20 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

GHENA SI STANCIU AU FACUT MAI RAU – Cazul spaniolilor amendati penal pentru ca au criticat o judecatoare e o gluma fata de ce s-a intamplat in Romania. Cine indraznea sa acuze DNA si pe Laura Kovesi era aruncat rapid in arest. Avand ca precedent cazul celor doi spanioli, CEDO ar trebui sa condamne statul roman la plata de daune catre procuroarea Angela Nicolae, arestata pentru ca a criticat DNA intr-o scrisoare trimisa Luju (Lista judecatorilor)

Scris de: George TARATA | pdf | print

14 March 2021 11:38
Vizualizari: 7092

Lumea Justitiei a publicat in editia de joi, 11 martie 2021, o noua hotarare istorica a Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) in care se explica in mod cat se poate de clar ca orice hotarare judecatoreasca poate fi criticata, la fel si orice magistrat. Decizia CEDO a avut la baza cazul a doi spanioli amendati penal dupa ce au criticat o judecatoare, Curtea de la Strasbourg hotarand condamnarea statului spaniol la plata unor daune morale de cate 6.000 euro (click aici pentru a citi). Cazul celor doi spanioli este insa o gluma fata de ce s-a intamplat in Romania, unde inculpatii nu erau amendati ci arestati preventiv pentru critici aduse DNA si Laurei Kovesi. Citind decizia CEDO ne-am amintit de un caz absolut revoltator, ai carui autori nu au fost sanctionati nici pana in ziua de azi, caz despre care consideram ca merita readus in actualitate in contextul hotararii CEDO.


 

Este vorba despre modul in care procuroarea PICCJ Angela Nicolae a fost arestata preventiv de Inalta Curte pe motiv ca a trimis o scrisoare catre Lumea Justitiei in care a acuzat DNA si pe Laura Kovesi de abuzuri. Iar printre autorii arestarii o regasim pe judecatoarea Mariana Ghena (foto 1), care a provocat deja condamnarea statului roman pentru o arestare nelegala (click aici pentru a citi) si care intre timp decide soarta sistemului din pozitia de membru CSM, dar si pe fosta sefa a Inaltei Curti Livia Stanciu (foto 2), cea care intre timp a primit o sinecura la CCR.


DNA a cerut, Inalta Curte s-a executat


Astfel, in septembrie 2014, DNA a cerut rearestarea preventiva a procuroarei PICCJ Angela Nicolae, in dosarul in care aceasta era acuzata de trafic de influenta si in care tocmai ce fusese eliberata din arest preventiv. Motivul a fost ca Angela Nicolae a trimis scrisori catre Lumea Justitiei in care a aratat ca este victima unei inscenari si ca DNA a ascuns probe care o dezincriminau, facand in acelasi timp si dezvaluiri despre sefa DNA de la acea vreme Laura Kovesi. In acest context, DNA a acuzat-o pe Angela Nicolae de comportament procesual de rea-credinta, sustinand ca “raspunsul trebuie sa fie unul transant si lipsit de echivoc, mai ales in conditiile in care modelul negativ de conduita este usor propagabil si genereaza recrudescenta actelor de negare a justitiei” (click aici pentru a citi).

 

Raspunsul a fost fix asa cum a dorit DNA. Asta intrucat judecatoarele Mariana Ghena, Rodica Aida Popa si Magdalena Iordache de la Inalta Curte (cele care judecau fondul dosarului de trafic de influenta in care era trimisa in judecata Angela Nicolae si care au fost investite cu cererea de arestare) au admis cererea DNA si au dispus arestarea preventiva a Angelei Nicolae. Motivarea a fost una scandaloasa, judecatoarele Ghena, Popa si Iordache incalcand in mod grav dreptul la libera exprimare al Angelei Nicolae, desi, asa cum iata CEDO a decis, aceasta avea dreptul sa se apere in presa impotriva acuzatiilor care i-au fost aduse: “Inalta Curte apreciaza ca se impune arestarea preventiva a inculpatei pentru inlaturarea unei stari de pericol pentru ordinea publica, avand in vedere faptul ca prin comportamentul sau exista riscul ca societatea sa perceapa in mod eronat scopul activitatii procurorilor din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, ca organ judiciar specific si specializat in faza urmaririi penale, acreditand faptul ca vizeaza cu orice pret formarea de dosare penale la adresa unor persoane nevinovate, precum si activitatea judecatorilor despre care in mod nejustificat se induce ideea lipsei unei examinari pertinente a cerilor formulate”.

In incheierea de 21 de pagini, instanta suprema, in lipsa unor argumente care sa sustina arestarea unui om pe motiv ca a indraznit sa vorbeasca, a preluat din cererea DNA (22 de pagini) mai multe afirmatii, ca de exemplu - “prin arestarea preventiva a inculpatei nu se aduce atingere dreptului la libera exprimare”, dar si acuzatii, multe dintre ele nefondate, cum este aceea ca in scrisorile transmise redactiei Lumea Justitiei, Angela Nicolae ar fi formulat cereri, exceptii si probatorii in dosarul in care a fost trimisa in judecata: “Inalta Curte considera ca prin dispunea masurii arestarii preventive a inculpatei Nicolae Angela nu se aduce atingere dreptului la libera exprimare a acesteia, drept garantat de Constitutia Romaniei, aceasta avand obligatia formularii de cereri, exceptii, probe numai in fata instantei de judecata, organ cu atributii specifice” (click aici pentru a citi).


Angela Nicolae nu a avut nicio sansa nici la contestatia impotriva incheierii de arestare preventiva, care a picat la Completul de 5 judecatori condus de Livia Stanciu si din care mai faceau parte: Florentina Dragomir, Lucia Tatiana Rog, Lucian Macavei si Alina Ioana Ilie. Evident, cei cinci judecatori au confirmat hotararea anterioara de arestare preventiva, tinand-o pe Angela Nicolae dupa gratii doar pentru ca a indraznit sa se apere public, sa contrazica acuzatiile DNA si sa faca dezvaluiri despre Laura Kovesi, motive pentru care in mod cert Romania ar fi condamnata la CEDO, mai ales ca ce a patit Angela Nicolae este mult mai grav decat ce au patit cei doi spanioli amendati pentru ca au criticat o judecatoare (click aici pentru a citi).


Iata lista judecatorilor ICCJ care au dispus si mentinut arestarea Angelei Nicolae pe motiv ca aceasta a trimis scrisori la Lumea Justitiei in care a acuzat facatura DNA:


-Mariana Ghena;

-Rodica Aida Popa;

-Magdalena Iordache;

-Livia Stanciu;

-Florentina Dragomir;

-Lucia Tatiana Rog;

-Lucian Macavei;

-Alina Ioana Ilie.

Comentarii

# MN date 14 March 2021 13:29 +65

daca aveam si noi o clasa politica adevarata, cu oameni devotati acestei tari introduceau raspunderea magistraturi, mai ntroduceau si niste pedepse pentru abuzul facut de magistrat exact asa cum au facut polonezi, numai asa ii punea cu botu pe labe pe acesti ticalosi

# Telu date 14 March 2021 14:41 +3

Asteptam cu interes luarea de pozitie a d nei Ghena M cu privire la aceasta noua gafa!

# Citeste si ia aminte! date 14 March 2021 15:36 +2

https://www.bzi.ro/a-trecut-prin-chinuri-cumplite-pe-timpul-comunismului-si-a-scapat-cu-viata-dar-si-a-gasit-sfarsitul-in-spitalul-afaceristului-viorel-blajut-marturii-socante-din-spitalul-sf-sava-din-iasi-4029819?utm_source=website&utm_medium=deschideri

# adi date 15 March 2021 05:35 +65

Am scris de Kovesi,pe un blog,ca e curva basista si PICCJ m-a intrebat de ce.Mi s-a facut si dosar penal,dar asta a fpst pretextul.Au bagat niste judecatoare acoperite in dosar, ca parte vatamata.Daca nu ma luam de Kovesi nu aveam dosar penal.Comisarul sef Boeru Danut Manuel mi-a facut dosarul si am fost judecat in prima instanta de o subalterna,de-a lui,Cruceru M Catalina.Judecatoarea asta e ofiter acoperit.Ar trebui ca toti avocatii sa ceara recuzarea ei.E pusa sa execute comenzi.A fost sefa sectiei penale acolo,pana si-a dat demisia.Nu stiu de ce si-a dat demisia...luna trecuta.

# santinela date 15 March 2021 07:43 +20

Ceva mai puturos,mai scirbos si mai respingator decit lista astora din fruntea justitiei din Romania,lista desschizindu-se cu Livia Stanciu si Kovessi nu cred ca a existat in Romania. Pina si carcalacul care ne bintuie acum este parfum pe linga mizerabilii astia!

# Adi date 15 March 2021 08:58 +18

E de urmarit activitatea judecatoarei Cruceru M. Catalina si cat de repede ajunge la ICCJ.A fost delegata la Tribunalul Bucuresti...Delegat la Tribunalul Bucureşti – Secţia I Penala, conform Deciziei Preşedintelului Curţii de Apel Bucureşti nr. 984/22.12.2020, începând cu data de 01.01.2021 (6 luni) E ofiter acoperit si nu se delimiteaza de superiorii ei,care lucreaza la SUP din PICCJ.Ea doar poarta roba de judecator...probabil ca are mult mai multi superiori la SRI.In 2012 a intrat in magistratura ca procuror,dar tot in anul ala a ajuns judecator,prin decretul presedintelui Basescu.Probabil ca nu stia ca e ofiter acoperit cand a introdus-o in justitie(gluma).Dar ce venit lunar are....sare de 10.000 lei pe luna.La tribunal o sa ia si mai mult.

# Gyuse Bogdan date 15 March 2021 18:25 +1

I-am spus judecatoarei Ene Laura Elena ca are o atitudine tortionara fata de mine, pentru ca admis falsificarea intregistrarilor video in timp ce se afla in custodia acesteia, nu vrea sa ma puna in posesia unei inregistrari video ce reda momentul cand politistii introduc o Carte de Identitate falsa in timpul perchezitiei, ca a admis violarea vietii private a unor persoane cu scopul de a crea victime, a admis ca legal faptul ca politistul Cirstea Ionut Daniel m-a fortat sa dau declaratie impotriva unui inculpat, mi-a falsificat si reinterpretat declaratiile, a admis ca legie cuprinse in Regulamentul de functionare al Instantelor este superior Legii, etc., iar procurorul de sedinta mi-a facut plangere penala careia i-a dat curs un alt procuror. Numai ragalii de judecatori si procurori in Romania!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.04.2024 – Prima victorie in instanta obtinuta de vanatorul de pedofili

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva