EXCLUSIV - Funeriu, la mana CCR. De Mos Nicolae, Curtea Constitutionala se va pronunta pe exceptia de neconstitutionalitate privitoare la modalitatea de desemnare a rectorilor. Asociatia Universitatilor Particulare o considera neconstitutionala
Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, are probleme in Justitie cu Asociatia Universitatilor Particulare, care l-a dat in judecata, pe contencios, solicitand instantei Curtii de Apel Bucuresti sa constate nelegalitatea Ordinului nr. 4062 din 15 aprilie 2011 privind metodologia-cadru de organizare a referendumului la nivel de universitati pentru alegerea modalitatii de desemnare a rectorului publicat in Monitorul Oficial Partea I nr. 303 din data de 3 mai 2011. S-ar Putea ca Mos Nicolae sa-i aduca-n dar ministrului Funeriu, de la Curtea Constitutionala o decizie-nuielusa pentru ca data de 6.12.2011 este ziua in care Curtea Constitutionala judeca exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Asociatia Universitatilor Particulare din Romania prin cunoscutul avocat Lucian Bolcas (foto).
Pana la judecarea exceptiei, procesul a fost suspendat, urmand a se relua dupa ce judecatorii CCR vor lua decizia. Esenta exceptiei o constituie faptul ca acelasi corp de electori este chemat sa aleaga dintre modalitatile prevazute de art. 209 alin.1 din Legea nr.1/2011 a Educatiei Nationale una dintre modalitatile prin care tot ei sunt cei care vor desemna rectorul. Astfel, impartialitatea si obiectivitatea referendumului sunt grav viciate, corpul de electori fiind evident interesat sa opteze pentru o solutie anume, iar aceasta posibilitate conferita de ”precocele” Educatiei este doar o mimare a unor pretinse alegeri democratice malsluite rin insasi organizarea lor.
In exceptia de neconstitutionalitate, Asociatia Universitatilor Particulare arata ca prevederile din Legea Educatiei sunt in contradictie vadita cu articolele 32 alin.6, art. 44, art.16 si art.1 alin.3 din Constitutia Romaniei. Asociatia, prin maestrul Lucian Bolcas care va si sustine exceptia in fata Curtii Constitutionale, contesta legalitatea Ordinului Ministrului Educatiei nr. 4062/2011 din 15 aprilie 2011 cu argumente foarte solide. Conform exceptiei formulate si depuse la dosarul de la Curtea de Apel, „Singura aparare a paratei Ministerul Educatiei, Cercetarii,Tineretului si Sportului consta tocmai in faptul ca in cadrul acestui Ordin sunt reproduse textele articolului din Legea nr. 1/2011 pe care le contestam (...) Impunerea unei modalitati de desemnare a organului de conducere, cu toata aparenta sa democratica, reprezinta o ingerinta nejustificata, etatista, in procedura de organizare si functionare a unei persoane juridice de drept privat (n.r.- cum sunt si universitatile particulare)”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii