GREBLA DA CU SAPA LA TEMELIA INITIATIVEI PNL – Toni Grebla, vicepresedintele Comisiei Juridice din Senat, nu vrea eliminarea din noul Cod penal a infractiunii de „Presiuni asupra justitiei”, ceruta de liberali. Grebla: „Este o actiune politicianista. Daca analizam textul, vedem ca el se refera la fapta persoanei care e in conflict cu Justitia, si nu la mass-media”
Nefireasca atitudinea manifestata de juristul Toni Grebla (foto) vicepresedintele Comisiei Juridice din Senat, care a declarat ca initiativa legislativa semnata de liderul PNL Crin Antonescu si alti parlamentari liberali prin care se cere eliminarea din Noul Codul penal a infractiunii date de art. 276 intitulat „Presiuni asupra Justitiei”, ce sanctioneaza declaratiile critice la adresa actiunilor magistratilor in timpul desfasurarii unui proces.
Toni Grebla a declarat vizavi de aceasta initiativa: „Este o actiune politicianista. Daca analizam textul, vedem ca el se refera la altceva, respectiv la fapta sau faptele persoanei care e in conflict cu Justitia, si nu la organele mass-media (...) Eu personal nu o sustin. Nu vorbesc de PSD, ca nu pot sa vorbesc in numele PSD, nu am acest mandat. Dar eu personal nu o sustin. Consider ca textul este foarte bun pentru ca se refera la persoana care se afla in cursul unei proceduri judiciare (...) Aceasta fapta este nelalocul ei si trebuie sanctionata de Codul Penal. Mass-media e libera sa faca ce comentarii doreste, dar aici e vorba de fapta persoanei, nu a altor persoane sau a mijloacelor de informare in masa".
Conform lui Grebla, procurorul, de exemplu, poate sa faca orice tip de presiuni asupra unui justitiabil, orice abuz, pentru ca nimeni nu va avea voie sa semnaleze asemenea incalcari de lege. Astfel, domnul Grebla dovedeste ca nu a inteles faptul ca nu e vorba doar de cenzurarea grosolana a presei, ci de libertatea de opinie si exprimare in extenso (adica nici avocatii, nici politicienii, nici justitiabilii, nici analistii nu vor mai putea sa aduca la cunostiinta opiniei publice incalcari ale legii de catre magistrati) si nici nu a aprofundat jurisprudenta CEDO, altfel ar fi stiut ca singura restrictie asupra libertatii de exprimare se refera strict la ridicarea licentei in audio-video in cazul constatarii unor grave abateri de la regulamentul in materie.
Sa mai dam o data continutul acestui articol din noul Cod penal care va intra in vigoare la 1 februarie 2014: "Fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare in curs, face declaratii publice nereale referitoare la savârsirea, de catre judecator sau de organele de urmarire penala, a unei infractiuni sau a unei abateri disciplinare grave legata de instrumentarea respectivei cauze, in scopul de a le influenta sau intimida, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda".
Senatorul Toni Grebla vrea probabil sa ne intoarcem la sistemul de dinainte de 1989, cand el era avocat si cand nu puteai sa cracnesti prea mult si nici sa te plangi de anchetele abuzive ale autoritatilor statului totalitar, altfel nu ne explicam mentalitatea sa. Pe de alta parte, constatam ca e deja o fisura care se adanceste din ce in ce mai mult intre liberali si sociali-democrati in interiorul USL, intrucat desi guverneaza impreuna, orice initiativa legislativa de bun augur a liberalilor e stopata de diverse voci din PSD, si ne intrebam daca nu cumva acest lucru e menit a se intampla doar pentru a se spune, in caz de ruptura, ca PNL n-a fost bun de nimic.
Initiativa liberala
Amintim ca in urma cu cateva zile, liderul deputatilor PNL, George Scutaru, si deputatul Alina Gorghiu au anuntat depunerea unei propuneri legislative care sa elimine din noul Cod penal, care intra in vigoare la 1 februarie 2014, prevederea care instituia pedespe penale cu inchisoarea pentru declaratii critice la adresa actiunilor magistratilor (art. 276). Initiativa legislativa semnata de Scutaru, Gorghiu, presedintele PNL Crin Antonescu, dar si cea mai mare parte a parlamentarilor PNL, vizeaza faptul ca respectivul articol ingradeste libertatea de exprimare garantata prin Constitutia Romaniei si Conventia Europeana a Drepturilor Omului.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Goe
31 October 2013 16:42
+14
# unul din lumea cea mare
31 October 2013 20:45
+4
# visu
31 October 2013 16:59
+9
# nicolae
31 October 2013 18:18
+9
# Hipster
31 October 2013 18:22
+10
# bv
31 October 2013 18:44
-4
# Q\'s
31 October 2013 21:02
+3
# Liviano
31 October 2013 21:40
+2
# alex
1 November 2013 09:53
+1