24 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SOC SI GROAZA: MORAR IL NIMICESTE PE LAZAR – Judecatorul CCR Daniel Morar renunta la premiul primit de la GDS: “Augustin Lazar nu a fost un tortionar, insa nu este nici un inocent... Avea de ales... A cautionat intr-un fel sau altul un regim represiv... In conditiile in care domnul Augustin Lazar a pastrat tacerea cu privire la aceste aspecte ale carierei sale, macar in momentul in care ele au aparut in spatiul public ar fi trebuit sa-si prezinte demisia. Nu a inteles sa o faca” (Scrisoarea)

Scris de: George TARATA | pdf | print

16 April 2019 16:35
Vizualizari: 6284

Lovitura naucitoare primita de Procurorul General Augustin Lazar si de intreaga propaganda care il sustine si care incearca sa minimalizeze implicarea sa ca procuror comunist in tinerea dizidentilor anticomunisti in infernul de la puscaria Aiud. Judecatorul Daniel Morar (foto) de la Curtea Constitutionala a Romaniei a trimis marti, 16 aprilie 2019, o scrisoare deschisa in care anunta Grupul pentru Dialog Social ca renunta la premiul pe care l-a primit din partea acestui ONG in 2011. Motivul: decizia GDS de a-i acorda lui Augustin Lazar premiul pentru anul 2018, in pofida dezvaluirilor despre trecutul acestuia.


Scrisoarea lui Daniel Morar este crunta atat pentru Augustin Lazar, cat si pentru GDS. Judecatorul CCR nu ii gaseste nicio scuza lui Augustin Lazar, despre care afirma ca a cautionat un sistem represiv din calitatea sa de procuror comunist. Morar subliniaza ca Lazar a ales sa devina procuror stiind care vor fi consecintele unei asemenea activitati intr-un regim comunist. In plus, Daniel Morar il acuza pe Lazar ca a pastrat tacerea in legatura cu trecutul sau, refuzand sa demisioneze atunci cand au iesit la iveala detaliile despre implicarea sa ca procuror cominist in tinerea in Penitenciarul Aiud a opozantilor regimului Ceausescu. In ceea ce priveste intentia GDS de a-l premia pe Augustin Lazar, judecatorul CCR arata ca prin acest gest organizatia inceteaza sa mai recompenseze persoane care promoveaza valorile unei societati democratice si ale statului de drept.

Iata scrisoarea deschisa a judecatorului CCR Daniel Morar:

”Stimati membri ai Grupului pentru Dialog Social (G.D.S.),

Decizia dvs. de a acorda premiul G.D.S. pe anul 2018 domnului procuror general Augustin Lazar m-a determinat sa reflectez asupra semnificatiei acestui premiu, acordat si subsemnatului in anul 2011, si sa va adresez aceasta scrisoare deschisa.

Incep prin a spune ca revolutia din decembrie 1989 m-a 'prins' in facultate, student la Drept, la Universitatea UBB din Cluj-Napoca, la varsta de 23 de ani, avand educatia intelectuala pe care mi-o permiteau cartile si lecturile disponibile intr-o societate inchisa. Odata cu aparitia organizatiei dvs, prima organizatie a societatii civile constituita legal dupa caderea dictaturii, si a Revistei 22, orizontul meu s-a deschis cum nu credeam ca este posibil. Urmaream asiduu revista pe care o editati si citeam cartile si articolele publicate de catre dvs. Aveam incredere in echilibrul si spiritul critic al opiniilor exprimate in cadrul G.D.S, 'grup independent, care nu se subordoneaza nici unei grupari politice si care refuza orice colaborare cu cei care au sustinut vechiul regim', asa cum se sublinia in actul de infiintare a organizatiei. Cu alte cuvinte, m-am format citindu-va pe dvs si pe alti teoreticieni ai 'societatii deschise'. Prin urmare, atunci cand G.D.S. mi-a acordat premiul in anul 2011, pentru 'modul in care, in pofida presiunilor politice, am asigurat eficienta, independenta si impartialitatea anchetelor de coruptie si frauda in dosare cu politicieni si alti functionari publici', am apreciat acest gest nu atat ca o recunoastere a meritelor si a realizarilor mele profesionale, in calitate de procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, cat, mai ales, ca o acceptare a faptului ca sunt format in spiritul valorilor civice pe care organizatia dvs le promova.

Tocmai de aceea, in contextul dezvaluirilor recente ivite in spatiul public cu privire la activitatea domnului Augustin Lazar ca procuror in perioada regimului comunist, surprinderea mea a fost cat se poate de mare atunci cand am aflat ca premiul G.D.S. pe anul 2018 a fost acordat acestuia, in pofida faptului ca activitatea dansului a presupus volens nolens, prin actele intocmite in dosarul disidentului anticomunist Iulius Filip, cautionarea regimului represiv. Din cate ne dam seama, domnul Augustin Lazar nu a fost un tortionar, insa nu este nici un inocent. Profesia de procuror in regimul comunist a ales-o in cunostinta de cauza si trebuia sa inteleaga care sunt consecintele unei asemenea activitati intr-un regim represiv. Avea de ales, chiar in conditiile acelor vremuri, mai ales ca erau anii 80, iar nu anii 50. Istoria ne arata ca actele de tortura in timpul regimurilor dictatoriale erau comise de regula de fortele de militie/politie, de catre ofiteri de siguranta/securitate sau de catre gardienii inchisorilor. Insa, tot istoria ne arata ca disidentii politici erau oprimati de catre autoritatile regimului, de regula, cu ajutorul magistraturii. Procurorii si judecatorii acestor regimuri politice erau cei care, potrivit legii, dispuneau trimiterea in judecata a oponentilor regimului si, respectiv, dispuneau condamnarea si incarcerarea acestora. Tot ei erau cei care cenzurau, intr-un fel sau altul, liberarea conditionata a detinutilor. Daca o faceau din convingere, din frica de Securitate ori din grija de a nu-si periclita cariera are mai putina importanta acum. Este insa tarziu sa vorbim despre responsabilitatea lor juridica. Ce este important de afirmat este ca nu erau inocenti.

Constatam, de asemenea, ca societatea romaneasca postcomunista nu a generat o dezbatere serioasa cu privire la rolul magistraturii in perioada 1945-1989 care sa fi evidentiat macar o 'culpa istorica' a judecatorilor si procurorilor. Aceasta insa nu face legitima dorinta unui procuror, care a cautionat intr-un fel sau altul un regim represiv, de a ocupa cea mai inalta magistratura in cadrul Ministerului Public, aceea de procuror general intr-o societate democratica in care, in plus, comunismul, ca regim politic, a fost condamnat. In conditiile in care domnul Augustin Lazar a pastrat tacerea cu privire la aceste aspecte ale carierei sale, macar in momentul in care ele au aparut in spatiul public ar fi trebuit sa-si prezinte demisia. Nu a inteles sa o faca, dar nu aceasta este vina dvs. 'Vina' dvs este ca, in aceste conditii, dupa tot ce stim/stiti acum si in pofida valorilor pe care le-ati promovat de-a lungul anilor, intelegeti sa ii acordati premiul G.D.S. Astfel, in opinia mea, premiul dvs inceteaza sa mai recompenseze o persoana care promoveaza valorile unei societati democratice si ale statului de drept.

Dintr-o alta perspectiva, apreciez ca valoarea nu trebuie vazuta acolo unde nu exista. Valoarea este un lucru in sine si nu se defineste doar prin raportare la non-valoare. Dincolo de motivarea oficiala a acordarii premiului domnului Augustin Lazar ('pentru merite deosebite in lupta anticoruptie'), inteleg, dintr-o luare de pozitie publica a unui membru G.D.S. ca premiul ii este acordat domnului Augustin Lazar pentru faptul ca 'a rezistat' ca nimeni altul in aceste vremuri. Da, dansul, personal, a rezistat. Insa Ministerul Public, statutul procurorilor, reputatia acestora au devenit mai fragile ca oricand in urma exercitarii mandatului sau. Procurorul general al Romaniei trebuie sa fie un lider responsabil si inteligent care sa-si exercite in asa fel atributiile incat, la finalul mandatului, sa nu predea aceasta institutie fundamentala a statului mai slaba decat atunci cand a preluat-o. Inconvenientele si dificultatile acestei functii publice nu sunt inerente doar acestor vremuri, insa procurorii generali ai Romaniei postdecembriste au reusit sa mentina sau sa consolideze statutul si rolul procurorului. Prin urmare, daca dorim sa evaluam corect lucrurile, consider ca esentiala nu este 'rezistenta' personala a domnului Augustin Lazar, ci efectele pe care le-a generat aceasta 'rezistenta' asupra Ministerului Public, cu consecinte asupra modului in care aceasta institutie isi indeplineste misiunea fundamentala, aceea a apararii ordinii de drept, a drepturilor si intereselor cetatenilor.

Stimati membri ai G.D.S.,

Rostul acestei scrisori nu este acela de a critica alegerea dvs., ci doar de a-mi justifica decizia de renuntare la premiul G.D.S. pe care mi l-ati acordat in anul 2011.

Bucuresti, 16 aprilie 2019

Cu stima,

Daniel Marius Morar”

Comentarii

# Nicolae Clivet date 16 April 2019 16:44 +1

Fosta adjutanta a domnului MORAR, LAURA OPREAN s-a comportat cu mine, abuzand de putere, mai rau ca domnul LAZAR. Ce parere are domnul MORAR de fosta adjuncta?

# nu conteaza date 16 April 2019 17:48 +4

Sigur ca nici morar nu e vreun sfant! Si nici vreun etalon de cinste, corectitudine sau profesionalism! Tot sigur, la randul lui, a fost un paravan al porcariilor care au distrus ideea de justitie in Romania. Dar, trebuie sa-i dam Caesarului ce-i al Caesarului: scrisoarea asta, ne place sau nu, e o dovada de demnitate si de bun simt, din partea lui morar (mai ca-mi vine sa scriu Morar!). Pana la urma, poate ca morar si altii ca el, nu sunt chiar de tot pierduti pentru societate... SI da, e unul dintre putinii care pune punctul unde-i e locul: rolul procurorului, NU e de acuzator ci de aparator al ordinii de drept, al drepturilor si intereselor cetatenilor si al valorilor fundamentale ale societatii! Asa e si asta ar trebui sa fie Biblia oricarui procuror!

# DODI date 16 April 2019 18:02 +11

Morar nu este un inocent. El este cel care a inventat imunitatea prezidențială și flota invizibilă. Dar cu toate acestea el a început să vadă copacii din pădure și uscăturile dintre copaci. În consecință nu trebuie acuzat morarul că s-a trezit mai târziu ci trebuie apreciat că față de alții el cel puțin a făcut-o. Alții, dintre care mulți sunt la GDS, sunt ”încremeniți în proiect” și odată ajunși în funcții nemeritate cred că li se cuvine totul. Chiar și respectul acolo unde nu e cazul. Să lăsăm așadar morarii să-și facă treaba iar pe tractoriști să îi trimitem la munca de jos. Atât de jos cât s-au coborât ei, practicanții principiului iederii oportuniste: doar târându-te te poți înălța.

# Pigmeul Statului paralel Lazăr are onoare cît un sclav date 16 April 2019 19:25 +2

Un gest de onoare al lui Morar. Pigmeul Statului paralel Lazăr augustin are onoare cît un sclav care alege plantația în locul libertății, iar jegurile Soros de la GDS- alde Pleșu, ciocănitoarea Pora, Armanca sunt doar bieți mercenari care execută ordine.

# unul din lumea cea mare date 16 April 2019 20:47 +2

martora imi este arhiva luju,ca de ani multi si buni va spui ca toti din mermeleala trebuiesc scosi afara,adusi pentru vreo 5/6 ani procurori si judecatori straini,si astia dedupa 2004 ,TOTI TREBUIESC JUDECATI PUBLIC(ca doar mermeleala/i publica).VA SPUI ACUSILEA UNA CARE NU O SPUSEI PINA ACUSI.moroiu cu ala nalt ca bradul si prost ca gardul si cu mucii pe piept au vrut sa implementeze la mermelica patriot act cit si homme land securitie.de ce credeti voi ca koivesi a stat,de ce morar,de ce augustin lazar,de ce moroiul,de ce ala de la poarta noua de la cotroceni,de ce maiorul este ambasador?de ce pentru crime impotriva umanitatii pora ,,varsa medalii,,?asta ii din mermeleala de dupa 2004 sint mai rai decit draghici,visinescu,ficior.o sa ma intrebati di ce?pai di aia,ca au si tehnica cum nu era atuncilea si acces la satelitii sati(cine a fost primul de va spusera de ei?)ei acusilea dupa ce va dadui si duma asta, mai ginditi si cu mintea domniilor voastre

# şişu date 16 April 2019 17:08 -1

Chapeau dl Morar!De la Alexandru Cochinescu nu am mai intilnit un OM care să iubeasca asa de frumos Ministerul Public !

# Pintea date 16 April 2019 17:31 +10

Renunță public, dupa 8 ani, la un premiu de rahat, pe care nu știa nimeni ca l-a primit! Renunțarea vine ca o revoltă ca il va primi si altul - tot unul fara caracter, si nu ca ii renegă pe cei care il acordă! Cine dă măcar 2 bani pe premiul acesta, care vine din partea unor lichele?Dar ”judecatorul CCR D. Morar” cum il mentionati cu emfază, ce regim a cautionat, ori el a fost chiar inocent cand a studiat dosarul FLOTA? Sau cand i-a hărtănit pe votantii la referendum si a trimis agentii sa ii puna sa jure pe capotele auto, asta din ce regim face parte? Sau pe scurt, slujirea regimului basescu recompensată cu functia de la nivelul careia se umflă acum, nu a contribuit la ”fragilitatea” statutului procurorilor, de care e ingrijorat acum? Era de luat in seama daca se spovedea si renunta la functia de jud CCR, pe care nu o merită din nici un punct de vedere!! Arată cu degetul spre Lazar că a servit un regim, dar el nu a servit tot un regim odios? Nu vede similitudinile dintre ei 2 ?

# vasile date 16 April 2019 19:24 +2

[quote name="Pintea"]Renunță public, dupa 8 ani, la un premiu de rahat, pe care nu știa nimeni ca l-a primit! Renunțarea vine ca o revoltă ca il va primi si altul - tot unul fara caracter, si nu ca ii renegă pe cei care il acordă! Cine dă măcar 2 bani pe premiul acesta, care vine din partea unor lichele?Dar ”judecatorul CCR D. Morar” cum il mentionati cu emfază, ce regim a cautionat, ori el a fost chiar inocent cand a studiat dosarul FLOTA? Sau cand i-a hărtănit pe votantii la referendum si a trimis agentii sa ii puna sa jure pe capotele auto, asta din ce regim face parte? Sau pe scurt, slujirea regimului basescu recompensată cu functia de la nivelul careia se umflă acum, nu a contribuit la ”fragilitatea” statutului procurorilor, de care e ingrijorat acum? Era de luat in seama daca se spovedea si renunta la functia de jud CCR, pe care nu o merită din nici un punct de vedere!! Arată cu degetul spre Lazar că a servit un regim, dar el nu a servit tot un regim odios? Nu vede similitudinile dintre ei 2 ? [/quote]

# Valter Cojman date 16 April 2019 18:27 +6

GDS l-a premiat si pe Morar? Pentru ce? Pentru ca a transformat un prejudiciu de 320 milioane de euro in prejudiciu zero si l-a salvat pe Basescu de puscarie in dosarul FLOTA? E clar... GDS si Societatea Timisoara sunt doar niste oficine securiste sub acoperire.

# manu@yahoo.com date 16 April 2019 20:00 +1

tot respectul pentru Morar, e singurul care a facut gestul asta. In rest o armata intreaga de magistrati tace, se pare ca le place cu tortionarul in frunte.

# Jemapel Costel date 16 April 2019 21:44 +3

GDS-ul nu-i nimic altceva decat o alta unitate de propaganda sorosista pe care Statul Roman se incapataneaza s-o finanteze in continuare. In fine.. Aveam alta nelamurire legata de premiul luat la Timisoara de catre gibonul vopsit.. Dom'ne.. s-a dus la Timisoara sa-si ia premiul cu masina personala sau cu masina institutiei? A luat si spp-istu' cu el? Adica statul Roman ii deconteaza unui papitoi drumul taman in partea ailalta a Romaniei si protectia personala ca sa-si ridice un premiu luat pe persoana fizica la fel cum se ducea mutanta cu masina institutiei la un proces civil vs A3? Ca daca da , ma gandesc ca Adina Florea ar putea sa-i deschida un dosar de abuz in serviciu impostorului astuia.. ceva gen cum a avut Nitu cand il cautau la girofare... Cat despre Moraru' lu' peste.. ma mir ca a reusit sa-si dezlipeasca buzele de pe dos-ul lui Base ca sa lege doua fraze anti tractorist.. Halal institutii.. halal conducatori...

# imun/teanu date 17 April 2019 09:12 0

Augustin Lazar - ZARCA. Si-atat!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.04.2024 – „Baronul Lamborghini” risca sa fie arestat 30 de zile. Propunere pentru reorganizarea parchetelor (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva