Glumet, seful statului a zis ca femeile abuzate pot suna la Presedintie! Basescu a promulgat, de Ziua Femeii, legea privind prevenirea si combaterea violentei in familie: ”Daca va mai atinge cineva cu altceva decat cu o floare, sa mearga la puscarie!” Cititi prevederile legii si invatati sa fiti gentlemani!
Presedintele Romaiei, Traian Basescu, a facut un cadou femeilor din Romania chiar in ziua de 8 martie, declarand ca promulgarea legii pentru combaterea violentei in familie este "cel mai serios mesaj" pentru toate persoanele de sex feminin abuzate, maltratate si hartuite de soti sau de concubinii lor. Aceasta lege vine la cateva zile dupa ce un agent, sofer pe o ambulanta a policlinicii MAI a savarsit un atac de o violenta extrema, descarcand 11 gloante in sotie si in alte persoane aflate in coaforul unde aceasta lucra in Bucuresti.
"Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a semnat joi, 8 martie, Decretul pentru promulgarea Legii privind modificarea si completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei in familie", se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale. "Am promulgat legea pentru combaterea violentei in familie. Este cel mai serios mesaj (...) Asa ca nu o sa mai fiti batute acasa de barbati, daca va mai atinge cineva cu altceva decat cu o floare, sa mearga la puscarie", a spus Basescu zambind, la sosirea la conferinta de bilant a Ministerului Public. Aflat langa presedintele Basescu, care sosise la bilantul Ministerului Public, presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a completat glumind: "Sa sune la Presedintie!", referindu-se la femeile afectate de violentain familie.
"Da, sa sune la Presedintie! ", a repetat Basescu, cu un aer glumet.
El a mai spus ca legea promulgata joi nu era sosita spre promulgare la Administratia Prezidentiala. "Si nici nu era sosita, am cerut-o de la Parlament sa mi-o dea repede ca sa o promulg azi", a precizat el. Proiectul de lege, initiat de parlamentari PDL, deputati ai minoritatilor nationale, deputati UNPR si un deputat PNL, a fost declarat adoptat tacit de Senat in data 9 noiembrie 2010 si inscris pe ordinea de zi a plenului Camerei abia in 5 decembrie 2011. Actul normativ a fost adoptat de Camera Deputatilor, forul legislativ decizional,in data de 28 februarie 2012, fiind inregistrate 166 voturi "pentru", trei voturi "impotriva" si doua abtineri. Legea a fost trimisa in 7 martie la Presedintie, pentru promulgare, la cererea urgenta a lui Traian Basescu.
Judecatorul poate da ordin de interdictie agresorului, cu limita de doi ani!
Legea privind combaterea violentei in familie prevede ca victima poate cere instantei un ordin de protectie si de restrictie fata de agresor. Legea prevede ca violenta in familie se poate manifesta prin violenta verbala, psihologica, fizica, sexuala, sociala sau spirituala.
Victima violentei in familie are dreptul la respectarea personalitatii, demnitatii si vietii sale private, la protectie speciala, la servicii de consiliere, reabilitare, reintegrare, asistenta medicala gratuita, sociala, consiliere si asistenta juridica gratuita. Potrivit legii, victima are dreptul sa se adreseze instantei sa solicite ordin de protectie cu caracter provizoriu, iar instanta poate sa interzica agresorului sa ramana sau sa se reintoarca in locuinta comuna, sa-l oblige pe agresor sa suporte unele costuri, cum ar fi cheltuieli medicale, de judecata, cele generate de adapostirea victimei.
Victima poate sa ceara ordin de restrictie care prevede evacuarea agresorului de la domiciliul comun, pastrarea distantei de minim 200 de metri fata de persoana vatamata, interzicerea oricarui contact telefonic, corespondente. Acest ordin de interdictie nu poate depasi 2 ani.
De asemenea, noua Lege prevede si sanctionarea cu amenda intre 1.000 si 5.000 de lei pentru refuzul primirii in adapost sau refuzul de a acorda asistenta medicala victimelor, amenda intre 500 si 1.000 de lei pentru refuzul parasirii adapostului in momentul in care conditiile care au determinat internarea au disparut, amenda intre 500 si 1.000 de lei pentru incercarea persoanei care a comis acte de agresiune de a patrunde in incinta adapostului in care se afla victima.
Conform legii, "adresarea intr-un limbaj jignitor, brutal, precum utilizarea de insulte, amenintari, cuvinte si expresii degradante sau umilitoare" constituie violenta verbala. Legea defineste categoria de "violenta psihica" prin fapte precum "impunerea vointei sau a controlului personal", "provocarea de stari de tensiune sau de suferinta" precum si "violenta demonstrativa asupra obiectelor si animalelor". Sunt de asemenea considerate violenta psihica gesturi precum afisarea ostentativa a armelor, neglijarea, actele de gelozie.
Legea enumera de asemenea actele sau faptele care constituie violenta fizica. Este vorba despre "lovire, imbrancire, trantire, tragere de par, intepare, taiere, ardere, strangulare, muscare, in orice forma si de orice intensitate, inclusiv mascate ca fiind rezultatul unor accidente, prin otravire, intoxicare". Documentul promulgat de seful statului mentioneaza ca agresiunea sexuala reprezinta "impunerea de acte degradante, hartuire, intimidare, manipulare, brutalitate in vederea unor relatii sexuale fortate" si violul conjugal constituie forme de violenta sexuala. Este de asemenea considerata forma de violenta conjugala interzicerea activitatii profesionale sau privarea de mijloace economice, "inclusiv lipsire de mijloace de existenta primara, cum ar fi hrana, medicamente, obiecte de prima necesitate".
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# aloo
8 March 2012 19:39
0
# Georgiana Mogos
12 March 2012 14:53
-1
# justitabil
8 March 2012 19:52
-1
# mar
10 March 2012 09:30
-2
# POLO
9 March 2012 11:22
-2
# botomel rudotel
12 March 2012 15:54
0
# mira
10 March 2012 09:29
-2
# murphy
10 March 2012 10:52
+2
# doina
11 March 2012 11:04
-2