18 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

LUCRATURA LUI IOHANNIS – Disperat sa blocheze orice actiune de reformare a Justitiei si panicat ca isi pierde puterea, presedintele Romaniei a sabotat numirea procuroarei Adina Florea la sefia DNA. Motivul: Florea este banuita de legaturi cu Securitatea, in conditiile in care de la dosar lipseste avizul CNSAS. Pe acelasi motiv, adjuncta DIICOT si alte trei procuroare au fost respinse. Sa fi fost chiar toate procuroarele colaboratoare?

Scris de: Elena DUMITRACHE - George TARATA | pdf | print

21 November 2018 14:06
Vizualizari: 7732

Presedintele Klaus Iohannis face tot ce ii sta in putere ca sa blocheze orice masura prin care se incearca decapitarea Sistemului ticalos si reformarea institutiilor din sistemul judiciar care in ultimii ani au nenorocit mii si mii de oameni. Ultima dovada a venit miercuri 21 noiembrie 2018, cand Iohannis a respins toate numirile care vin din partea ministrului Justitiei Tudorel Toader. Este vorba despre numirea Adinei Florea la sefia DNA, a procuroarei Georgiana Hosu ca adjunct la DIICOT, a procuroarei Florena Esther Sterschi la sefia Sectiei de resurse umane si documentare din PICCJ, procuroarei Iuliana Nedelcu, in functia de procuror-sef adjunct al Sectiei Judiciare din PICCJ si a procuroarei Antonia-Eleonora Constantin la sefia Sectiei Judiciare din PICCJ. Halucinant, toate candidaturi au fost respinse de Iohannis pentru presupunse colaborari cu Securitatea dinainte de 1990.


Astfel, miercuri dupa-amiaza, 21 noiembrie 2018, Administratia Prezidentiala a publicat un anunt prin care informeaza ca presedintele Klaus Werner Iohannis a respins in bloc toate propunerile de numire in functii de conducere venite de la Ministerul Justitiei, pe motiv ca nu sunt indeplinite conditiile de legalitate. Mai exact, ca este posibil ca procuroarele sa fi facut "parte din serviciile de informatii inainte de 1990 sau au colaborat cu acestea ori judecatorii care au un interes personal, ce influenteaza sau ar putea influenta indeplinirea cu obiectivitate şi impartialitate a atributiilor prevazute de lege."

Iar asta pentru ca nu ar fi fost indeplinita conditia potrivit careia Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii trebuia sa verifice apartenta sau neapartententa candidatelor la vechea Securitate.

Concret, nu este exclus ca respingerea propunerilor MJ sa fie cauzata de lipsa avizului de la CNSAS. De altfel, acesta nu este mentionat nici in Hotararea prin care CSM a avizat negativ candidatura Adinei Florea la sefia DNA. Se precizeaza acolo doar faptul ca CSM a transmis la CNSAS solicitarea. Si atat. Caci, obtinerea avizului de la CNSAS era obligatia CSM, nu a candidatilor, conform dispozitiile art. 54 alin. (2), care stabileste ca inainte de numirea in functiile de conducerea CSM trebuie sa solicite CNSAS sa comunice daca procurorul a facut parte din serviciile de informatii inainte de 1990 sau a colaborat cu acestea.

Mai mult, nici in sedinta din 8 octombrie 2018 a Sectiei pentru procurori in care a fost audiata Adina Florea, vicepresedintele CSM Codrut Olaru a precizat doar ca exista o declaratie de proprie raspundere a Adinei Florea de necolaborare cu Securitatea, fara sa faca trimitere la avizul CNSAS: "A fost depus proiectul candidatului privind exercitarea atributiilor specifice functiei de conducere pentru care se va emite avizul, CV-ul candidatului, 10 lucrari privind activitatea de conducere si 12 rechizitorii intocmite in compartimentele in care doamna procuror si-a desfasurat activitatea. In conformitate cu dispozitiile art. 55 alin. 2 din Legea 303/2004 republicata, candidatul a inaintat declaratie pe proprie raspundere de neapartenenta la serviciile de informatii inainte de 1990 si declaratia de interese”.

Pe de alta parte, daca in cazul Adinei Florea avizul de la CSM a fost negativ, in cazul celorlalte procuroare respinse de Iohannis avizul a fost unul pozitiv. Avand in vedere pozitia presedintelui, inseamna ca Sectia pentru procurori a CSM nu a respectat legea cand a dat aviz pozitiv procuroarelor respinse de Iohannis, dar si ca Iohannis nesocoteste avizul CSM, aviz despre care in stradaniile sale de a o mentine pe Kovesi in functie sustinea ca trebuie sa fie respectat.

Iata precizarile Administratiei Prezidentiale din 21 noiembrie 2018:

"In luna octombrie a.c., ministrul justitiei, domnul Tudorel Toader, a transmis Presedintelui Romaniei, domnul Klaus Iohannis, urmatoarele propuneri de numire a unor procurori in functii de conducere:

- doamna Adina Florea, pentru functia de procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie;

- doamna Florena-Esther Sterschi, pentru functia de procuror sef al Sectiei de resurse umane si documentare din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie;

- doamna Elena Giorgiana Hosu, pentru functia de procuror-sef adjunct al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism;

- doamna Iuliana Nedelcu, pentru functia de procuror-sef adjunct al Sectiei Judiciare din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie;

- doamna Antonia-Eleonora Constantin, pentru functia de procuror-sef al Sectiei Judiciare din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In conformitate cu dispozitiile art. 54 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si, avand in vedere considerentele Deciziei Curtii Constitutionale nr. 358/2018, Presedintele Romaniei respinge propunerile inaintate de catre ministrul justitiei, intrucat nu sunt indeplinite conditiile de legalitate necesar a fi intrunite, in mod obiectiv, de catre procuror, pentru a fi numit intr-o functie de conducere, respectiv cea prevazuta de art. 54 alin. (2) prin raportare la art. 48 alin. (10) si (12) din Legea nr. 303/2004."

Iata ce prevede art. 48 alin. (10) din vechea Lege nr. 303/2004:

"(10) Nu pot fi numiti in functii de conducere judecatorii care au facut parte din serviciile de informatii inainte de 1990 sau au colaborat cu acestea ori judecatorii care au un interes personal, ce influenteaza sau ar putea influenta indeplinirea cu obiectivitate şi impartialitate a atributiilor prevazute de lege."

Iata ce prevede art. 48 alin. (10) si alin. (12) din noua Lege nr. 303/2004:

(10) Nu pot fi numiti in functii de conducere judecatorii care au facut parte din serviciile de informatii sau au colaborat cu acestea ori judecatori care au un interes personal, ce influenteaza sau ar putea influenta indeplinirea cu obiectivitate si impartialitate a atributiilor prevazute de lege".

(12) Inainte de numirea in functiile de conducere, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii verifica şi comunica, in termen de 15 zile de la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii, daca judecatorul a facut parte din serviciile de informatii inainte de 1990 sau a colaborat cu acestea."

Iata ce prevede art. 54 alin. (2) din noua Lege nr. 303/2004:

"(2) Dispozitiile art. 48 alin. (10)-(12) se aplica in mod corespunzator."

Comentarii

# Iulian date 21 November 2018 14:28 +14

Lazar o fi avut avizul CNSAS!? Cate numiri a facut pana acum fara acel aviz? Ce jigodism!

# DODI date 22 November 2018 18:45 0

Îl așteptăm pe dorel la cotitură cu repetarea propunerii. Și pe care cioflingarul nu mai poate să o refuze.

# gelu date 21 November 2018 14:36 +3

Sa-i multumim lui Tariceanu care l-a salvat de la suspendare pe Johanna******l. Dulapul nemtesc trebuind sa fie suspendat de la iesirea in geaca rosie in mijlocul #rezist dar grecoteiul in mod sigur are o intelegere pe sub mana cu acest dulap ajuns din pacate si Presedintele Romaniei.

# visu date 21 November 2018 14:36 +1

N-a gasit si Tudorel un pic mai tineri si pt care nici sa se fi putut pune problema colaborarii?!

# livia date 21 November 2018 14:44 +8

Dar despre protocoalele secrete cu SRI KLAUN JOIANIS nu a scos nici un cuvant. De unde pana unde i s-a nazarit ca respectivele sunt colaboratoare ale securitatii. Mai colaboratopr decat el este cineva? Tudorel trebuie sa-i dea peste rat acestui obraznic si sa faca aceleasi propuneri; a doua oara nu mai poate refuza, chiar daca pentru asta ii mai trebuie vreo doua luni, ca e greu de cap...

# alin date 21 November 2018 14:45 -3

unde-i lege, nu-i tocmeala. De ce lipseste avizul?

# chiar atatia turnatori date 21 November 2018 14:49 +4

adica toti cei de pana acum au trecut cu inchiderea ochilor CSM ?

# DODI date 21 November 2018 14:55 +2

ciolanis știe mai bine. El era colaborator cu securitatea și este reprezentatul actual al acesteia la cel mai înalt nivel. Te rușinezi doar când vezi ce lichele folosește securitatea pentru subjugarea acestei țări.

# livia date 21 November 2018 15:10 +1

II e frica sabotorului Klaus Iohannis !

# !!!!!!! date 21 November 2018 15:12 +3

Următoarele propuneri de numire făcute de M.J. pentru aceleaşi funcţii sunt obligatorii, nemaiputând fi refuzate de KWI :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :D

# Iulia date 21 November 2018 15:31 +4

O alta fumigena, marca Cotroceni. Oare daca pe lista de propuneri figurau numai barbati, Werner ar fi avut aceeasi reactie? O sa creada lumea ca mai e si misogin. Se pare ca actiunile lui, desi creeaza valuri ca pe stadion, nu pun in pericol presedintia rotativa. Nu se jeneaza sa atace/blocheze Guvernul si institutiile, desi avem musafiri importanti in capitala. Daca tot e circul in toi, ce-ar fi ca PSD-ul sa-l suspende brusc, ca sa il calmeze? Asa poate s-ar debloca lucrurile, s-ar cara si taica Lazar iar Guvernul ar putea lucra in liniste. E mai mare jena sa-l vada lumea facand crize de personalitate, doar ca sa abata atentia de la caruta de dosare clasate, de la excursiile moca si de la situatia doamnei. Adevarul oricum va iesi la suprafata, asa e in firea lucrurilor, trecutul te ajunge mereu din urma, e doar o chestiune de timp.

# Lucan date 21 November 2018 17:10 +4

Probabil vrea sa para barbat in viata politica, cat despre acasa, gaina canta, iar cocosul asculta

# Iulia date 21 November 2018 19:49 0

El vrea sa para multe lucruri, dar nu prea ii ies pasientele. Cand te afli pe cea mai inalta functie in stat, trebuie sa FII, nu sa pari, altfel nu te respecta nimeni. Acasa poate sa-i cante si o sirena, macar acolo nu-l vede lumea.

# Lucan date 21 November 2018 15:48 +3

Pentru toate functiile mentionate mai sus, au fost propuse femei. E misogin, sau sufera de sindromul persecutiei?

# SamechVavVavLamedAlephDaletYudYud date 21 November 2018 16:38 +4

#miseparecorect :-? La numirea în funcțiile de conducere nu pot accede cei care au fost sau au colaborat cu organele de securitate de dinainte de 89! :sad: (aste posturi sunt rezervate pentru cei care sunt sau colaborează cu organele de Securitate de după 89!) :lol:

# ionica date 21 November 2018 17:09 0

de la un tembel ce poti sa astepti,acuma isi apara pielea lui se teme de multele dosare care il privesc si zac in nelucrare

# Taranu` asta prost e sluga #kkt care-s slugi la Soros ... date 21 November 2018 17:09 +1

Asa cum paunul Lazar n-are ce auta la CSM , asa nici Retardis la Cotroceni. Ficusul care-i vesnic in "voyage" .

# cacaia film date 21 November 2018 17:36 0

Plavanul si-a dat foc la valiza demult... Asta e apogeul... Ce face el acum e un fel de a intoarce portofelul.... Astazi, s-a luat decizia ca la Metrou sa avem jandarmi.... S-a dus si ultimul spilhozen...

# Maris date 21 November 2018 20:46 +3

S-a gandit cineva sa sape mai adanc in trecutul lui Iohannis? Sa caute in arhivele securitatii lui Ceausescu? Sau Stasi? Daca stapana era inrolata in Stasi, nu cumva si pudelul ei are ceva legaturi cu Stasi, politia politica a RDG?

# Retardanis date 21 November 2018 22:59 +3

Psd+Alde ar trebui sa ii traga o suspendare blitz, sa nici nu stie iohannis ce la lovit.

# imun/teanu date 22 November 2018 09:49 0

Cati ani aveau toti acesti 'respinsi" la 1990?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.07.2024 – Fost judecator, actual secretar de stat in MJ, la sueta cu un inculpat

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva