Lege4, abia astept sa o vad pe cea noua. Si eu dau un plus special pentru suportul tehnic. Sunt super draguti baietii de acolo.

# 4x4 date 6 December 2012 18:53 -2

Olga, draga. Sunt speriat dupa ce am citit mesajul tau. Lucrez cu lege 4 de doi ani dar ma gandesc serios sa renunt. Sunt avocat si atunci cand am nevoie de un text legislativ fac copy paste in documentele mele, pe care le folosesc apoi in activitatea profesionala. Eu credeam ca daca platesc abonamentul pot sa folosesc si continutul legilor, dar aflu ca voi fi dat in judecata. Mai bine imi iau textul legii de pe internet!!

# Olga date 7 December 2012 15:09 +4

Utilizatorii au tot dreptul sa copieze textele de lege pentru a le folosi in documentele lor. Am intrebat asta si am intrebat si daca pot sa acte normative din Lege4 pe site-ul meu si raspunsul lor a fost afirmativ. M-au rugat doar sa mentionez sursa informatiei. Ei aveau o problema doar cu concurenta care isi actualizeaza baza cu informatiile de la Indaco. Asta era discutia de la care s-a pornit. 4x4, poti folosi ce aplicatie te incanta pe tine mai mult. Eu mi-am spus pct-ul meu de vedere. O zi buna.

# justitian date 31 May 2013 10:21 +2

iata ca  procesul de care se vorbea mai sus a fost solutionat si in apel. despre Wolters se poate spune ca \"se jura ca nu fura dar l-au prins cu rata-n gura\". pe scurt, se constata ca wolters a furat acte de la indaco si e obligata sa plateasca niste despagubiri plus cheltuieli de judecata catre indaco. cuantumul mai putin conteaza, ce e de retinut e ca wolters fura acte de la indaco... atat de mult isi doresc sa aiba si ei un content profesional incat nu rezista tentatiei :)) http://portal.just.ro/2/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=300000000355915&id_inst=2

# Portofelul portocaliu date 2 December 2012 08:04 -2

Daca functioneaza la fel de bine ca si ECRIS-ul atunci ne asteapta chinuri si nervi de consumat.....Vreau sa spun ca pentru a afla o informatie dintr-un dosar trebuie sa parcurgi mai mult de 5 pasi.Daca la fiecare stai cel putin cate 30-60 sec , ne dam seama cat de rapida primim informatia....Ca sa nu ma vorbim de mani******rea acestui sistem "inchis"

# Pacat date 2 December 2012 11:46 +6

sistemul ECRIS a fost omorat de Catalin Predoiu, care in loc sa continue contractul cu INDACO a adus o firma greceasca care a luat milioane de euro de la minister si a facut un mare ******t. di n ultimele versiuni. Romanii nu mai erau buni sa faca pe bani putini ceea ce incepusera cu real succes

# portofelul gol date 3 December 2012 12:20 +10

Oricum ceea ce spui tu e o prostie crunta... Nici indaco si nici vreo alta firma nu face softuri pentru institutii publice dupa cum ii taie pe ei capul. pentru orice proiect exista caiete de sarcini detaliate incropite  de "specialistii" ministerului de justitie. daca acolo sunt prevazuti 10 pasi pentru a afla o informatie, atunci, indiferent cine face proiectul, 10 pasi o sa se faca pentru ca altfel nu pupa acceptanta de la MJ. cine-si inchipuie ca vreo firma face apel la propria imaginatie cand dezvolta un astfel de proiect inseamna ca habar n-are despre ce vorbeste.

# @pacat date 2 December 2012 21:42 +2

@pacat:nu esti bine informat :D in grecia au ramas doar banii, dar noua versiune tot de niste romani a fost facuta..mai cauta in arhiva, ca sa iti amintesti :)

# Iuliana date 3 December 2012 10:43 -3

Felicitari,  dar mult prea tarziu, tot timpul mult prea tarziu mai bine va ocupati de alegeri :lol:

# Truliana date 3 December 2012 12:29 +7

Chiar si asa, mai bine "mult prea tarziu" decat niciodata... Avand in vedere ca ceilalti provideri de informare legislativa din Romania sunt morti in papusoi, probabil ca indaco n-au fost motivati sa scoata un nou soft mai repede... Oricum mie-mi placea si ala vechi. Il folosesc de mai bine de 10 ani. As fi mort fara el :)

# Dragos date 4 December 2012 17:28 +8

Am avut cam tot ce este pe piata mai mare... Piatra Neamt, Walter (olandezul zburator LOL) Legalis. Si am ramas la Indaco. De departe cel mai exact si rapid actualizat. Nu mai spun de suport, la altii asteptam cu zilele o rezolvare sau un raspuns...

# Pt rufus date 4 December 2012 17:49 -2

Rufuse, da-l in judecata pe dragos ca a copiat sintagma "olandezul zburator". Repede, ca se inchide la registratura dupa 9 decembrie! Cat despre actualizarile softurilor legislative: ati auzit de cazul in care un mare consiliu judetean din tara a pierdut procesul  fiindca legea nu era actualizata corect in indaco/legenet? Sau pe cel cu judecatoria unde legis nu indica niste modificari inlegea 10? 

# george date 5 December 2012 20:24 -8

confirm problemele enorme de actualizare ale legenet si lege 4. rusinicaa!! am renuntat acum un an la acest program legislativ pentru ca am irosit doua zile din cazua unei erori din actualizarea codului fiscal facuta de indaco.

# Avocat-Ninja date 7 December 2012 15:40 +4

Iti garantez ca într-un "mare consiliu judetean din tara", niste mari tăntălăi au uitat sa actualizeze sau cine stie ce tampenii au făcut. Și, din păcate, nu exista inca soft cu protectie anti-prost! Inca mai trebuie sa fii lucid cand folosesti un computer, asta e o regulă... Probabil ca tu esti din categoria celor care nu respecta aceasta regula :))

# Avocat-Ninja2 date 7 December 2012 17:39 -3

..intodeauna clientul e de vina la indaco!!.. clientii sunt prosti si tantalai..hai sa traiesti, ninja!

# caod date 6 December 2012 17:26 -3

Ca tot veni vorba de actualizare si copiere....Sintact e primul la actualizari. Mie mi se pare un soft super evoluat si e normal sa fie primul pentru ca actualizeaza automat orice lege. Sa nu-mi spuneti ca Indaco isi construieste versiunile actualizate ale actelor muncind din greu cu o echipa de juristi...E suficient sa aiba un sintact si obtin imediat si ei versiunea aplicabila.O mai prelucreaza pe ici pe colo, ii mai dau alte culori si fonturi si gata versiunea...Sa fiti atenti si sa urmariti actele mari importante, gen Codul fiscal si o sa vedeti ca versiunea noua apare la Indaco dupa ce apare in Sintact...Ca echipa de juristi lucreaza mai incet :D

# odca date 7 December 2012 15:11 +3

Am avut Sintact. Sunt varza. La cate erori am gasit in actele lor sintetice...sa fie ei sanatosi.

# caod date 7 December 2012 17:41 -2

@odca, mai sus au fost date exemple concrete. ar fi bine sa depasesti zona afirmatiilor generale, ca sa ne lamurim si noi.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 9.05.2025 – Nicusor recunoaste ca o arde prin instante in orele de program (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva