GREFIERII AR PUTEA DEVENI MAI USOR AVOCATI – Proiect de lege: magistratii-asistenti si grefierii cu studii juridice superioare si cel putin 5 ani vechime care au promovat examenul de primire in profesia de avocat vor putea deveni automat avocati definitivi, fara un nou examen. Art. 20 alin. 5 din Legea avocaturii 51/1995 le acorda aceasta facilitate judecatorilor, procurorilor, notarilor publici, consilierilor juridici si jurisconsultilor. UNBR este de acord cu propunerea legislativa
Grefierii si magistratii-asistenti sunt ignorati de Legea avocaturii de peste 11 ani. Ne referim la categoriile profesionale care pot dobandi calitatea de avocat definitiv fara examen, odata promovat examenul de primire in profesia de avocat. Inca din 31 decembrie 2010 (cand a intrat in vigoare Legea nr. 270/2010 privind modificarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat), aceasta facilitate le este acordata judecatorilor, procurorilor, notarilor publici, consilierilor juridici si jurisconsultilor cu minimum 5 ani vechime. Dar nu si grefierilor sau magistratilor-asistenti.
Situatia s-ar putea schimba daca Parlamentul va vota un proiect de lege depus la Senat marti, 26 aprilie 2022, de catre 12 deputati – cei mai multi de la USR-PLUS (vezi facsimil 1), in frunte cu avocata si deputata Oana Murariu (foto) , dar si de la PNL, PSD si UDMR – pentru modificarea art. 20 alin. 5 din Legea 51/1995, astfel incat si grefierii si magistratii-asistenti sa poata deveni avocati definitivi fara examen.
Iata forma actuala a pasajului legislativ:
„Cel care a promovat examenul de primire in profesia de avocat si care pana la data sustinerii examenului de primire in profesia de avocat a indeplinit functia de judecator, procuror, notar public, consilier juridic sau jurisconsult timp de 5 ani dobandeste calitatea de avocat definitiv, fara sustinerea examenului de definitivare prevazut la alin. (1), cu conditia promovarii examenului de definitivat in profesia din care provine”.
Redam forma propusa de catre cei 12 deputati (vezi facsimil 2):
„Cel care a promovat examenul de primire in profesia de avocat si care pana la data sustinerii examenului de primire in profesia de avocat a indeplinit functia de judecator, procuror, notar public, grefier cu studii superioare juridice, magistrat-asistent, consilier juridic sau jurisconsult timp de 5 ani dobandeste calitatea de avocat definitiv, fara sustinerea examenului de definitivare prevazut la alin. (1), cu conditia promovarii examenului de definitivat in profesia din care provine”.
Discriminare fata de magistratura
In expunerea de motive, USR-istii explica faptul ca proiectul de lege a fost conceput ca o forma de respect pentru „munca savarsita de catre grefieri si magistrati asistenti in desfasurarea actului de justitie”, care „reprezinta un real ajutor si sprijin pentru categoria beneficiara, precum a magistratilor”. De asemenea, situatia prezenta reprezinta o discriminare fata de magistratura, cata vreme grefierii cu studii superioare si magistratii-asistenti pot deveni judecatori sau procurori pe baza de concurs, daca au 5 ani vechime.
In plus, initiatorii mentioneaza ca Uniunea Nationala a Barourilor din Romania a exprimat un punct de vedere favorabil cu privire la aceasta initiativa de act normativ.
Redam intreaga expunere de motive (vezi facsimil 3):
„Potrivit art. 20 din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, in forma aflata in vigoare in prezent, persoana care a promovat examenul de primire in profesia de avocat si care pana la data sustinerii acestui examen a indeplinit functia de judecator, procuror, notar public, consilier juridic sau jurisconsult timp de 5 ani dobandeste calitatea de avocat definitiv, fara sustinerea examenului de definitivare in profesia de avocat daca a promovat examenul de definitivat in profesia din care provine.
Aceasta enumerare omite doua categorii profesionale, angrenate activ in infaptuirea actului de justitie si care nu sunt omise in alte acte legislative similare: grefierii cu studii superioare juridice, respectiv magistratii asistenti.
De pilda, potrivit art. 33 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, atat grefierii cu studii superioare juridice, cat si magistratii asistenti cu o vechime in specialitate de cel putin 5 ani, pot fi numiti in magistratura, pe baza de concurs. Ratiunea pentru aceasta prevedere este increderea data de legiuitor acestor categorii profesionale, care, pe baza experientei in activitatea specifica, ar putea desfasura meseria de magistrat.
Astfel, nu se poate decela o explicatie pentru care, de exemplu, un consilier juridic cu o experienta de 5 ani, care e posibil sa nu fi avut contact cu activitatea in instanta, sa fie enumerat in categoria persoanelor care, odata ce a promovat examenul de primire in profesia de avocat dobandeste calitatea de avocat definitiv, fara sustinerea examenului de definitivare in profesia de avocat, insa un grefier cu studii superioare juridice, care timp de minim 5 ani a fost implicat direct in proceduri judiciare nu.
In infaptuirea actului de justitie, munca grefierilor, respectiv a magistratilor asistenti constituie un real sprijin pentru magistrati, competenta si indeplinirea corecta a sarcinilor care le revin jucand un rol important in buna desfasurare a intregii activitati a instantelor judecatoresti si parchetelor de pe langii acestea. Recrutarea grefierilor se face, de regula, prin Scoala Nationala de Grefieri, care a fost infiintata prin HG nr. 425/1999, iar printre conditiile de participare la concursul national organizat in acest sens se enumera licetinerea in drept, respectiv absolvirea studiilor juridice de lunga durata cu diploma de licenta. De asemenea, potrivit art. 66 alin. (3) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, conditiile generate de numire a magistratilor-asistenti sunt cele prevazute pentru functia de judecator si procuror.
Prin aceasta initiativa legislativa, care nu are impact bugetar, se doreste repararea unei inechitati fata de categoria profesionala a grefierilor si magistratilor asistenti, corelativ cu tentativa de a asigura coerenta intre diferitele acte legislative care prevad situatii similare. Uniunea Nationala a Barourilor din Romania a exprimat un punct de vedere favorabil in privinta acestei modificari”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Narcis 1 May 2022 19:54 -10
# pacaleala 4 May 2022 18:59 0