13 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

EXCLUSIV – Avocatul Daniel Ionascu individualizeaza vinovatiile in cazul mortii lui Bogdan Gigina: responsabilul din Brigada Rutiera, ministrul Gabriel Oprea si administratorii firmei de gaze. Av. Ionascu: “Domnul ministru Gabriel Oprea era varful ierarhiei de la care porneau ordinele... in mod evident suntem in fata infractiunii de omor din culpa, chiar daca stai pe bancheta din spate... Sunt cercetari si in raport cu vinovatia altor persoane"

Scris de: L.J. | pdf | print

3 October 2016 13:25
Vizualizari: 10539

Avocatul Daniel Ionascu (foto) din Baroul Bucuresti este avocatul familiei defunctului politist Bogdan Gigina, decedat intr-un accident de motocicleta in 20 octombrie 2015, in timp ce deschidea drumul ca antemergator pentru coloana fostului ministru de Interne Gabriel Oprea. A trecut un an de la moartea politistului si totusi nu avem niciun responsabil identificat pentru moartea tanarului politist. S-au nascut o gramada de variante si chiar legende. Unii chiar au acuzat dosarul de politizare excesiva din partea DNA atunci cand fostul ministru de Interne Gabriel Oprea a fost acuzat pentru omor din culpa si i s-a cerut ridicarea imunitatii ministeriale. Familia inca asteapta un raspuns. Pentru a face lumina in acest caz, am realizat un interviu cu avocatul Daniel Ionascu, care face pentru Lumeajustitiei.ro o serie de clarificari extrem de necesare despre acest caz.


Domnule avocat, care este din punct de vedere judiciar cea mai mare problema in legatura cu dosarul privind moartea tanarului politist Bogdan Gigina?

Din punctul meu de vedere, problema acestui dosar este celeritatea. Altminteri DNA, tinand cont de volumele laborios lucrate, sunt volume care au si 900 de pagini intr-un context de 28 de volume, nu pot spune ca nu s-a depus o munca asidua.

Ca avocat al familiei Gigina, care este varianta dvs si a familiei despre cine poarta raspunderea mortii lui Bogdan Gigina?

Principalii responsabili sunt in opinia noastra urmatorii: seful din  Brigada Politiei Rutiere care a asigurat traseul si timpul de executie impus misiunii de insotire a coloanei ministrului si nu a avertizat asupra existentei unor gropi. Apoi ministrul Gabriel Oprea in contextul in care a intervenit personal cu privire la traseu, precum si pentru faptul ca a impus prin ordin verbal un timp foarte scurt de executare a misiunii. Mai precis, ministrul Gabriel Oprea a stabilit o ora fixa la care sa ajunga la destinatia dorita si a iesit doar cu cateva minute din locatia in care se afla inainte de ora stabilita sa ajunga la destinatie. Or, acest lucru apare ca o impunere a unei viteze de deplasare exagerate, cu atat mai mult cu cat conditiile meteo erau defavorabile. Alti responsabili mai sunt administratorii firmei de gaze care nici nu au semnalizat lucrarea, nici nu au asigurat-o corespunzator, si nici nu au astupat-o cu o placa metalica.

Pe ce va bazati atunci cand spuneti ca cei de la gaze nu au asigurat corespunzator gropile? Ce reglementari credeti ca nu au fost respectate?

In primul rand legea prevede ca pe conditii de trafic inadecvate, adica similare cu cele din seara de 20 octombrie 2015, inainte-mergatorul trebuie scos. Ceea ce ofiterul brigazii polititie rutiere nu a facut, desi se pare ca Bogdan Gigina a avut o cerere verbala in sensul de a fi retras din misiune, intrucat executase deja 14 ore de munca in acea zi si din cauza ca afara ploua, iar el statea deja de o ora in ploaie. Mai sunt reglementarile legale privind normele de protectie si securitate in munca in contextul in care lucrarile la gaze se executau pe un drum public. Asadar, pericolul exista pentru oricine participa la trafic sau pieton. Semnalizarea a fost inadecvata, in opinia mea inexistenta in conditiile legii.

Ati solicitat o pozitie oficiala si acte de la firma de gaze implicata in cazul “Gigina”?

S-au facut demersuri in acest sens pe parcursul anchetei.

Cu privire la daunele pe care familia Gigina le solicita, cat de afectata din punct de vedere material este familia defunctului si din ce resurse supravietuieste azi familia?

Ne-am constituit parte civila in proces pentru faptul ca viata familiei nu doar ca a pornit intr-o alta directie categoric de nedorit pentru nimeni, dar eu personal i-am perceput pe membrii familiei declarandu-se de la o zi la alta din punct de vedere psiho-afectiv, fiind in mod cert o pierdere inestimabila.

Domnule avocat, considerati din experienta pe care o aveti ca DNA are competenta pe acest caz? Sau considerati ca infractiunea de ucidere din culpa ar fi trebuit declinata catre un alt parchet?

Nu uit ca dosarul de ucidere din culpa este disjuns dintr-un dosar de abuz in serviciu privind fapte de coruptie. In contextul in care DNA apreciaza ca implicit la baza acestui dosar stau posibile fapte de coruptie, implicand autoritatea de stat, in continuarea si buna efectuare a urmarii penale DNA poate sa faca aceste cercetari, urmand a deferi cauza instantei competente. Intr-un caz strict de ucidere din culpa, fara a avea la baza acte de coruptie, competenta nu ar apartine DNA.

Foarte multe voci publice, inclusiv fostul ministru acuzat, spun ca nu se poate imputa uciderea din culpa ministrului Gabriel Oprea, in conditiile in care acesta statea pe bancheta din spate? De ce considerati ca poarta insa o raspundere?

Potrivit acestui rationament, am putea spune ca nici responsabilul de coloana din brigada politiei rutiere nu are nicio responsabilitate intrucat nu se afla pe traseu, ci la sediu. Sau administratorul firmei de gaze se afla acasa. Or, in cazul uciderii din culpa, conteaza faptul ca domnul ministru Gabriel Oprea era varful ierarhiei de la care porneau ordinele, iar in contextul unui ordin comunicat prin aghiotant, care a avut drept consecinta moartea ante-mergatorului, pe fondul faptului ca autorul ordinului nu a prevazut rezultatul faptei sale, desi trebuia si putea sa-l prevada, precum si pentru alte imixtiuni personale in desfasurarea coloanei oficiale, care au avut drept consecinta moartea politistului Bogdan Gigina, in contextul in care se determina un raport de cauzalitate intre ordin si moarte, pe criteriul culpei, in mod evident suntem in fata infractiunii de omor din culpa, chiar daca stai pe bancheta din spate.

Exista probe in dosar, materiale sau testimoniale, care sa sustina aceste imixtiuni personale ale fostului ministru Gabriel Oprea in desfasurarea coloanei oficiale?

Daca nu ar fi existat astfel de probe, nu s-ar fi facut cerere de ridicare a imunitatii domnului senator. Dar toate aceste aspecte vor putea fi cunoscute inn esenta lor in timpul procesului public care sper sa aiba loc.

Tatal lui Bogdan Gigina a facut o declaratie cutremuratoare, sustinand ca fiul sau nici nu avea cum sa fie avertizat de vreun obstacol din traseu intrucat nu ii functiona statia din casca de protectie. Acest aspect ar putea fi probat?

Pozitia familiei si a mea, ca aparator, este ca sunt probe care sa justifice faptul ca sistemul de comunicare prin casca era defect. Primul argument in sustinere este acela ca Bogdan purta o statie extelrioara de walkie-talkie, care nu avea ce sa caute la un politist ce era nevoit sa foloseasca ambele maini pe ghidonul motocicletei.

In afara ministrului Oprea, aveti cunostinta ca alte persoane sa fie deja puse sub acuzare in acest caz?

Sunt cercetari si in raport cu vinovatia altor persoane. Apreciez ca se vor finaliza prin punerea in miscare a actiunii penale.

Cum catalogati atitudinea parlamentarilor vizavi de cazul “Oprea-Gigina”?

Ca un scut care e menit sa obstructioneze actul de justitie.

Comentarii

# Gabi date 3 October 2016 14:00 +1

există infracţiunea de "omor din culpă" ?!?

# Un_justitiabil date 3 October 2016 14:43 0

Da există. Potrivit DEX-ului omor este sinonim cu ucidere iar uciderea poate fi şi din culpă. (UCÍDERE, ucideri, s. f. Acțiunea de a (se) ucide și rezultatul ei; omor, ucis; asasinat. – V. ucide.) "Art. 192 Uciderea din culpă (1) Uciderea din culpă a unei persoane se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani. (2) Uciderea din culpă ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activităţi se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani. Când încălcarea dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere constituie prin ea însăşi o infracţiune se aplică regulile privind concursul de infracţiuni."

# Radun date 3 October 2016 20:56 +2

Prietene, Gabi era sarcastic. In termeni juridici, omorul e uciderea cu intentie a unei persoane (vezi art. 188 si 189 C.pen.). Astfel, daca spui omor din culpa = uciderea cu intentie din culpa. Deci, te descalifici ca jurist. Familia Gigina sa isi caute avocat, ca e pacat de baiatul ala tanar si de ala care scapa...

# DOREL date 4 October 2016 07:59 +1

Daniel Ionascu prinde muste ! Trage in Oprea si in ofiterii MAI ca stie ca are de unde curge banu' gros, la fel ca centuristele care acuza de viol cate un papagal care are de unde decarta. Curat murdar ! Parerea mea ...

# ZIC ȘI EU date 3 October 2016 14:04 +10

După spusele ilustrului avocat ar trebui inculpați toți șefii la polițist în sus. Ar fi trebuit să continue lista cu primul ministru și președintele. I-a uitat. Acest dosar, care nici nu avea de ce să ajungă la DNA nefiind mare corupție, trebuia să fie la parchetul de sector unde a avut loc accidentul rutier. Faptul că sunt 28 de dosare cu 900 de file nu spune nimic este un aspect cantitatiov nu calitativ, ținând cont că firma care nu a respectat termenul și nu a semnalizat groapa nu a fost cercetată. Trebuia luat în calcul și Primăria care a tolerat abaterile de la termen. Deci putem spune că scopul dosarului a fost unul politic: debarcarea lui Oprea și nu aflarea adevărului în legătură cu moartea tânărului polițist.

# ramai cu zisu date 3 October 2016 16:25 -4

ramai cu zisul ca nu te pricepi deloc...opristule!

# barou date 3 October 2016 15:29 +8

acum fiecare are dreptul de a isi alege ce avocat doreste. Daca familia domnului politist Gigina a preferat aceasta alegere, cine suntem noi sa comentam alegatiile acestuia ? Timpul va dovedi cine are dreptate, dar e posibil ca decedatul sa fii fost de vina, iar apararea una di vina

# a date 3 October 2016 15:51 +7

Da bravo. Si oricine da peste cineva pe trecerea de pieton, fara intentie, sa fie vinovat de omor din culpa si politistul care i-a dat carnetul, si cine i-a vandut masina, si instructorul auto..si toti din trafic de langa el.

# basicuta date 3 October 2016 17:58 +4

l-ati uitat pe Hollande si Iohanis, un politist din coloana lor a alunecat cu moto pe ploaie si s-a accidentat, DAR e adevarat ca Hollande nu are dosar la noi la DNA, ca cine stie...si mai cred ca si BOR tb cercetat, n-au facut rugaciunile in ziua respectiva...

# pelin date 3 October 2016 18:34 +7

UCIDEREA DIN CULPA INCRIMINEAZA:comportamentul inculpatului,de a fi parasit locul accidentului fara sa acorde primul ajutor,desi poate fi justificat de o stare de puternica tulburare,creata ca urmare acestui eveniment.Este dincolo de orice dubiu profund culpabil si atrage raspunderea penabila a sa pt.uciderea din culpa deoarece exista fara indoiala,o evidenta legatura de cauzalitate intre fapta si decesul victimei.In cazul mortii lui B.Gigina avem o fapta ce atrage raspunderea penala.Avem si invinuiti ce nu pot fi inlaturati,insa in cazul lui G.Oprea se poate vorbi cel/mult de un abuz in serviciu,dar nu de uciderea din culpa.Cu cercitudune cerecetarile trebuie continuate,in mod liber si corect,iar adevarul va iesi la suprafata,conditia in desfasurarea acestora,sa nu se implice POLITIA POLITICA,care nu are ce cauta in moartea unei fiinte umane!!!!!!!!!

# candiano popescu date 4 October 2016 11:27 0

Oameni buni, lume, lume, e OMOR CU INTENTIE INDIRECTĂ, nu-i nicio ucidere din culpă! Să nu pretindă cineva că ală care lasă un ditamai craterul în stradă nu are reprezentarea faptului că se poate întâmpla ca cineva care circulă pe acea stradă să pice în el și că nu prevede rezultatul periculos. Mă întreb ce-ar zice Bulai - Domnul să-l odihnească in aeternum -de exemplu dacă ar vedea o astfel de încadrare.

# cetatean date 5 October 2016 10:59 -1

In niciun caz nu consider ca O. este atit de inteligent sau meritos pentru 4(patru) stele mari de general. Dar strikt la accident cred ca e protejata multinationala ENGIE care nu a asigurat semnalizarea obligatorie a celor 3 gropi.Bogdan nu a vazut gropile decit probabil cind era in 2m si nu a mai avut scapare !!! Daca exista semnalizarea chiar si acustica , ar fi vazut becul puternic si de la 250m ,drumul fiind perfect drept si azi Bogdan ar fi fost in viata. Este un caz similar ca efect cu accidentul lui Teo Peter sau la citeva zile al cetateanului de prin constanta ucis in accident auto de un militar american de la Kogalniceanu. Ati mai auzit ceva de ei ????

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.06.2024 – Solomon o vrea pe “Veverita” la PICCJ

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva