Domnisoara Aida Popa si “altii” - Conducerea Inaltei Curti ii ascunde pe judecatorii care au luat parte la consfatuirile cu seful DNA, Daniel Morar! Mai exista proces echitabil cand acuzarea poate avea discutii cu judecatorii in afara salii de judecata, in timp ce apararea nu?
Lumeajustitiei.ro v-a prezentat, in urma cu cateva saptamani, o informatie conform careia seful DNA, Daniel Morar, a facut mai multe vizite la Inalta Curte, unde a purtat discutii atat cu conducerea instantei supreme, adica cu judecatoarele Livia Stanciu si Rodica Aida Popa (foto) cat si cu alti judecatori. Pentru ca informatiile noastre spuneau ca judecatorii de la ICCJ care au luat parte la discutiile cu Morar au spre solutionare dosare de mare coruptie cu nume grele si ca, in timpul discutiilor, acestora li s-a sugerat sa lase deoparte propria constiinta in momentul pronuntarii deciziilor, am transmis ICCJ o adresa oficiala, cu trei intrebari simple, ale caror raspunsuri directe ar fi fost de natura sa intareasca perceptia de impartialitate asupra judecatorilor supremi. Prin raspunsul sau, insa, ICCJ nu a facut decat sa ridice mai multe suspiciuni. Precizam ca in Romania, prezumtia de independenta a instantei, precum si egalitatea de tratament a partilor dintr-un proces nu sunt garantate, acuzatii si avocatii lor (apararea) neavand voie sa ia contact cu judecatorii decat in sala de judecata, in timp ce procurorii (acuzarea) isi permit sa intre cand vor in birouri la judecatori, inainte si dupa proces. Se mai poate vorbi despre procese echitabile in aceste conditii?
Intrebarile Lumeajustitiei.ro si raspunsurile ICCJ
In data de 8 decembrie, Lumeajustitiei.ro a transmis ICCJ o adresa care continea trei intrebari, cu privire la vizitele lui Daniel Morar la conducerea ICCJ, dar si cu privire la discutiile acestuia cu anumiti judecatori supremi, care intra in dosare cu nume grele, instrumentate de DNA. Raspunsul la cele 3 intrebari a venit in data de 19 ianuarie, insa acesta nu face decat sa dea nastere la si mai multe speculatii. Va prezentam mai jos intrebarile adresate de Lumeajustitiei.ro, precum si raspunsul conducerii Inaltei Curti. Intrebarile care se ridica in urma raspunsului ICCJ este de ce refuza presedintele si vicepresedintele instantei supreme sa nominalizeze judecatorii care au luat parte la discutiile cu Morar, si, mai ales, in ce fel se mai aplica egalitatea de arme in aceste conditii?
Intrebarile puse de Lumeajustitiei.ro:
1 - “Cate vizite a facut domnul Daniel Morar, procuror sef al DNA, in ultimele 8 luni, la sediul ICCJ si in ce calitate a facut aceste vizite?
2 - Care au fost persoanele cu care Daniel Morar a discutat in timpul vizitelor la ICCJ? Care au fost subiectele de discutie atinse in cursul respectivelor intrevederi?”.
Raspunsul conducerii Inaltei Curti (vezi facsimil):
„Urmare solicitarii dumneavoastra din 8 decembrie 2011, pe baza relatiilor comunicate de presedintele si vicepresedintele ICCJ, va facem cunoscut urmatoarele: In perioada martie – decembrie 2011, la sediul instantei supreme, a avut loc cate o intalnire a presedintelui si vicepresedintelui ICCJ cu dl. Daniel Morar, in calitatea acestuia, de procuror sef al DNA, LA DISCUTII PARTICIPAND SI ALTI JUDECATORI AI ICCJ, in functie de problematica abordata. Intalnirile au avut loc in virtutea relatiilor institutionale existente intre cele doua autoritati judiciare, fiind abordate aspecte cu caracter profesional referitoare, in esenta, la necesitatea cresterii eficientei procedurilor judiciare”.
Plangerea vicepresedintelui ICCJ, Rodica Aida Popa, dupa publicarea imaginilor cu procurorii DNA in biroul judecatorului Pandrea, explicabila prin vizitele dese ale lui Morar?
Refuzul conducerii ICCJ de a face publice numele judecatorilor care au luat parte la discutiile cu seful DNA, Daniel Morar, dar si subiectele discutate in concret cu acestia, sunt de natura a arunca o anatema asupra intregului colectiv al judecatorilor de la suprema, mai ales asupra acelora care au de dat decizii in dosarele rasunatoare ale DNA-ului. Poate ca tocmai acest refuz explica reactia extrem de dura a judecatoarei Rodica Aida Popa, dupa publicarea pe Lumeajustitiei.ro a fotografiilor ce ii arata pe doi procurori ai DNA cum se fac stapani pe biroul fostului presedinte al Sectiei Penale, Anton Pandrea, aceasta facand o plangere penala la Parchetul General, insa numai pentru a afla cum a intrat Lumeajustitie.ro in posesia imaginilor si filmuletelor. Nicidecum pentru a afla ce cautau doi procurori in biroul sefului sectiei penale!
Ramane de vazut daca judecatorii care au asistat la discutiile cu Morar vor avea puterea sa pronunte deciziile pe care le considera drepte, analizand numai in conformitate cu probele si propria lor constiinta, fara sa tina cont de vreo recomandare din afara!
* Cititi aici raspunsul conducerii ICCJ catre Lumeajustitiei.ro, transmis la 19 ianuarie 2012
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Juzii au luat notite alese
22 January 2012 14:28
+8
# DOREL
23 January 2012 10:11
+1
# pompiliu bota
22 January 2012 15:48
+5
# Oare !?
23 January 2012 10:06
+1
# Magicianul
22 January 2012 16:01
+3
# nu fiti rai!
22 January 2012 16:33
+11
# noi nu suntem,ea e
22 January 2012 17:07
+5
# Miorita
22 January 2012 21:10
+2
# Mircea Platin
22 January 2012 20:17
-1
# Sora Ioana D'Arc
22 January 2012 21:37
+3
# LIA
23 January 2012 15:46
0
# Gabriel Cotabita
23 January 2012 07:17
+2
# ANCA
23 January 2012 18:32
0
# titi
24 January 2012 00:14
0
Citeza pe ANCA
# draga titi
24 January 2012 01:19
0
# ANCA
24 January 2012 11:59
0
# dreptatea
26 January 2012 20:58
0