1 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

GREU CU VORBIREA LIBERA – Procurorul General al Romaniei Tiberiu Nitu a prezentat Bilantul de activitate al Ministerului Public pe 2013 citind de pe hartiuta de sub prezidiu. Emotiile lui Nitu au fost vizibile: “Valorile in crestere ale celor mai multi dintre indicatorii pozitivi ne indreptatesc sa ne autoevaluam activitatea in anul 2013 ca fiind foarte buna... Faptul ca expertii europeni au apreciat cifrele ca fiind mici, iar rezultatele in ansamblu, neconvingatoare nu trebuie sa ne demotiveze”

Scris de: Elena DUMITRACHE-Alex PUIU | pdf | print

5 March 2014 16:43
Vizualizari: 76765

Procurorul General al Romaniei Tiberiu Nitu a realizat primul Bilant de activitate al Ministerului Public de cand ocupa functia de sef al parchetelor. Datele din Bilantul pe 2013 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au fost prezentate miercuri, 5 martie 2014, in cadrul unei reuniuni care a adunat reprezentanti ai PICCJ, DNA, DIICOT, precum si procurori cu functii de conducere ai parchetelor din teritoriu. Evenimentul la care a participat crema procurorilor din Romania, la care presa evident ca nu a avut acces, a fost urmat de o conferinta de presa sau mai bine spus, de o scurta declaratie de presa de circa 20 de minute, in care au fost prezentate cateva aspecte din Bilantul de activitate al Ministerului Public pe anul 2013. Vizibil emotionat, pe tot parcursul declaratiei, Tiberiu Nitu a citit de pe niste foi pe care le tinea in mana, sub pupitrul la care se afla. Citirea declaratiei a fost facuta de asa maniera incat reprezentantii presei sa nu vada ca are un discurs scris, Nitu incercand din rasputeri sa tina ochii ridicati din foile de sub “masa” (foto).

In timpul declaratiei de presa a Procurorului General al Romaniei s-a facut referire atat la date din Bilantul pe 2013, cat si la planurile de viitor ale Ministerului Public, laudand totodata unele institutii aflate in subordine, printre care si DNA, pentru rezultatele din anul precedent.


Va mai amintiti probabil ca in momentul in care a fost numit Procuror General al Romaniei Tiberiu Nitu a strigat in toate zarile ca are de gand sa transforme Ministerul Public intr-o institutie transparenta si cu o buna relatia cu presa. Din pacate, nu asta a facut la primul moment important din activitatea sa de Procuror General. Dupa ce a citit regulamentar notitele pe care si le-a facut pentru Bilant, Tiberiu Nitu le-a multumit jurnalistilor pentru prezenta si a plecat. Nici macar insistentele reprezentantilor presei nu l-au induplecat pe acesta sa mai ramana pentru a raspunde unor intrebari clarificatoare legate de Bilant. In schimb, cu un deget ridicat a afirmat: “Am precizat inca de la inceput ca va fi vorba despre o declaratie de presa in care voi prezenta datele din Bilant”. Dupa aceste cuvinte, a iesit cu viteza luminii din sala de conferinte.

Iata ce a declarat Tiberiu Nitu in timpul declaratiei de presa:

Anul 2013 nu a fost unul simplu: trei procurori s-au succedat la conducerea Ministerului Public in primele cinci luni ale anului, au survenit schimbari ale ocupantilor altor functii de conducere la nivel inalt, au fost mai multe vizite de evaluare ale expertilor Comisiei Europene in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, ne-am confruntat cu perspectiva intrarii in vigoare a noilor coduri in materie penala. A fost un an in care resursele de care am beneficiat pentru a ne desfasura activitatea, desi, in general, mai mari decat in anii precedenti, nu au fost insa suficiente (…) Ne propunem ca in 2014 sa crestem procentul de rechizitorii din totalul cauzelor solutionate. Nu trebuie insa sa uitam faptul ca acordurile de vinovatie se realizeaza in cauze in care probatoriul este complet, actiunea penala este pusa in miscare chiar daca nu mai este exercitata si constituie tot acte de sesizare a instantei. (…) Este pentru prima data, in ultimii 10 ani, cand numarul dosarelor solutionate depaseste numarul celor nou-inregistrate in cursul anului. Este rezultatul unor eforturi si acumulari calitative a ultimilor ani pentru care meritele revin tuturor procurorilor care si-au desfasurat activitatea in cadrul parchetelor in acest interval, multi dintre ei sub coordonarea dumneavoastra, cei aflati in sala, carora in anul 2014 va expira cel de-al doilea mandat in functii de conducere. Poate ca nu intamplator este vorba de cei 10 ani care au trecut de la o alta schimbare fundamentala pentru justitia penala din Romania, trecerea atributiilor privind arestarea preventiva la judecator, ani in cursul carora s-a realizat o adaptare a mentalitatilor, a legislatiei, a strategiilor de combatere a infractiunilor, a tehnicilor de investigare la noua realitate. (…) In concluzie, valorile in crestere ale celor mai multi dintre indicatorii pozitivi si scaderea semnificativa a celor negativi sunt elemente care ne indreptatesc sa ne autoevaluam activitatea in anul 2013 ca fiind foarte buna.”.

Nitu nu se da batut in fata Comisiei Europene: “Faptul ca expertii europeni au apreciat cifrele ca fiind mici, iar rezultatele in ansamblu, neconvingatoare nu trebuie sa ne demotiveze, ci dimpotriva sunt de natura sa ne stimuleze sa muncim mai bine”

Vorbind despre rezultatele remarcabile pe care le-a realizat Ministerul Public sub conducerea sa, Tiberiu Nitu a precizat din notitele pe care le tinea sub masa ca nu are motive sa fie dezamagit de evaluarile efectuate de expertii europeni in cadrul Raportului MCV, chiar daca acestea nu au fost foarte optimiste, ci va face tot posibilul pentru a progresa, in asa fel incat sa aduca Romania la stadiul de parteneri credibili in Europa: Faptul ca expertii europeni au apreciat cifrele ca fiind mici, iar rezultatele in ansamblu, neconvingatoare nu trebuie sa ne demotiveze, ci dimpotriva sunt de natura sa ne stimuleze sa muncim mai bine, sa ne organizam mai eficient resursele. Important este faptul ca suntem pe drumul cel bun, ca am inteles dezideratele si ne-am insusit valorile europene, ca avem disponibilitate pentru schimbarea mentalitatilor. Vom depune efort si in anul 2014, vom continua demersurile incepute pentru a demonstra ca suntem parteneri credibili, responsabili, seriosi si onesti, pentru a fi convingatori in sustinerea caracterului durabil si ireversibil al reformelor”.

Tiberiu Nitu lauda activitatea de la DNA a Laurei Codruta Kovesi

In timpul conferintei de presa sustinuta dupa prezentarea Bilantului activitatii Ministerului Public pe anul 2013, Tiberiu Nitu nu a ratat prilejul de a lauda activitatea de la Directia Nationala Anticoruptie, condusa in prezent de procurorul sef Laura Codruta Kovesi, candva sefa lui Nitu la Parchetul General: Adoptarea OUG nr. 74/2013 este, tin sa subliniez, una dintre cele mai importante realizari in ceea ce priveste intarirea capacitatii de reactie a sistemului judiciar contra criminalitatii economico-financiare.

Pe sprijinul acestor specialisti ne bazam si in ceea ce priveste realizarea unei alte prioritati a Ministerului Public: cresterea gradului de recuperare a produselor infractiunilor si aplicarea pe scara mai larga a institutiei confiscarii extinse. In anul 2013 a fost acordata o importanta deosebita acestui domeniu, cu consecinta inregistrarii unor cresteri. Cele mai bune rezultate in materie sunt cele ale Directiei Nationale Anticoruptie, care nu doar ca a indisponibilizat bunuri reprezentand circa 75% din valoarea totala la nivelul Ministerului Public, dar a obtinut si prima hotarare judecatoreasca definitiva prin care s-a dispus confiscarea extinsa”.

Prioritatile Ministerului Public in 2014

Spre finalul conferintei, Procurorul General al Romaniei a afirmat ca printre prioritatile pe care Ministerul Public le-a stabilit pentru anul 2014 se numara si unificarea practicii judiciare, in sensul aplicarii in mod unitar la nivelul parchetelor a prevederilor noilor Coduri penal si de procedura penala. In acest sens, Tiberiu Nitu a opiniat ca este necesara o colaborare stransa cu Institutul National al Magistraturii si cu Consiliul Superior al Magistraturii in asa fel incat procurorii sa poata fi la curent cu modul de aplicare a noilor norme. Pe de alta parte, Nitu a dezvaluit ca Ministerul Public va lua parte la elaborarea Planului de actiune pentru punerea in aplicare a Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar 2014-2017, lucru pe care il considera necesar pentru imbunatatirea performantelor sistemului judiciar romanesc:

O alta preocupare constanta a Ministerului Public a fost unificarea practicii judiciare, recomandare fixata si menţinuta in toate rapoartele M.C.V., precum si implementarea noilor coduri. In vederea interpretarii si aplicarii unitare a dispoziţiilor noilor coduri, penal si de procedura penala, la nivelul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casaţie si Justiţie s-a constituit, prin ordin al procurorului general, un grup de lucru pentru redactarea unui material de analiza comparativa a dispoziţiilor vechi si noi din Codul penal si Codul de procedura penala. In acest mod s-au formulat indrumari pentru implementarea noilor instituţii care nu au corespondent in dispoziţiile anterioare.

Si in anul 2014 vom continua eforturile in acest sens, atat prin demersuri de unificare a interpretarii, constand in intocmirea de note de studiu privind problemele controversate, dar si in studierea practicii instantelor, in vederea eventualei promovari a unor recursuri in interesul legii, cat si in cadrul actiunilor de formare profesionala.

Pentru ca eforturile de implementare a noilor coduri trebuie sa aiba, in opinia noastra, un caracter unitar, vom colabora in acest domeniu cu Institutul National al Magistraturii si cu Consiliul Superior al Magistraturii pentru a transmite magistratilor, pe cat posibil, mesaje si puncte de vedere comune. (…)

In plus, ne vom aduce contributia la elaborarea Planului de actiune pentru punerea in aplicare a Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar 2014-2017, elaborata pe baza concluziilor Analizei independente a sistemului judiciar, realizata de expertii Bancii Mondiale. Este un demers la care participam cu toata convingerea, avand in vedere ideea care sta la baza acestuia: pentru imbunatatirea performantelor sistemului judiciar romanesc este necesara, in primul rand, armonizarea eforturilor tuturor institutiilor cu putere de decizie pentru stabilirea si realizarea unor obiective comune”.

*Cititi aici in integralitate discursul Procurorului General al Romaniei de la prezentarea Bilantului Ministerului Public pe anul 2013

Comentarii

# Eu date 5 March 2014 16:46 +3

Așa e .. E greu cu vb liber... Ce doamne iarta sunt procuror general.... Eu am mai spus.. E varza de Bruxelles.... Imaginati va ca își prinde urechile într un dosar..... <img src=ops:' /> <img src=ops:' /> :D rusininica rusinica

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 5 March 2014 17:27 +2

si eu am mai spus ca/i un maimutoi.auziti oameni buni ,,ei sint indreptatiti sa se autoevalueze,,o sa vezi tu maimutoiule cind te vom EVALUA NOI si pe tine si pe toti nenorocitii din justitie

# visu date 5 March 2014 17:38 0

Crimnalit ec-fin a bas-lui et co ori a dosarelor transmise prost de numitorul sau, la d n a, pe cand cu rezultatele?

# Romaniatv.net date 5 March 2014 17:44 0

Publicat: (acum 2 ore) // Actualizat: (acum 35 min) // Sursa: romaniatv.net  Autor: Filip Stan Citeste mai mult pe RTV.NET: http://www.romaniatv.net/Patronul media Voiculescu Dan arestat 29 de zile_130570.html#ixzz2v6TYLdAk

# Goe date 5 March 2014 17:57 0

Foarte inspirat Ponta cand i-a numit pe fatalaii astia doi de Nitu si Cazanciuc. 

# ADEVARUL date 5 March 2014 22:22 +1

PROCURORII,DACĂ DORESC SĂ VORBEASCĂMAI BINE,SĂ NU UITE SĂ-ȘI SCOATĂ ****** LUI BĂSESCU DIN GURĂ.IN FELUL ACESTA LOGICA LE POATE REFLECTA ROLUL DE FRÂNĂ ȘI BLOCAJ PE CARE ÎL AU,INSTRUMENTÂND CU VITEZA MELCILOR TURBAȚI,LA COMANDĂ POLITICĂ ȘI FĂRĂ CONVINGERE,DE PARCĂ SE POATE SI FĂRĂ EI-PĂI NU SE POATE,UITE CĂ DIN CAUZA VOASTRA INSTITUTIILE STATULUI S.A.M.D. GEM DE  ESCROCI CARE VĂ DAU CU TIFLA :-) ADICĂ NE DAU NOUĂ,CĂ PE VOI NU VĂ INTERESEAZĂ CĂ SUNTEȚI ÎNAPOIAȚI RĂU,DIN TOATE PUNCTELE DE VEDERE...SUNTETI UN FEL DE TORTIONARI DEMNI...DE TOT DISPREȚUL :-x :-x :-x :-x :-x :-x :-x :-x

# cocorico de ph date 5 March 2014 22:35 +1

:-x e prea mare palaria , dragule!ti ai tras fini smecheri, esti pe val , dar mai am o intrebare, mon cher nitzu: esti un procuror corect sau ai fost vreun moment corect in cariera ta de carierist?mda,e greu sa raspunzi.

# ION date 6 March 2014 01:43 +1

Ati vazut ce figura zambitoare are ? De la revolutie , cand a tras ! a numarat : pac -unu, puf-doi...trrrrrr ...ohohoho...mama ce tare sunt !... si apoi a intrebat ... astia erau.... cum? ... nu era un joc cum era de-adevaratelea ?...sigur ? Si zambetul ala tamp i-a ramas! Baiatii aia simpatici au notat au fotografiat ...l-au felicitat -tragi bine ! NOI AM REMARCAT ! O SA TINEM MINTE CA AI TRAS BINE !-o sa te promovam ....si l-au promovat !

# obiectiva date 6 March 2014 07:29 0

d-le Procuror general al RO , am o mare problema....la a treia mea plangere penala, am primit raspuns, tot FARA numele procurorului sef desigur......raspunsurile de la MJ suna mult mai legal si mult mai bine, primesti raspuns in numele d-lui MJ cu numele complet al celui care iti raspunde in numele ministrului....DAR, nu asta voiam sa va comunic.....PICCJ a directionat plangerea mea penala catre parchetul dpl CURTEA DE APEL BACAU, iar parchetul dpl curtea de apel bacau a trimis-o catre parchetului dpl JUDECATORIA BACAU.........sa cred ca cei de la  PICCJ nu sunt  atat de bine pregatiti ca si procurorii de la parchetul dpl curtea de apel bacau SAU sa cred ca plangerea mea penala va fi solutionata la PASTELE CAILOR.....???? chiar nu stiu ce sa cred .....nu de alta, dar infractiunile la care fac referire  NU sunt de competenta parchetului dpl JUDECATORIE.......AVETI UN SISTEM DE PROCURORI CA VAI DE CAPUL LUI....procurorii de pe vremea raposatului sunt mult mai buni, dar le taie avantul.  

# unul din lumea cea mare date 6 March 2014 11:53 0

pentru obiectiva//i/am facut o plingere penala gunoiului pe vremea suspendarii la piccj ghici ce? dupa aproape 1 an jumatate au raspuns bilbiit o prostie,la inceput plingerea mea i/a fost repartizata lui selaru(stim bine despre ce este vorba) apoi dupa plecarea lui selaru ,un fraier stricat s/a dat in fapt ca am telefonul sub urmarire,i/am facut o cerere lui kovesi sa/mi raspunda de cind si pina cind am avut tel sub urmarire(de parca eu nu as fi stiut si au balanganit/o si in ziua de azi)obiectivo sint asa de fraieri de iti este greata de ei.cu certitudine o sa se faca un foc mare de tabara in fata la piiccj pe maidanul cu asfalt,sa vezi tu atunci hora draceasca,eu tot va spun dar nu va vine a crede!!!voi aveti impresia ca pistolul din dotare o sa va ajute???cuvint de cod chemichal oxygen crew

# Tiberiu Nitu date 26 August 2014 01:10 0

dosar penal #1 Tiberiu Nitu procurorul general al Romaniei de la Parchetul azil de psihopati mitomaniaci criminali de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie https://www.facebook.com/profile.php?id=100005785635638 http://realitateafaracenzura.ro/forum/forumdisplay.php?fid=44 http://militia.freeforums.net/thread/14/dosar-tiberiu-procurorul-general-romaniei

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 29.02.2024 – Corbu s-a intors in CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva