12 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DNA SE LEAPADA DE TRECUT – Seful parchetului anticoruptie Marius Voineag reconfirma obiectivul anuntat la preluarea mandatului, de schimbare a viziunii si modului de lucru al DNA: “Chiar daca suntem inca intr-o faza de reforma, am reusit sa desfasuram o serie de investigatii complexe si de impact... Ne propunem sa adoptam strategii novatoare... Avem nevoie de profesionisti bine pregatiti si adaptati la noile provocari ale societatii moderne”

Scris de: George TARATA | pdf | print

30 June 2024 15:14
Vizualizari: 3502

Seful DNA Marius Voineag (foto) isi reconfirma unul dintre obiectivele anuntate la preluarea mandatului. Si anume: schimbarea viziunii si a modului de lucru in parchetul anticoruptie.


 

Marius Voineag a fost invitat joi, 27 iunie 2024, la evenimentul organizat de Uniunea Juristilor din Romania (UJR) cu ocazia Zilei Justitiei. In discursul sustinut, seful DNA a recunoscut public faptul ca in momentul de fata la nivelul parchetului are loc un proces de reforma. O reforma necesara si obligatorie, adaugam noi, in conditiile in care Laura Kovesi si apoi Crin Nicu Bologa au lasat Directia Nationala Anticoruptie ingropata in achitari si plina de abuzuri.

Totodata, Voineag a tinut sa sublinieze orientarea parchetului anticoruptie catre investigatiile complexe si de impact, precizand ca asemenea dosare au fost instrumentate in ultimul an, in pofida procesului de reforma care se desfasoara la nivelul institutiei. Nu in ultimul rand, Voineag a explicat ca doreste ca DNA sa beneficieze de cele mai novatoare strategii, dar si de profesionisti bine pregatiti si adaptati la noile provocari ale societatii moderne.


Iata un fragment din discursul sefului DNA Marius Voineag, sustinut evenimentul organizat de Uniunea Juristilor la evenimentul dedicat Zilei Justitiei:

 


In esenta, justitia inseamna sa faci ceea ce este corect, nu ceea ce este convenabil. Pentru a fi dispus sa faci lucruri care presupun disconfort si riscuri, dar care trebuie facute pentru ca sunt corecte, este nevoie de anumite trasaturi de caracter si de un nivel superior de dedicare profesionala.

In calitate de procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, am privilegiul sa lucrez alaturi de unii dintre cei mai motivati profesionisti din sistemul juridic. Judecatorii, procurorii, ofiterii de politie judiciara, avocatii, consilierii juridici si toti ceilalti actori ai justitiei sunt adevaratii gardieni ai valorilor societatii democratice. Fara dumneavoastra, sistemul de justitie ar fi doar un concept abstract, nu un pilon fundamental al statului.

Profesiile juridice implica responsabilitate, deciziile pe care le luam nu afecteaza doar indivizii, ci si comunitatea si societatea in ansamblul ei. Profesiile juridice nu sunt simple locuri de munca. Ele reprezinta o vocatie, o chemare care necesita nu doar cunostinte si competente, ci si pasiune, empatie si un profund simt al justitie.

De multe ori, dreptatea este incarcata si de o simbolistica aparte in cadrul careia perceptia justitiabililor joaca un rol central. Cetatenii deleaga autoritatea catre institutii, iar autoritatile statului, mai ales cei din sistemul judiciar suntem cei care in final suntem chemati sa aplicam ceea ce rezulta sub forma de legi, din consensul voluntar al indivizilor, care formeaza de fapt statul (pentru a-l parafraza pe Thomas Hobbes).

Realizarile noastre, in special cele din ultimul an, sunt o marturie a eforturilor de a duce politica anticoruptie la un nou nivel. Chiar daca suntem inca intr-o faza de reforma, am reusit sa desfasuram o serie de investigatii complexe si de impact. Desigur, provocarile sunt pe masura, dar aceste obstacole nu fac decat sa ne intareasca determinarea. In fata dificultatilor, ne reinnoim perpetu acest angajament de a proteja si promova justitia. Privind spre viitor, ne propunem sa adoptam strategii novatoare si sa investim in formarea continua a resursei umane, de departe cel mai important ingredient in politica anticoruptie. Avem nevoie de profesionisti bine pregatiti si adaptati la noile provocari ale societatii moderne.

Nu putem trece cu vederea nici rolul crucial al societatii civile si al mass-media. Prin eforturile lor investigative de multe ori se pot aduce la lumina acte de coruptie pe care ulterior noi le putem valorifica in cadrul dosarelor noastre penale”.

Comentarii

# Ati luat urma miliardelor de dolari? date 30 June 2024 15:56 +3

Ce risc? Va veti ocupa de coruptia exportata de marile puteri? Baroni cu cash în portbagaj poate ancheta si Parchetul de pe langa judecatoria Strehaia.

# Interesant discurs. Search term: lege. Results: 0 (zero). date 30 June 2024 17:03 +2

Cam atat de multa lege e si in activitatea DNA cat e in vorbele purtate-n discursuri de sefia noua de rit vechi. La cadre noi metehne vechi.

# Cârcotaș date 30 June 2024 23:30 -6

Astea sunt prostii, minciuni, clișee! Adevărul este ca individului căruia ii place sa fie polițist, procuror sau mai ales judecator de penal II PLACE sa pedepsească pe acela despre care societatea, legea și morala zic ca este vinovat. Nu contează mediul, educația, lipsurile în care s-a format "banditul", la beci cu. ea/el și sa aruncam cheia. Pe deasupra, raportat la cât ii duce capul pe oamenii ăștia, se și plătește bine. Doar ca nu asta e SOLUȚIA. Dna face același joc, cu un pachet nou de cărți iar ,cum se știe, banca nu pierde niciodată.

# Ares date 1 July 2024 19:09 0

Cârcotașule nu prea ai nimerit comentariul corect. Nimănui nu-i place să condamne pe cineva. Dar ce să-i faci, atât te duce capul. De aceea o să stai să te uiți cu invidie la salariile lor, Ai putea desfășura cu succes activități de competența poliției bovine.

# Lupul isi schimba parul dar naravul ba date 2 July 2024 12:34 0

Ares, sa nu o uitam pe d-na ” Atentie, eu sunt procuror DNA”. Are pensie speciala, evident. Vezi cazul Laura Vicol. Vezi cazul Lia Olguta Vasilescu. Vezi cazul Portocala. Si lista continua... Sunt aceiasi procurori, doar cativa au plecat. E acelasi rahat, pute la fel, are doar alta fatada.

# Ares date 2 July 2024 16:42 0

Da, ai dreptate. Scuze.

# cârcotaș date 2 July 2024 18:02 0

Nu mă încurc cu taurii scopiți, dar știintific este demonstrat că omul se umple de dopamină când pedepsește ținta.

# E tu Brute... date 7 July 2024 07:29 0

Este stereotipul discursurilor anticoruptie post decembriste. Vom face...,vom drege... Ne-am ales cu LUPTA. In acesta lupta s-au facut de toate. Hotii neprinsi sunt oameni cinstiti si deci nu le poti incalca "drepturile" de care se bucura sfidand pagubitii de drept, cei cu dreptatea "in mana". Iar mare parte din "cei" prinsi sunt nevinovati si trebuiesc despagubiti. In acest context, "RESETAREA 0", TOT IN OPINIA MEA (poate gresesc) nu se poate face ascunzand"sub pres" mizeriile facute. Cu atat mai putin raspunderea magistratilor ca lege este o obligatie de bun simt deja. Institutiile de stat aflate in slujba cetataeanului au fost pseudo privatitate de catre cei ce sunt angajati vremelnic (suficient pt a se face "oameni"). A construi peste o "fundatie" putreda(peste efectele infractiunilor comise), este in opinia mea o irosire iresponsabila a credibilitatii ramase. Scopul intregului esafodaj este DREPTATEA in sine , NU politicile anticoruptie. "Politicile" sunt facute de "sforari".

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 11.12.2024 – ICCJ n-a cutezat sa se atinga de CCR

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva