14 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DUPA CE NE-AM VANDUT TARA NI SE RIDICA MCV-UL – Raport mincinos favorabil regimului Iohannis in care se lauda Legile Justitiei prin care s-a dat liber la nerespectarea deciziilor CCR si lupta impotriva coruptiei care lipseste cu desavarsire: “Printre reformele importante se numara legile justitiei adoptate recent... Au continuat sa se inregistreze rezultate pozitive in materie de eficacitate a investigarii si a sanctionarii coruptiei la nivel inalt” (Raportul)

Scris de: George TARATA | pdf | print

22 November 2022 18:21
Vizualizari: 5360

Dupa ce ne-am vandut tara si politicienii care ne conduc au facut sluj in fata birocratilor de la Bruxelles care au dicatat pana si ce legi trebuie sa adoptam, Romania a scapat in sfarsit de infamul Mecanism de Cooperare si Verificare (MCV). Comisia Europeana a anuntat marti, 22 noiembrie 2022, ridicarea MCV.


 

Raportul, unul in care se ridica in slavi practic regimul Iohannis, este insa cat se poate de mincinos. Spre exemplu, ultimul raport MCV pentru Romania lauda lupta impotriva coruptiei la nivel inalt, desi aceasta nu exista in realitate. De asemenea, in acelasi raport, este ridicata in slavi Agentia Nationala de Integritate (ANI), chiar daca activitatea acesteia este fantomatica si se limiteaza la functionari din linia a doua.

Pe de alta parte, raportul MCV contine trimiteri total neobisnuite la viitorul CSM despre care se afirma ca va putea sa asigure transparenta acestei institutii sau la noua conducere a Inspectiei Judiciare care va avea grija ca cercetarile disciplinare sa se deruleze in conformitate cu jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE). Evident, sunt laudate si noile Legi ale Justitiei prin care s-a dat liber la nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale, Comisia Europeana precizand ca Lergile Justitiei vor fi evaluate in cadrul PNRR.


Iata comunicatul Comisiei Europene, raportul MCV fiind atasat la finalul articolului:


“Astazi, 22 noiembrie, Comisia Europeana a adoptat cel mai recent raport privind masurile luate de Romania pentru a-si indeplini angajamentele privind reforma sistemului judiciar si combaterea coruptiei in cadrul mecanismului de cooperare si de verificare (MCV).

Raportul trece in revista progresele inregistrate in ceea ce priveste recomandarile restante si indeplinirea obiectivelor de referinta (benchmarks) ale MCV de la raportul MCV din iunie 2021. Raportul constata cu satisfactie eforturile semnificative depuse de Romania in vederea implementarii acestor recomandari prin noi acte legislative, politici si instrumente menite sa consolideze sistemul judiciar si combaterea coruptiei.

Comisia concluzioneaza ca Romania a inregistrat progrese suficiente in ceea ce priveste indeplinirea angajamentelor pe care si le-a asumat in cadrul MCV la momentul aderarii sale la UE si ca toate obiectivele de referinta pot fi inchise in mod satisfacator. Evaluarea tine totodata seama de evolutia situatiei statului de drept in UE si, in special, de implicarea deplina a Romaniei in ciclul raportului privind statul de drept.

De acum inainte, Comisia nu va mai monitoriza si nu va mai raporta cu privire la Romania in cadrul MCV, insa monitorizarea va continua in cadrul ciclului anual privind statul de drept. Raportarea va fi consolidata in Raportul anual al Comisiei privind statul de drept, la fel ca in cazul tuturor statelor membre.


Progresele inregistrate in ceea ce priveste reforma sistemului judiciar si combaterea coruptiei


Printre reformele importante se numara legile justitiei adoptate recent si o noua strategie pentru dezvoltarea sistemului judiciar. De asemenea, Comisia ia act de angajamentul Romaniei de a tine seama in cea mai mare masura de avizul Comisiei de la Venetia cu privire la legile justitiei si la alte aspecte, mai generale, in eventualitatea in care ar fi necesare actiuni suplimentare.

In ceea ce priveste combaterea coruptiei, institutiile de stat isi unesc fortele pentru a pune in aplicare o noua strategie nationala anticoruptie, iar pe parcursul anului 2021 si in 2022 au continuat sa se inregistreze rezultate pozitive in materie de eficacitate a investigarii si a sanctionarii coruptiei la nivel inalt. Parlamentul a imbunatatit procedura de ridicare a imunitatii politice, iar institutiile romane responsabile cu aplicarea normelor privind integritatea si conflictele de interese, precum si cu gestionarea si recuperarea activelor provenite din savarsirea de infractiuni au functionat in mod eficace.

In fine, Romania inregistreaza progrese rapide in ceea ce priveste revizuirea codurilor sale penale, precum si consolidarea cadrului sau de integritate. Finalizarea acestor reforme importante reprezinta, de asemenea, jaloane in cadrul Planului de redresare si rezilienta al Romaniei, iar Comisia va continua sa coopereze cu Romania in vederea realizarii cu succes a acestora, in concordanta cu legislatia UE si cu standardele internationale anticoruptie.

Este important ca Romania sa continue sa lucreze in mod consecvent la transpunerea in acte legislative concrete a angajamentelor restante specificate in raport si la continuarea punerii in aplicare a acestora, in cadrul ciclului anual al raportului privind statul de drept si cu sprijinul altor elemente ale setului de instrumente al UE privind statul de drept.


Etapele urmatoare


Punerea in aplicare efectiva a angajamentelor Romaniei si continuarea ritmului pozitiv al reformelor vor asigura faptul ca progresele inregistrate sunt durabile si ireversibile, permitand incheierea cu succes a MCV. Inainte de a lua o decizie finala, Comisia va tine seama de observatiile Consiliului, precum si de cele ale Parlamentului European. Comisia va reveni asupra acestei chestiuni atat in cazul Bulgariei, cat si al Romaniei in lunile urmatoare.

Ciclul anual al raportului privind statul de drept va permite Comisiei sa monitorizeze implementarea multora dintre reformele convenite, precum noul regim in urma desfiintarii Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie; functionarea Inspectiei Judiciare; resursele umane din sistemul judiciar; executarea hotararilor judecatoresti de catre administratia publica; impactul viitoarei revizuiri a legislatiei penale asupra eficacitatii luptei impotriva coruptiei, precum si evolutia cadrului de integritate si aplicarea acestuia, inclusiv de catre Parlament.

Acestea vor face parte din monitorizarea sistemului de justitie si a combaterii coruptiei, doi dintre pilonii principali ai rapoartelor. Unele dintre aceste aspecte au facut deja obiectul unor recomandari in ultimul raport privind statul de drept si, la fel ca in cazul tuturor statelor membre, vor face parte din procesul de monitorizare intreprins de Comisie in urma recomandarilor.

Obiectivele Romaniei in cadrul Mecanismului de redresare si rezilienta si alte oportunitati de asistenta in cadrul altor programe relevante ale UE, in special, vor contribui, de asemenea, la asigurarea faptului ca reformele in curs, precum cele privind codurile penale, vor elimina lacunele existente in legislatie si vor consolida eficacitatea luptei impotriva coruptiei”.


* Cititi aici Raportul MCV din 2022

Comentarii

# George date 22 November 2022 19:11 +171

România va fi monitorizată în continuare, cu privire la: noul regim de după desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție; funcționarea Inspecției Judiciare; alocarea resurselor umane în sistemul judiciar; punerea în aplicare a hotărârilor judecătorești de către administrația publică; impactul viitoarei revizuiri a legislației penale asupra eficienței luptei împotriva corupției; evoluția cadrului de integritate și aplicarea acestuia, inclusiv de către Parlament. Raportul privind statul de drept și PNRR sunt poate mai dure decât MCV pentru că vin cu condiții financiare. Nerespectarea angajamentelor aduce riscul pierderii unor bani.

# santinela date 23 November 2022 07:38 +226

Nu am crezut,nici picat cu ceara,ca parlamentarii liberali si pesedisti,TOTI,sa fie atit de slugi ordinare si sa voteze ca berbecii,la unison,fara a cricni,idioatele legi ale justitiei.Adica sa te supui imbecililor de la Bruxeles neconditionat si mai ales lui Iohannis,Predoiu,Ciuca si Ciolacu ? Zamfir, Cristescu,Fenechiu,Cazanciuc,si alti papagali care apareti la TV si faceti pe criticii sa va fie rusine ! Numai vorbele de voi iar cind apare situatia de a zice ceva pupati dosurile sefilor fara nici o jena.

# Nicolescu date 23 November 2022 08:09 +13

În 1997, la summit-ul NATO de la Madrid, Statele Unite și Marea Britanie s-au opus clar aderării României, care la acea vreme avusese sprijinul Franței. Apoi, în 1999, când NATO a decis să intervină în Iugoslavia pentru a pune punct Războiului din Kosovo, România a decis să pună la dispoziţie spaţiul aerian pentru survolul avioanelor Alianței și să interzică accesul forțelor aeriene rusești. Constantinescu i-ar fi promis lui Iliescu, președintele de atunci al PSD, într-o convorbire între patru ochi, că nu mai candidează pentru un mandat, în schimbul abținerii PSD de la votul în care li se permitea forțelor Aliate să folosească spațiul românesc aerian. Următorul moment cheie a fost generat de atacul din 11.09. 2001, în urma căruia România s-a alăturat, sub guvernarea PSD, coaliției pe care au format-o Statele Unite în conflictele din Irak și Afganistan. Acești doi pași au fost esențiali pentru invitația primită de România la Praga în 2002, unde NATO a decis primirea țării înAlianța

# Nicolescu date 23 November 2022 08:27 +56

Datorita razboiului din Ucraina, ceva similar cu NATO s-a intamplat / se va intampla cu MCV / Schengen. Johannis nu are niciun merit oricat incearca el sa se bage in seama. PNRR va fi un bat usturator. De exemplu, in cazul Ungariei, UE a blocat fondurile PNRR din cauza preocupărilor legate de corupția generalizată în timpul guvernării de 12 ani a lui Orban. În acest timp, el și-a extins influența asupra a tot ceea ce se întâmplă, de la mass-media, la tribunale și școli. Rata inflației din România se situează peste media UE, dar este mai mica comparativ cu cea a Ungariei ( peste 20%).

# VIKY date 23 November 2022 09:01 +264

Nu mai există Romania! Ce să mai monitorizeze, pe străini?. V-au vândut inclusiv pe voi, nu numai țara. Vă meritați soarta. Ați hibernat zeci de ani, acum vă va trezi frigul, foamea și bolile. Când a fost cald, când ati avut ce mânca și când ați fost bine nu v-ați revoltat. Acum e prea târziu pentru voi. Niște minți bolnave v-au pecetluit soarta. "Să trăiți bine" , vorba unui gu-noi în viață.

# W date 23 November 2022 09:38 +161

Asaltul asupra Justiției nu mai e politic pentru că politicienii și-au făcut deja treaba cu CCR care a distrus legislația și instituțiile. Asaltul asupra Justiției este acum unul din interiorul sistemului, din partea unui pol de putere creat în complicitate cu politicul, pol care și-a construit prin noile legi ale Justiției o putere totală prin care va controla întreg sistemul piramidal feudalizat. Actuala majoritate din CSM s-a asigurat că va controla viitoarea majoritate din secția de judecători, care va intra în mandat anul viitor. Aceeași majoritate s-a asigurat de feudalizarea sistemului prin amendamentele aduse proiectelor inițiale ale Legilor Justiției. Președinții de instanțe au devenit Dumnezei, mai ales cei ai Curților de Apel, își numesc aproape integral colegiile de conducere, pun judecătorii în ce secție vor.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.07.2024 – Zeci de procurori vor sa devina si sa ramana sefi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva