18 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

FLOREA VREA PACE, NU RAZBOI – Presedintele UNBR Gheorghe Florea le-a cerut avocatilor sa inceteze luptele interne: "Nu este timp pentru conflicte generate de resentimente, ori de pasiuni personale... Nu poate fi negata perceptia ca exista o concurenta neloiala promovata de avocati care nu au o conduita conforma cu legea". Florea pretinde ca avocatii tineri nu au castiguri mai mari din cauza "avocaturii clandestine" (Discursul)

Scris de: Elena DUMITRACHE - Alex PUIU | pdf | print

28 March 2014 13:23
Vizualizari: 6575

Presedintele Uniuniii Nationale a Barourilor din Romania, Gheorghe Florea (foto), le-a cerut avocatilor sa lase la o parte orice fel de conflict, determinat de "pasiuni personale". Mesajul a fost transmis la Congresul Avocatilor, care s-a desfasurat vineri, 28 martie 2014, la Hotelul Intercontinental din Capitala.

Cu aceasta ocazie, seful UNBR a precizat, printre altele, ca foarte multi avocati au probleme financiare. In acest sens, Gheorghe Florea a dat exemplul avocatilor tineri, "adesea sot-sotie", care nu au castiguri mai mari si sunt nevoiti sa traiasca din onorariile din oficiu, din cauza "avocaturii clandestine": "Numerosi avocati traverseaza perioade de constrangeri financiare considerabile. (...) In conditiile in care accesul pe piata serviciilor profesionale de avocat este extrem de dificil iar avocatura clandestina este inca “la moda” si incurajata incorect de unele autoritati si formatori de opinie in viata publica, pentru tineri avocati, adesea sot-sotie, onorariile din oficiu sunt singura lor sursa de venit".


De asemenea, presedintele UNBR a acuzat ca exista anumiti avocati care fac o concurenta neloiala si nu au o conduita conforma cu legea: "Nu poate fi negata perceptia ca exista si o concurenta profesionala neloiala promovata de avocati care nu au o conduita conforma cu Legea privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat".

Prezentam discursul presedintelui UNBR, avocatul Gheorghe Florea:

"Stimati colegi,

Multumim reprezentantilor autoritatilor si personalitatilor din domeniul vietii juridice care onoreaza cu prezenta lor deschiderea lucrarilor Congresului avocatilor din anul 2014.

Congresul avocatilor se desfasoara in conditiile specifice ale aplicarii efective a Noilor Coduri. Experienta aplicarii noii legislatii confirma aprecierea Corpului profesional al avocatilor potrivit careia schimbarea mentalitatilor in societate, in lumea avocatilor, in Justitie este un proces mai dificil decat schimbarea legilor sau infiintarea unor institutii noi.

Pentru a avea si un proces modern de aplicare a legilor, dupa standarde europene este necesar, cu prioritate, sa avem un sistem de bune practici. Cheia problemei rezida in dezideratul ca normele deontologice asumate de toate corpurile profesionale implicate in asigurarea securitatii pe baza de lege a persoanelor, institutiilor, entitatilor, inclusiv a autoritatilor statului sa fie cunoscute, constientizate si aplicate efectiv cu buna-credinta de catre fiecare actor institutional implicat in activitatea de interpretare si aplicare a legii, potrivit limitelor legale si rolului care ii revine intr-un stat de drept.

In majoritatea lor, avocatii au inteles si inteleg ca numai daca dau dovada de profesionalism si performanta pot sa-si exercite corect dreptul la existenta profesionala bazata pe onorarii. Numerosi avocati traverseaza perioade de constrangeri financiare considerabile. Din impozitele incasate de stat, in mare parte provenite din onorariile incasate de avocati, in conditiile art. 47 din Ordonata de Urgenta a Guvernului nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru sunt remunerate un numar apreciabil de prestatii profesionale constand in apararea din oficiu in cauzele penale, apararea in procesele civile a persoanelor defavorizate economic, care, potrivit legii, sunt indreptatite la ajutor public judiciar.

In conditiile in care accesul pe piata serviciilor profesionale de avocat este extrem de dificil iar avocatura clandestina este inca “la moda” si incurajata incorect de unele autoritati si formatori de opinie in viata publica, pentru tineri avocati, adesea sot-sotie, onorariile din oficiu sunt singura lor sursa de venit. Prea des onorariile din oficiu cuvenite avocatilor pentru o munca deja depusa sunt achitate efectiv avocatilor cu intarzieri apreciabile, nescuzabile, de catre ordonatori de plati din sistemul judiciar, care este chemat, cu prioritate, sa dea exemplu de respectare a legii, inclusiv in raporturile cu avocatii.

Nu poate fi negata perceptia ca exista si o concurenta profesionala neloiala promovata de avocati care nu au o conduita conforma cu Legea privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat. Organele profesiei, care au responsabilitati legale pentru protectia demnitatii si prestigiului profesiei nu au reactionat prompt, iar opinia publica nu iarta si stigmatizeaza, fara temei, toti avocatii. Pregatirile pentru Congres au demonstrat ca avocatii sunt decisi sa nu tolereze abaterile de la regulile ce vizeaza demnitatea, independenta si integritatea profesiei de avocat.

Avocatii sunt decisi sa nu tolereze abuzuri sau incalcari ale dreptului la securitatea cetateanului pe baza de lege si a dreptului la securitate juridica realizata printr-o justitie bazata exclusiv pe lege.

Avocatii isi doresc magistrati bine pregatiti, de buna-credinta si corecti.

Avocatii sunt constienti ca actul de justitie este inca afectat de volumul mare de munca. S-a sprijinit si se sprijina efortul ca magistratii sa beneficieze de protectie fata de presiunile de orice fel, inclusiv politice, iar conditiile materiale in care acestia lucreaza sa fie imbunatatite.

Avocatii nu pot tolera insa ca neajunsurile din sistemul justitiei, inclusiv cele privind insuficienta spatiilor, sa fie rezolvate cu incalcarea drepturilor avocatilor, uneori consacrate de constante ale relatiilor dintre avocati si magistrati, care dureaza de mai mult de o suta de ani.

Avocatii nu pot tolera „preferinta”, inclusiv a puterii legislative, pentru o anumita categorie de juristi profesionisti. Nu este de acceptat ca interese de grup, de orice natura, sa sacrifice constante ale competentei legale rezervate avocatului profesionist, sa diminueze garantiile apararii secretului profesional sau sa limiteze dreptul la alegerea avocatului, inclusiv prin practici de ”dublare” incorecta a avocatului ales cu un avocat numit din oficiu, in cauzele penale.

Nu este timp pentru conflicte intre profesionistii juristi, din orice domenii, generate de resentimente, ori de „pasiuni” personale.

Cunoasterea de catre consumatorii de servicii juridice, precum si cultivarea, in societatea romaneasca, a eticii si a standardelor de comportament caracteristice profesiei de avocat exercitata cu respectarea legii nu se poate face decat cu sprijinul loial al celor implicati in activitati de comunicare, publicitate si marketing legate de prestatiile profesionale ale avocatilor. Numai astfel poate fi asigurata ocrotirea intereselor consumatorului de servicii profesionale avocatiale si consolidarea statului de drept.

Am convingerea ca lucrarile Congresului se vor desfasura in mod constructiv, spre binele profesiei.

Urez succes lucrarilor Congresului!"

Comentarii

# 226 date 28 March 2014 14:05 +19

Nu am vazut un presedinte al UNBR mai incapabil,lacom,plin de el si de rea-credinta ca numitul Gheorghe Florea.\"Maestre\" cum iti place tie sa ti se spuna cam 90 la suta din avocatii din tara te dispretuiesc si te vor plecat din functie.La pensie taiaie sau la hotel Jilava.

# BERCEA MONDIAL;; e manevra lu frații miei............,, date 28 March 2014 17:55 +4

Oare, BĂSESCU cunoaște că a participat la ,,CONGRESUL UNIUNII NAȚIONALE A COLEGIILOR DE AVOCAȚI DIN ROMÂNIA?????????? și nu la Congresul UNBR ??????????? Rugăm SRI, CSM, MJ, ONACA VIVIANA să-l atenționeze, dacă au sânge în caroserie, că nu a participat la congresul UNBR.

# 992 date 28 March 2014 14:56 +11

Mai nea Florea, nu-ti este mah rusine sa spui ca din cauza avocatilor de la Bota nu aveti voi ce manca ?? Poate vor fi si prosti care sa te creada. Saracii cei ce traiesc din oficii, indiferent de diligentele lor, tot iau bani. Si de unde ? De la MJ, adica de la prostii de contribuabili. Bai mah Florea, inseamna ca aia de la Bota sunt prea buni si ai tai sunt prea prosti. La asta te-ai gandit ca drept cauza a \"foametei\" ? Mare nesimtit esti mai florea !

# sei ionela date 28 March 2014 14:57 0

Vrei sa cresti in inaltime? Acum poti sa cresti 5-10 centimetri in numai 7 saptamani. Afla cum pe http://www.inaltimeperfecta.com

# GOE date 28 March 2014 16:59 +8

De ce sant clandestini imbuibatule?Sant juristi care castiga o paine .A ,ca nu cotizeaza pentru bunastarea ta si a catarva acoliti de-ai tai.Aveti destui pe care-i jumuliti luna de luna .

# client date 28 March 2014 17:22 +5

Base zice ca beizadeaua e varza in avocatura. Florea a primit-o si ca ea sunt o gramada , deci varza. Pai mai florica cum ai putut sa scoti perla ca verzele tale nu au clienti din cauza avocatilor clandestini? Pai nene florica ti-ai tras-o singur, iar ca avocat esti varza daca ai recunoscut ca avocatii tai nu cistiga din cauza avocatilor pe cate-i numesti clandestini. Pai stii ce concluzie am tras eu clientul ? Ca avocatii clandestini sunt net superiori avocatilor tai cate sunt varza. Deci ai primit beizadelele care sunt VARZA. Pai de ce sa platesc eu varza? Tine-i sanatos,mulge cat poti si lasa- ne. De aia vrei oficii ca sa bagi banul public in fundul unei verze. Nu cumva vrei si avocati de familie. Io o sa le dau suturi in c.u.r. cind o sa aud ca verzele tale vor sa le platesc imbecilitatea.

# o pensionara date 28 March 2014 18:02 +5

stimabile presedinte florea ar trebui sa-ti fie rusine....te faci ca nu cunosti adevaratele probleme pe care tu si clica ta de hiene te-ai creat.lasa-i pe astia ai lui botea ca nu astia sunt pericolul pentru profesie...iti spun eu care este pericolul adevarat pentru corpul nostru profesional..CHIAR TU....si mai ai tupeul sa spui ca sunt avocati care o duc greu si au dificultati finaciare..?nu-ti este rusine sa vorbesti de funie in casa spanzuratului.pai nu tu si ai tai le-ai generat?vropiai sa imparti avocatii in 2 ?avocati care lucreaza si avocati care stau acasa pentru ca voi, adica acelasi grup infractional sa va puteti face mendrele tocmai prin concurenta neloiala pe care o tot condamni.Esti exact ca basescu acelasi mod securistoid de a pune problema..bai..ne-am saturat de tine si de ai tai.Pleaca si lasa-i  pe altii mai tineri sa se exprime,.poate asa mai putem salva ceva din respectul si demnitatea acestei profesii pe care tu si ai tai au transformat-o intr-o curva de pe centura.

# geona date 28 March 2014 18:22 +4

Doamna pensionara daca toti ar intelege problema precum ai expus-o dumneata ar fi extraordinar. FELICITARI!! Adevaratul dusman al avocatilor este florea si cativa nemernici care-i tin isonul. Acesti nemernici ne-au furat sistematic, ne folosesc ca pe niste masini de produs bani. El e rozaliu si bine hranit, iar placa favorita pe care o pune mereu este ca Bota i-a luat banii si i-a saracit pe avocati. Un mincinos care ne-a virit banii intr-un cotet pe malul unei baltoace imputite.

# B.I. date 28 March 2014 19:00 +5

Le este frica de razboi, dar razboi ati vrut. Ce faceti cu banii nostri ?... Ori fond de pensii, ori fond pentru afacerile voastre de familie.

# clientul date 28 March 2014 19:16 +3

Avocatura clandestina si ilicita faceti voi fiind inexistenti de jure ca persoana juridica. Cati avocati sunt in fiecare judet. sa impedice atat de mult profesia de avocat ?... Oare, nu cumva problema se regaseste in hotiile pe care le faceti voi, carand bani oamenilor fara se la reprezentati drepturile lor cu cinste ?... Cine a urmarit dosarele clientilor vostri sa vada cum i-ati reprezentat in procese si pe ce onorarii. Recomand sa afisati onorariile in mod public, sau sa fie publicate la A.N.F. - D.g.F.P. pachete de servicii avocatioale si platile inacasate pe fiecare serviciu in parte cat si pe masura cauzelor justitiabililor. S-a furat si inselat prea mut omul de rand, intrucat de aceea nu mai apeleaza la serviciile voaste. Este simplu de inteles ca degeaba dam noi banii avocatilor vostri, pentru ca ei, ne cer mult mai mult si nu-i contrileaza nimeni. Mai mult, cer sa impartim pana si casa (bunurile litigioase) cu ei, sau bunurile reprezentand terenurice ceea ce este foarte grav.

# crin date 28 March 2014 19:24 -2

Cati vavocat mananca bani din bugetele publice ? Ce face A.N.F. - D.G.F.P. nu-i verifica macar curtea de conturi daca meritau acel sume de sunte de mii lei noi si tot ei se plang ?... Nu mai aveti de unde mulge ?...

# aloooo date 28 March 2014 21:41 +2

Dle Florea ori esti nebun ori esti nebun. Dar ce naiba ai inchis tu piata muncii? Dar daca ar veni acum cu intrarea Moldovei in UE.,asa vreo trei sute de avocati de peste Prut. Ce te faci nene ca aia au familii mari, si sunt cate doi trei frati si mai multe surori, ce faci cu ei? Italenii abia asteapta , ca sunt inebuniti dupa fetele de la ROMANIA. pe cine dr    ku mai acuzi mai omule? Vorbesti de pregatirea av.?  Cati au STF> GHEORGHIU, si cati au zece ani juristi pe la coop. si mai stiu eu, .RUSINE CU ASA GANDIRE......AI NOSTRII CARE MUNCESC IN ALTE TARI , DUPA TINE AR TREBUII ALUNGATI ACASA SA TRAIASCA FAMILIILE LOR MAI BINE BINE BINE..SA TRAIESTI BINE FRAIERE.

# crustaceu date 28 March 2014 22:17 +2

si azi am luat doua dosare omorate de doi traditionali, deci sa il tina Dumnezeu pe florea sanatos cu traditionalii lui analfabeti, agramati si ajuridici ca eu ma simt asa de confortabil material in ilegalitate sau cum a zis mosul, clandestina, credeti-ma clandestinitatea ajuta, si apoi bota nu a sustinut pe niciunde ca avocatii de la el nu ar avea clienti sau ar fi flamanzi, oare de ce?

# crustaceu date 28 March 2014 22:20 +2

eu am intrat de 1 an si o luna in avocatura, insa am mai multi clienti decat o prietena de la traditionali care e f veche in avocatura, e f. buna profesioanal, si munceste cat un cal, m-am minunat, insa cred ca si pentru acesti colegi ok de la traditionali ar trebui sa luam tot noi atitutdine, fiindca ei sunt deja pe marginea prapastiei

# unbr.eu raport congres unbr martie 2014 date 29 March 2014 00:49 0

http://www.unbr.eu/sites/unbr.eu/files/documente_articole/COMUNICAT%20PROTESTE%20SI%20CONGRES%2004.03.2014.pdf

# unbr.eu raport congres unbr martie 2014 date 29 March 2014 00:51 0

http://www.unbr.eu/sites/unbr.eu/files/documente_articole/COMUNICAT%20PROTESTE%20SI%20CONGRES%2004.03.2014.pdf

# si marmota... date 21 January 2015 20:04 0

...ai pus-o Bota, instanta i-a dat dreptate lui Nimerincu la fond iar tu ai ''omis''sa-ti motivezi apelul. Cred ca Bujorean are cale libera in ceea ce vrea sa-ti faca.

# Crin date 19 April 2014 18:03 0

Care avocatura clandestina Badarane !.... Propun A.N.F. sa emita formulare tipizate tuturor avocatilor sa controleze evaziunea si spalarea de bani. Singura solutie este controlul profesiei de avocat de catre D.G.F.P. din fiecare judet prin emiterea tipiztelor si verificarea inregistrarii acestora acestora in dosarle instantelor, publice, astfel anual controlul sa se faca pe baza inregistarii acelor tipizate cuprinzand numele avocatului sa apara in registre speciale ale instantelor pe dosare lucrate pentru a se controla veniturile din profesie. Sunt multi pensionari din sistem care nu platesc impozite si primesc bani negri de la clienti. Onorariile solicitate in cauze nu apar in nicio chitanta si nici in dosarele instantelor, judecatorii nu pomenesc numele avocatului care spala bani negri neimpozabili. Ce avocati clandestini vorbiti voi mai comunistilor !.....

# avocat traditional date 19 April 2014 21:37 0

Buna dimineata Crine,te-ai trezit?Era vorba despre avocatura clandestina facuta de avocatii traditionali.Botistii nu fac avocatura clandestina.Ei fac ,,avocatura,,fara drept.

# irecuperabilule date 19 April 2014 22:13 0

Poti sa latri impotriva avocatilor din legala UNBR-Bota pana faci spume la gura si tot nu vei putea sa schimbi realitatea juridica: doar UNBR-2004(Bota) e infiintata legal, in vreme ce entitatea-flocea e inexistenta de jure, desi e protejata de un urias sistem mafiot.

# avi medication date 19 April 2014 23:37 0

avi, si de Paste trebuie sa iei medication! Altfel nu scapi nici de agramatism, nici de Bota!

# avocat traditionl date 20 April 2014 02:14 0

In loc sa mergi la biserica sa iei lumina crestina,tu stai ca proasta sa gandesti cum sa te mai faci de minune pe net..Lumina din capul tau este putin plecata,Este luminita de la capatul tunelului.Iar acolo nu vei putea ajunge ca vine trenul si te paleste in cap.Tare de cap fiind,poate scapi dar la luminita nu vei ajunge.De ce sa scape avi de Bota?Noi de cine vom mai face misto?

# Crin date 20 April 2014 23:24 0

Nu putem vorbi de avocatura fara drept cat timp decretul 31/1945 prin art.1 prevedea acest drept general, iar instantele judecatoresti in aplicarea constitutiei si normelor juridice in vigoare le aplica obigatoriu in cazuri concrete fara discriminare. Pentru a suplini acele texte 48 -2 si 57-2 din legea 51/1995, sau din art. 9 constitutie judecatorul regurge la un text care reglementeaza clar o ipoteza cu rpivire la infiintarea persoanei juridice prin analogia legii sau apeland la principiile generale ale legislatiei, astfel aplicand analogia dreptului si pronuntandu-se in conformitate acele texte clare deoarce judecatorul nu creeaza dreptul ci il coboara obligatoriu de la general la particular chiar daca este vorba de Bota sau Florea. Ceea ce este clar pentru toti romanii e ca Bota s-a infiintat legal printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva. Traditionalii nu s-au infiinta legal nici astazi dupa ce s-a compromis pana si justitia dand un drept traditionalilor conta legem.

# avocat traditional date 21 April 2014 01:57 0

Or fi barourile lui Bota legale,dar primii avocati botisti cum au aparut?Cine i-a facut pe ei avocati?Cum a intrat Bota si ceilalti de la Balesti in avocatura?Ca legea noastra era din 1995 si ca orice lege,trebuia respectata.Raspunde tu,Crine,ca Bota a refuzat cu obstinatie sa raspunda acestei probleme.

# Jija date 21 April 2014 05:10 0

,,Cum a intrat Bota si ceilalti,, ! Avi, m-am intalnit cu Jija si m-a intrebat de ce te roade grija de Bota si ceilalti? Care legea ta ma analfabetule, ce facultate de drept ai absolvit tu daca nu ai trecut de scoala primara?

# avocat traditional date 21 April 2014 02:05 0

Crine,nu te mai numesti si Barbu?

# avocat traditional date 21 April 2014 02:05 0

Crine,nu te mai numesti si Barbu?

# avi a gra ma tikus date 21 April 2014 08:43 0

Un analfa beti cus si retarde ne controleaza pe noi! Ăi, avicius, mei vezi si de medication!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.05.2024 – Procuror cu demisia trimisa la CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva