15 May 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Dupa CEDO, Avocatul Poporului recunoaste: „Neproducerea unor vaccinuri la Cantacuzino reprezinta o incalcare grava a dreptului fundamental la sanatate si afecteaza siguranta nationala a Romaniei”

Scris de: L.J. | pdf | print

17 April 2012 18:21
Vizualizari: 3806

Dupa ce Curtea Europeana a Drepturilor Omului a condamnat Romania in cauza Stefan Panaitescu, pentru incalcarea dreptului la viata, Avocatul Poporului a ajuns la concluzia ca neproducerea unor vaccinuri, la Institutul Cantacuzino, este o incalcare grava a dreptului fundamental la sanatate si afecteaza si siguranta nationala a Romaniei intr-o anumita masura. Avocatul Poporului a lansat aceste afirmatii in urma unei anchete pe care o desfasoara, de cateva luni, pe subiectul Institutului Cantacuzino, care, din cauza lipsei fondurilor si a anumitor autorizatii, a ajuns sa fie aproape falimentar. De asemenea, institutia Avocatului Poporului a criticat conducerea Institutului pentru lipsa de colaborare in efectuarea anchetei, dar si Ministerul Sanatatii, pentru ca, desi cunoaste de luni de zile situatia dezastruoasa de la Cantacuzino, si stie exact care sunt riscurile acesteia pentru sanatatea populatiei, nu ia nicio masura.



Avocatul Poporului atrage atentia asupra pericolului izbucnirii de epidemii care nu vor putea fi tratate fara vaccinurile de la Cantacuzino

Conform unui comunicat remis presei, marti, Avocatul Poporului a mentionat ca: "De mai multe luni de zile in cadrul institutiei Avocatul Poporului se desfasoara o ancheta proprie referitoare la neproducerea unor vaccinuri (stafilococic D - in dilutii - produs original romanesc, folosit in tratamentul infectiilor stafilococice, antigripal, antituberculos, polidin, cantastim, antidifterie, antitetanic), de catre Institutul Cantacuzino, ceea ce in opinia noastra reprezinta o incalcare grava a dreptului fundamental la sanatate, prevazut de art. 34 din Constitutie si o afectare intr-o anumita masura a sigurantei nationale a Romaniei". Conform aceluiasi comunicat, neproducerea acestor vaccinuri ar putea avea ca efect cresterea pericolului producerii unor epidemii ale caror efecte nu pot fi inlaturate cate vreme vaccinurile nu exista pe piata. "Ceea ce pare grav este faptul ca Institutul Cantacuzino ar fi beneficiat de fonduri care puteau fi utilizate pentru dezvoltarea procedurilor de producere a vaccinurilor", a precizat AP.

Institutul Cantacuzino a refuzat sa ajute Avocatul Poporului in ancheta sa. Ministerul Sanatatii nu a facut nimic pentru a asigura functionarea Institutului. Vaccinurile urmeaza sa fie achizitionate de pe piata libera, cu costuri mult mai mari pentru bugetul statului

Desi institutia Avocatului Poporului a solicitat conducerii Institutului Cantacuzino, de mai multe saptamani, mai multe documente, nimeni nu a dat niciun raspuns. Mai mult, cei de la Avocatul Poporului au precizat ca nici Ministerul Sanatatii nu a oferit sprijin real institutiei care desfasura aceasta ancheta. Ministrul Sanatatii, Ladislau Ritli, a avut o intalnire, in luna februarie, cu cei de la Avocatul Poporului, insa, in urma acesteia, nu s-a luat nicio masura pentru redresarea activitatii institutului, desi “situatia vaccinurilor s-a agravat continuu". "Mai mult, peste lipsa vaccinurilor enumerate odata cu venirea primaverii a aparut necesitatea vaccinului antiviperin care nu se mai produce nici el. Ca urmare, cu costuri foarte mari, vaccinurile care nu se mai produc trebuie sa fie achizitionate de pe piata libera sau/si externa. Consecintele asupra bugetului sunt si vor fi evident negative", a subliniat Avocatul Poporului.

Ritli a dat-o cotita si a promis ca lucrurile se vor redresa la Cantacuzino. Pana acum, nu s-a intamplat nimic!

Avocatul Poporului a cerut Ministerului Sanatatii sa ia masuri si sa ii sanctioneze pe cei care aveau in atributii sa se ocupe de indeplinirea, de catre Institut, a conditiilor impuse de UE pentru functionare si producere de vaccinuri. "Credem ca este necesar ca Ministerul Sanatatii sa ia masurile de rigoare cat mai urgent, iar intre acestea ar trebui sa se regaseasca si imbunatatirea managementului Institutului Cantacuzino. Aceasta atitudine a Ministerului Sanatatii este necesara si fata de situatia sociala din interiorul Institutului Cantacuzino", se precizeaza in comunicatul transmis presei de Avocatul Poporului. In 11 aprilie 2012, ministrul Sanatatii, Ladislau Ritli a precizat ca situatia de la Institutul Cantacuzino va fi rezolvata “in cateva zile”, a promis ca nimeni nu incearca inchiderea Institutului, si-a exprimat speranta ca se va gasi “formula potrivita” pentru redresarea Institutului si cam atat.

La randul sau, sindicatul Institutului Cantacuzino a cerut demiterea directorului Radu Dorel Lucian, pentru ca acesta ar refuza sa faca achizitii, si pentru ca s-au inchis toate liniile de productie fiole. Conducerea sindicatului a transmis presei un memoriu in care arata ca directorul mai sus mentionat a fost repus in functie la 15 septembrie 2011, prin ordin al ministrului Sanatatii, dupa ce, in 2009, a fost inlocuit de la conducerea institutiei, pentru management defecutos. Cu alte cuvinte, conducerea Ministerului Sanatatii stia exact cam cat de capabil va fi Dorel Lucian in acest post, inca din 2009! Potrivit memoriului transmis de sindicalisti: "Radu Dorel Lucian a mai fost director general in perioada 2005-2009, fiind inlocuit la sfarsitul mandatului pentru management defectuos, ca urmare a memoriilor sindicatului TESA-IC. In primul mandat, au inceput sa se desfiinteze ariile de productie, fara ca membrii comitetului de directie sa aduca obiectii sau solutii alternative”. De asemenea, directorul mai este acuzat ca nu-si indeplineste obligatiile si nu-si asuma responsabilitatile pe care le implica functia, adica nu asigura conditiile corespunzatoare de lucru pentru salariati, nu semneaza documentele necesare achizitionarii materiei prime, a reactivilor de diagnostic, materiale pentru ambalare etc.

Directorul Radu Dorel a demisionat! Acesta a fost inlocuit cu Radu Iordachel, un fost director al Institutului, demis de Cseke Attila

Directorul interimar al institutiei, Radu Dorel Lucian, si-a dat demisia, dupa multe solicitari in acest sens ale sindicatelor. Numai ca acesta a fost inlocuit cu Radu Iordachel, un fost director de la Cantacuzino, demis de Cseke Attila.

Comentarii

# CI date 17 April 2012 21:31 +2

E o tragedie! Groaznic! Se doreşte dispariţia institutului. Îmi închipui ce interese sunt. Pentru halul în care a ajuns Institutul Cantacuzino ar trebui să dispară nu doar ministrul sănătăţii, ci chiar Guvernul. Băi, nu mai avem vaccinuri! Cantastim, Polidin etc...Inadmisibil! Facem săli de sport la ţară, dar nu susţinem institutul. Merită declanşată o campanie de presă...

# gazo date 18 April 2012 08:57 0

Este o prostie ce spune avocatul poporului. Ce legatura are dreptul la viata cu vanzatorul de medicamente sau vaccinuri? Se incearca nationalizarea, monopolul asupra productiei de medicamente. Toate aceste activitati trebuie sa fie private, nu publice. Statul este cel mai prost gestionar de afaceri posibil. STATUL NU trebuie sa faca afaceri. Se genereaza doar coruptie si hotie. Asa si cu "institutele" care de fapt sunt fabrici si uzine comerciale.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 14.05.2025 – Radiografia Sistemului care s-a pus in spatele lui Nicusor Dan (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva