DONATORII DE ORGANE – Notarii sunt obligati sa inscrie datele de identificare ale donatorilor si declaratiile de consimtamant ale acestora in Registrul National al Donatorilor de Organe, Tesuturi si Celule: „UNNPR a comunicat tuturor notarilor publici toate informatiile necesare... Niciun notar nu poate sa se prevaleze de necunoasterea prevederilor legale”
Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania – condusa de presedintele Dumitru Viorel Manescu (foto) – a facut marti, 4 decembrie 2018, o serie precizari privind donatorii de organe.
Astfel, UNNPR arata ca obligatia notarilor publici de a inscrie in Registrul National al Donatorilor de Organe, Tesuturi si Celule (infiintat la nivelul Ministerului Sanatatii) datele de identificare ale donatorilor si declaratiile prin care acestia consimt la donarea post-mortem, in scop terapeutic, a organelor, tesuturilor si celulelor, a fost reglementa prin Ordinul comun al Ministrului sanatatii si Ministrului justitiei nr.1158/14.12.2012, privind infiintarea Registrului National al Donatorilor de Organe, Tesuturi si Celule (RND).
In aplicarea ordinului au fost emise, de catre Ministerul Sanatatii, Normele metodologice privind functionarea RND, norme ce prevad in art.4 si obligatiile notarului public care a autentificat acest tip de declaratie. Actele normative mentionate sunt publicate in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 847/14.12.2012.
Altfel spus, niciun notar public nu poate sa se prevaleze de necunoasterea prevederilor legale privitoare la autentificarea unei declaratii prin care o persoana consimte la donarea post-mortem, in scop terapeutic, a organelor, tesuturilor si celulelor si la efectuarea formalitatilor aferente de inregistrare in RND, subliniaza Uniunea.
Iata comunicatul integral al Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania:
„Referitor la discutiile din spatiul public privind atributiile notarilor publici de a autentifica declaratiile privitoare la donarea post-mortem, in scop terapeutic, a organelor, tesuturilor si celulelor si de a inscrie declaratiile si datele de identificare ale donatorilor in Registrul National al Donatorilor de Organe, Tesuturi si Celule.
Obligatia notarilor publici de a inscrie in Registrul National al Donatorilor de Organe, Tesuturi si Celule, infiintat la nivelul Ministerului Sanatatii, datele de identificare ale donatorilor si declaratiile prin care acestia consimt la donarea post-mortem, in scop terapeutic, a organelor, tesuturilor si celulelor, a fost reglementa prin Ordinul comun al Ministrului sanatatii si Ministrului justitiei nr.1158/14.12.2012, privind infiintarea Registrului National al Donatorilor de Organe, Tesuturi si Celule (R.N.D.), in aplicarea caruia s-au emis, de catre Ministerul Sanatatii, Normele metodologice privind functionarea Registrului National al Donatorilor de Organe, Tesuturi si Celule (R.N.D.), norme ce prevad in art.4 si obligatiile notarului public care a autentificat acest tip de declaratie. Actele normative mentionate sunt publicate in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 847/14.12.2012.
Normele metodologice cuprind in Anexa nr.2 modelul declaratiei autentice, iar in Anexa nr.4 modelul formularului electronic de inscriere in R.N.D, pe care notarii publici instrumentatori trebuie sa le utilizeze in cadrul acestei proceduri speciale.
Precizam ca declaratiile prin care donatorii consimt la donarea post-mortem, in scop terapeutic, a organelor, tesuturilor si celulelor sunt scutite de plata onorariului notarial, potrivit dispozitiilor art.26 alin. (1) lit. h), din Normele privind tarifele de onorarii pentru serviciile prestate de notarii publici, aprobate prin Ordinul ministrului justitiei nr. 46/C/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.
Conform art.7, alin.4, din Normele metodologice privind functionarea Registrului National al Donatorilor de Organe, Tesuturi si Celule, accesarea R.N.D. se va face numai de catre angajatii Centrului Operativ pentru Situatii de Urgenta, structura aflata in cadrul Ministerului Sanatatii, la solicitarea coordonatorilor de transplant. Din considerente ce tin de confidentialitate si de protejarea intereselor persoanelor inscrise pe listele de asteptare in vederea efectuarii transplanturilor, notarii publici nu au acces la R.N.D.
Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania a comunicat tuturor notarilor publici, prin adresa nr.3994/18.09.2013 si ulterior prin adresa nr.2215/24.04.2014, toate informatiile necesare privind autentificarea declaratiilor si obligatiile notarilor publici de a inscrie in R.N.D datele de identificare ale donatorilor si declaratiile acestora. Aspectele in discutie au constituit de asemenea obiectul unor dezbateri cu prilejul simpozioanelor de pregatire profesionala organizate de Institutul Notarial Roman.
In sensul celor precizate, apreciem ca niciun notar public nu poate sa se prevaleze de necunoasterea prevederilor legale privitoare la autentificarea unei declaratii prin care o persoana consimte la donarea post-mortem, in scop terapeutic, a organelor, tesuturilor si celulelor si la efectuarea formalitatilor aferente de inregistrare in R.N.D.”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# DODI 4 December 2018 17:06 +4