FANTOMA SIPA – Judecatoarea Dana Girbovan din UNJR: „Se legitimeaza ideea ca este bine ca judecatorii sa fie supravegheati de SRI. Este foarte periculos, pentru ca nu exista nicio garantie ca persoane din servicii, oameni care au acces la date personale ale magistratilor, nu vor incerca sa influenteze actul de justitie. Va reamintesc de SIPA... O parte din arhiva este acum chiar la SRI... Vom insista sa aflam influenta SRI in Justitie”
Judecatoarea Dana Girbovan (foto), membra in Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, a anuntat ca magistratii vor continua demersurile pentru a afla ce inseamna „camp tactic” si care este influenta SRI in actul de Justitie. Precizarile au fost facute, joi 6 august 2015, la B1 TV, in contextul in care, in urma cu cateva zile, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, Asociatia Magistratilor din Romania si Asociatia Procurorilor din Romania au cerut CSM revocarea hotararii prin care s-a respins solicitarea asociatiilor profesionale de aparare a independentei Justitiei, dupa declaratiile facute de generalul SRI Dumitru Dumbrava. Este vorba despre deja celebrul interviu in care Dumbrava, seful Directiei Juridice din SRI, a explicat cum instantele sunt „camp tactic” si serviciile urmaresc dosarele pana la finalizarea lor definitva.
Astfel, judecatoarea Dana Girbovan a avertizat ca in momentul de fata se incearca acreditarea ideii ca este bine ca judecatorii sa fie supravegheati de SRI. In opinia Danei Girbovan, o asemenea situatie este extrem de periculoasa, in conditiile in care oricand persoane din serviciile secrete care au acces la date personale ale magistratilor pot incerca sa influenteze actul de justitie: „Este o notiune (n.r. - camp tactic) pe care eu ca judecator nu am intalnit-o. Este specifica operatiunilor militare si serviciilor secrete. Ceea ce este important de stiut este ca activitatea de cercetare penala, ancheta penala este atributul exclusiv al procurorilor, activitatea de judecata este cea a judecatorilor. Folosindu-se aceasta expresie de camp tactic vizavi de instante si de faptul ca SRI ar urmari dosarele pana la finalizare, a ridicat serioase semne de intrebare. Pentru ca revenind la ce am spus inainte, am vazut ca se legitimeaza in spatiul public ideea ca este bine ca judecatorii sa fie supravegheati de SRI. Este foarte periculos, pentru ca nu exista nicio garantie ca, la un moment dat, persoane din servicii – nu ma refer la SRI ca institutie, ci la oameni care au acces la informatii adunate, la date personale ale magistratilor – nu vor incerca si ei sa influenteze la fel actul de justitie”.
Girbovan: “Vreau sa va reamintesc aici o poveste recenta din trecutul nostru si anume cea legata de SIPA... O parte din arhiva, din cate am inteles eu, este acum chiar la SRI”
Dana Girbovan a amintit de defuncta SIPA, serviciu care aduna informatii despre viata personala a magistratilor, datele fiind folosite de multe ori pentru santajarea acestora. Judecatoarea Girbovan a precizat ca in acest moment o mare parte din arhiva SIPA se afla la SRI:
„Vreau sa va reamintesc aici o poveste recenta din trecutul nostru si anume cea legata de SIPA. A fost creat pe vremea ministrului Stoica tocmai pentru a se aduna informatii despre judecatorii corupti. Ce s-a intamplat ulterior? Acest serviciu a fost denaturat, s-au adunat informatii despre viata personala a magistratilor, in afara oricarui cadru legal, al oricarui control. Efectul a fost unul devastator, pentru ca de fiecare data cand apareau dosare importante, ele erau legate de suspiciuni privind posibile santaje ale judecatorilor din partea celor care au avut acces la acest tip de informatii. Fostul ministru Monica Macovei, care a desfiintat acest serviciu, spunea ca au fost adunate informatii inclusiv de catre ofiteri acoperiti aflati in randul magistratilor. Nici pana azi nu s-a lamurit aceasta chestiune, ce informatii au fost adunate, cum au fost folosite. O parte din arhiva, din cate am inteles eu, este acum chiar la SRI, asa au fost ultimele informatii transmise de la Ministerul Justitiei. (...) Vom insista in continuare sa aflam care este in mod real modul de actiune si influenta SRI in actul de Justitie, ce inseamna camp tactic, ce lege il prevede”.
Nu in ultimul rand, Dana Girbovan a subliniat ca orice cetatean al acestei tari are dreptul de a avea parte de un judecator independent, asupra caruia sa nu se faca niciun fel de presiuni:
„Problema proneste de la interpretarea notiunii de independenta Justitiei. Scurt si pe intelesul tutuor: independenta Justitiei este dreptul unui cetatean, al fiecarui cetatean al acestei tari, de a fi judecat de un judecator independent, adica ferit de orice tip de presiuni, directe, indirecte, publice sau ferite. Este irelevant daca aceste presiuni se fac cu buna sau cu rea credinta, daca se fac de politicieni corupti pentru a obtine o achitare sau dimpotriva se fac de sustinatori ai luptei anticoruptie pentru a obtine o achitare. Efectul este acelasi, vicierea actului de Justitie”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# bulău
7 August 2015 20:25
+12
# dezamagitu
7 August 2015 20:48
+11
# INCREMENTA & DECREMENTA SIPA
8 August 2015 18:28
+2
# arhiva a fost arestată
9 August 2015 18:32
+1
# bula_u
7 August 2015 21:56
-9
# CE NOUTATE
7 August 2015 22:36
+12
# a) arhiva există
8 August 2015 16:02
0
# b) arhiva să fie la servicii de informații
8 August 2015 21:44
-3
# c) dacă dispăru dovada cu Ponta...
9 August 2015 10:43
+1
# d) SIPA nu îi era simpatic ex-minstrei
10 August 2015 16:23
0
# arhiva răscolită la greu
10 August 2015 16:20
+1
# florian
7 August 2015 22:18
+6
# Titi Berlogea
9 August 2015 00:16
-1
# Capac
9 August 2015 13:21
-1
# adi
9 August 2015 05:23
+2
# Cristian Moldoveanu
10 August 2015 09:21
+3
# mulder, agentul mulder
10 August 2015 19:14
+1