DUBLU STANDARD PENTRU ROMANIA – Suveranitatea Romaniei, pusa in pericol de la Bruxelles. Comisarul european pentru Justitie Vera Jourova recunoaste ca organismele europene nu au dreptul de a imixtiona in activitatea de legiferare a unui stat: "Comisia reaminteste faptul ca nu detine competente generale de a interveni in functionarea sistemelor judiciare ale statelor membre. Comisia incurajeaza statele membre sa imbunatateasca eficacitatea sistemelor nationale de justitie"
Vera Jourova, comisarul european pentru Justitie din cadrul Comisiei Europene recunoaste ca organismele europene nu au dreptul de a interveni in treburile interne ale Romaniei, de a-si da cu parerea cu privire la parcursul legislativ al unor legi si nici sa intervina in modul in care functioneaza sistemul judiciar din tara noastra. Mentiunile de mai sus au fost facute de comisarul european pentru Justitie Vera Jourova (foto 1 centru alaturi de miliardarul George Soros) in cadrul unor raspunsuri acordate de aceasta unor interpelari formulate de europarlamentarul Maria Grapini, al caror continut in publicam in cuprinsul articolului.
Afirmatiile Verei Jourova sunt extrem de clarificatoare intrucat vin sa arate ca institutia condusa de presedintele Jean Claude Juncker (foto 2 stanga) si prim-vicepresedintele CE Frans Timmermans (foto 2 dreapta) "nu detine competente generale de a interveni in functionarea sistemelor judiciare ale statelor membre", ba mai mult "incurajeaza statele membre sa imbunatateasca eficacitatea sistemelor nationale de justitie".
Problema apare acolo unde pozitia exprimata de Vera Jourova in cadrul unor corespondente cu un europarlamentar roman este radical opusa de cea a presedintelui si prim-vicepresedintelui CE, care au avut in ultima perioada, fara menajamente, luari de pozitii critice la adresa activitatilor desfasurate de autoritatile din Romania, dar chiar si fata de atitudinea pe care aceasta a avut-o in cadrul Dezbaterii "Amenintari la adresa statului de drept prin reforma sistemului justitiei din Romania" din 7 februarie 2018, desfasurata la Strasbourg in Parlamentul European.
Suntem siguri ca pozitia exprimata in corespondenta cu europarlamentarul Maria Grapini reprezinta atitudinea pe care reprezentatii Comisiei Europene o au in mod public fata de autoritatile altor state europene, care nu s-au confruntat cu astfel de interventii in activitatea interna din partea lui Jourova, Juncker sau Timmermans, asa cum avem convingerea ca in oricare alt stat ar fi incercat o abordare precum cea manifestata fata de Romania ar fi fost imediat criticati pentru imixtionarea lor. Din pacate, Statul roman a devenit tinta unor imixtiuni care tind sa se transforme intr-un atentat la suveranitatea Romaniei, fata de care europarlamentarii romanii, presedintele tarii si sefii celor doua camere se impune sa reactioneze.
Iata intrebarile europarlamentarului Maria Grapini adresate comisarului european Vera Jourova si raspunsurile acesteia din urma:
4 septembrie 2017
Intrebare cu solicitare de raspuns scris adresata Comisiei – Art. 130 din Regulamentul de procedura - Maria Grapini.
Subiect: Raspunderea magistratilor si masura de numire a procurorilor
"Functionarea justitiei respectand separarea puterilor in stat este pilonul principal al democratiei.
Cazurile frecvente de incalcare a drepturilor omului, in multe dintre statele membre, fac victime in randul cetatenilor si aduc pierderi financiare bugetelor statelor, prin platile de la buget ale pagubelor si daunelor aduse cetatenilor, stabilitate prin deciziile CEDO.
Ce poate sa faca comisia si care sunt recomandarile pentru statele membrei privind raspunderea magistratilor si stabilirea celei mai corecte masuri de numire a procurorilor la conducerea institutiilor specifice (Directia Nationala Anticoruptie, procuror sef)?"
8 noiembrie 2017
Raspuns dat de dna Jourova in numele Comisiei
"Comisia reaminteste ca separarea puterilor in stat si independenta autoritatilor judecatoresti reprezinta elemente esentiale ale statului de drept si se numara printre valorile pe care se intemeiaza Uniunea.
Comisia nu are in vedere actiuni la nivelul UE privind responsabilizarea magistratilor. Curtea Europeana a Drepturilor Omului si Consiliul Europei au definit standardele europene in acest domeniu. In general, si avand in vedere jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului, dispozitiile privind raspunderea penala a judecatorilor ar trebui interpretate in asa fel incat judecatorii sa fie protejati impotriva imixtiunilor arbitrare in activitatea lor. Comisia reaminteste ca Recomandarea (2010)12 a Consiliului Europei abordeaza chestiunea raspunderii judecatorilor, precizand, in special, ca interpretarea legii, aprecierea faptelor si evaluarea probelor, efectuate de judecatori pentru a solutiona cauzele, nu ar trebui sa antreneze raspunderea civila sau disciplinara, decat daca, in urma unei evaluari concrete a cauzelor respective, se dovedeste vinovatia individuala, iar eroarea este cauzata de reaua intentie sau de o neglijenta grava. In opinia consecventa a Comisiei de la Venetia, faptul ca decizia unui judecator a fost anulata de o instanta superioara nu inseamna neaparat ca judecatorul respectiv nu a actionat in mod competent sau profesional si a utiliza anularea unei decizii a unei instante de rang inferior de catre o instanta de rang superior ca motiv in sine de stabilire a nelegalitatii deciziei respective nu este o practica conforma cu standardele europene.
In ceea ce priveste procedurile aplicate in Romania pentru numiri in posturi de procurori de rang inalt, Comisia face trimitere la raportul sau din ianuarie 2017 din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare."
30 noiembrie 2016
Intrebare cu solicitare de raspuns scris adresata Comisiei – Art. 130 din Regulamentul de procedura - Maria Grapini.
Subiect: Raspunderea unitara a magistratilor
"In multe state membre ale UE nu exista o legislatie specifica privind raspunderea magistratilor, motiv pentru care multe tari pierd procese in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului. Cetatenii, ale caror drepturi sunt frecvent incalcate de catre magistrati, in special drepturile fundamentale la aparare sau dreptul la un proces echitabil, introduc actiuni pe care le si castiga, la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Drept urmare, statele trebuie sa plateasca sume foarte mari de bani, cu titlu de sanctiuni si despagubiri, din banii publici, iar cetatenii sufera umilinte si le este afectata sanatatea.
Avand in vedere cele expuse mai sus, are Comisia in vedere o armonizare la nivelul Uniunii a legislatiei privind raspunderea magistratilor?"
9 februarie 2017
Raspuns dat de dna Jourova in numele Comisiei
"Principiul raspunderii unui stat membru pentru prejudicii cauzate particularilor prin incalcari ale dreptului Uniunii pentru care statul este responsabil este inerent sistemului tratatului. Principiul se aplica indiferent de autoritatea din statul membru a carei actiune sau omisiune a fost la originea incalcarii. Acesta se aplica inclusiv atunci cand presupusa incalcare decurge dintr-o hotarare a unei instante de ultim grad, daca norma de drept a Uniunii incalcata are ca obiect conferire de drepturi particularilor, incalcarea este suficient de grava si exista un raport de cauzalitate directa intre incalcare si pierderea sau prejudiciului suferit de parti vatamate.
Comisia nu are in vedere actiuni la nivelul UE in vederea armonizarii legislatiei privind raspunderea magistratilor. Comisia reaminteste faptul ca nu detine competente generale de a interveni in functionarea sistemelor judiciare ale statelor membre. De asemenea, Comisia reaminteste faptul ca Recomandarea (2010)12 a Consiliului Europei abordeaza aspecte legate de raspunderea judecatorilor, stipuland, in special faptul ca interpretarea legii, aprecierea faptelor si evaluarea probelor realizate de judecatori pentru solutionarea cauzelor nu ar trebui sa antreneze raspunderea civila sau disciplinara, cu exceptia cazurilor de rea-credinta si grava neglijenta.
In sfarsit, Comisia incurajeaza statele membre sa imbunatateasca eficacitatea sistemelor nationale de justitie, inclusiv in contextul semestrului european."
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Imbunatatiti justitia sa fim penalodemocratie . 25 February 2018 13:13 -16
# Capac 25 February 2018 15:45 +10
# Maria 26 February 2018 13:47 0
# UNUL DIN LUMEA CEA MARE 25 February 2018 13:42 +6
# unul din lumea cea mare 25 February 2018 13:56 +2
# Edelweiss - Team Viewer de Bukowina 25 February 2018 14:47 +4
# unul din lumea cea mare 25 February 2018 16:45 +6
# Edelweiss - Rarinc de Bukowina 25 February 2018 17:12 +5
# Edelweiss - Iconomist de Bukowina 25 February 2018 15:00 +6
# cozma ioan 25 February 2018 16:53 +4
# Pintea 25 February 2018 19:46 +4
# Băran Gheorghe 25 February 2018 20:45 +5
# Gilu 25 February 2018 21:00 +2
# Teo 26 February 2018 13:51 +1
# Popescu 26 February 2018 16:16 +3
# Ask 26 February 2018 16:18 +1