GEST DISPRETUITOR AL AMBASADEI ZUCKERMAN – Romani umiliti in propria tara prin premierea unui procuror controversat pentru ca l-a bagat in puscarie pe liderul PSD Liviu Dragnea. Prostie monumentala: Ambasada SUA l-a premiat pe procuror si pentru anchetarea mogulului media Dan Adamescu, despre care a sustinut ca duce "o campanie foarte vasta de defaimare impotriva lui Matei". Dezastru: Adamescu este mort din 2017 si l-a denuntat pe procuror pentru tortura (Documente)
Lumea Justitiei nu poate concepe ca asemenea initiative apartin SUA, cea mai democratica tara, ci mai degraba credem ca avem de-a face cu un gest al unor indivizi, grup de interese, care pun intr-o lumina proasta insele Statele Unite ale Americii. Ambasada Statelor Unite ale Americii a tinut de Ziua anticoruptiei, sarbatorita pe 9 decembrie 2020, sa onoreze niste "oameni curajosi care isi dedica activitatea redactarii unor proiecte de lege solide, expunerii raufacatorilor, punerii sub acuzare a persoanelor corupte si organizarii eforturilor populare de a se opune acestui flagel".
Printre ei si procurorul Adrian George Matei (foto), in prezent adjunct al Sectiei de combatere a coruptiei din DNA, pe care Ambasada SUA l-a slavit pentru ca a reusit performanta de a obtine condamnarea fostului lider PSD Liviu Dragnea, "unul dintre cei mai puternici functionari publici din Romania".
Practic, Ambasada SUA a premiat un procuror pentru ca si-a indeplinit obligatiile de serviciu, efectuand ancheta in cazul lui Dragnea, caz in care gestul poate fi interpretat ca o imixtiune in justitie, dar si ca o instigare la vanatoare de oameni politici.
In acelasi timp, conform anuntului Ambasadei SUA, procurorul Adrian George Matei a fost apreciat si pentru punerea sub acuzare a "mogulului media Dan Adamescu, care continua o campanie foarte vasta de defaimare impotriva lui Matei".
Si aici stop!
Dincolo de tupeul, credem noi, de care da dovada o institutie condusa de un demnitar strain, a carui unica preocupare trebuie sa fie reprezentarea Statului sau in Romania – si nu organizarea de festivitati si evenimente pentru criticarea actiunilor autoritatilor romane, ori trasarea unor directive si tinte de urmat de catre romani –, Ambasada SUA isi permite fara nicio jena ca – de dragul, probabil, al emiterii unor mesaje cat mai emotionante pentru onorarea procurorului DNA Adrian George Matei – sa aduca atingere memoriei unei persoane decedate si sa manifeste aprecieri asupra acesteia.
Caci, stupoare, omul de afaceri Dan Adamescu a decedat inca din 23 ianuarie 2017, potrivit certificatului de deces al acestuia (vezi facsimil), astfel incat nu ar mai avea "mogulul media" cum sa continue campania de defaimare a procurorului DNA Adrian George Matei.
Se cade asadar sa amintim faptul ca decesul lui Dan Adamescu s-a petrecut in conditii extrem de suspecte, in chinuri, acestuia refuzandu-i-se timp indelungat accesul la tratament medicamentos. Iar cel care a refuzat categoric ca lui Adamescu sa i se permita accesul la tratamente si la interventii chirurgicale a fost chiar Adrian George Matei de la DNA, procurorul pe care omul de afaceri l-a reclamat in fata instantelor internationale pentru modul inuman in care a tratat cazul sau si cel pe care Ambasada SUA il incununeaza.
Codul civil obliga la respectarea memoriei persoanei decedate
A intina numele unui decedat punandu-i in carca fapte pe care acesta nu putea sa le mai comita pentru ca nu mai era in viata reprezinta o atingere adusa memoriei celui decedat, care este sanctionata de Codul civil roman. Sa mentionezi numele unei persoane decedate in sens negativ (culmea: pentru a justifica incununarea altei persoane) reprezinta o atingere adusa drepturilor acesteia, in conditiile in care orice persoana are dreptul la respectarea demnitatii sale (art. 72 Cod civil), are dreptul la propria imagine (art. 73 Cod civil) si, mai ales, se cuvine manifestarea respectului fata de aceasta persoana si dupa decesul sau (Sectiunea a 4-a din Codul civil – Respectul datorat persoanei si dupa decesul sau), astfel cum se prevede la:
-art. 78: "persoanei decedate i se datoreaza respect cu privire la memoria sa, precum si cu privire la corpul sau", si la
-art. 79 referitor la interzicerea atingerii memoriei persoanei decedate: "memoria persoanei decedate este protejata in aceleasi conditii ca si imaginea si reputatia persoanei aflate in viata".
Dan Adamescu, marturii despre Adrian George Matei
Totusi, de ce a fost necesara aceasta atingere adusa lui Dan Adamescu pentru a motiva onorarea lui Adrian George Matei?
Cumva pentru ca Dan Adamescu a fost cel care a demascat modul in care a inteles procurorul Adrian George Matei sa ii permita accesul la tratament medical in perioada in care reprezentantul DNA se ocupa de dosarul sau?
Nu stim, asa cum ne este greu de justificat oficial care este motivul acestor "premieri" ale Ambasadei SUA.
Ce este cert este ca marturia din 20 septembrie 2016 pe care Dan Adamescu a oferit-o in fata instantei britanice in dosarul fiului sau (pe care Lumea Justitiei o publica in pasaje) contine modul inuman in care omul de afaceri Dan Adamescu a fost pus sa isi traiasca ultimii ani de viata. Marturia este data de Dan Adamescu cu circa patru luni inainte sa moara, incheindu-si declaratia de martor spunand ca "spera sa nu moara in inchisoare".
Redam in continuare pasaje din Declaratia de martor a lui Dan Adamescu:
Iata cum justifica Ambasada SUA premierea procurorului Adrian George Matei:
"In cei 15 ani de la intrarea in vigoare a Conventiei Natiunilor Unite impotriva coruptiei (UNCAC), pe 9 decembrie, recunoastem eforturile de combatere a coruptiei. Lupta impotriva coruptiei este una dificila – este nevoie de oameni curajosi care isi dedica activitatea redactarii unor proiecte de lege solide, expunerii raufacatorilor, punerii sub acuzare a persoanelor corupte si organizarii eforturilor populare de a se opune acestui flagel. Romania si Statele Unite sunt cei mai buni parteneri, suntem pregatiti sa colaboram in vederea combaterii coruptiei.
Anul acesta, pentru prima data, Ambasada S.U.A. onoreaza trei Campioni Anticoruptie care au muncit asiduu pentru a combate coruptia din Romania. Acestia au depus eforturi neobosite si au trecut prin multe greutati, pe plan personal, pentru a expune si a pune sub acuzare cazurile de coruptie. Fiecare este un exemplu excelent care ilustreaza diferenta pe care o poate face un om in eforturile noastre de a trage la raspundere persoanele care se fac vinovate de acte de coruptie:
Procurorul DNA Adrian George Matei este in prezent procurorul sef adjunct al Sectiei de combatere a coruptiei din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie. In cel mai notoriu caz de coruptie din ultimul deceniu, Matei a obtinut condamnarea unuia dintre cei mai puternici functionari publici din Romania, fostul presedinte al Partidului Social Democrat (PSD) Liviu Dragnea, finalizat cu trimiterea la inchisoare a lui Dragnea in luna mai 2019. Matei a fost si cel care a coordonat punerea sub acuzare a mogulului media Dan Adamescu, care continua o campanie foarte vasta de defaimare impotriva lui Matei".
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# CARCOTAS 11 December 2020 17:14 +60
# DODI 11 December 2020 18:24 +64
# Gica contra sistemului 11 December 2020 19:05 +9
# Gilu 11 December 2020 19:42 +8
# VIVAT. 11 December 2020 20:03 +7
# VOX. 11 December 2020 20:31 +6
# santinela 12 December 2020 08:28 +2
# santinela 12 December 2020 08:33 +2
# Ioana M. 12 December 2020 09:40 +3
# gigi 12 December 2020 15:00 +2
# gica 12 December 2020 18:44 +2
# x-link 12 December 2020 23:42 +2
# Andrei Muresan 13 December 2020 05:40 +8
# Wolf Dominus 13 December 2020 15:47 +2
# Vlad N L 17 December 2020 11:01 0
# Vlad N L 17 December 2020 11:35 0