14 May 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DREPTUL LA FERICIRE - Conferinta organizata de Institutul International pentru Drepturile Omului, sub egida Universitatii Crestine "Dimitrie Cantemir", a adus in actualitate necesitatea ca dreptul la fericire sa capete o forma legala, fiind un cumul al tuturor drepturilor fundamentale ale omului

Scris de: L.J. | pdf | print

17 December 2012 16:20
Vizualizari: 4893

 

In aula Universitatii Crestine "Dimitrie Cantemir" a avut loc, la finele saptamanii trecute, deschiderea lucrarilor unui eveniment de exceptie: a III-a editie a Conferintei Internationale SEMNIFICATII FILOSOFICE SI POLITICO-JURIDICE ALE DREPTULUI LA FERICIRE IN SOCIETATEA CONTEMPORANA, denumita generic si Conferinta Internationala „Dreptul la fericire”, organizata de Institutul International pentru Drepturile Omului, sub egida Universitatii Crestine ”Dimitrie Cantemir” - condusa de rectorul prof. univ. dr. Corina Dumitrescu (foto), membru in CSM din partea societatii civile, si Institutul National pentru Drepturile Omului. A pune in dezbatere dreptul la fericire, menirea omului de a fi fericit presupune curaj, dar si viziune umanista intr-o societate cum este cea romaneasca, macinata de convulsii politice, invrajbire intre clasele sociale, coruptie si nivel de trai scazut. Cu atat mai mult, insa, abordarea acestei teme vechi de secole si, totusi, atat de prezenta ca nevoie si obiectiv general al omului, este de bun augur, mai ales ca in cadrul conferintei, participantii - personalitati din Romania si din strainatate - au subliniat importanta sustinerii din partea statului a acestui drept la fericire, ca o suma a tuturor drepturilor fundamentale ale omului.


Fara ajutorul comunitatii, copiii nu pot fi fericiti

Prezenta la aceasta conferinta, Filomena Maggino, presedinte ISQLS (International Society for Quality of Life Studies) - Universitatea din Florenta, Italia a explicat auditorilor de ce este nevoie de o bunastare a societatii, subliniind ca pentru a tinde spre fericirea fiecarui cetatean presupune a avea un sistem democratic, transparent si cu un sistem educational adecvat, o dezvoltare culturala cae sa fie pregatita sa sustina cercetarea. La randul sau, reputatul academician Razvan Theodorescu a abordat tema fericirii ca "stare superioara spirituala" si "tel al sufletului si al spiritului". Bruce Adamson, expert independent la Comisai Europeana, judecator la Tribunalul pentru copii din Edinburg, a vorbit auditoriului despre protectia copiilor si fericirea lor ca fiind unul dintre cele mai importante obiective la nivel international, concluzionand ca "fara familie, fara ajutorul comunitatii, copiii nu pot fi fericiti", iar pentru a realiza acest obiectiv este nevoie de planuri nationale si prioritati legate de dreptul la fericire. Invitat la conferinta, prof. universitar Catalin Zamfir de la Facultatea de Sociologie a Universitatii Bucuresti a avut o alocutiune remarcabila, evidentiind necesitatea "ca fericirea sa imbrace si o forma legala", in sensul ca legea sa dea o forma dreptului la fericire. Prof. univ. Catalin Zamfir a aratat ca in actuala conjunctura "teoria moderna a fericirii, oricum am lua-o, este foarte palida!", si a mentionat ca in modernitate omul s-a trezit "inconjurat de o masa de gunoaie si de un mediu social degradat", astfel ca aparut un nou concept, conceptul de calitate a vietii. Expert in psihologie, prof. univ. Zamfir a aratat ca fericirea, spre deosebire de satisfactie, nu are grade de masurare, nu are grade intermediare, ea este "o stare de exceptie" si a incheiat prin a sublinia: "Sa spera ca politica sociala isi va propune sa creeze evenimente care genereaza fericirea (...) Statul nu va fi responsabil ca unii nu reusesc sa atinga fericirea . Sau poate gresesc eu?"

Rectorul Corina Dumitrescu despre indrumarea guvernelor pe calea cea buna!

O alocutiune de exceptie a fost cea a rectorului Universitatii Crestine "Dimitrie Cantemir", Corina Dumitrescu, reprezentant al societatii civile in CSM. Prof. univ. Corina Dumitrescu a vorbit despre conceptele consacrate privitoare la existenta si fericire, punctand si aportul celorlalti antevorbitori. "Ma simt mai sigura acum cand am aflat ultimele preocupari pentru a asigura situatiile premisa necesare starii de fericire prin activitatea celor care se ocupa, in cadrul Institutului International pentru Calitatea Vietii condus de doamna Maggino, tocmai pentru a asigura acele repere necesare, tocmai pentru a indruma guvernele pe calea cea buna (...) ma simt mult mai stabila si mult mai sigura pe ceea ce va fi pentru fiecare dintre noi conceptul de fericire imbogatit dupa aceasta conferinta (...)", a sustinut rectorul Corina Dumitrescu. Aducand in discutie lucrarea "Arta de a fi fericit" a lui Schopenhauer si cele 50 de reguli de viata ce ar putea ajuta pe oricine sa ajunga la fericire, rectorul Corina Dumitrescu a concluzionat, insa, ca "lait-motivul acestei lucrari ne spune ca elitele se lupta cu plictiseala, poporul se lupta cu mizeria, fericita clasa de mijloc".

* Urmariti aici discursul rectorului Universitatii Crestine "Dimitrie Cantemir", Corina Dumitrescu


Comentarii

# dex date 17 December 2012 17:04 -1

un foarte interesant subiect. sa dea Domnul sa fim toti fericiti.

# XX date 17 December 2012 18:36 +5

astept sa vad pe cineva dat in judecata ptr incalcarea acestui drept. cucoana bate cimpii fara nici o gratie.

# www.unbr.eu date 17 December 2012 19:53 0

www.unbr.eu UNIUNEA NATIONALA A BAROURILOR DIN ROMANIA (sediul Academiei) doreste tuturor utilizatorilor luju.ro LA MULTI ANI FERICITI! www.unbr.eu www.unbr.org

# un nene date 17 December 2012 21:53 +3

Fericirea este o stare interioara a fiecarui individ. Sunt curios daca distinsa doamna a mai citit si vreo alta carte in afara celei a lui Schopenhauer "pomenita" in a"alocutiunea de exceptie". De ex. de piramida lui Maslow a auzit? Asa-zisa fericire presupusa de insi preocupati de "dreptul la fericire" ar trebui sa difere de la un palier la altul, nu? Cred ca o imbratisare sincera din partea unei persoane dragi, careia i-a facut o bucurie (chiar fara sa-i dea ceva), il face fericit si pe cersetor si pe imparat. Eu zic sa-i lasam pe psihologi sa lamureasca problema fericirii si juristii sa se ocupe de chestiunile care privesc relatiile dintre oameni, adica exterioare individului.

# goe date 17 December 2012 22:01 +1

de la platon ncoace o gramada de savanti s-au ocupat de dreptul la fericire. e una individuala, si alta de tip social. mai cititi baieti!

# hihi date 17 December 2012 22:27 +2

io vad lucrurile intr-un mod, asa, mai pamantesc  :lol: si cred ca tanti are nevoie de o injectie. sigur ce de serotonina.  :D parol. in rest, sa aveti grija baieti, cand subiectii dumneavoastra o mai iau pe aratura ;-)

# ciocolată amăruie date 17 December 2012 22:55 -1

în porție dublă,o pisică și ...dragoste cât cuprinde-asta e o rețeta pământeana pentru fericirea personală

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 14.05.2025 – Radiografia Sistemului care s-a pus in spatele lui Nicusor Dan (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva