14 May 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

FAVORIZAREA BANCILOR – Guvernul vrea ca hotararile judecatoresti privind clauzele abuzive din contractele incheiate cu bancile sa nu se aplice decat pentru viitor: “Deciziile juridice referitoare la amendarea sau anularea clauzelor abuzive nu vor avea efecte retroactive”. Avocatul Gheorghe Piperea a explicat ca pentru a-si recupera sumele platite in baza unor asemenea clauze, clientii vor fi nevoiti sa deschida noi procese

Scris de: G.T. | pdf | print

5 August 2013 13:08
Vizualizari: 5359

Bancile din Romania vor fi protejate in continuare in detrimentul clientilor. Cam asa se poate traduce una din deciziile pe care Guvernul Ponta s-a angajat sa le ia in ceea ce priveste procesele referitoare la clauzele abuzive existente in contractele incheiate intre clienti si banci, procese care se vor judeca doar la instante de rang superior.


In draftul scrisorii de intentie a Executivului de la Bucuresti pentru noul acord cu Fondul Monetar International se precizeaza ca deciziile instantelor in ceea ce priveste amendarea sau anularea clauzelor abuzive nu vor avea efecte retroactive: “Deciziile juridice referitoare la amendarea sau anularea clauzelor abuzive nu vor avea efecte retroactive”.

Cu alte cuvinte, in cazul in care o instanta decide ca, spre exemplu, un comision impus de banca este abuziv, acesta va fi eliminat pe viitor, dar clientul care a actionat banca in judecata nu isi va recupera automat sumele platite pana la acel moment. Sume care insa au fost percepute in baza unui comision sau comisioane abuzive, si care, in cazul in care ar trebui returnate tuturor clientilor, ar produce o gaura uriasa banii.

Pe de alta parte, o asemenea prevedere nu constituie insa vreo surpriza, in conditiile in care se stie politica guvernelor, nu doar a celui din Romania, este de a apara interesele bancilor in detrimentul clientilor.

Iata fragmentul din scrisoarea de intentie a Guvernului Ponta cu privire la clauzele abuzive:

Mentinerea disciplinei printre debitori, pe piata creditelor, contribuie semnificativ la cresterea stabilitatii financiare. De aceea vom face toate eforturile pentru a evita adoptarea unor initiative legislative care ar submina disciplina ceditului. Mai mult, pentru a evita amenintarile la stabilitatea financiara, BNR a finalizat evaluarea impactului noilor prevederi privind clauzele abuzive din legea de aplicare a codului civil si va consulta cu categoriile relevante de participanti la piata. Pentru a asigura aplicarea armonioasa a acestor prevederi, autoritatile se vor asigura ca procesele juridice legate de clauzele abuzive se vor derula la nivelurile superioare ale instantelor si ca deciziile juridice referitoare la amendarea sau anularea clauzelor abuzive nu vor avea efecte retroactive”.

Avocatul Gheorghe Piperea: “Nu inseamna deloc ca oameniii nu vor putea sa dea in judecata pentru a recupera, sa zicem, platile nedatorate facute pana atunci in baza acelor clauze abuzive, atata doar ca o vor face prin alte procese directe”

Avocatul Gheorghe Piperea, cel a reprezentat in instanta cu succes numerosi clienti care au reclamat clauzele abuzive introduse de banci, sustine ca prevederea privind neretroactivitatea clauzelor abuzive nu ii va impiedica pe oameni sa dea in judecata bancile pentru a-si recupera sumele pe care le-au platit in baza respectivelor clauze abuzive: “Acest lucru nu inseamna deloc ca oameniii nu vor putea sa dea in judecata pentru a recupera, sa zicem, platile nedatorate facute pana atunci in baza acelor clauze abuzive, atata doar ca o vor face prin alte procese directe”.

In ceea ce priveste mentiunea ca procesele privind clauzele abuzive se vor desfasura la instante superioare, Gheorghe Piperea a explicat ca, in 2013, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, numai in cazul unei singure banci, s-au pronuntat 44 de hotarari judecatoresti in legatura cu acest aspect, toate favorabile clientilor: “In anul 2013 numai impotriva unei singure banci care protesteaza pe tema aceasta s-au pronuntat la Curtea de Casatie 44 de hotarari judecatoresti favorabile clientilor din 44. Asadar foarte bine, sa mearga la Curtea de Casatie pentru ca se pare ca la Curtea de Casatie deja solutiile sunt cimentate”.

Comentarii

# Costin date 5 August 2013 16:55 +10

In Anglia se numeste \"payment protection insurance (PPI)\" si guvernul a dat ordonante de urgente pentru ca clientii sa poata sa isi recupereze banii platiti si inca ceva pe deasupra. Revin la ideea mea initiala; Ponta - 1, Basescu - 2, Danilet - 3 ... ei 2-3 si noi 23 milioane; ei fac tot ce vor, noi asistam nepasatori sau poate chiar uimiti!

# Popescu date 5 August 2013 21:03 +2

Imi plac termenii folositi: - categoriile relevante de participanti la piata; - aplicarea armonioasa a acestor prevederi

# Popescu date 5 August 2013 21:07 +1

Imi plac termenii folositi: - categoriile relevante de participanti la piata; - aplicarea armonioasa a acestor prevederi

# Popescu date 5 August 2013 21:43 +1

Imi plac termenii folositi: - categoriile relevante de participanti la piata; - aplicarea armonioasa a acestor prevederi

# unul din lumea cea mare date 6 August 2013 01:38 +4

daca se intimpla in sua ii mincau cei de la protectia cumparatorilor,plateau miliarde pentru excrocherie. era proces colectiv si.......guvernul initia plingerea in tribunal federal. si ii castrau judecatorii.porneau de la cel mai simplu principiu.,,si noi judecatorii sintem consumatori,, in romanica numai judecatorii sint beneficiarii coruptiei!!!!!!

# Tudor Raneti date 6 August 2013 09:40 -1

Chiar am dat in judecata Raiffeisen Bank si FNGCIMM pentru escrocherie. Daca ma puneti sa dau din nou in judecata pe Raiffeisen Bank si FNGCIMM pentru 600 de lei, va fac si pe voi si pe ei cu ou si cu otet pe... internet :D Ba sarmanilor, n-aveti ba 600 de lei sa-i restituiti? Ce-ati facut cu ei? I-ati fumat? Oricum ma bate gandul sa le restitui faima ce li se cuvine dar am lucruri mai bune de facut. Eu nu vad padurile de copaci cand pun mana pe topor, adica pe voi va am in vedere nu pe banci, adica functionarii la banci, avocatii infractori si gibonii de guvernanti

# Tudor Raneti date 6 August 2013 09:44 0

Las\' ca am eu grija de stabilitatea voastra financiara. Bancile = institutii ale tampeniei economice, escroci cu legitimitate de la guvernul BasUSeList

# Maria date 6 August 2013 12:57 +4

\"Pentru a asigura aplicarea armonioasa a acestor prevederi, autoritatile se vor asigura ca procesele juridice legate de clauzele abuzive se vor derula la nivelurile superioare ale instantelor si ca deciziile juridice referitoare la amendarea sau anularea clauzelor abuzive nu vor avea efecte retroactive”.  Cred ca asta ar trebui sa ne puna mai mult pe ganduri. Cu alte cuvinte, Guvernul o sa aiba grija ca instantele superioare sa dea solutiile pe care le dicteaza el. Drept urmare, instantele nu vor aplica prevederile legale, ci vor face ce va spune Guvernul.

# IO date 7 August 2013 23:09 0

Intr-adevar, acesta este cel mai demn de retinut lucru din toata logorea guvernamental-ponteasca: JUSTITIA ESTE IN MOD DIRECT INFLUENTATA DE GUVERN! Mai mult, JUSTITIA VA SCRIE DUPA DICTAREA POLITICULUI! Hai sa ne caram!

# sorin date 6 August 2013 14:08 -1

Mie mi se pare ca aceste legi sunt facute in urma eforturilor de lobby ale unor avocati precum domnul Piperea....castiga bancile, dar nici cu avocatii nu mi e rusine...

# aiureli date 7 August 2013 08:33 0

Florin Motiu> http://www.juridice.ro/129411/clauzele-abuzive-in-contractele-de-credit-in-interpretarea-recenta-a-curtii-de-justitie-a-uniunii-europene.html

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 14.05.2025 – Radiografia Sistemului care s-a pus in spatele lui Nicusor Dan (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva