11 July 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

GUVERNUL LUCREAZA: PENSII MAI MICI PENTRU MAGISTRATI – Ministrul Muncii Florin Manole a confirmat noul calcul propus pentru stabilirea cuantumului pensiilor de serviciu ale judecatorilor si procurorilor. Pensiile vor reprezenta 65% din venituri, nu 80% cum este in prezent: “Vrem sa ducem varsta pana la 65 de ani”. Manole nu e ingrijorat de plecarile masive din magistratura: “Ar trebui sa avem mai multe intrari in sistem” (Video)

Scris de: G.T. | pdf | print

11 July 2025 11:10
Vizualizari: 3295

Magistratii ar putea pleca din magistratura cu o pensie mai mica decat cea din prezent. La asta lucreaza de zor Guvernul Romaniei, aspect care a fost confirmat chiar de ministrul Muncii Florin Manole (foto, alaturi de procuroarea Alexandra Carmen Lancranjan).



Invitat joi seara, 10 iulie 2025, la Antena 3, Manole a explicat ca se doreste ca pensiile magistratilor sa nu mai reprezinte 80% din veniturile incasate in activitate in ultimele 48% de luni, ci 65% din venituri.

In ceea ce priveste varsta de pensionare, ministrul Muncii a afirmat ca aceasta va fi de 65 de ani.

Atragandu-i-se atentia ca o micsorare a pensiilor magistratilor in viitor ar putea duce la o plecare masiva din sistem – spre exemplu, cei care indeplinesc in prezent conditiile de pensionare pot iesi la pensie pentru ca aceasta sa fie calculata cu 80% din venituri, nu cu 65% din venituri – ministrul Manole nu s-a aratat foarte ingrijorat. Ba mai mult, a gasit si o solutie. Si anume intrarea mai multor judecatori si procurori in sistem, omitand ca niciodata un magistrat de 25 de ani nu va putea inlocui un magistrat cu 25 de ani de activitate iesit la pensie, din simplul motiv al lipsei de experienta.

 

Iata declaratiile ministrului Muncii Florin Manole privind pensiile de serviciu (video de la min. 27:27):

 

“Reforma pensiilor speciale, pe care va trebui sa o reluam din cauza unei decizii nefaste a Curtii Constitutionale, va presupune mai multe lucruri. Cateva dintre ele vi le pot spune, pentru ca sunt deja clare, restul se vor clarifica intr-un grup de lucru intre Ministerul Muncii si Ministerul Justitiei, care nu va avea un termen de lucru foarte indelungat, doar saptamani.

Aici vom avea, de exemplu, o crestere a varstei de pensionare. Asta este o certitudine. Vom face un proiect de lege, care va trece prin Parlament. Vrem sa ducem varsta pana la 65 de ani. Este, o data, o egalizare si, pe de alta parte, ceea ce in trecut a reprezentat o tinta graduala. Adica varsta de pensionare crestea treptat – magistratii stiu foarte bine la ce ma refer, ca au contestat, din pacate, proiectul asta si cred ca a fost o idee gresita...

Poti sa iesi la pensie si anticipat daca acest draft va ramane si in forma finala, la fel cum se intampla si la pensiile celelalte, poti iesi anticipat la pensie inainte de varsta, cu penalizare. Primesti o pensie mai mica, cu un indice de corectie care dispare in fiecare an pe masura ce te apropii de pragul pe care il stabileste legea.

(...)

Avem un indice de inlocuire, adica in ce masura veniturile tale salariale sunt inlocuite de veniturile din pensii. Propunerea este ca rata de inlocuire sa scada de la 80% la 65% din venituri, dar, inca o data, spun toate lucrurile acestea sub rezerva faptului ca proiectul nu este finalizat, discutia cu Ministerul Justitiei nu este inchisa. Nu va dura mai mult decat cateva saptamani.

(...)

Ar trebui, poate, sa avem mai multe intrari in sistem. Sa avem dinspre INM mai multi oameni care intra in sistem. Adica dimensiunea sistemului nu este data doar de eventualele iesiri, ci si de eventualele intrari. Si eu cred ca aceasta cariera din magistratura este atractiva astazi”.

 


Comentarii

# Ursu Dan Aurelian date 11 July 2025 11:52 +29

Din păcate pentru politicieni ecuația intrări/ieșiri nu presupune o egalitate matematica, de genul 10 ieșiri/pensionări=10 intrări, deoarece primii au cel puțin 25 de ani experiență în magistratură, cu pregătirea și specializarea corespunzătoare, in vreme ce noii veniți au zero experiență în magistratură și vor trebui pregătiți, chiar dacă provin din alte profesii juridice, profilul profesional fiind diferit. Pentru a pregăti un magistrat la nivelul unuia cu 25 de ani vechime, este necesară, firesc, o perioadă de 25 de ani. Deci, evaluările stahanoviste ale politrucilor care au devastat țara sunt aforisme pentru necunoscători.

# Robert date 11 July 2025 12:10 +18

Mexicanu, săracu, n a depășit hotarele de la Amara... Atâta înțelege el...

# EE date 11 July 2025 12:11 +1013

Se cam termina prostii care sa-si sacrifice viata pe altarul jusitiei. Politicienii romani sunt toti niste putori absolute ce nu stiu efectiv ce este munca, dar fac legi. Romania e o tara condusa de hoti si prosti, bine ca putem pleca de aici.

# AAlex date 11 July 2025 12:29 +1517

V-ati batut joc de judecatorii romani. I-ati tinut supraincarcati, fara asistenti, i-ati transformat in dactilografi a mii de pagini de hotarari motivate anual, cititori de cativa metri cubi de dosare in fiecare saptamana, in considerarea totusi a faptului ca au un statut. Acum va bateti joc de statut, dar asta numai dupa ce ati profitat de niste vieti de oameni. Nu am fi ramas in acest sistem inuman fara acest statut, sa va fie clar. Pentru nivelul de pregatire pe care il avem, existau variante nenumarate in alte profesii juridice sau nejuridice. Si luati aminte la hotararea CJUE din 5 iunie 2025 care spune clar ca magistratii au un sistem "special", da "special" (va repugna cuvantul?) fata de orice alte categorii profesionale, fiind necesar sa aiba o pensie egala cu salariul. Da, se pare ca europenii inteleg de ce un magistrat are un statut diferit fata de un sofer, un medic, un psiholog.

# beeee date 11 July 2025 12:38 +10

Eu v-am zis, dacă continuați să munciți fără număr și nici nu behăiți o să ajungeți mai jos decât SPPistul lui Grindeanu cu drepturile salariale și de pensie.

# Hammurabi date 11 July 2025 13:58 +33

Salariul oricărei persoane este salariul brut. Pentru că din el se contribuie cu taxe și impozite. Taxele și impozitele sunt pentru venitul din muncă, nu pentru că statul te lasă să muncești. ABSOLUT NICIO PENSIE DE SERVICIU NU ESTE MAI MARE DECÂT VENITUL BRUT DIN ACTIVITATE. Pentru că 80 la sută este mai mic decât 100%. Pensia brută poate fi mai mare decât salariul net dintr-un motiv foarte simplu. Din salariu se plătește contribuție pentru pensie, la pensie nu se mai reține CAS-ul, ci doar impozitul pe venit și se dorește și o contribuție pentru CASS.

# Stabilitate legislativă date 11 July 2025 14:10 +34

Demonstrație de legiferare privind pensiile de SERVICIU: NU intră în baza de calcul toate sporurile din activitate. Se modifică procentul. Se modifică salariul de raportare. Se anulează actualizarea cu salariile în plată. Se regularizează cu inflația, care de fapt nu se dă. Se supraimpozitează neconstituțional, dar nu se mai restituie nimic. Se va plăti contribuție, declarată anterior neconstituțional. Din nou, reducere procent. Se taie procentul pentru cei care rămân peste cei 25 de ani. Se taie la reîncadrare 85%. Au fost anulaate cele 7 salarii pentru toți magistrații angajați după Revoluție (2009-1989 = 20 de ani).

# netu, brutu date 11 July 2025 14:25 -1

Îl susțin pe Hammurabi: Când Piedone (compatriotul, nu BUD SPENCER) a dorit să afișeze mecanismul de formare a prețului produselor (brut vs. net, cu evidențierea profitului), a întâmpinat o opoziție puternică, deoarece toată lumea a considerat că este important BRUTUL. Concret, un salariu de 12.000 de lei pentru un magistrat , in mână, inseamnă că are un brut de 20.000 de lei. Trebuie să se observe că plătește din munca lui 8000 de lei dări la stat. Dacă se are în vedere raportul 1 la 12 din sistemul bugetar, înseamnă că un salariu pentru munca necalificată este 1700 de lei. Salariul minim este stabilit în fiecare an la brut și este în jur de 3300-4000 de lei (depinde de domeniu). Deci, cam cât ar trebui să aibă un magistrat?

# Florin Salam date 11 July 2025 14:29 +14

Bine, bine..întra prin INM , dar ce facem când pleacă de la tribunale și curti ..sa nu mai zic de la Iccj? Știți ce vechime de judecător trebuie pt asta? Ce facem pana atunci? Pt ca nu mai subt suficienti oameni cu vechime dlla judecătorie care sa umple golurile..Deci, să tragem și mai mult pe cei care rămân..Să-i sufocam, sa-i facem sa muncească pe legile actuale pana mor..Cu salarii tăiate la jumate, și pensii oricum nu mai apuca nimeni. Oameni buni ai acestui sistem, e timpul sa ne deșteptam. Normare ds..30 ds pe luna maxim și termene dacă e cazul peste 5 ani.

# Așezarea justă a sarcinilor fiscale date 11 July 2025 14:34 +27

Un pensionar cu 3000 de lei plătește impozit în jur de 100 de lei și contribuție, potrivit proiectului zero. Un magistrat are pensie medie 20.000 de lei (admitem) și plătește 10 la sută impozit, adică 1800 de lei (de 18 ori mai mult) și se vrea să se mai plătească 10 la sută CASS, adică în total va plăti cca 3600 (de 36 de ori mai mult)de lei. Nu mai zic că la supraimpozitare se plătea de peste 50 ori mai mult. Recapitulare și concluzie: magistratul plătește dări de zeci ori mai mult când lucrează și tot la fel și la pensie. Dacă raportul la venituri în sistemul bugetar (nu vorbesc de Messi) este acceptat ca fiind 1 la 12, atunci și la pensie trebuie să fie cam la fel.

# Tomescu Olt date 11 July 2025 14:57 +11

Nu este nimeni vinovat ! Noi am pus stampila pe ei! Si acum recompensa ne taie tot! Au inceput cu elevii viitorul tarii! Dezamagitor a inceput mamdatul Nicusor! Si sincer am avut o mare incredere fiind intelectual prin compatatie cu altii! Sincer am cea mai mare regret!

# Kluivert date 11 July 2025 15:16 +9

Potrivit raportului CEPEJ Comisia Europeană pentru Eficiența Justiției (2022): Țară Dosare/judecător/an Dosare/procuror/an Observații România 700–1200+ 1500–5500+ Încărcătură excepțională, sistem subdimensionat Franța 300–400 300–500 Distribuție rațională, echipe auxiliare Germania 400–500 500–700 Sprijin administrativ consistent Italia 500–600 400–600 Activitate desfășurată în echipe Polonia 600–800 600–800 Distribuție echilibrată pe nivele Spania 400–600 400–600 Media UE 300–600 400–800

# boanca date 11 July 2025 15:16 -8

nu exista bugetari bine remunerati si atat de plangaciosi si alesi atat de bine platiti si total lipsiti de profesionalism, adevarul este undeva la mijloc, toti mananca sfinti si fata draci

# @kluivert date 11 July 2025 15:59 -207

Infractorii din CSM trebuie anchetati de indata pentru abuz in serviciu si fals intelectual. Si pentru delapidare.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 11.07.2025 – Judecatoarea fara chef, achitata. Primul refuz pentru avocatul prins de Justitiarul de Berceni (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva