12 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

FENECHIU ISI APARA LEGEA – Vicepresedintele UNBR Daniel Fenechiu raspunde criticilor impotriva proiectului de lege care va impiedica judecatorii sa mai cenzureze din oficiu onorariile avocatilor: „Presupunerea autorilor propunerii legislative este aceea ca judecatorii investiti cu o cerere de reducere a cheltuielilor judiciare reprezentand onorariu avocatial isi vor indeplini obligatia de a se raporta la dispozitiile privitoare la stabilirea onorariului cuprinse in Statutul profesiei”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

8 November 2023 18:20
Vizualizari: 3393

Avocatul si senatorul PNL Daniel Fenechiu (foto stanga)vicepresedinte al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania – a raspuns miercuri, 8 noiembrie 2023, criticilor primite cu privire la proiectul de lege initiat impreuna cu senatorul PSD Robert Cazanciuc (foto dreapta) si cu alti parlamentari liberali.



Este vorba despre initiativa menita a impiedica judecatorii sa mai cenzureze din oficiu onorariile avocatilor (indiferent ca vorbim despre aparatori alesi sau apartinand serviciilor de asistenta judiciara) – click aici pentru a citi.

In primul rand, Fenechiu afirma ca proiectul legislativ porneste de la prezumtia ca onorariile sunt stabilite de catre avocati tinand cont de statutul profesiei.

In al doilea rand, senatorul PNL subliniaza ca partile adverse pot cere instantei reducerea onorariului doar daca acesta este vadit disproportionat.

In al treilea rand, initiativa porneste si de la buna-credinta a judecatorilor.

In sfarsit, orice diminuare de onorariu poate fi atacata cu apel sau cu recurs – asadar, nu este totul pierdut din prima, incheie Daniel Fenechiu.


Redam intreaga postare de pe Facebook a parlamentarului PNL:


Am ramas neplacut surprins de unele comentarii facute pe marginea propunerii legislative pe care am facut-o relativ la reglementarea institutiei cenzurarii cheltuielilor privind onorariile avocatiale. Din pacate, unii colegi fie nu au analizat corect propunerea, fie nu au inteles.

1) Propunerea reglementeaza prezumtia potrivit careia 'onorariul contractat intre avocat si client este prezumat ca unul corect' raportat la valoarea si complexitatea cauzei ori cu activitatea avocatului. Presupunerea autorilor propunerii legislative este aceea ca onorariile sunt stabilite de colegi in raport de dispozitiile statutare…

2) Propunerea elimina posibilitatea cenzurarii din oficiu, reducerea nemaifiind posibila decat la cererea unei parti interesate si doar in situatia in care onorariul este 'vadit disproportionat' in raport de valoarea sau complexitatea cauzei ori de activitatea desfasurata. Vadit disproportionat…

3) Propunerea reglementeaza ipoteza in care, la cererea unei parti, si nu din oficiu, instanta poate reduce onorariul, motivat, raportat la 'criteriile stabilite in legislatia profesiei de avocat pentru stabilirea onorariului'. Or, criteriile sunt stabilite prin Statut. Presupunerea autorilor propunerii legislative este aceea ca judecatorii investiti cu o cerere de reducere a cheltuielilor judiciare reprezentand onorariu avocatial isi vor indeplini obligatia de a se raporta la dispozitiile privitoare la stabilirea onorariului cuprinse in Statutul profesiei. In plus, posibila motivare a unei reduceri trebuie facuta prin raportare la criteriile indicate…

4) In fine, propunerea instituie posibilitatea unei cai de atac in ipoteza reducerii onorariului printr-o hotarare data intr-o cale de atac care nu mai este supusa unei alte cai de atac…

PS. Multumesc colegilor Florin Iordache si Claudia Mardare pentru prezentarea onesta a propunerii.

PS2. Propunerea a fost elaborata dupa consultarea catedrei de drept procesual a Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti si a fost avizata de Comisia Permanenta a UNBR…

PS3. Le recomand carcotasilor de profesie sa lectureze cu atentie si, daca au propuneri mai bune, sa nu ezite sa le prezinte public. Daca nu au… mai usor cu pianul pe scari…”

Comentarii

# jUSTie date 8 November 2023 19:41 +108

AEA AEA … primele note din Fur Elise pentru cine stie sa cante la pian … Ironiile la adresa interlocutorilor nu se inscriu in logica Parlamentului, institutie din care initiatorii fac parte si care trebuie sa fie un for al dezbaterilor si reprezentarii intereselor generale ale societatii. Solutiile legislative pe care le propuneti trebuie sa raspunda - aduca sa rezolve - unor probleme punctuale de practica judiciara (nota de fundamentare nu cunoaste astfel de detalii). . Bucurati-va ca exista reactii si multumiti tuturor. Legea in final va fi a Parlamentului ….

# Ioana M. date 8 November 2023 19:47 +11

..."propunerea instituie posibilitatea unei cai de atac in ipoteza reducerii onorariului printr-o hotarare data intr-o cale de atac care nu mai este supusa unei alte cai de atac"… logic si foarte practic.Mai ales ca respecta procedura:) Apoi ce se intelege prin :"vadit disproportionat" ? Pentru unii avocati e un onorariu mediu al unei case de avocatura...pentru altii e " vadit disproportionat". Pentru partea care a pierdut, intotdeauna e "vadit disproportionat" si contestabil.

# Lila Lilu date 8 November 2023 21:26 +4

Pe principiul...vrei calule ovăz?

# Berlin date 9 November 2023 00:54 +10

Multe instanțe nu prea au cenzurat de a lungul timpului onorariile deși erau sume foarte mari, prin raportare la valoarea pricinii si la piata de atunci a onorariilor. Gurile rele găseau si o explicație în acest sens, in căsătoriile dintre magistrați si avocați. Avocatii sunt oameni bogați în România prin raportare la foarte multi alti profesioniști. Evident ca nu toti. Regulile pieței spun ca daca scoti orice tip de control, vor crește onorariile pana la cer. Si cum rămâne cu capsunarul din Spania citat în țară la domiciliul legal dar care nu va veni la proces? Repet, cand se va întoarce, va mai avea casă? Dar cu instituțiile publice care nu au suficienți consilieri juridici sa faca apărari în sutele de mii de procese? Tot de la buget, tot noi sa plătim onorariile voastre necenzurabile ?

# lege-faradelege date 12 November 2023 15:11 0

Trebuie avut in vedere ca,de multe ori onorariile percepute de unii avocati sunt exorbitante, fata de posibilitatile materiale ale partilor implicate in litigiu, sa nu uitam cazul deja pe larg mediatizat al avocatului DANIEL IONASCU , care de regula incasa de de la persoane vulnerabile onorarii de zeci de mii de euro, uneori fara a se prezenta la niciun termen, sau trimitea cate un substituient, care habar navea de dosar.Cenzurarea onorariiilor se impune chiar din oficiu, intrucat daca un client accepta sa plateasca onorariul solicitat de avocat , asta nu inseamna ca partea obligata la cheltuieli de judecata sa nu poata solicita cenzurarea acestor onorariu, iar in cazul in care o parte nu are aparator pentru ca nu-si permite a angaja, judecatorul prin rolul activ are dreptul si trebuie sa aiba acest drept de a cenzura onorariile nejustificate.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 11.12.2024 – ICCJ n-a cutezat sa se atinga de CCR

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva