10 September 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

GRILA DE SALARIZARE PE JUSTITIE – Exclusiv: cititi cea mai recenta varianta a grilei pentru magistrati si grefieri propusa de Ministerul Muncii in noua lege a salarizarii unitare. Se incearca eliminarea discrepantelor dintre functii, pe baza unor criterii precum: cunostinte si experienta, complexitate, creativitate si diversitatea activitatilor, judecata si impactul deciziilor, influenta, coordonare si supervizare, contacte si comunicare, conditii de munca, incompatibilitati si regimuri speciale

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

17 August 2023 16:17
Vizualizari: 18788

Lumea Justitiei prezinta in exclusivitate cea mai noua varianta a grilei de salarizare pentru judecatori, procurori si grefieri propusa de catre Ministerul Muncii, condus de ministra PSD Simona Bucura-Oprescu (foto). Subliniem ca este o varianta de lucru – asadar, provizorie. Potrivit surselor Luju, noua lege a salarizarii unitare va fi pusa in dezbatere publica la finalul lunii septembrie 2023.



Cea mai recenta intalnire de lucru intre reprezentantii ministerului si cei ai familiei ocupationale „Justitie si Curtea Constitutionala” a avut loc joi, 17 august 2023. Ca idee generala, actuala varianta incearca eliminarea discrepantelor dintre functiile din partea de jos a grilei si cele din prima ei jumatate.


Despre intalnirea de joi a emis un comunicat de presa Consiliul Superior al Magistraturii: Avand in vedere demersurile initiate de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale vizand elaborarea unui nou act normativ pentru salarizarea personalului platit din fonduri publice, la data de 17 august 2023 a avut loc o intalnire la sediul acestui minister la care au participat reprezentantii institutiilor din Familia ocupationala de functii bugetare "Justitie" si Curtea Constitutionala.

In cadrul acestei intalniri, Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale a prezentat obiectivele urmarite in cadrul reformei sistemului public de salarizare pentru implementarea Jalonului 420 corespunzator R4. Dezvoltarea unui sistem de salarizare echitabil si unitar in sectorul public, in cadrul componentei C14. Buna guvernanta din Planul National de Redresare si Rezilienta.

Reprezentantii Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale au adus la cunostinta participantilor metodologia privind elaborarea proiectului de act normativ pentru salarizarea personalului platit din fonduri publice, context in care s-au transmis asigurari ca procesul normativ va fi unul transparent, realizat cu consultarea reala a tuturor categoriilor profesionale din sistemul judiciar.

In acest sens, in virtutea rolului sau constitutional de garant al independentei justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii va intreprinde in continuare toate demersurile necesare si se va implica pentru identificarea celor mai bune solutii legislative pentru salarizarea personalului din sistemul judiciar, in acord cu locul si rolul justitiei in statul de drept”.

 

Treptele pentru salarizarea judecatorilor, procurorilor si grefierilor


Dupa cum vedeti in facsimilul de mai jos, grila de salarizare este alcatuita din 12 trepte, primele doua fiind rezervate functiilor de demnitate publica. Judecatorii cu functii de executie apar pe treapta a noua, urmand a fi salarizati la fel ca decanii, medicii, directorii medicali, auditorii publici externi (adica cei ai Curtii de Conturi), profesorii universitari, arhitectii-sefi, programatorii IT, directorii generali din ministere si directorii financiar-contabili din spitale. Chiar daca procurorii nu figureaza in grila, sursele Luju spun ca ei ar urma sa fie plasati pe aceeasi treapta de salarizare cu judecatorii.

La randul lor, presedintii de sectii de la instante figureaza pe a zecea treapta, urmand sa fie platiti la fel ca secretarii generali ai unitatilor administrativ-teritoriale, directorii cu functie de auditor public extern, secretarii generali din ministere, managerii de spitale si adjunctii Procurorului General. In acest punct, explica sursele Luju.ro, discutia se va complica, intrucat nu poti salariza un presedinte de sectie de la o judecatorie la fel ca un presedinte de sectie de la un tribunal sau de la o curte de apel. La fel vor sta lucrurile in cazul procurorilor cu functii de conducere.

In cealalta parte, la grefieri, personalul cu functii de executie – aflat pe a sasea pozitie – ar urma sa fie salarizat la fel ca psihologii, biochimistii, fiziokinetoterapeutii, asistentii medicali cu studii superioare si muzeografii. La randul lor, grefierii cu functii de conducere (sefii de sectii) apar pe treapta a opta si ar urma sa fie platiti comparabil cu farmacistii, sefii de birouri vamale, directorii din ministere, inginerii-sefi de cadastru si sefii de administratii financiare.


Criteriile grilei


Sursele Lumea Justitiei mai arata ca aceasta este a cincea dintre cele 15 etape programate in calendarul de lucru la noua lege a salarizarii unitare. A doua etapa – desfasurata anul trecut, la 11 august – a vizat stabilirea criteriilor pentru noua grila de salarizare, precum si ponderea acestor criterii.


Iata lista lor:


- Cunostinte si experienta (26%);
- Complexitate, creativitate si diversitatea activitatilor (17%);
- Judecata si impactul deciziilor (14%);
- Influenta, coordonare si supervizare (12%);

- Incompatibilitati si regimuri speciale (12%)
- Conditii de munca (11%);
- Contacte si comunicare (8%).

Incheiem, mentionand ca, din informatiile noastre, in perioada imediat urmatoare vor avea loc intalniri tehnice pentru elaborarea grilei pentru fiecare familie ocupationala, plecand de la drepturile salariale castigate si recunoscute prin hotarari judecatoresti, astfel incat sa fie eliminate inechitatile salariale.


Iata cea mai recenta versiune a grilei de salarizare:



Comentarii

# Judecător date 17 August 2023 16:52 +21

La prima vedere, salarizarea magistraților de execuție nu are in vedere incompatibilitățile și restricțiile. Astfel, medicul are aceeași treaptă, deși poate merge și la 3 cabinete pe zi, apoi i șe plătesc toate orele suplimentare, gărzi, etc. Restricțiile funcției fac diferența cu toate categoriile!

# Judecător date 17 August 2023 16:57 +2

Și faptul că reprezentam putere în stat determina automat aceeași treaptă cu celelalte puteri. Judecătorul nu e un funcționar public, nu are contract de muncă, ci e numit prin decretul președintelui.

# maxtor date 17 August 2023 17:03 +12

9,grad asociat functiilor de conducere mediu/inalt-" programator IT " - asta nu mai e grila ci Matrix; va fi f. greu de impins nataraii aia interlopi 6-7 trepte mai jos.

# Grefier date 17 August 2023 18:42 +221

Și grefierii au aceleasi interdictii si incompatibilitati ca magistratii ! Nu pot avea alte venituri precum asistentii medicali.

# Eli date 17 August 2023 21:03 +9

Propun pentru corectitudine o GRILĂ DISTINCTĂ, separata pentru persoanele care sunt numite prin decizii în funcții de demnitate publică și nu au contracte de muncă, deci numele lor nu se regăsește în Revisalul ITM, a căror muncă imprică deținerea unor date confidențiale (cu caracter secret și manipulează potrivit obligațiilor de serviciu acte importante pentru societate). Confidențialitatea determină potrivit legii incompatibilitatea demnității publice cu orice altă profesie sau funcție în cadrul căreia persona în cauză ar putea fi bănuită că potrivit sarcinilor de serviciu ar putea fi obligată sau determinată voluntat sau involuntar, să dezvăluie date confidențiale.

# Eu date 17 August 2023 22:11 +2

Judecătorii sunt membrii puterii judecătorești. Indemnizația trebuie sa corespundă acestui statut.In toate statele UE indemnizația judecătorilor nu esre sub 4000 Euro iar numatul

# Jan date 17 August 2023 22:11 -1565

Mai lasati o moale cu grefierii! Au ajuns, in opinia lor, foarte importanti. Au si ei incompatibilitati ca judecatorii, o ineptie! Grefierul e grefier, secretar al judecatorului. Face ce i se spune, scrie ce i se dicteaza. Ca vor ei sa fie miezul, asta i altceva, dar ca se compara cu judecatorii, chiar si la interdictii ori incompatibilitati, e de noaptea mintii. Îi mai vad cu celebrii lideri de sindicat ca fac ei si desfac. Eu zic ca daca ar munci, cum prevede roi ul, nu ar mai avea timp de pareri multe. De altfel, majoritatea dintre ei se plange, sunt stresati si obositi. La munca! La munca! Nu va convine, în privat, acolo se castiga doua mii de lei lunar, nu opt mii grefier, fara stres prea mare!

# Eu date 17 August 2023 22:26 +15

Membrii puterii judecătorești nu sunt mandatari temporari cum sunt parlamentarii si guvernanții. In toate statele Ue indemnizatia judecatirilor nu este sub 4000 Euro..Ei exercită o profesie ocupată prin concurs. Nici parlamentarul nici guvernantul nu exercită o profesie ...ca sa faca ceva are nevoue de zeci, sute, mii de "specialisti" ..cheltuie enorm din banii cetățenilor ...nu recizează nimic.Judecatorii muncesc chiar ei, nu au consilieri au zeci, sute mii de dosare ...nu se imva prin sala, nu au nici macar un chiosc de unde sa si cumpere mancare ralizeaza venituri din taxele de timbru..Fără parlamentari si guvernanti se poate conduce o tara dar fără justitie NU

# Dobroituca date 18 August 2023 03:26 +8

Asa da! Sa fi admis in magistratura cu media 6 si sa primesti cascaval de calitate fara sa raspunzi cand strivesti un suflet la ordinul treselor/cravatelor ori pentru propria satisfactie de natura devianta este o binecuvantare pentru societate. Uitarea ororilor va duce inevitabil la reaparitia lor. Totul va fi bine!

# santinela date 18 August 2023 07:24 +6

va iesi o bulibaseala tipic romaneasca !

# Grefier date 18 August 2023 08:49 +110

Stimat/ă domnule/ doamnă care vă semnați sub pseudonimul Jan ! Interdicțile grefierului sunt stabilite prin lege organică, nu sunt stabilite de grefieri ori de vreun sindicat, că vrem să ne dăm importanță. Nu, sunt interdictii stabilite de legiuitor. O zi plăcută !

# Helios date 18 August 2023 09:33 0

Romania - singura tara de pe Terra condusa de un ONG !!!! - udmr.Legile date/votate cu ajutorul acestui ONG - NULE ! Prin legea 28/1991 - Romanania devine Corporatie Financiara !!!! legea 363/1947 modificata in 1965 PERFECT VALABILA !!!!! asa zisele institutii NU au legi de INFIINTARE,SEDII atribuite prin lege,Statut,CUI,CIF toate ILEGALE ! conform Ilegalei Constitutii actuale avocatii, procurorii, politistii, etc. NU sunt persoane Juridice Romane !!! conform Constitutiei Voastre Ilegale art. 367 sunteti Clan Mafiot Interlop ! NU MERITATI NIMIC !!!

# Alt grefier date 18 August 2023 09:34 +319

Pentru @Jan care răspândește informații false și afirmă în mod mincinos că un grefier câștigă 8.000 lei net. Un grefier câștigă 3700 let net + norma de hrană, dacă e mai tânăr și 5.000 lei net + norma de hrană dacă e aproape de pensionare. Un grefier nu e secretarul judecătorului, că nu a fost angajat de magistrat, ci are atribuții specifice prevăzute de ROI, chiar dacă, în mod abuziv, e forțat de judecător să fie un fel de asistent care motivează hotărâri și face după modele poate și 50% din dosarele rămase în pronunțare. În fine, salariul nu este atractiv și nerecunoașterea meritelor acestei categorii profesionale e cel puțin dubioasă, dar importanța acestei categorii profesionale se va vedea când se va declanșa o grevă pe bune și se va bloca întreg sistemul judiciar. :)

# grefier date 18 August 2023 09:53 +147

Esti spălat pe creier. Daca tot ai asemenea pareri, ar fi bine sa incerci această meserie. Dar ma îndoiesc că vei putea să faci o asemenea muncă, fiindcă nu te ajută mintea. Frustrările ar fi bine să ți le reprimi.

# Grefier date 18 August 2023 10:00 +301

Grefierii au aceleasi interdictii si incompatibilitati ca si judecatorii! Ca sa nu mai vorbim ca potrivit ultimelor reglementari legislative, grefierul motiveaza si hotararile judecatorilor. Unde sunt recompensarile salariale pentru atributiile primite in plus de grefieri de la judecatori? Ca trei sferturi din hotarare le-o motiveaza grefierul!! De ce nu sunt si platiti pentru munca pe care o fac in locul judecatorilor? Grefierii nu pot lucra si la stat si in privat la fel ca asistentii medicali si farmacistii. Nu pot avea doua sau mai multe job-uri asa ca asistentii medicali si farmacistii. Grefierul are interdictii si incompatibilitati.Ca sa fii grefier trebuie sa ai studii superioare juridice asta inseamna 4 ani de facultate + SNG-ul la Bucuresti un an de zile, deci 5 ani de scoala si examene date . Ca sa fii asistent medical nu trebuie decat sa ai o scoala postliceala de 3 ani de zile. De ce suntem pusi pe picior de egalitate grefierii cu asistentii medicali? NU SUNTEM EGALI.

# Hmmm date 18 August 2023 10:55 +1

Cu toata dragostea argumentul "in statele UE se intampla x" este unul absolut stupid din punct de vedere socio-economic. Robele care il folosesc nu sunt capabile de analize complexe. Magistratii care pot mai mult de atat sper sa ramana in sistem cat pot ei de mult, sperand ca intre timp vom avea o reforma si cetatenii care sunt mai greoi sa nu mai fie admisi in sistem.

# @eu date 18 August 2023 12:20 +7

Probabil judeci exact cum ai scris: doar lozinci, fara sa te obosesti sa verifici si... Doamne fereste! ... fara sa te obosesti sa gandesti. Nu ma intereseaza comparatia cu politicul, dar afirmatia ca „In toate statele Ue indemnizatia judecatirilor nu este sub 4000 Euro” te arata in toata splendoarea! Un minim efort pe google ar fi fost de ajuns pentru a nu te face iremediabil de ras.

# maxtor date 18 August 2023 17:18 +1

4.poltist local=economist (adica d-ala cu Diploma,imediat peste contabilu/sef depozit)-MATRIX!

# Blabla date 21 August 2023 08:34 +4

Criteriu de salarizare la judecatori si procurori- influenta- pe bune? Si tot ei sunt pe aceeasi treapta cu arhitectii - serios? Si cu medicii- deci duoa instanta/parchete se duc la ceva cabinete si dau si ei consultatii nu? Interesant ca pt toate rahaturile sunt consultati magistratii dar aici puneti o gasca habarnista sa faca legea

# Hmm date 22 August 2023 16:12 -181

@Alt grefier Lasati-o mai moale cu "5000+norma de hrana dacă este aproape de pensionare" pt ca printre cei care citesc aici sunt și persoane care lucrează în instante/parchete și știu ca mințiți. O alta chestie, raportat la salariile din România, salariul unui grefier este destul de atractiv, salariul mediu net/țară fiind de 4543 lei. Având în vedere studiile dumneavoastră, unde credeți ca ați putea lucra și câștigă peste 5000+norma de hrana?

# Ciprian Enache date 29 August 2023 10:07 +34

Bătaie de joc privind grefierii Să fii salarizat ca un asistent medical care poate să lucreze in privat, e inadmisibil. Un grefier cu studii superioare care are vechime de peste 25 de ani primește un salariu în jur de 5000 lei si o grămada de interdicții și incompabilitati. Să nu mai vorbim de munca depusă.... Cine crede că e ușor e liber să încerce!!!!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 9.09.2024 – Noi brese de securitate in instante

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva