DISPUTA PE MAGISTRATII ASIMILATI – Presedintele Asociatiei Procurorilor, Constantin Sima, o dojeneste pe judecatoarea Viorica Costiniu pentru ca aceasta a criticat prevederile legii care permite personalului de specialitate juridica sa obtina salarii de magistrati, pe baza de examen
Presedintele Asociatiei Procurorilor din Romania, conferentiar dr. Constantin Sima (foto stanga) i-a trimis o scrisoare publica presedintelui de onoare al Asociatiei Magistratilor din Romania, judecatoarea Viorica Costiniu (foto dreapta), dupa ce aceasta a criticat faptul ca magistratii asimilati care lucreaza in Ministerul Justitiei, CSM sau INM au acelasi nivel de salarizare cu magistratii, desi nu fac munca de judecator sau procuror, iar responsabilitatea lor este incomparabil mai mica. In scrisoarea intitulata “Sa ne concentram pe marile probleme ale justitiei”, presedintele Asociatiei Procurorilor din Romania considera ca pozitia Vioricai Costiniu este una partinitoare si i-a transmis judecatoarei ca munca magistratilor asimilati nu poate fi minimalizata.
Prezentam in continuare scrisoarea procurorului Constantin Sima:
“Am citit cu atentie exprimarea publica a pozitiei presedintelui de onoare a AMR fata de magistratii asimilati. Doamna judecator Viorica Costiniu apreciaza ca justitia are mari probleme cu fondurile datorita faptului ca un numar de circa 250 magistrati asimilati din cadrul Ministerului Justitiei si al Consiliului Superior al Magistraturii sunt salarizati in mod similar magistratilor.
Cu tot respectul pe care il datorez unuia dintre membrii fondatori ai AMR si consecvent luptator pentru drepturile magistratilor, trebuie sa subliniez caracterul partinitor al unei astfel de pozitii.
Fac parte dintre cei care militeaza pentru o cat mai mare reducere a functiilor asimilate magistratilor, dar importanta muncii colegilor nostri din Consiliul Superior al Magistraturii si din Ministerul Justitiei nu poate fi minimalizata.
Preocuparea pentru o cat mai eficienta utilizare a fondurilor este binevenita dar cred ca ar trebui examinate cu prioritate cheltuielile enorme care se fac din bugetul justi?iei fara a avea justificare.
In conditiile in care vorbim de categorii de personal pozitionate spre varful grilei de salarizare nu cred ca ar mai trebui disponibilizate fonduri pentru diverse deconturi, care greveaza bugetul si ne discretizeaza in ochii opiniei publice.
Poate ca viitorul nostru, al justitiei isi va gasi timp pentru a organiza o larga consultare a magistratilor in perspectiva revizuirii Legii de organizare judecatoreasca si reconfigurarii unor institutii esentiale ale acesteia.
In conceptia Constitutiei Romaniei instantele si parchetele functioneaza intr-un ansamblu in care, organic, sunt integrate Consiliul Superior al Magistraturii si Ministerul Justitiei, cu functiile lor specifice.
Asociatiile profesionale ale magistratilor vor lupta pentru o cat mai corecta finantare a justitiei si pentru consolidarea statutului magistratului dar nu in detrimentul altor profesii juridice.
Imi place sa cred ca profesiile juridice constituie forta de elita care, intr-o zi va salva Romania si va crea acel spatiu de securitate si justitie imaginat deocamdata doar in documentarele Uniunii Europene.
Nu demult, fiind invitat la Conferinta Nationala a Barourilor din Romania am vorbit de deschiderea unui dialog constructiv intre profesiile juridice, pe baza aprecierii si respectului reciproc care sa formeze un adevarat pol al Dreptului in societate.
Nu putem avea un Stat de Drept denigrand si minimalizand profesiile juridice. Cred ca e loc si de putin dialog si de putin spirit constructiv in relatiile interumane”.
Sute de magistrati asimilati din Ministerul Justitiei si CSM iau salarii de judecator sau procuror pentru munci administrative
Lumeajustitiei.ro a supus atentiei o aberatie legislativa care permite unor simpli functionari asimilati magistratilor din Ministerul Justitiei, CSM sau INM sa incaseze salarii de magistrat, chiar daca nu au activitate de judecator sau procuror. Legea permite ca un consilier juridic din MJ sau CSM, de exemplu, ori un angajat pe un alt post pentru care se cere existenta unei facultati de Drept, sa ajunga pe functii asimilate magistratilor doar cu un simplu examen, primind apoi, pe baza vechimii in munca, salarii precum un judecator de curte de apel sau de Inalta Curte, care depasesc si 100 de milioane de lei vechi, desi nu fac decat simple treburi administrative. In prezent numai la Ministerul Justitiei sunt 139 de astfel de posturi, iar la CSM 83.
Viorica Costiniu: “Nu poti sa dai aceleasi drepturi cu ale judecatorilor unora care misca hartiile dintr-un birou in altul”
Contactata de Lumeajustitiei.ro, judecatoarea Viorica Costiniu, presedinte de onoare al Asociatiei Magistratilor din Romania, a criticat prevederile din Legea 303/2004 care permit magistratilor asimilati sa ia salarii de judecator sau procuror. In opinia judecatoarei Viorica Costiniu, nu este normal ca acestia sa aiba aceleasi drepturi precum magistratii, dar nu si obligatii: “Nu e normal ca altcineva sa aiba aceleasi drepturi cu un magistrat, dar nu si obligatii. Nu poti sa dai aceleasi drepturi cu ale judecatorilor unora care misca hartiile dintr-un birou in altul. Nu se poate sa aiba acelasi statut. Prin acea asimilare s-a intamplat ca au venit oameni din alte profesii, care dupa un an s-au pensionat si au avut o pensie de magistrat. De aceea fondul de pensii dar si cel de salarii pentru magistrati pare mai mare. Imi aduc aminte de un caz in care a venit in magistratura un juristconsult de la un consiliu comunal. Dat fiind ca avea vechime a ajuns sa aiba un salariu mai mare decat anumiti judecatori de la o judecatorie care munceau acolo de sapte-opt ani. Nu poti sa ai o activitate administrativa sau sa mai ai si activitate politica si sa vii in magistratura si sa ai aceleasi beneficii cu un judecator”.
* Cititi aici scrisoarea presedintelui Asociatiei Procurorilor din Romania, Constantin Sima
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Tipic
8 November 2012 22:45
+4
# gigi
8 November 2012 22:49
+7