DOAR DOUA PUTERI LUPTA PENTRU INDEPENDENTA JUSTITIEI – Presedintele APR Constantin Sima: “Actiunile magistratilor se datoreaza lipsei de dialog a Executivului, care are tendinta de a transforma invitatia la dialog intr un conflict social... Nu putem avea o justitie independenta cu un procuror lipsit de independenta”. Presedintele Camerei Deputatilor Florin Iordache: “Daca nu exista dialog intre asociatiile magistratilor si Ministerul Justitiei inseamna ca avem un dialog al surzilor”
Sala Mihai Viteazul a Palatului Parlamentului a gazduit joi, 6 octombrie 2016, Conferinta nationala “Independenta Justitiei si relatiile acesteia cu Parlamentul si Guvernul – factor decisiv in functionarea statului de drept”. Evenimentul a fost organizat de Asociatia Procurorilor din Romania, Fundatia Romania de Democratie prin Drept in parteneriat cu Comisia juridica, de disciplina si imunitati a Camerei Deputatilor. Conferinta a avut rolul de a gasi posibile solutii pentru criza in care se afla magistratura in prezent – criza cauzata de refuzul dialogului venit din partea Ministerului Justitiei, condus de Raluca Pruna – incercand sa adune la aceeasi masa exponenti ai celor trei puteri ale statului, Legislativa, Executiva si Judecatoreasca. De la eveniment au lipsit insa, asa cum procurorul Constantin Sima presedintele Asociatiei Procurorilor din Romania a evidentiat, chiar cei care sunt acuzati ca refuza orice dialog, respectiv reprezentantii Guvernului. De precizat ca nu este primul eveniment la care ministresa Justitiei Raluca Pruna este invitata si nu participa, desi temele sunt de real interes pentru magistrati, cat si pentru societate.
Au participat la Conferinta nationala “Independenta Justitiei si relatiile acesteia cu Parlamentul si Guvernul – factor decisiv in functionarea statului de drept” si au avut pozitii extrem de categorice fata de actuala stare a Justitiei si a evolutiei acesteia reprezentantii puterii Judecatoresti, dar si ai Parlamentului. In sala Mihai Viteazul s-au auzit punctele de vedere ale reprezentatilor celor doua Camere ale Parlamentului, respectiv presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu si presedintele Camerei Deputatilor Florin Iordache, dar si ale adjunctului Procurorului General al Romaniei, procurorul Bogdan Licu, fostului ministru al Justitiei, Rodica Stanoiu, descrisa de presedintele APR ca fiind “ministrul vinovat de independenta justitiei” si cel care “a dat cel mai complet pachet legislativ care a consacrat independenta justitiei”, fostul europarlamentar Adrian Severin, prof.univ.dr. Dieter Schlafen, fost judecator la Curtea de Apel de la Koln si expert de preaderare a Romaniei la Uniunea Europeana.
Au participat la conferinta si judecatorii Ion Popa si Viorica Costiniu de la Curtea de Apel Bucuresti, judecatoarea Madalina Afrasinie de la Tribunalul Bucuresti, precum si parlamentari membri ai Comisiei juridice a Camerei Deputatilor.
Constantin Sima: “Actiunile magistratilor se datoreaza tocmai lipsei de dialog a Executivului care si astazi lipseste de la aceasta masa”
In deschiderea conferintei presedintele APR procurorul Constantin Sima a evidentiat rolul procurorul in societate si necesitatea ca acesta sa ramana independent, intrucat doar in acest fel se poate asigura o justitie independenta: “Este un moment foarte bine ales pentru aceasta conferinta. Este adevarat, pozitionat la sfarsit de legislatura dar inainte de campania electorala si este menita sa atraga atentia atat Executivului cat si viitorului Parlament asupra elementelor cu care se confrunta nu doar justitia cat si societatea in ceea ce priveste relatia cu justitia. Actiunile magistratilor se datoreaza, in opinia mea, tocmai lipsei de dialog a Executivului care si astazi lipseste de la aceasta masa, Executiv care are tendinta de a transforma invitatia la dialog a magistratilor intr un conflict social. (...) Pozitia procurorului este o necesitate, o garantie pe care Legislativul o ofera societatii. Pozitia unui magistrat independent este o garantie pentru efectuarea corecta a urmaririi penale si nu putem avea o justitie independenta cu un procuror lipsit de independenta. Aceasta prima faza, care este urmarirea penala, trebuie desfasurata cu respectarea tuturor principiilor constitutionale."
Florin Iordache: “Initiativa legislativa ramasa numai la nivelul Ministerului Justitiei sau la nivelul Guvernului nu este cea mai buna solutie”
La randul sau, presedintele Camerei Deputatilor Florin Iordache a precizat ca singurii care pot pot genera o schimbare in justitie sunt magistratii care sunt si cei mai buni cunoscatori ai sistemului. Sigur, aceasta cu sprijinul Parlamentului, dar si al Executivului. Pe de alta parte, deputatul Florin Iordache a aratat ca nu reprezinta o solutie pentru Romania faptul ca initiativa legislativa a ramas numai la nivelul Guvernului, fara a exista un dialog real intre asociatiile profesionale ale magistratilor si Ministerul Justitiei, lucru care pune in dificultate insasi independenta justitiei:
“Din punctul meu de vedere este important sa preluam de la dumneavoastra problemele cu care se confrunta justitia pentru ca ati vazut de fiecare data cand un om politic vine si incearca sa modifice situatia in Justitie nu are destula credibilitate pentru ca se considera ca exista un interes pentru partid. De aceea dumneavoastra, care sunteti teoreticienii Dreptului, dumneavoastra care cunoasteti cel mai bine sistemul, dumneavoastra sunteti cei care veti avea niste concluzii care trebuie transpuse modificarilor legislative cand vin din partea dumneavoastra. De aceea, eu astazi am venit aici in primul rand sa ascult opinii, idei si masurile pe care dumneavoastra credeti ca ar trebui transmise noului Parlament.
In al doilea rand, eu cred ca initiativa legislativa ramasa numai la nivelul Ministerului Justitiei sau la nivelul Guvernului nu este cea mai buna solutie. Daca nu exista un dialog intre asociatiile profesionale ale magistratilor si Ministerul Justitiei inseamna ca avem un dialog al surzilor, pentru ca initiativa legislativa ramane la guvern. Guvernul, iata, nu doreste sa stea la aceeasi masa. Daca vrem sa fim independenti, daca vrem sa discutam despre independenta justitiei, trebuie sa discutam despre niste principii care trebuiesc adoptate si transpuse intr un Cod al onoarei. Daca nu in Parlament, atunci unde putem sta la aceeasi masa, ma refer Executivul, Legislativul, autoritatea judecatoreasca? Dumneavoastra, din punctul meu de vedere, trebuie sa propuneti cele mai bune solutii. (...) Trebuie sa recunosc, avem foarte multe legi care se contrazic intre ele. (…) Avem nevoie de o independenta reala a justitiei, avem nevoie de un dialog intre puteri".
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Floare de Oripilare
6 October 2016 19:40
-5
# Edelweiss
6 October 2016 19:59
-1
# Cetateanul
7 October 2016 09:44
+4
# turmentat
7 October 2016 11:50
-2
# Cetateanul
7 October 2016 14:54
+1